Czarny łabędź

Temat dostępny też na forum: Filmy
Opinie do filmu: Czarny łabędź.

Przeczytaj o filmie.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Polecam

piękny, wciągający i porywający film, doskonała kreacja Natalie Portman i b.ciekawa fabuła. Warto obejżeć.
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 10

Re: Polecam

Poieram ten głos. Film doskonały ale nie dla płytkomyślących. Wreszcie cos innego i z innej beczki. Obejrzę ponownie.
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 4

Proszę zajrzeć do słownika ortograficznego

"Obejrzeć" pisze się przez "rz". Czasami warto również czytać książki a nie tylko oglądać filmy.
popieram tę opinię 27 nie zgadzam się z tą opinią 7

przereklamowany

Myślę, że jest przereklamowany. Psychologicznie fajny, ale sceny z miłości franc. między dwoma kobietami lub masturbacja to chyba przesada jak na film od 15 lat!!! Dorosły się nie zgorszy, ale jak się zabiera swoje15 letnie dziecko to oczekuje, że film będzie odpowiedni do tego wieku, ale widzę, że teraz ani lesbijstwo ani homoseksualizm to dla ludzi nie problem.
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 22

Re: przereklamowany

Miłość franc. między DWOMA kobietami to lesbijstwo czy homoseksualizm? Może lesbijstwo, a masturbacja to homoseksualizm.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 15

Grażynko pytasz, bo nie rozumiesz tych pojęć czy nie zrozumiałaś sensu mojej wypowiedzi? Jeśli oglądałaś film powinnaś wiedzieć, że zawiera elementy, sceny lesbijskie (jakbyś nie rozumiała tego pojęcia to jest zabawa między dwoma kobietami) oraz masturbacja (samozadawalanie się). A sprawą normalną dla ludzi staje się anormalność, której ja nie chcę oglądać, pochwalać ani pokazywać dorastającemu dziecku jako rzeczy ogólnie przyjętej i akceptowalnej, czyli lesbijstwo i np.homoseksualizm.Taki film powinien być od 18 lat. Czy to takie trudne do udźwignięcia w logicznym rozumowaniu?
Nie neguję, że film w swym przesłaniu był dobry, ale nie od 15 lat.
Nie napisałam, że w filmie jest coś o homo.
W kinie sprawdzają wiek dziecka i legitymacje, ale nie po to, by dziecko nie widziało scen nie przeznaczonych dla oczu dziecka, ale po to, żeby sprawdzić czy przypadkiem przysługuje mu faktycznie ten bilet ulgowy, który wykupił.
popieram tę opinię 25 nie zgadzam się z tą opinią 10

Suma , Ty sie nie czepiaj Grazynki tylko najpierw sprawdź w słowniku znaczenie słów
(homo- + seksualizm - łc. sexualis ‘płciowy’) biol., psych. preferencja seksualna skierowana na osobniki tej samej płci. Tak wiec "lesbijstwo' i homoseksualizm to tozsame pojęcia.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 6

Nie bardzo wiem jak to się ma do wypowiedzi na temat filmu? Były tam sceny lesbijskie czy nie? a facetów wielbiących się nawzajem nazywasz jak? homoseksualistami, gejami, pedałami? a kobiety? jak nazywasz? homoseksualistkami czy lesbijkami? czepiasz się określeń tak jak Grażyna, a nie potrafisz się odnieść do wypowiedzi na temat filmu. Czy tyczy się to kobiet czy mężczyzn sceny, akty inne niż hetero nie są odpowiednie dla oczu dziecka, nastolatka, gdyż niestety powoli prasa, film, tv, internet nie robią z tej choroby żadnego problemu. Za 10-15 lat młodym ludziom, którzy wyrosną na takiej metodzie nauczania "żeby życie miało smaczek -raz dziewczynka, raz chłopaczek" nie będzie to robiło różnicy! W tym tkwi cały sens mojej wypowiedzi. Potrafisz się do tego odnieść nie używając słownika, ale własnego mózgu?
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 3

od 18? pff nawet cycków nie widać...
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 17

Rewelacyjny

Doskonala kreacja Natalie Portman. Film piekny i wciagajacy ale niewatpliwie mroczny...
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 5

Tragedia

Żądam zwrotu pieniędzy , i dodatkowo odszkodowanie za stracony czas!!!
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 34

Re: Tragedia

Dostanie Pan/Pani bilety na Och KArol 2
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 3

o czym piszesz człowieku!
popieram w całej rozciągłości, film g***ny do potęgi, można się wynudzić za wsze czasy
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 16

Może nie styknęło Ci popcornu?
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 5

bo to film dla ludzi z tak zwanej "kultury wysokiej" .. ktoś kto się interesuje teatrem, sztuką.. i nie ogląda tylko jakiś komedii .. ten film trzeba zrozumieć .. ;]
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

no bez przesady.. filmy dla ludzi z "kultury wysokiej", którzy interesują się sztuką to filmy Bergmana czy Felliniego albo Majewskiego. To ich filmy TRZEBA zrozumieć. "Czarny łabędź" mimo, iż jest dobrym filmem to nie ma w nim nic do "niezrozumienia", bo to jest kino amerykańskie- czyli wszystko podane na tacy. Pozdrawiam

