Cyklosport

To chyba jedyny sklep w trójmieście, który nie wpuszcza rowerzystów z rowerami. 5 czerwca wraz z kolegą chcieliśmy zajrzeć do w/w sklepu, aby może zrobić jakiś zakup. Postawiłem rower w przedsionku i w tym momencie podszedł do mnie pan i kazał zostawić rower przed budynkiem, czyli poprostu zostałem wyproszony. Wiadomo jak zostawię rower na zewnątrz to mogę już go więcej nie zobaczyć. Firmie tej widocznie nie zależy na klientach.
Do każdego sklepu w trójmieście można wejść z rowerem, aby np przymierzyć jakąś część do roweru. Ten sklep dla mnie już nie istnieje, nigdy tam nie pojadę po zakupy.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: Cyklosport

No, to jest żenujące. W Sopocie koło dworca też marudzą. ;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nie jest jedyny. U Żuchlińskiego też należy zostawiać rowery na zewnątrz, nawet te, z którymi przychodzi się do nich z reklamacją, lub na przegląd...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Mudia, co do Żuchlińskiego to się nie zgodzę, było tak wcześniej, ale ostatnio nie ma problemu z wprowadzaniem roweru do środka.
Już kilka razy byłem i bez problemu w środku zostawiłem.

sot napisał(a):

> Do każdego sklepu w trójmieście można wejść z rowerem, aby np
> przymierzyć jakąś część do roweru. Ten sklep dla mnie już nie
> istnieje, nigdy tam nie pojadę po zakupy.

'do Bydgoszczy będę jeździl...' ;-)

akurat w Cyclosport czy u Żuchli dzięki dużym witrynom rower można mieć caly czas na oku, więc chyba nie jest to duży problem (choć bez zapięcia czy kolegi roweru oczywiście też bym tam nie zostawil) - ot, chyba trzeba się z tym pogodzić, że są sklepy, gdzie się na wprowadzanie roweru nie zgadzają. W sumie rekompensatą za ten specyficzny 'customer service' jest bogaty wybór dostępnęgo sprzętu (np. Żuchliński) czy dobre ceny na dystrybuowane rzeczy (np opony czy ramy w Chwaszczynie)

Ja bynajmniej nie tłumaczę tych sklepów. Osobiście uważam, że popełniają błąd, ale pokazuję, że takich sklepów jest kilka, a nie jeden.
Co do witryn internetowych, to dawno się przekonałem, że zostawiają wiele do życzenia (przynajmniej większość z nich) i pełnią raczej rolę ogólnej (i zazwyczaj nieaktualizowanej) informacji, niż tego co chciałbym na nich zobaczyć.

Są czasami takie sytuacje, że wolałbyś przymierzyć jakiś detal do roweru, który chcesz kupić, czyli musisz wyjść na dwór z danym elementem aby sprawdzić czi Ci to odpowiada....to jest według mnie chore.
Czy ktoś zna adres pocztowy, chciałbym do nich napisać co o tym myślą rowerzyści?

Jak miałam sporo lat mniej to właśnie zostawiłam kulturalnie rower przed sklepem rowerowym, mając na celu kupno zapięcia. Oczywiście nie zdążyłam dojść do stoiska i już roweru nie było, a witryny były naprawdę duże. To była młodzieńcza głupota. pozdrawiam

sot napisał(a):

> Czy ktoś zna adres pocztowy, chciałbym do nich napisać co o tym
> myślą rowerzyści?

kto gugla nie blądzi:
http://www.cyclosport.use.pl/kontakt.php

a moze by tak uzupelnić listę rowerosklepów na www.trojmiasto.pl o info - gdzie z rowerem wejdziesz do środka, a gdzie traktują jak burka podwórkowego? :-)

