Cytat na dzisiaj

Łysiaka bo se przeglądałem w drodze dziś:

" Znaleźć człowieka, z którym można porozmawiać nie wysłuchując banałów, konowałów, idiotyzmów cwaniackich, łgarstw, fałszywych zapewnień, tanich sprośności lub specjalistycznych bełkotów "fachowca", dla którego branżowe wykształcenie plus umiejętność trzymania widelca jest całą jego kulturą, kogoś bez płaskostopia mózgowego i bez lizusowskiej mentalności - to znaleźć skarb".
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Cytat na dzisiaj

Kurde.
"Ta" (Ann) umie robić lepszą ogórkową niż ja.
Na równi z śp. Krzychem działkowym.
Pierwszy raz zjadła w mej mej obecności dwie bułki.
Tylko dlatego, że zjadła je z sosem czosnkowym mego Papy.

Vilette.
Palec jej.
Kostka moja.
I nie chodzi o skład zupy.
:)

https://www.youtube.com/watch?v=wT_ObQMSs3U
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Kto ma skręconą kostkę, Ty czy Ania? :) Słyszałam do tej pory o kontuzjowanym palcu :)

Spacerujcie zatem pięknie i nie nabawcie się innych kontuzji. I ubierzcie się ciepło, przynajmniej ja bym tak zrobiła ;)

Dobre to jest moje Dzieci...
Spacer z Ann i jej psem w mrozie wiele godzin.
Nad morzem po skałach i zwalonych pniach brzozy ze skręconą kostką w za małych butach. ( nie gadajcie Jej, zacznie marudzić)

Dziś wyjątkowo nie marudziła. :)
A pies znów się ślizgał tym razem po gdyńskim klifie oblodzonym.
Dobre to będzie dziś wieczorem na strawę.
Zupa ogórkowa wg Ann.
Złe to będzie grochówka wg Taty c'ego (dał za dużo wędzonej kiełbasy-nie mówcie Ann)

https://www.youtube.com/watch?v=rqBIjV47deo

ps, przestańcie, nie ma ani dobra, ani zła.
Wszystko jest w nas i trochę poza nami.

Ponti, zło i dobro są pojęciami umownymi. Ktoś kiedyś w dzieciństwie wdrukował Ci w mózgu wzorzec, co jest dobre i co robić należy, jak tez co jest złe, i czego robić nie wolno. I teraz postrzegasz świat według tego wzorca.
Może być, że ktoś w dzieciństwie Ponti2 ktoś wdrukował te pojęcia odwrotnie. I ona teraz postrzega świat przez pryzmat tych wzorców.
W efekcie to co dobre dla Ponti jest złe dla Ponti2, choć obiektywnie to jest to samo.
Nie ma obiektywnego dobra i obiektywnego zła, dobro i zło to tylko ocena rzeczywistości przez nas na podstawie wzorców, które wdrukowano nam w podświadomość gdzieś do 6 roku życia. I w sumie nawet nie wiadomo, kto to zrobił.

Czekaj, zło nie jest czynnikiem niezbędnym do istnienia dobra. Nie zło powoduje dobro. Chęć czynienia dobra jest niezależna. Człowiek obie te rzeczy poznał jednocześnie. To nie jest tak, że najpierw było zło, a potem dobro.

Nie znam się na chińskiej filozofii, nie porównuję dobra i zła do yin i yang. Mówię o zwykłej rzeczywistości.

Jak to?
Przecież jeżeli w wyniku istnienia zła powstaje w Tobie chęć dobra to w istocie zło spowodowało to dobro. Bez zła nie miała byś o nim pojęcia :-)

Yin i Yang nie wykluczają się wzajemnie, są współzależne, każde z nich jest podzielne, równocześnie wchłaniają się i podtrzymują wzajemnie, mogą przekształcać się w siebie nawzajem, i na koniec część yin znajduje się w yang, a część yang w yin :-)) Taoizm wie to od 2400 lat.

Manson
>A ja myślę, że z tym wygrywaniem to lipa. Bo moim zdaniem kompletnie nie ma znaczenia czy wygrywa dobro, czy zło. Bo zarówno zło może być dobre, jak i dobro złe

Jak to nie ma znaczenia? Jak zło może być dobre, a dobro złe? Jak białe może być czarne? Owszem, akceptacja złych wydarzeń i poczucie harmonii jest bardzo istotnie dla istnienia jednostki. To, że zło wygrywa różne pojedynki, uczy ludzi pokory i można powiedzieć, że są pozytywne strony takiego biegu rzeczy ale nie można powiedzieć, że zło jest dobre.

Hmm , nigdy nie myślałam o tym w ten sposób...Możliwe , ze to słuszny pogląd .

Nie ma czegoś takiego jak mniejsze zło, zło to zło. Skalę wymyślili ci źli, którzy nie chcą by ich jako złych postrzegać.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

A czy unicestwianie złych ludzi , bardzo złych , także jest złem takim samym , czy jest tylko mniejszym złem ?

oczywiście, unicestwianie jest złe - zatem ten, kto się go dopuścił już staje sie zły :)

A ja myślę, że z tym wygrywaniem to lipa. Bo moim zdaniem kompletnie nie ma znaczenia czy wygrywa dobro, czy zło. Bo zarówno zło może być dobre, jak i dobro złe. Najważniejsza jest harmonia, równowaga postrzegania i akceptacji jednego i drugiego. I wszystko trzeba rozpatrywać w perspektywie czasu, a nie chwili. Świat po prostu jest tak urządzony.

Taka hipoteza: połowa ludzi jest dobra, a połowa zła. Z mocą Stwórcy unicestwiamy więc tę złą połowę. Czyli zostali sami dobrzy? Nie, połowa z tych dobrych znowu okażę się zła :-)))

Masz rację Pontianac , nie zawsze przegrywa .. Ale bardzo często . Po prostu , tak jak zasłyszałam , tak napisałam. Ale to prawda , czasem dobro wygrywa , jednak miewa pod górkę z tym wygrywaniem. Trochę chaotycznie mi to pisanie dziś wychodzi :/

Otóż to, dlatego powiedzenie "zawsze przegrywa" jest nietrafne. Powinno być "często" przegrywa, albo "rzadko wygrywa", albo "z trudnością wygrywa", a tak w ogóle, wbrew pozorom, dobro bardzo często "wygrywa", tylko o złu, częściej i głośniej się mówi :))

@ ex , też prawda ... dla każdego dobro jest czym innym, tak jak i zło.. ale to już chyba temat na inną dyskusję..

Zależy kto co uważa za dobro.

Niestety , wszystko się zgadza... :/

"Dobro zawsze przegrywa" eee.....Ruda, coś tu chyba jest nie tak....;)

Dobro zawsze przegrywa , bo musi grać fair... zasłyszane , ale nie pamiętam gdzie :D

"zmienić to można sznurówki w butach, a nie charakter" ;)
ja :D
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum

Jakie dobre męskie perfumy (8 odpowiedzi)

Jak w temacie. Tak do 100 zł.

sklep z pokrowcami, etui do telefonów (22 odpowiedzi)

Witam! Poszukuje dobrego i niedrogiego sklepu z pokrowcami/etui do telefonów w Gdańsku....

telefon do 1000zł (125 odpowiedzi)

Witam, chciałbym wymienić już mojego leciwego smartfona. Co możecie polecić w cenie do 1000zł?