Świetny

Od początku trzeba się skupić, żeby zrozumieć całość.
Szczerze początek był dziwny ale na koniec coś pięknego.
Polecam :)
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 10

Nie polecam

W opisie jest napisane Thriller, psychologiczny,w tym filmie nie ma nic z thrillera, jeśli ktoś na to liczył to się załamie...
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 18

Re: Nie polecam

chyba pochłonęło cię jedzenie popcornu i rozmowa przez komórkę, albo nie rozumiesz znaczenia słowa "thriller".
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 2

Polecam.

Ciekawy film, człowiek po wyjściu z kina długo o nim myśli. Przemyślenia na temat życia...
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 7

Mocny film

Szedłem nas film z niechecią. Spodziewałem się czegoś w stylu "Showgirls", jakiegoś kina "kobiecego", ale określenia "Dramat,Thriller,Psychologiczny" są w pełni uzasadnione. Ciary chodzą po plecach przy niektórych scenach. Film świetnie pokazuje emocje, z jakimi zmagają się ambitne dziewczęta, które wybrały balet, jako swoje powołanie. Trzyma w napięciu od początku do końca, odzierając przy tym z piórek wyobrażenia o tym, że sztuka to sielanka przeznaczona dla nawrażliwych leni.
Bohaterka przechodzi przeistoczenie z białego łabędzia w czarnego, a w życiu osobistym z dziewczyny zależnej od matki w niezalezną kobietę. To boli.

Polecam ten film,
ale nie ludzim o słabych nerwach lub szukajacym płytkiej rozrywki.
popieram tę opinię 26 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: Mocny film

rozrywka ZERO
przemyślenia 2/10
refleksje ZERO
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 18

mózg - zero
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 4

Rozrywka nie zawsze oznacza oplucie sie kebabem ze śmiechu. Od czasu do czasu warto zaprząc swoją mózgownicę do przemysleń na tematy, które by nam nie trafiły nigdy do głowy. W życiu nie byłem ambitną baletnicą, ani dorastajacą dziewczyną, ale ten film pozwolił mi się wczuć w położenie takiej osoby i zrozumieć kolejną czastkę otacającego minie świata. Nie każdego to bawi.

Niewiele jest udanych filmów, które łączą trudną problematykę z dobrym kinem (ujęcia, aktorstwo, scenariusz, reżyseria, muzyka, kostimy, dekoracje itd). W mojej opinii ten film jest niemal tak dobry i wstrząsający jak "Requiem dla snu", które zapewne Ci się nie spodoba.
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 3

polecam!!!

bardzo dobry film, swietna rola portman...mroczny, mocny, naladowany emocjami...ja sie wybieram ponownie...polecam ludziom, ktorzy w kinie lubia nie tylko patrzec ale myslec i odczuwac
popieram tę opinię 20 nie zgadzam się z tą opinią 3

Prawdziwy, mocny obraz

Polecem każdemu. Ma takie przesłanie, że każdy przeżyje go inaczej.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 3

Świetny

Świetny film. Mocny, poruszający, trzymający w napięciu i...jeden z nielicznych, w których nie odgadłam zakończenia.Polecam!
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3

chrystusie nazarejski królu żydowski!

strasznie denny film, jeden z tych, które są tak kijowe, że wszyscy pseudo artyści się podniecają bo nie wiedzą co o nim powiedzieć.
nie idzcie, mozna paść z nudów.
fabuła g***na, jedynie gra aktorska na pożądnym poziomie.

ODRADZAM
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 19

Dobre kino, pachnie odrobinę mistrzem Romanem (vide "Wstręt"). Świetna rola Natalie Portman ale i Cassel w doskonałej formie. Napięcie i atmosfera... Polecam
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

Warto

Ani minuty nudy i rozwlekania, ujęcie za ujęciem przyciąga widza niczym magnes, nieprzewidywalność zdarzeń cudowna, i ten moment finału pojawiają się napisy a nikt nie wstaje jakby nie chciał wracać do świata spoza sali kinowej, koniecznie wybierzcie się na ten film wszyscy którym nie jest obce myślenie i mroczne piękno ludzkiego umysłu. Polecam
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 3

Koniecznie trzeba obejrzeć!!