> a moze by tak uzupelnić listę rowerosklepów na
> www.trojmiasto.pl o info - gdzie z rowerem wejdziesz do środka,
> a gdzie traktują jak burka podwórkowego? :-)

jak ja nie lubię customer feedback, naharuje się człowiek po takim, a i tak nie zauważą ;)

a serio - raczej nie przejdzie, w katalog firm funkcjonuje tak jak panorama firm czy inne teleadresony, jak jakiś sklep będzie chciał zamieścić informację, że można z rowerem to zamieści, ale raczej żaden nie będzie chciał zamieścić, że z rowerem nie można.

mudia napisał:
> Co do witryn internetowych...
Nie o takie chodziło ;)

Może zakaz wprowadzanie nie jest po myśli klienta, ale postawcie się w sytuacji właścicieli/obsługi. Wejdzie kilka osób z rowerami i sklep się zapcha. Nie wiem jak duży jest Cyklo i czy to byłby problem, ale te sklepy co znam to są ciasne.

Tia... widzę moją pomyłkę - witryny.

Co do sklepów, to prawda, że niektóre są małe, ale w Cyclosport nie ma aż takiego ruchu, aby nie dało się zmieścić tego dodatkowego roweru.

Generalnie (pomijając sytuacje gdy idziemy w sprawie sprzętu, który trzeba dopasować do roweru) to nie widzę powodu, dla którego ten sklep miałby różnić się np. od apteki, do której roweru wprowadzić mi nie pozwolono. Dlaczego piętnuje się za takie zachowanie ten sklep, a nie dziesiątki innych? Bo jest to sklep rowerowy? Co to zmienia? Równie dobrze mogą zwinąć rower z przed supermarketu. Tam też są przedsionki i korytarze, w których jest dość miejsca, aby postawić rower, ale obsługa wyprasza takiego klienta ze sklepu. Gdybyśmy zaczęli piętnować takie sklepy, to lista szybko zapchała by całe forum.

Osobiście, też czuję niesmak w takiej postawie sklepu, bądź co bądź, dla rowerzystów, ale jaśli mamy już walczyć z takim zjawiskiem, to walczmy ze wszystkimi sklepami, które uskuteczniają taką postawę.
Ja już dawno dałem sobie spokój z jazdą na rowerze do różnych sklepów. Dużo jeszcze czasu minie, nim jazda do sklepu będzie bezpieczna dla mojego bike'a.

a wszystko bierze się z tego że w normalnym kraju, zostawił byś rower w stojakach przed sklepem i w spokoju robił zakupy ...
pozdro :)

Sirbyczek napisał(a):

> a wszystko bierze się z tego że w normalnym kraju, zostawił
> byś rower w stojakach przed sklepem i w spokoju robił zakupy
> ...
> pozdro :)

u nas też można, prosta zasada - wystarczy na zakupy jeździć rowerem tańszym od zapięcia. Parę ladnych lat używalem starego szrotka - rometa do jazdy miejsko-zakupowej i nikt się nie skusil - niestety teraz, przy tych cenach zlomu, strach i szrota zostawiać ;-)

Sirbyczku a ten "normalny" kraj to gdzie?

Bo byłem w kilku i nigdzie w dużych miastach się nie zostawia dobrego roweru bez zapięcia. Kradną tak samo jak u nas albo i lepiej.

grisza napisał(a):

> Sirbyczku a ten "normalny" kraj to gdzie?
>
> Bo byłem w kilku i nigdzie w dużych miastach się nie zostawia
> dobrego roweru bez zapięcia. Kradną tak samo jak u nas albo i
> lepiej.

Kolega wspomniał o kraju a nie o mieście.
Normalny kraj to: Norwegia, Szwecja, Borholm itp. tam możesz zostawić rower bez zapięcia i to dla mnie jest normalny karaj.

No no, w szczególności w Malmo możesz zostawić rower, albo w Oslo czy Sztokholmie.... może 20 lat temu, teraz nie będzie roweru po 5 sekundach.

Bornholm to nie kraj i nie ma tam gdzie uciec z kradzionym rowerem, w Kopenhadze natomiast polecam mieć dobre zapięcie.

grisza napisał(a):

> No no, w szczególności w Malmo możesz zostawić rower, albo w
> Oslo czy Sztokholmie.... może 20 lat temu, teraz nie będzie
> roweru po 5 sekundach.
>
> Bornholm to nie kraj i nie ma tam gdzie uciec z kradzionym
> rowerem, w Kopenhadze natomiast polecam mieć dobre zapięcie.

