Czy ktoś żałuje zakupu mieszkania na kredyt?

Witajcie, mam pytanie do osób, które kupiły mieszkanie na kredyt: czy żałujecie, że wzięliście kredyt na mieszkanie? Dlaczego (nie)?
popieram tę opinię 39 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: Czy ktoś żałuje zakupu mieszkania na kredyt?

Zdaniem eksperta - nie naciągacza, tylko realisty i praktyka.... czas na zakupy nieruchomości jest niezły, może nie najlepszy ale niezły..... sam żałuję że nie mam odpowiednich środków bo pojawiają się na rynku ciekawe oferty...
1. to się zgadza ale marża podlega negocjacjom, tylko trzeba umieć to wykonać i bezwzględnie się targować.... a co widzę z reguły??? Tępe i bezrozumne podpisywanie umów oraz częste lekceważenie udzielanych wskazówek, ponieważ ktoś lubi panią Basię z okienka etc.... Tylko że pani z okienka za rok będzie już byłym pracownikiem a umowa jest z bankiem i to na kilkadziesiąt lat.
2. branie kredytu z LTV=100% i więcej to po prostu klasyka bankowej zachłanności z zastosowaniem cross-sellingu, misselingu i uproduktowienia klienta w maksymalny sposób, w skrócie mówiąc, bank uśmiechając się do Was i podsuwając kolejne kwitki wziął od Was wszystko co tylko można i jeszcze wmówił Wam że to okazja....
Ludzie kochani... BANK NIE JEST WASZYM PRZYJACIELEM TYLKO ROBI Z WAMI INTERESY !!!! A oszaleli z chciwości właściciele banków posuną się do wszelkich draństw żeby zabrać Wam ostatnią koszulę..... Bijcie się o każdą złotówkę, nie zgadzajcie się i nie dajcie sobą manipulować, porównujcie oferty i bezwzględnie wykorzystujcie wiedzę jaką posiadacie, nie bójcie się odejść od banku i bezczelnie flirtować z konkurencją, wysuwajcie swoje propozycje i żądajcie ich rozpatrzenia.... I nade wszystko pamiętajcie że w nieruchomościach i kredytach wszystko musi być na papierze - "na gębę - to tylko krem Nivea" jak mawiał mój wykładowca i bardzo doświadczony pośrednik w obrocie nieruchomościami :)
3. MdM kojarzy mi się tylko dobrze kiedy wspominam obejrzane odcinki "Mann do Materny......" ale akurat z tym się zgadzam.... program pomaga, ale deweloperom utrzymywać wysokie ceny nieruchomości.....
Jeżeli wprowadzi się obowiązkowy wkład własny to przy obecnych rozwiązaniach prawnych znowu skorzystają na tym instytucje finansowe, bowiem Kupujący musi zapłacić część sam a to spowoduje zwiększenie możliwych do odzyskania środków jakie bank włoży w transakcję wraz z odsetkami....
W obecnej chwili oceniam że w przypadku windykacji i egzekucji z nieruchomości bank odzyskuje około 30-60% środków włożonych jako kredyt... co przy obowiązkowym wkładzie własnym będzie skutkować zmniejszeniem straty...
Chętnie wysłucham również Państwa uwag jako pośrednik w obrocie nieruchomościami.....
załączam pozdrowienia....
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Zgadzam się mniej więcej z Twoją argumentacją.
Moment jest dokładnie najgorszy na zakup właśnie z powodu zbyt niskich stóp procentowych.
Ludzie zazwyczaj liczą sobie zdolność "na styk" - nie ma żadnego marginesu. Chcą wziąć kredytu jak najwięcej się da aby nie tylko kupić mieszkanie ale oczywiście od razu wszystko !! w nim urządzić i to w jak najlepszym stylu aby pokazać się znajomym...
Czy ludzie już zapomnieli kiedy lokaty miały oprocentowanie na 16 - 18 % ? Nie pamiętają jakie wtedy były odsetki od kredytów ? Szły w dziesiątki procent !
Jakie jest więc prawdopodobieństwo że stopy skoczą z tak niskich jak obecnie (w CH to jest około 0,00 - 0,20 % !!) na jeszcze niższe a jakie że na wyższe ?
Co będzie jak stopy skoczą np na 6 - 8 % ? O ile wzrosną raty ?
Zakup nieruchomości jest zbyt poważny aby dokonywać go w pośpiechu bez dokładnej ! analizy własnej sytuacji finansowej ale nie tylko na ten moment ale w perpsektywie 10 -> 20 -> 30 lat !
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

