Czekoladopodne i tłusta masa. Pamiętacie te smaki?

Opinie do artykułu: Czekoladopodne i tłusta masa. Pamiętacie te smaki?.

Białe kruki trójmiejskich delikatesów. Ozdoby dziecięcych paczek i bonusy na imprezach zakładowych i wieczorkach dla seniorów. Przez lata cukry i czekolady gdańskiego "Bałtyku" były jednym z niewielu elementów osładzających socjalistyczną rzeczywistość PRL-owskiego Trójmiasta.Nie ma już prawie nikogo, kto pamiętałby smaki łakoci z czasów Wolnego Miasta Gdańska. Nawet gdyby ktoś na takie słodycze się natknął, to po konsumpcji, o swoich wrażeniach mógłby chyba opowiedzieć jedynie uczestnikom ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

zawsze jest tak ze najwieksza miernota wyzywa innych ze niezgadzaja sie z jego zdaniem

zawsze mnie zastanawia dlaczego głupek wyzywa innych od głupków skoro sam nim jest!!
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 12

gdybys miał rozxum to bys wiedział jak było ale go nie masz:)

Polskie słodycze były wtedy uznawana za jedne z najlepszych na świecie!!Czekoladopodobne były tylko w jednym okresie i było ich mało pojawiły sie gdy był kryzys bo czekolada była na kartki głupolu.
I jeszce jedno głupolu poniewaz mam rodzine zagranicą to dostawałem paczki z zachodu raz w miesiacu dostawalismy najlepsze czekolady i słodycze i nie było wiekszej róznicy miedzy Polskimi a zachodnimi czy szwajcarskimi.Teraz jest juz zupełnie inaczej 60% czekolad powinno sie nazwac czekoladopodobnymi!
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 4

Mamy też analfabetów.

To gorsze niż troll.
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 1

"W Polsce problemem jest BRAK norm" - szacun dla Twojej wiedzy

"Nieliczne kontrole które sa przeprowadzane i tak można o kant d*py potłuc" - Za komuny było tyyyyysiące rzetelnych, uczciwych kontroli
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ach ta Mela

do dziś pamiętam jej smak, chętnie zjadłbym chociaż kawałeczek;)

Mac
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 1

wnecie mamy rózne rodzaje troli jedne polityczne,drugie religijne i nne ortograficzne

zadnymi nigdy sie nieprzejmuje!! A najbardziej mnie bawi to jak specjalnie robie błedy dla takiego trola a jemu az czacha paruje ze złosci . net słuzy do przekazywania informacji kazdy chce jak najszybciej napisac i niechce mu sie potem poprawiac tego co napisał wystarczy ze jest zrozumiałe dlatych co rozumieja co czytaja tego niepotrafia trole ortograficzne !!Czytanie ze zrozumieniem jest im obce!! Stara i sprawdzona odpowiedć dla troli ortograficznych mam Dyslekcje ,Dysortografie i robie nazłosć pani od Polskiego!!
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 13

czekoladopodobne

Na te wyroby sprzedano patenty, ponieważ są mniej szkodliwe od oryginalnych. Wiadomo, że cukier w każdej postaci, to "biała śmierć".
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Bardzo dobrze że zwrócił uwagę na ten błąd, bo w tym przypadku błędna pisownia jest nagminna!

Ludzie są przekonani że tam nie ma literki Y.

Mam znajomego który do dziś jest przekonany że jest coś takiego jak "trik nerwowy" .
popieram tę opinię 21 nie zgadzam się z tą opinią 0

A ja uwielbialem Mele!

Do dzis jak trafie w sklepie na wyroby czekoladopodobne to kupuje. Mi to o wiele bardziej smakuje niz dzisiejsze Mili itp. Dlatego nie rozumiem slowa "potworki" pojawiajacego sie w tekscie...
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 0

produkowaliśmy..... ludzie mieli pracę

z tym że ta nasza produkcja zarobki gospodarska... to tak jakby dziś otwarto duży zakład produkcyjny z ambicjami zawojowania rynku zachodniego produkującego... aparaty telefoniczne z tarczą a dla mniej wymagającego - na korbę
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 4

Owszem nie było

bo widzisz, wówczas nie było do czego się ścigać No może, jak tu ktoś wcześnie j napisał, ścigali się partyjni
popieram tę opinię 21 nie zgadzam się z tą opinią 4

o tak

do dziś mam smak batona krymskiego chałwy ,krówki to były wyżerki,a dziś nawet nie wiemy ile w kakale jest kakała a ile cukru i jakiego cukru ,chemia chemie goni
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 2

Dziś jest z Biedronki ;)))
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 2

Z komuny pozostalo mi, jesli codzi o słodycze

prawie zupełny brak zainteresowania nimi I nie tylko dlatego, że były paskudne, ale że wogóle nie było Kartki spowodowały, że słodkości jadło się dużo rzadziej niż dziś I tak mi już zostało z czego jestem zadowolony
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 7

baton krymski

a batony krymskie pamiętacie i tabliczkę wiewiórka?
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 0

..szczególnie, że Finezja łączyła się z finezją kombinowania, żeby..
dostać ten raryts!
Wówczas dobrze było mieć kogoś z rodziny w sklepie :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Byłeś po prostu młody i idealizujesz przeszłość

to normalne. Ja często wracam myślami do czasów studiów i zupełnie już nie pamiętam, że nie miałem grosza przy duszy, musiałem dorabiać w magazynach i sklepach, mieszkałem w jednym pokoiku z 3 gościami. Poza tym musiałem zarywać nocki na nauce. Dziś przecież też mogę tak żyć.
Nie lubię tego "kiedyś było wspaniale" lub "ach ta dzisiejsza młodzież, kiedyś (czytaj - ja ja byłem młodzieżą) młodzież była wspaniała!" Tak mawiał mój dziadek, ojciec, teraz mówię ja, hahaha
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 3

Jadłem blok czekoladowy kilka lat temu

kupiłem w sklepie w Człuchowie. Byłem zaskoczony, ze ktoś to jeszcze sprzedaje ;-) Więc można szukać po sklepach, czasem można dostać. Smak ten sam ;-)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

zaczynam być fanem Twoich postów i niektórych odpowiedzi.

z tym miękkim śledziem było zabawne. a ten od blachary nie kuma o co biega. pozdro.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 3