Czego brakuje na karczemkach

Cześć wszystkim, chciałem zrobić małe rozeznanie co chcielibyście mieć na osiedlu karczemki, czego brakuje jakieś sklep bądź usługi ? Będę wdzięczny za szczere odpowiedzi.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Czego brakuje na karczemkach

Poczty :)
W dalszej kolejności porządnego warzywniaka, drogerii i jakiegoś odzieżowego.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 0

tak dobrego warzywniaka ze świeżymi soczystymi owocami i warzywami

Zdecydowanie WARZYWNIAK z prawdziwego zdarzenia. Pomarszczone warzywa i owoce można kupić w netto, jednak jest to osiedle głównie domków jednorodzinnych i na pewno będzie popyt na świeżyznę.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Mógłby się pojawić lumpeks w którymś z licznych "pustostanów" usługowych.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 3

Dobre wżywa i owoce na pewno by się przydały w tym mleko od krowy z porannego dojenia bo na rynek w Oliwie muszę jeździć. Na tymiankowej był sklep z warzywami ale już go nie ma, ciekawe czy zaliczył plajtę?
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

A po mleko :) do pani na ul;Osiedlowej chodze :) po mleko :) prosto od krowy

Popytam

Zdecydowanie warzywniak z prawdziwego zdarzenia!
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

Warzywniak i Poczta :(

a co myślicie o czymś takim jak pranie tapicerek samochodowych na wysokim poziomie do tego pranie dywanów, konserwacja lakieru samochodowego ewentualnie czyszczenie felg , zabezpieczenie powierzchni auta jak i wnętrza ze skóry, przygotowanie przed sprzedażą ... wpadł mi taki pomysł do głowy bo nie widzę aby coś takiego było nawet w okolicy karczemki, kokoszki, kiełpino
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 11

myjnia
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3

Mi bardzo pasowałby Rossman w miejscu niedziałającego Lewiatana.
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 0

tylko czy taki rossman ma szansę utrzymać się na tym osiedlu...

Rossman w miejscu zamkniętego Lewiatana nie powstanie, bo jest tam zbyt mała powierzchnia :( (robiliśmy rozeznanie i nawet wysyłaliśmy maila do Rossmana)..
Przydałby się WARZYWNIAK - świerze owoce i warzywa i może trochę żywności ekologicznej.
Do tego oprócz netto mógłby tutaj powstać Lidl :):):) Obok netto jest spora działka. Na Ujeścisku Netto i Lidl stoją obok siebie...

A mnie się marzy mały targ.... warzywa, owoce, kwiaty, trochę bud ze wszystkim i niczym. Milo byłoby pochodzić i kupic jaja od wiejskiej kury.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

Lidl będzie budowany w tym lub przyszłym roku na działce w pobliżu Biedronki, przed blokami osiedla slonecznego
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

słyszałam coś o tym lidlu :) będzie tam można dojść na piechotkę z wózkiem?

Zdecydowanie "prawdziwej" poczty, żeby nie latać z awizem na zatłoczony Jasień. Myjnia jest w budowie koło turboronda.
Był dobry mięsny, ale się nie utrzymał.
Teren tak naprawdę nasycony, Auchan blisko, apteka i siłownia jest, fryzjer, kosmetyczka i manicurzystka też. Żłobki i przedszkola też.
Jakby ten park przy Azaliowej zrobili, to może kawiarnia dałaby radę.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

warzywniak był na tymiankowej! ale nie wytrzymał konkurencji( netto); miesny był ale historia sie powtarza.....(netto); poczta? to przeżytek w dobie internetu.....ale bank....? taki wbk i bankomat (bo juz jeden ukradli) to by się przydał.....
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

WARZYWNIAK...żadne Netto Lidlak czy biedronka nie może z tym konkurować świeże warzywa i owoce miód i tym podobne rzeczy....
tego mi brakuje najbardziej

No to teraz zamiast pub -u jest warzywniak;) ale przyszłości mu nie wróżę bo ceny ma razy dwa jak w auchanie; nie o taki warzywniak chodziło! Lepiej zorganizować targ co tydzień. Z wozu jest tanio świeżo i z Kaszub :) a kapustę młodą wolę z auchana za 3,90 a nie z warzywniaka a 'la pub za 7,90;)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

ten na tymiankowej nawet dobrych warzyw w sobotę nie miał, porządny warzywniak to dopiero można spotkać na jasieniu