według mnie, wbrew opinii "ekspertów" -naciągaczy, aktualnie jest najgorszy moment na zakup nieruchomości. A podawane przez "ekspertów" argumenty "ZA" są w rzeczywistości argumentami "PRZECIW", a mianowicie:

1. najniższe stopy procentowe:
to powoduje, że banki zwiększyły marże, a marża z umowy obowiązuje przez cały czas trwania umowy a stopy są zmienne i już pojawiają się artykuły mówiące o wzroście stóp w 2014

2. ostatni rok na udzielanie kredytów na LTV 100%
jest to kolejny powód do podtrzymywania wysokich marż i naciągania na drogie ubezpieczenia, jak również niechęć deweloperów do obniżek

3. MdM
deweloperzy trzymają ceny bo spodziewają się zwiększonego popytu poprzez MdM

Moim zdaniem, czas pokaże że MdM nie pobudzi rynku na tyle aby utrzymywać ceny - pogram ma duże ograniczenia: wiek , pierwsze mieszkania, tylko tanie lokalizacje się załapują itd.

Zwiększenie stóp spowodują zmniejszenie marż.

Wprowadzenie w perspektywie 2 lat wkładu własnego 20% spowoduje, że liczba kredytów spadnie o połowę (wg przytaczanych wcześniej danych połowa kredytów ma ltv>80%) a tym samy liczba transakcji, dodatkowy spadek będzie wynikał ze zmniejszającej się liczby osób zainteresowanych kredytami - niż demograficzny, a także główna grupa zainteresowanych to będą ludzie w wieku 25-30 lat, aktualnie większość osób w wieku +30 ze zdolnością ma mieszkania i jest już utopiona w kredytach).

Dodatkowo od 2015 zaczną się pojawiać pierwsze "ofiary" programu RnS, t.j. osoby które nie będą w stanie płacić znacznie wyższych rat, co też może mieć wpływ na rynek nieruchomości.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0

na stronach nbp i rp zobacz
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

No i muszę odszukać gdzieś ten artykuł o wynikach banków.
Tylko tam chodziło o ogólne wyniki a nie tylko o kredyty mieszkaniowe.
Przecież zdzierają też na innych usługach, choćby na obsłudze kart płatniczych.

Ja też mam kredyt na mieszkanie i do jakiegoś czasu bardzo żałowałam że go mam bo rata była wysoka co niestety odbijało się na życiu codziennym .. ale udało mi się przenieść kredyt do innego banku na lepszych warunkach i teraz jestem bardzo zadowolona bo mieć 200 zł a ich nie mieć to dla mnie spora różnica.

No i z własnego doświadczenia szczerze polecam konsultować takie sprawy z doradcami finsowymi bo oni nie gryzą..:)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 7

Możesz podać link do danych/raportu NBP? Chętnie się z nim zapoznam, bo też monitoruje rynek, zeby okreslić moment "czy to już":)

Liczba nowo podpisanych umów kredytowych dla rynku wtórnego i pierownego
zrodło nbp
2007 - 314 000 tys
2008 - 286 000 tys
2009 - 189 000 tys
2010 - 230 000 tys
2011 - 231 000 tys
2012 - 192 000 tys
2013 - 176 000 tys
Jakie mamy wzrosty:)

wartoś umów kredytówych
zrodło NBP
2007 - 56 mld
2008 - 57 mld
2009 - 38 mld
2010 - 48 mld
2011 - 49 mld
2012 - 38 mld
2013 - narazie 27
Ale mamy wzrosty:)

