Czekoladopodne i tłusta masa. Pamiętacie te smaki?

Opinie do artykułu: Czekoladopodne i tłusta masa. Pamiętacie te smaki?.

Białe kruki trójmiejskich delikatesów. Ozdoby dziecięcych paczek i bonusy na imprezach zakładowych i wieczorkach dla seniorów. Przez lata cukry i czekolady gdańskiego "Bałtyku" były jednym z niewielu elementów osładzających socjalistyczną rzeczywistość PRL-owskiego Trójmiasta.Nie ma już prawie nikogo, kto pamiętałby smaki łakoci z czasów Wolnego Miasta Gdańska. Nawet gdyby ktoś na takie słodycze się natknął, to po konsumpcji, o swoich wrażeniach mógłby chyba opowiedzieć jedynie uczestnikom ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

mówcie co chcecie ale czekolada Bałtyku

nawet teraz bije na głowę Milkę, Alpen Gold i inne przesłodzone dziadostwa.
popieram tę opinię 36 nie zgadzam się z tą opinią 5

Widzę że niektórym łza się w oku kręci na wspomnienie tamtych czasów.

A ja nie tęsknię do tamtych czasów.

Teraz może nie mam wiele,ale stać minie na dużo więcej niż moich rodziców.

I jakaś z****na czekolada czy banan nie jest obiektem pożądania jak to było wtedy.
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 23

Po komentarzach wnioskuje że znów trzeba wprowadzić kartki

na mięso, czekolade, cukier..
W Polsce problemem jest BRAK norm (zwlaszcza w wędliniarstwie) przez co produkty moga być oszukiwane. Nieliczne kontrole które sa przeprowadzane i tak można o kant d*py potłuc bo dane i wizerunek oszustów są chronione, dlatego konsument nie dowie sie który producent robi nibykiełabase nibymasło i nibyczekoladę. Wszystko to uderza w uczciwych - już niedługo polskie jedzenie będzie synonimem podróbki i syfu a nie pysznego żarełka.
Na Zachodzie ise nie sprzeda. Dziwie sie np kto kupuje parówki Krakusa zwane nie wiedzieć czemu kabanosami. Jedyne kabanosy jakie produkuje sie w Polsce (poza lokalnymi, małymi firmami) robi Tarczynski ale tylko te z nazwą "Extra" bo i oni mają już produkt kabanosopodobny dla Tesco i podobnych o
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 5

No to sobie autor ulżył!

Niby artykuł o słodyczach, a mam wrażenie, że komuś chodziło głównie o to, żeby powyrzynać się na PRL-u.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 8

a ja ani trochę nie tesknię

szaro,buro i syfiaście,tak wtedy było,
człowiek się cieszył z byle guana,
oranżada to było coś,
paczka pod choinkę z zakładu pracy rodziców była wielkim pożądaniem,
co za popieprzone czasy,
teraz nie jestem nie wiadomo kim,normalnie pracuję i stać mnie na wiele więcej niż moich rodziców,przynajmniej głupiej czekolady czy kiełbasy nie muszę sobie żałować,pojadę sobie raz do roku gdzieś na wycieczkę,
a kiedyś?syf,szaro,buro człowiek siedział na d*pie i cieszył się jak coś kupił w sklepie.
popieram tę opinię 21 nie zgadzam się z tą opinią 19

socjalizm (bo komunizmu u nas nie było) =praca=pewność jutra

kapitalizm=pełne sklepy=brak pracy i pieniędzy=bieda + emerytura 800 zł
popieram tę opinię 28 nie zgadzam się z tą opinią 16

Ratuszowa i Finezja :)

To był rarytas!
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 0

Tam do dziś takie zacofanie
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 2

to były czasy

tęsknię za tamtym czasem i choć mam 40 + i nie było wielu atrakcji,które są teraz,ale i tak było fajniej....czekolada mleczna kosztowała 25 zł a deserowa 28 w każdym sklepie...ech...
popieram tę opinię 23 nie zgadzam się z tą opinią 11

No to nie jesteś tutaj jedynym "wiedzącym" mistrzu !

Więc te ich "prosperity" trwało od 1933 do powiedzmy 1943. Z czego od 1938 karmiło się grabieżą na mega skalę. Zapłacili za nie ruiną kraju i o 8 mln. duszyczek uszczuplili wielki naród niemiecki. Prawdziwy i trwały dobrobyt przyniosła im dopiero amerykańska, liberalna gospodarka wolnorynkowa. Pzdr.
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 4

A Ty pamietasz w ogóle te czasy, bo

wydaje mi sie że raczej nie.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 32

pycha

sekacze byly dobre i rurki z kremem,gofry,i taki kefir do picia nie pamietam nazwy
popieram tę opinię 23 nie zgadzam się z tą opinią 0

1983

a ja pamiętam czekoladę Arabkę, była baardzo smaczna :)
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 0

!

teraz to mamy wyroby autostradopodobne i cały szereg wyrobów kiełbasopodobnych etc,etc........
popieram tę opinię 41 nie zgadzam się z tą opinią 1

Teraz jest to samo

tylko się efektownie nazywa.

Nie blok tylko apatramentowiec, nie derma tylko skóra ekologiczna, nie cyjanopan B tylko Kropelka, itp. To samo z zarciem.
popieram tę opinię 54 nie zgadzam się z tą opinią 0

mylisz się

wychodzili z biedy na wielki KREDYT, który trzeba było spłacić grabiąc, okradając i łupiąc pół świata. Polecam lekturę Hayeka w tym temacie
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 7

fajny tekst

więcej, proszę
popieram tę opinię 21 nie zgadzam się z tą opinią 2

komuno wrooooooc!!!!

:)
popieram tę opinię 29 nie zgadzam się z tą opinią 9