A który polecasz na Jasieniu?

dopóki urzędy wysyłają wszystkie pisma na awizo poczty polskiej, to niestety rzecz potrzebna ;P
ale taki paczkomacik koło netto to też by była fajna sprawa :)
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

na karczemkach brakuje koszy na śmieci
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 1

Lamp i jednego zarządzającego ale nie miasto, też ace jeden bank na jasieniu to też za mało. Może jednak bank?

jak widać wielu rzeczy: placówek usługowych jak i przedmiotów uzytecznosci powszechnej(kosze na smieci, lampy..)ALE myslę ze przede wszystkim brakuje JEDNEGO zarzadzajacego ,który by ogarnął wszystkie takie potrzeby i sensownie to załatwiał; i nie miasto i urzednicy TAM daleko od naszych problemów pracujacy ale tu na miejscu mieszkańcy; i nie mam na mysli rady osiedlowej ,która nie wiem czym sie zajmuje a została wybrana przez 12% z nas; zeby stworzyc jedność na osiedlu trzeba mówić jednym głosem; miec wspólną jedną wizję osiedla i traktowac każdego uprzejmie (bez wyjatków czy to działki czy nie); wiem ze w teorii kazdy jest madry ale dzieki forum tacy teoretycy moga coś zrobic w realu bo wiedza że nie są sami.....jakies propozycje?

wybranie konkretnych projektów na budżet obywatelski, takich, które będą służyć wszystkim - czyli np. park przy Azaliowej, z siłownią na świeżym powietrzu, drogi dojazdowe do kościoła, uporządkowanie skrzyżowania przy szkole (od strony Kartuskiej - na bank dzieciaki będą latać między samochodami). Niechby ta szkoła ruszyła - w końcu będzie miejsce żeby się spotkać! a potem konsekwentne promowanie!

Mi brakuje głównie Rossmana i H&M
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1

warzywniaka i lumpeksu

Lumpeks to akurat już jest - na Inżynierskiej :)

Od kilku dni cos sie dzieje w miejscu zamkniętego Lewiatana, wyniesione zostały meble i wczoraj widziałam w środku robotników. Czy wiadomo co tam powstanie?

dziś też tam toś robili, ma podobno być jakieś studio urody ale takie profesjonalne

ciekawe po co kolejne studio urody :/ jakby mało tego było na osiedlu. Jeszcze sie okaże, że więcej będzie takich salonów urody niz sklepów spożywczych u nas.

jesli to prawda, to koszmar... po co to komu? ;epszy byłby sklep lub piekarnia z dobrym chlebem, bo te co sa to bez sensu . Nie ma zdrowego pieczywa tylko jakies kluchy....
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

piekarnie mamy na osiedlu dwie, jedną przy lewiatanie a drugą w netto. Jak na takie małe osiedle to więcej niż dość.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 2

to nie ma być salon urody tylko pro-masaż , znaczy się prostytutki które masują ale napewno nie plecy :D
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 10

no nie wiem skąd pani czerpie informacje ,ale napewno nie będzie to burdel tylko profesjonalny salon kosmetyczny,
zresztą to jest właśnie polska mentalność jeśli ktoś otwiera jakis biznes ,,i jest opcja ,że mu sie powiedzie to najlepiej napisac jakieś nieprawdziwe informacje,ja osobiscie wiem jaki to bedzię salon i korzystalam juz z usług jednego z gabinetów w Poznaniu.Jestem bardzo zadowolona ,ze bedę miala bliżej ,i w 100 % mogę zapewnic ,ze jest to porządna firma,,a nie dom publiczny!!!

Pani "anka" mówi jakieś totalne bzdury ponieważ będzie to Instytut Zdrowia i Urody Yasumi, a nie jak niejaka anka pisze, że "pro-masaż, znaczy się prostytutki, które masują ale na pewno nie plecy". Wypraszam sobie tego typu teksty, które są nieprawdą i takie gadanie głupot jest nie na miejscu. Jestem osobą, która jest właścicielem i będzie to studio odnowy najwyższej klasy. Pani anka niech nie podaje nieprawdziwych i niepotwierdzonych informacji i informuję iż obraża Pani tym co napisała osoby, które będą u mnie pracowały.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 0

Bez sensu studio urody!!!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Pełno tego w naszej i okolicznych dzielnicach. Mi bardziej pasowałby Rolletic z prawdziwego zdarzenia.