Nie wiem kiedy byłeś np. w Sztokholmie, bo ja byłem tam już trzy razy i jakoś nikt nam nie ukradł rowerów. Byliśmy trzy osobowym składzie. I zawsze we troje wchodziliśmy do sklepów, aby zrobić zakupy. Był to rok 2003.
Przejechaliśmy ok. 800km i nigdy nie mieliśmy problemów. Jak z tego wynika, że źle oceniasz Szwecję pod względem kradzieży. To naprawdę kraj w którym można spokojnie jeździć rowerem. To wszystko co napisałem może potwierdzić Frans i jego kolega, bo z nimi właśnie jechałem. Dokładnie to samo jest w Norwegii.

sot, ja bywałem w Szwecji dosyć regularnie do zeszłego roku jeszcze, Malmo ogarnięte jest plagą kradziezy, podobnie zaczyna być w Sztokholmie, w Oslo i Kopenhadze jest tak od dawna (Oslo - wiem od znajomych, Kopenhaga, jest obok Malmo). Wszedzie tam gdzie jest duża mniejszość muzułmańska tak jest.

Mieliście po prostu szczęście - u nas przecież też w pięciu przypadkach na 7 nie ukradną roweru jak zostawisz bez zapięcia. Aż trafisz na ten 6 lub 7. Natomiast poza miastami jest podobnie jak w Skandynawii.

Ja po prostu mam alergię na to jak ktoś mówi "normalny kraj", który jakoby jest normalny w odróżnieniu od Polski. Pomijając wszystko inne to najzwyczajniej w świecie polskie miasta mają wciąż niższą przestępczość niż miasta zachodniej Europy, w tym równiez niższą ilość kradziezy rowerów.

Pewno masz rację i nie będę i nie mam zamiaru Ci się sprzeciwiać, ja w Oslo i w Malmo rzeczywiście nie byłem także nie wiem jak tam jest. Być może mieliśmy szczęście co do Sztokholmu. Przecież jechaliśmy od Karlskrony do Sztokholmu i nie mieliśmy żadnych tego typu przygód.
Trochę odjechaliśmy za daleko a ja poruszyłem temat w Cyklosportu, ale chyba został już wyczerpany. Chodziło mi o ostrzeżenie wszystkich naszch bikerów, że tam nie jesteśmy mile widziani z rowerami. Więc powstaje pytanie : wobec tego dla kogo jest ten sklep przeznaczony?
pozdrawiam

Ogólnie rzecz ujmując nie o "reację" mi chodzi. Jedynie o stwierdzenie faktu, że Polska nie odbiega zbytnio od innych krajów - po prostu jak jest co kraść to są i złodzieje, a odbiegamy jedynie tym, że u nas wciąż jest mniej do ukradzenia.

Jako przedstawiciel firmy Cyclo Sport chciałem przekazać informację, że do naszego sklepu rowerzyści moga wprowadzać rowery do środka, ale klient, który wypowiada się na forum zostawił swój rower w niewielkich rozmiarów przedsionku i zablokował ciąg komunikacyjny poza tym rower opierał się o szybę, co zagraża bezpieczeństwu. W związku z tym został grzecznie poproszony o przestawienie go w miejsce przeznaczone specjalnie dla rowerów. Niestety poczuł się urażony i zachował się w stosunku do nas bardzo niemiło. Powtarzam nasi klienci mogą wprowadzać i zawsze mogli wprowadzać rowery do wnętrza, ale mam prośbę nie blokujcie wejść!!! Nasza firma stara się spełniać oczekiwania klientów posiadamy nawet teren, na którym każdy kupujący może " wypróbować rower.

