Czekoladopodne i tłusta masa. Pamiętacie te smaki?

Opinie do artykułu: Czekoladopodne i tłusta masa. Pamiętacie te smaki?.

Białe kruki trójmiejskich delikatesów. Ozdoby dziecięcych paczek i bonusy na imprezach zakładowych i wieczorkach dla seniorów. Przez lata cukry i czekolady gdańskiego "Bałtyku" były jednym z niewielu elementów osładzających socjalistyczną rzeczywistość PRL-owskiego Trójmiasta.Nie ma już prawie nikogo, kto pamiętałby smaki łakoci z czasów Wolnego Miasta Gdańska. Nawet gdyby ktoś na takie słodycze się natknął, to po konsumpcji, o swoich wrażeniach mógłby chyba opowiedzieć jedynie uczestnikom ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

nazizm=komunizm= bieda i terroryzm i totalitaryzm i poprzez "słuszne" i poprawne politycznie g-wniano-wybiórczo-lewackie media na wielką skalę manipulacja, ogłupianie ludzi

Powoli ta powyższa wizja wkracza do Polski i Europy.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3

To jak Wy wszyscy przezyliscie na samym occie i musztardzie? Trzeba gdzieś ten cud zglosic! :)
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 5

ale daja sie manipulowac demagogicznej redakcyjce.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Wezcie sie w koncu do roboty i przestancie pierd...c, ze ciezko pracujecie

Bo tylko lapska do Panstwa po renciny i przywileje wyciagacie i "mie sie nalezy, mie sie nalezy". Kubel zimnej wody wam sie nalezy - komuna sie skonczyla dawno, juz nie ma czy sie stoi czy sie lezy...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Rzeczy podstawowe byly, a nie wiem czy czlowiek potrzebuje do szczescia milion marek proszku do prania. Ja nie gloryfikuję systemu komunistycznego,jestem zwolenniczką modelu skandynawskiego, ale jedynym plusem kapitalizmu zdaje sie,ze jest wolnosc koncernow do oferowania nam roznych produktow. I to nie są produkty wysokiej jakosci od ubran do sprzętu domowego wlacznie. Zasada jest prosta cos się musi szybko zużyć by kupic nowe. Tylko jak nie ma pracy to i kasy na te wymiany za bardzo nie ma. A co daje wspanialy kapitalizm? Brak pracy lub ogloszenia w stylu tych z trojmiasto.pl: call center, akwizycja jak i hit dla dziewczyn masazystki do zabiegow calosciowych. Rewelacja!
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 6

swiete slowa.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

UE to twór socjalistyczny. Od momentu przejęcia władzy przez socjalistów w państwach UE gospodarka zaczęła tam podupadać a ludziom żyć coraz gorzej.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 6

A ja wiem jaki był problem faktycznie ze wszystkim.

"jakos pewnych rzeczy bylo wiecej jak teraz" - leżę i kwiczę......błachachacha
Gratuluję tekst roku.
Owszem było więcej octu i musztardy.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 4

Hitler zaczął swoje rządy od wielkich pożyczek zaciągniętych od Żydów zarządzających bankami.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

"sprzety domowe mozna bylo wystac"

Teraz sprzęty domowe kupuję gdzie chcę, jakie chcę, i to bez wystawania, ale widzę, że niektórzy tęsknią za rytuałem kolejkowym...

Zawsze można było poplotkować, urwać się z pracy, założyć komitet kolejkowy, wymienić w kolejce 3 pary barchanowych gaci na papier toaletowy i inne przyjemności...
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 3

"jakos pewnych rzeczy bylo wiecej jak teraz"

jakich rzeczy?
- pieluch tetrowych
- wyrobów z Cepelii
- fartuszków w szkole
- kartek na żywność
- proszku "Cypisek"
- ............?
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 5

Nie wszystkim było źle, zasłużonym dla partii było dobrze, i teraz ich dzieci minusują.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 7

galaretki z cukrem

w kształcie owoców i te wszędobylskie bombonierki z dziwną pseudo budyniową masą- ohyda....
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 9

Nie wiem czy faktycznie byl az taki problem z czekoladą i innymi produktami. Jakas dziwna swiadomosc z malych okresow niedostepnosci uczynila norme tego systemu. A i powazniejsze rzeczy,sprzety domowe mozna bylo wystac. Moja rodzina nie byla partyjna, a typowo pracownicza, bez angażowania się po zadnej stronie, a jakos pewnych rzeczy bylo wiecej jak teraz. A na koniec historyjka z programu podrozniczego z Rumunii. Spytano się straszą kobietę,jaka jest roznica miedzy ustrojem socjalistycznym a kapitalistycznym. Kiedys zdarzaly sie braki,ale jak juz byl towar to byla kasa by go zakupic, teraz jest mnostwo produktow,ale z powodu braku kasy mozna sobie ekspozycję sklepową co najwyzej obejrzec.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 6

jak widać po Twoim poście,

Ty prof. Miodka tylko "oglądasz" a to nie wystarcza,
trzeba go jeszcze słuchać!
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 0

zarazdy w POlsce to kombinator oszust wyłudzacz chiwus i zyjacy z czyjejś szkody

bo to Rajska zielona wyspa Tuska
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2

akurat chyba ze jeżdziły z biura turystycznego "ELEWAR":) Zapytaj sie tych kilkaset tysiecy Polaków

co coroku placą za wakacje i nigdzie niepojechały bo minimum co roku w wakacje upadaja 3 biora Turystyczne.!!I jeszce jedno skoro siedziałes w domu to dlatego ze byłes totalnym fajtłapa niebyło zadnego zakładu w którym koloni nieorganizowano mnie tez co roku chcieli wysyłac ale ja wolałem miec frajde z kumplami na miejscu ale gdybym tylko chciał to mogłem co roku całe wakacje z jednej koloni na druga jechac! Wczasy były tanie jak barszcz !
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 1

Blok turystyczny to było to!!! Chałwa się nie umywa teraz ;-) Oj, było dużo różnych ciekawych produktów, a najlepsze były paczki na święta - czekało się na to cały rok :-)
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 0

magiczne słowo ZARADNY

a co to znaczy?
lawirant, kłamczuch, nieodpowiedzialny, bezideowy, pusty, egoista, chciwy, pazerny?

czy pracowity i uczciwy- przecież taki w Polsce nigdy nie będzie bogaty
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 3