A na karczemkach brakuje stacje paliw.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 6

zdecydowanie poczty i warzywniaka z prawdziwego zdarzenia!
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 0

Oj, przydała by się poczta. Ta obecna to jakaś porażka.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 1

ta obecna jest aż w Auchan a to jednak kawałek, no i kolejki na niej są nienormalne - ale się nie dziwię skoro zazwyczaj tylko jedna Pani pracuje...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Mi niczego nie brakuje, niech zrobią resztę dróg+chodników i latarnie jakies :) Fajnie by było park do tego albo skwer jakiś.
Warzywa z auchan mi wystarczaja

brakuję przede wszystkim miejsca gdzie można z rodziną pójść na spcer
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 2

Porządnej restauracji, do której można byłoby pójść z rodziną na niedzielny obiad, z druga połową na kolację czy z kumplem na piwo.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 2

Cocomo
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 2

przydałby się oddział jakiegoś banku albo wpłatomat, żeby nie trzeba było za każdym razem śmigac do centrum.

wpłatomat jest na matarnii

ale matarnia niestety nie jest na karczemkach

parkingów przy szkole!!!
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Owszem, na matarni jest wpłatomat, niestety w godzinach popołudniowych jest tam często spory ruch samochodowy, pieszo to spora odległość. Pozostaje poczekać na ukończenie tuneli pod torami PKM by chociaż na rowerze można było tam podjechać, bo w tej chwili przejazd na przykład ul. Budowlanych rowerem to prawie samobójstwo. Oczywiście można robic sobie wycieczki do sąsiednich dzielnic, by załatwic swoje sprawy, ale chyba nie o to w tym wątku chodzi.
Matarnia to osobna dzielnica. Myślę, że karczemki razem z kokoszkami, mające swoją nową szkołę oraz przychodnię, mogłyby dorobić się także jakiegoś małego oddziału banku - w końcu to popularne usługi dla mieszkańców, a tego nie ma nigdzie w pobliżu.

Podoba mi się taki kompleks 'Czerwona torebka' jaki widziałam na przykład na oruni górnej. Jest tam miejsce na sklep nocny, aptekę, warzywniak, dobry sklep mięsny i właśnie oddział banku. Może już dorośliśmy do takiego 'centrum' ?

No i oczywiście czekam na basen, mam nadzieję że ceny nie będą zaporowe ;)

PARKINGU!!!!!!!!!!!!!!!!!!dla rodziców z pozytywnej szkoly podstawowej!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! proponuje sie zajac problemem 1 wrzesnia bo potem bedzie za pozno!!!!!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4

Tak. Jestem za!!! City House chce zająć teren pod kolejne obrzydliwe szeregi.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 5

ciekawy jestem dlaczego nikt nie zapyta mieszkancow ktorzy sasiaduja z tym placem????? ja mieszkam wlasnie obok niego i tak jak juz pisalem wole miec sasiada za oknem niz parking z samochodami albo krzyczace dzieciaki...
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 6

jestem podobnego zdania, też sąsiaduję z tym terenem. Najlepszym rozwiązaniem byłby po postu park z np. siłownią na powietrzu. Placowi zabaw mówię zdecydowanie nie!!!!! Parking w dniu jutrzejszym raczej nie spełni roli. Dzisiaj sama się zakopałam po kostki w glinie a co dopiero samochód.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

rozumiem ze pani karola nie chce wybetonowanego parkingu? dlaczego? ja mieszkam w poblizu i na codzien parkuja samochody wszedzie; takie czasy ze kazdy ma samochod i trzeba panie JANO zapomniec o spokojnych karczemkach jak sie pozwolilo gigant szkole wybudowac!!!! tylko dlaczego bez parkingu????czy ktos mi to moze logicznie wytłumaczyc???

Wiem, że jest problem z parkingiem. I parking przy szkole jest potrzebny!!! Jak wybudują na tym terenie kolejne szeregowce to problem się powiększy. Dlatego tak jak napisałam wcześniej najlepszym rozwiązaniem byłoby zaaranżowanie tego miejsca częściowo na duży parking i częściowo na park ( bez placu zabaw :) ). Przyjdzie zima i wątpię aby odśnieżali ten parking na łące..