Pozdrawiam i zapraszam do sklepu w Chwaszczynie
Krzysztof Olejniczak
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Prawdopodobnie, jako zinteresowany/bylem z tym kolega/ moge byc uznany za nie do konca wiarygodnego, ale chce tylko dodac ze nie prawda jest ze zostalismy zaproszeni do srodka, pan ktory nas wyprosil stwierdzil ze na zewnatrz sa stojaki do roweru, po pierwsze: nie wszyscy woza z soba zapiecie, tym bardziej jak sie ma przed soba 100km/bylismy w trakcie rajdu/, po drugie: czy jezeli bym chcial cos przymierzyc do roweru, dostal bym to cos na , slowo honoru, czy bym musial wylozyc jakas kaucje? Mysle ze raczej ta druga mozliwosc wchodzi w rachube, a jezeli tak, to wynika to z obawy ze moglbym sie ulotnic z jakas czescia, to dlaczego ja nie mam sie obawiac ze wlasnie spod tego sklepu nie pod..... mi roweru. Poza tym, to zdaje sie sklep rowerowy, wiec powinni byc tam przygotowani na przyjmowanie rowerzystow, bo z tego co zauwazylem, to raczej sklep dla rowerzystow zmotoryzowanych, na co wzkazuje duzy parking dla samochodow, a dla rowerow miejsce postoju to stanowisko na trzy rowery.

Ale się burzycie, bez przesady, gdy jadę z autem do serwisu nie wymagam żeby wpuścili mnie z nim do srodka. Po to są parkingi i zabezpieczenia do roweru, wyobraź sobie 10 klientów i każdy ze swoim rowerem, bzdura!
Inną sprawą jest dokupienie jakiejś częsci, którą należy dopasować.
W cyklosporcie, są duże witryny, miejsce gdzie się da zaczepić rower.
A do kina, sklepu, apteki też bierzesz rower? A może z nim śpisz, bo a nóż w przedpokoju ukradną.... Ludzie więcej zdrowego rozsądku i mniej klapek na oczkach!

Uważam , że jeżeli warunki na to pozwalają to sprzedawcy nie powinni robić problemów z tym, żeby klient wszedł i oparł rower jeżeli nie dysponuje zapięciem.

Helsingborg Szwecja , bylem na meczu. rower zostawilem pod stadionem przypiety i go zakosil,i skosilii tez jakies 2 inne co staly obok mnie, lipa.
Jeb..e ARABUSY i mluzumany brudasy jedne

A skąd wiesz, że to byli Arabowie? Może to byli Polacy?

moj rower mieszka ze mna w pokoju i nie zostawiam go na tzw rowerowych parkingach-zawsze zabieram go do srodka, jak ktos sie rzuca, to trudno, wychodze i ide do innego sklepu-na razie zdaza sie bardzo zadko, by ktos mial wąty odnosnie roweru.
miejsca gdzie moga miec problem, to:

-autobusy, taampki & trajtki (uwaga na kierowcow z wąsami)
-sklepy zabka (malo miejsca)
-cyklosport (zamiast proponuje Sportland-tam pracuja spoko kolesie i nie robia problemow)
-urzad miasta gdynia-ale proponuja zostawic na zamknietym parkingu z tylu budynku-obok siedzi zreszta straznik, co brame otwiera:)
-PG budyneg glowny & gmach B
-silver screen gdynia - czasem nikt sie nie przychrzani, a czasem tak-zalezy od dnia - najgorzej z tym w weekendy-wiec odbior rezerwacji w dni powszednie :)
-galeria baltycka & alfa centrum - fuck'em (ale i ta ktam wchodze:)

natmiast obiekty rowero-friendly(pewnie jest tego o wiele wiecej):