Film po którego zakończeniu ciarki niepokoju nadal krążą po ciele. Fantastyczny. Już dawno nie widziałam czegoś podobnego.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 4

Wyszedłem

Pierwszy raz odkąd pamiętam nie dałem rady i wyszedłem z kina... Czasami jest tak, że film może komuś nie pasować i chyba w tym przypadku tak u mnie było. Może i dobra gra aktorska, ale jednak schematyczny, żeby nie powiedzieć naiwny, trochę mroczny (a ja tego nie lubię i nie szukałem), niepotrzebnie miejscami przerysowany (czy faktycznie jest to realne aby "zaliczać" każdą tancerkę przez dyrektora, nawet jak im zależy na tym). Dla mnie był też nudny (mało różnorodny), bo działo się to w małej przestrzeni - sali baletowej i mieszkaniu bohaterki. No i chyba to bardziej dla Kobiet - dziewczyn film niż facetów, bo dotyczy w znacznej mierze problemów relacji damsko -damskich. Podsumowując - dla mnie wielkie nieporozumienie więc ostrzegam.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 14

Re: Wyszedłem

Film wspaniały,piekny i poruszajacy. Nawet moj J. ogladal z zaciekawieniem,a z reguly nie lubi takich filmow.
polecam 10/10
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 4

:)

od ilu on jest lat? mogę iść z 12 letnią siostrą?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

Re: :)

Wygoogluj sobie. Przeczytaj kilka postów wyżej a potem pytaj - tak na przyszłość! Film jest od 15 lat a to i tak stanowczo za mało na ten film.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Stanowczo nie polecam dla 12 latki. Będzie dla niej zbyt trudny.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 2

Absolutnie!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Wspaniały film

Polecam, ale dla osób, które chcą coś przeżyć i przemyśleć. Ci co wolą filmy typu zabili go i uciekł niech nie idą. Patrz również opinię Mikusia
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2

Re: Wspaniały film

prawdziwa sztuka prawdziwe piekno odkupione bolem nendzai wszystkim co najgorsze w zyciu piekno doskonalosc to nie tandetny usmiech maski tu chodzi o to zeby byc prawdziwym w sztuce czego w naszym swiecie tak brakuje pienkno odkupuje sie meka polacy otym powini wiedziec natali wspaniala nie ma lepszej aktorki dzisiaj film dla doroslych polecam

wspaniały film

piękny,polecam,ale może ktoś mi powie jak on się skończył.....moim zdaniem ona mogła umrzeć,ale nie koniecznie.....też tak myślicie?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: wspaniały film

a mozliwe jest ze zaszla z Tomem w ciąże (gdy wydawalo jej sie ze bzykala sie z ta laska ta wyjasnila jej potem ze byla z Tomem) potem caly czas wymiotowala i na koncu poronienie przez narkotyki, stres, przepracowanie itp. co sadzicie??

mój faworyt

Według mnie murowany zdobywca oskara- polecam, rewelacyjny film
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

Wspaniały film - wrócę do niego jeszcze ;)

Wspaniały film, wręcz rewelacja.
Nie można przegapić - to trzeba obejrzeć - film zdecydowanie dla widzów dorosłych.
~ tg - faktycznie końcówka do różnorakiej interpretacji - tak jak i cały film :)

pozdr.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Dobre kino

Jest to film dla osób lubiących dobre kino. Nie można go przegapić :)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

W końcu ambitne kino

Ogląda się film z wielkim zainteresowaniem i oczekiwaniem na dalsze wydarzenia, cała prawda o życiu w tym półświatku artystycznym i nie tylko. Koniec filmu zaskakujący, ja spodziewałam się czegoś zupełnie innego. Jednakże w sytuacji gdy ktoś dąży do doskonałości, wszystko staje sie możliwe. Polecam
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Bardzo dobre kino, choć ciężkie

Bardzo dobry film, super gra aktorska Natalie Portman - nie była to aktorka doceniana . Ciężki, realistyczny film, ale warty obejrzenia
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Rewelacja

Wreszcie dobry film! Bardzo polecam bo warto go zobaczyć!
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2

film o miłości w wykonaniu baletnic - motywujące

ale mogłyby przytyć
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

wystarczy zobaczyć go raz i nic więcej... bardzo dziwny film... zakręcony... i strasznie tragiczny...

Będzie w kinie Neptun i Kameralne!!!!!!!

Matko jak się cieszę!!! Specjalnie nie szłam do muliszajsów, bo miałam nadzieję, że puszczą ten film w kinie studyjnym! Dzięki !!!!!!!!
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

Warto

Ujmujące studium obłędu. Warto zobaczyć.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

...

Mimo tego, ze minal juz miesiac, wciaz nie moge przestac myslec o tym filmie. Jest w nim wszystko- rzeczywistosc, nierzeczywistosc... Wszystko to co jest w naszych glowach, caly ogrom sprzecznosci, dobro- zlo, namietnosc, agersja, marzenia, bol, samodestrukcja, piekno i brzydota prawdziwych emocji wprawionych w ruch zycia... film dla tych ktorzy zdaja sobie sprawe z tragizmu swojego istnienia, swoich granic i choc przez chwile poczuli narkostyczna euforie...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

Re: Czarny łabędź

KOBIETA - R.ŻEŃSKI . MIĘDZY DWIEMA - NIE: MIĘDZY DWOMA!!!