Ani nie brakuje miejsc parkingowych a szeregowce i tak powstaną, wystarczy ruszyć 4 litery z samochodu przejść się 234 kroki w stronę szkoły, po to wybudowano chodniki z latarniami by z tego korzystać, a parking koło NETTO ma sporo miejsc
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

jakos nikt pana MOSSI nie chce posłuchac i tak rozjezdza trawniki pod domem gdzie wczesniej ktos pielegnowal dbal kosil.....i po co jak teraz jasnie panstwo maja samochody i moga wjechac na ten trawnik....a cala reszta sie nie liczy....bo oni mieszkaja w takim miejscu ze im nikt trawnika nie rozjezdza.....

Parking przy sklepie jest dla kupujących , a nie dla uczniów szkoły i ich rodziców. Potem jest problem, tak jak w środę gdy w szkole odbywały się zebrania z rodzicami, nie było miejsca i nie było jak zakupów po pracy zrobić. Tam zresztą są tabliczki z odpowiednimi napisami.
Czytanie nie boli.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

wlasnie na takie chwile czekalem ja teraz gdy zaczelo padac i zrobilo sie blotnisto.... ja te wszystkie mamusie i tatusiowie zasowaja na paluszkach w blocie....... z pewnych zrodel wiem ze w tym miejscu i tak nie bedzie parkingu.....
kiedys dzieciaki zasowaly do szkoly z buta i nikt nie mial problemu a teraz trzeba przywiesc dziecko do szkoly bo ma 500m, pozniej wyrastaja zyciowe niedojdy...
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 4

Może i wyrosną niedojdy, ale może przynajmniej będą umiały posługiwać się językiem polskim, a nie walić orty w co drugim słowie.
Aaa - i parking powstanie szybciej niż się to niektórym wydaje. :-P

wczoraj byli geodeci a dzis od rana chodzi kopara:))))) troche deszczu i niektorym myslenie przyspieszylo BRAWO. monituje o ten parking od sierpnia ale w sierpniu za sucho bylo.....i niektorzy na urlopach; teraz pasy i toche wiecej spiacych policjantow i nikt juz osiedlem nie bedzie sobie skracal drogi......:))) naprawde nastala cywilizacja i ciesze sie ze to sie stalo teraz;

Niestety i tak skracają sobie drogę bo śpiący policjanci na Azaliowej to jakieś " niedorajdy" dwa wykopki przez które i tak na pełnym gazie przelatują samochody, niektórzy nawet wyprzedzają wolniejszych
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

geodeci ktorzy byli ostatnio na "miejscu parkingu" byli z city house.....

czyli co? nowe pomiary? parking?park? co?

Moja córka chodzi do szkoły bądź jeździ rowerem. Ale problem jest jeden. Nie ma przejść dla pieszych......i dzieci wręcz przebiegają na drugą stronę ulicy. A kierowcy....no cóż.....nie jeżdżą ostroznie

a może kupcie ten teren i zagospodarujcie po swojemu :P

Wizyt Straży miejskiej i zobaczenia jak parkują kierowcy w godzinach porannych 7.30-8.30 i popołudniowych oraz w trakcie gdy odbywają się zebrania w nowej szkole;
Brakuje porządku- sprzątania "po sobie" czy to wyjeżdża tir z budowy nanosząc tony błota na ulice czy to niesprzątających właścicieli psów;
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 0

to hanba azeby kawalka drogi nie zrobic na inzynierskiej

LIDLA!!!
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1

Swego czasu bardzo głośno było o budowie Lidla.

Podobno jest coś na rzeczy...

Czy w końcu ktoś zdecyduj się na otwarcie warzywniaka? To jest nieporozumienie, co sobotę wyruszam w rożnych kierunkach: do Hali Targowej w centrum Gdańska, na Pomorze lub do Gdyni. Przecież w Netto nie można kupić 20 dkg pieczarek... Jabłka odmiana ligol prawie nieosiągalna w Netto czy Biedronce.

ja się zdecyduję na otwarcie warzywniaka ? może być ?
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 0

Popieram. A gdzie będzie się on mieścił?

chodników, śmietników i przejść dla pieszych

Czego brakuje na karczemkach i Czego brakuje na karczemkach?? Lepiej zobaczcie co jest, ale słabo reklamowane;-) Pubik mamy fajny. A teraz doszedł sklepik, w którym jest sporo fajnego browarka i nie trzeba już latać do miasta po fajny browarek. Sklepik za rogiem na ulicy Różany Stok na dole, tylko reklamę ma słabą;-)