-biblioteki - nik sie nie przywalil, a czesto bywam
-sklep: tesco (byle nie jezdzic po hali:)
-Biedronka (zawsze zostawiam przy kasach)
-Sportland - dodatkowo najlepszy sklep rowerowy w 3miescie, ktorego polecam!
-wiekszosc malych sklepow typu nocny, osiedlowy i warzywniaki(nigdy nie bylo problemow,a czesto zjezdzam na trasie w poszukiwaniu wody:)
-Instytut medycyny morskiej i tropikalnej w gdyni (bylem raz i bylo ok)
-akademia medyczna gdansk, gmach na ulicy smoluchowskiego-tam gdzie szczepionki p.grypie zapodaja :-) i do tego zdazaja sie extra mega PIELEGNIARKI :)))) az zal, ze zastrzykow nie daja w pachwine :)
-wiekszosc biur-tylko trzeba wchodzic na pewniaka, jakby sie do wlasnego domu wchodzilo-bo jak zaczniesz sie jeden z drugim sie rozgladac, to zaraz ktos bedzie pytal...i na koniec o rower tez...
-I urzad skarbowy gdynia-nikt nie mial watow, ale koledzy mowili, ze czasem jest slabo, no ale mi sie udalo...poki co...
-stacje benzynowe-jeszcz nie trafilem, by wyprosili...
-GOSIR, MOSIR - spoko jest.

popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

O zwiniecie mi roweru po wyjsciu z domu sie zupelnie nie martwie dzieki pewnemu patentowi. Otoz od momentu wyjscia z domu do powrotu mam rower pod sobą:)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Burzymy się, bo mamy rację, sklep rowerowy do którego nie można wejść z rowerem, aby przypasować jakąś część to jakaś paranoja!!! Samochodem do sklepu też możesz wjechać:)
W Gdańsku do każdego sklepu można wprowadzić rower i nikt z obsługi nie protestuje, więc myślę, że nie ma sensu tu dyskutować.
Dla mnie osobiście Cyklosport jest na zawsze nieczynny:)

udowadniasz ze jestes typowym flustratem!! a kupic dobre zabezpieczenie to niełaska?

zachowuje sie taki burak jak słoń w składzie z porcelana i potem ma jeszcze pretensje.! kolejna czarna owca psujaca opinie rowerzystom

popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

ciekawostka:
może już wielu o tym wie ale przypomnę.
We Wrzeszczu w C.H. Manchattan jest pomieszczenie - przechowalnia dla rowerów (od głównej ulicy) - darmowa oczywiście.
Mały pokoik z dziewczyną w środku ;) która daje ... numerek :)
i trzeba się wpisać do zeszytu okazując dowód osobisty w celu zpisania numeru. Przy odbiorze tak samo - okazując dowód osobisty.
Jak nie ma miejsca w środku to można na zewnątrz - z cieniutką blokadą (wypożyczoną) ale i tak pewnie pilnuje zza szyby.
Nawet jak ktoś chce zrobić zakupy zupełnie gdzie indziej (cały Wrzeszcz) to tu jest dobra opcja przechowania roweru.

ciekawostka nr.2:
w C.H. Alfa na Przymorzu kiedyś przy wejściu był parking strzeżony. Obecnie tego już nie ma :/ Dlaczego ? Nie wiadomo ...

zawsze jest w sezonie , poza se sezonem rowerzystów jest niewielu i trudno żeby człowiek siedział cały dzień czekając na rowerzystę .
Być może żadnego jak jest słotny dzień a jesienią może się jakiś trafi przez cały dzień a może i nie .

co to za moda odkopywania starych tematow ?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

W tym najmniejszym na pomorzu zacumowałem TYLKO raz, piechotą, aby na własne oczy zobaczyć te niechętne dla klienta miny. Wypełzłem tyłem, bo bałem sie ataku pani z miotłą, bo miałem zabłocone buty :(
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

byłem wczoraj już drugi raz, też piechotą szedłem z Gdyni, aby nie mieć kłopotów z pozostawieniem roweru poza sklepem. Było daleko i nabawiłem się pęcherza na stopie od tego chodzenia.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2

Inne tematy z forum

trening interwałowy (25 odpowiedzi)

witam! mam pytanie co do treningu interwałowego, czy ktoś z forumowiczów jeździ może w ten...

Zabezpieczenia i drzwi do piwnicy (21 odpowiedzi)

Hej. Na wstępie zaznaczam, że jestem w pełni świadomy tego, iż w piwnicy rowerów się nie...