Liczba nowo podpisanych umów kredytowych dla rynku wtórnego i pierownego
zrodło nbp
2007 - 314 000 tys
2008 - 286 000 tys
2009 - 189 000 tys
2010 - 230 000 tys
2011 - 231 000 tys
2012 - 192 000 tys
2013 - 176 000 tys
Jakie mamy wzrosty:)

wartoś umów kredytówych
zrodło NBP
2007 - 56 mld
2008 - 57 mld
2009 - 38 mld
2010 - 48 mld
2011 - 49 mld
2012 - 38 mld
2013 - narazie 27
Ale mamy wzrosty:)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

youtube.com/watch?v=0QYRA49aucs
30 minuta

Ostatnio przeczytałem że banki w dobie jednego z większych kryzysów osiągnęły jeden z najlepszych wyników finansowych, a to wszystko dzięki wam.
Nie wiem czy oglądaliście, ale warto. Od około jednej trzeciej jest o bankach, ale warto obejrzeć całość.
http://www.youtube.com/watch?v=0QYRA49aucs
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

załuje

Rozumiem, więc że przy spadku popytu ceny musza zejść w dół. Rekomendacja powoduje również inny pożyteczny czynnik. Aby uzbierać wkład własny będzie trzeba odkładać miesięcznie np 1500zl aby po 13 miesiącach uzbierać wymaganą sumę. Może niektórzy sobie uświadomią przed zabraniem kredytu jak to jest zyć z ratą. Plusem rekomendacji jest zmiejszenie wartości odsetkowej, która oddamy bankowi.

Może ceny spadną do normalnego poziomu.

mnijesze niz 80 procent. Strona 7.
Wiec po prowadzaniu reokmentacji S, czyli 20% wkładu własnego ilosc udzielanych kredytów zmiejszy sie o ponad 50 procet. Co spowoduje spac popytu o conajmiej 30%. A co z cenami dalej w gore:)

Obcielo mi mistrzu tekst przy wpisywaniu nie wiem czemu.
Znam "

Używasz zwrotów, których nie rozumiesz. Twoja wypowiedź bez podania wartości tego współczynnika jest bez sensu.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Obecnie połowa udzielanych kredytów jest z LTV
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

W ciągu zaledwie roku ilosc kredytów zagrozonych wzrosła z 4 do 11,4 procent a tendencja ma sie nasilać strona 7.
I co na to deweloperzy:D

Mieszkania od 2004 roku wzrosły o 162 % a obnizone zostaly dopiero o 28% dla gadnska .Strona 8

str 21 Znaczna część minionej dekady i początek bieżącej to okres
rekordowo niskich stóp procentowych, które były jedną
z przyczyn baniek spekulacyjnych na rynkach nieruchomości
i kryzysu finansowego (inwestorzy poszukiwali wyższych
stóp zwrotu)

Co pisza specjalisci z KNF a nie home brocker.
I warto poczytac czemu wprowadzili wklad wlasny.

http://www.knf.gov.pl/Images/Prezentacja_reko_S_tcm75-32877.pdf
polecam dla lubiacych wiedziec co komisja nadzoru finasowego o tym mysli:)

Inne tematy z forum

Apartamenty w Trójmieście (9 odpowiedzi)

Witam. Które osiedla apartamentowców wg. Was są uważane za najbardziej ekskluzywne w Trójmieście?...

Thermomix - zamawiał ktoś ostatnio prezentację? (20 odpowiedzi)

Zamawiał ktoś ostatnio prezentację do domu tego urządzenia? Chciałabym zobaczyć jakie ma...

Kartony do przeprowadzki (16 odpowiedzi)

Skąd najszybciej można wziąć kartony do przeprowadzki? