Czeski błąd

Temat dostępny też na forum: Czeski błąd
Opinie do filmu: Czeski błąd.

Przeczytaj o filmie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

moim zdaniem....

po 1 to świetny film...
po 2 to na pewno nie komedia...
po 3 to ktoś naprawdę popełnił czeski błąd tłumacząc tytuł tego filmu...

Polecam z całego serca. To bardzo aktualny film patrząc np na to co się u nas w kraju dzieje....
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Popieram w całości opinię vida

a zwłaszcza punkt 3. Tłumaczenie tytułu jest naprawdę wielkim nieporozumieniem!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Moje przemyślenia po filmie:

Ocena postaw ludzi z tamtych czasów nie jest łatwa. Nic nie było wtedy czarne ani białe. Nawet, jeżeli współpracowali, to skłoniły ich do tego przeróżne powody, a te bezpieka potrafiła znaleźć. Uważam, że od oceny powinny wstrzymać się osoby nie żyjące w tamtych, jakże trudnych latach.

Ja nie żyłam i uważam, że nie mam prawa oceniać tych ludzi. Nie wiem, jak zachowałabym się na ich miejscu.

A ten akcent polski na końcu – ta dziewczyna pytająca po polsku gdzie jest dworzec – aż nazbyt wyraźnie mówi: w Polsce też było wielu takich ludzi. Mamy przecież z Czechami podobne historie. Aż nie mogę się powstrzymać od stwierdzenia, że ta aluzja dotyczy przede wszystkim Polaków bardzo znanych na świecie… Ale może to tylko nazbyt daleko idąca interpretacja:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Wiesz Magdo...

Piszesz, że nie mamy prawa oceniać tych ludzi Magdo, ponieważ nie żyliśmy w tamtych czasach? Nie sadzę!

Istnieje pewna granica konformizmu wobec systemu, za którą nasze działania stają się podłością... Wydaje mi się, że są świństwa, których nawet najbardziej zagorzałym obrońcom tamtych lat nie udałoby się obronić, mimo że próbują.

Film bardzo dobry, godny polecenia!
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nie wiem, czy mnie zrozumiałeś, Franciszku

Piszać, że nie mam prawa oceniać postępowania ludzi z tamtych czasów mam na myśli taką sytuację, że bezpieka chcąc pozyskać kogoś do współpracy "sugerowała" mu, że jeśli nie będzie współpracował, to jego najbliższym stanie się jakaś krzywda. Nie mam tu na myśli bohatera filmu o fatalnie przetłumaczonm tytule.
Ja nie znam tego uczucia, ale mogę sobie wyobrazić, że w takich okolicznościach decyzja jest niezwykle trudna.
Ja wcale nie jestem obrońcą tamtych czasów, wręcz przeciwnie. Próbowałam tylko kiedyś wczuć się w sytuację tych, którzy teoretycznie mieli wybór. Od pewnego czasu jestem zdania, że ja nie mam prawa oceniać, łatwo jest potępić i powiedzieć: "ja zachowałbym się jak bohater". Ale to nie był łatwy wybór, nic nie było czarne i nic nie byłło białe.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Nareszcie trochę prawdy

"Czeski film": każdy wszystko wie ... :-)
Tak = tak, nie = nie. Bez niedomówień. Bez zakłamywania.
Zaimponowała mi zarówno treść, jak i genialne aktorstwo.
W sumie bez osądzania, a wszystko jasno widać.
Czy zwróciliście uwagę na - moim zdaniem kluczowe - pytanie: "dlaczego im uwierzyłeś"?
Oby młoda Pol(s)ka poszła tą drogą. Drogą prawdy.
Bracia Czesi: wyprzedzacie nas o dobrych parę lat ... świetlnych.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

nuda

koszmarek i nuda. moze i treści słuszne ale całokształt do d.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum

Spragnieni miłości (6 odpowiedzi)

Opinie do filmu: Spragnieni miłości . Przeczytaj o filmie.

Better Man: Niesamowity Robbie Williams (3 odpowiedzi)

Opinie do filmu: Better Man: Niesamowity Robbie Williams . Przeczytaj o filmie.

Kapitan Ameryka: Nowy wspaniały świat (3 odpowiedzi)

Opinie do filmu: Kapitan Ameryka: Nowy wspaniały świat . Przeczytaj o filmie.