Sklepik akurat jest od bardzo dawna. A z rzeczy które są słabo rozreklamowane to poleciłbym "punkt wielousługowy" za Lewiatanem - krawiec, pralnia i szewc, do tego wypożyczalnia kostiumów. Pralnia i szewc są wykonywane na zewnątrz, ale korzystałem i mogę z czystym sumieniem polecić :)

Czy warzywniak koło kwiaciarni już się otworzył? Ostatnio przejeżdżając widziałam już napis :)

Tak ale kapusta młoda dwa razy drożej niż w auchanie. Czy to dobry znak?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

Nie da się mieć w małych sklepach cen takich jakie mają hipermarkety. A Wy wiecznie tylko narzekacie. Masakra z Wami, ludzie.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

To prawda, smutna prawda dlatego wszystkie warzywniak jakie tu były, upadły :( dlatego uważam że forma targu "z wozu" raz lub dwa razy w tygodniu jest lepsza niż każdy warzywniak :)

Taaa... a wtedy byście tu komentowali, że Wam kartuziaki (nazewnictwo oryginalne z waszych wczesniejszych wpisów na tym forum) śmierdzącego gnoju na kołach nawieźli... Masakra...

Oczywiście że byliby i tacy co będą marudzić ale zdecydowana większość szuka na własną rękę świeżych produktów od okolicznych gospodarstw a można by bylo to ułatwić :) a tak muszę jeździć do Oliwy do hali Olivia na Bazar Natury co sobotę ; tam kupuję jajka chleb masło warzywa i mięso zamiast do hipermarketu :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

porzadku, o ktory kazdy z nas by dbal o otoczenie ...

... tak, sprzatam smieci, ktore przechodzacy wyrzucaja na trawnik - nie, nie moj - nalezy do miasta, ale przylega do mojej dzialki i tez lubie jak jest ladnie dookola
... tak, sprzatam to co zostawiaja po sobie Wasze zwierzeta, bo komus sie nie chce posprzatac ...
... tak, sprzatam butelki, ktorych po miesiacu jest conajmniej kilka ...

dbaajcie o cos wiecej niz tylko to co do Was nalezy ... tu naprawde moze byc lepiej i niewiele trzeba by to zmienic

A co się stało z warzywami z wozu które były sprzedawane na placu obok netto? Bo to był warzywniak!

Połączenia autobusowego bezpośrednio do Wrzeszcza!

Na to akurat jest duża szansa - już od jesieni. ZTM obiecywał parokrotnie przedłużenie linii 264 do Kokoszek.

Taaaa, jak to ma być 264 to ja dziękuję bardzo. Co prawda to jest linia z Wrzeszcz PKP ale przez Jaśkową,Do Studzienki, Schuberta, Jasień... Ogólnie sorry ale szybciej o wiele jest pojechać tramwajem na Siedlce i stamtąd się przesiąść na Kielpino lub Bysewo.
Jedynym ułatwieniem - przyspieszeniem podróży dla mieszkańców Karczemek byłaby przedłużona linia 157 na Wrzeszcz.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

A ja chce bezposredni bus na plaze w 30min

Czego brakuje? kultury...
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

Też. ......ale warzywniak który niby jest powinien "wyjść " do ludzi a nie być schowany w ciemnej dziurze do której mało kto zagląda. Czy tej pani nikt nie może pomóc marketingowo jak się biznes prowadzi? Bo zaraz zamknie ten warzywniak i tylko straci!

A teraz po zamknięciu poczty w Auchan przydałaby się nam jedna na dzielnicy :)

Poczta w CH Auchan nie jest zamknięta. Jest to teraz "wysepka" w pasażu, niedaleko Sephory.

Oo dobrze wiedzieć, niestety nie znalazłam jej ostatnio jak tam byłam. Ale moją opinię na temat poczty podtrzymuję :)

Zgadzam się ale taka poczta na której polecone mogę odbierać a nie ganiac na Jasień!
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

Psy bez smyczy mam juz dość! (240 odpowiedzi)

Codziennie wracam z dzieckiem z pozytywnej szkoły na Kokoszki i nie ma dnia abym nie musiała...

W co inwestować w XXI wieku? (26 odpowiedzi)

Witam, Dział dotyczy deweloperki i nieruchomości są oczywiście dobrym kapitałem, lecz nie każdy...

dobry stomatolog - kogo polecacie? (131 odpowiedzi)

jak wyżej, zależy mi na dobrym stomatologu (dobrym pod względem jakości usług i ceny), najlepiej...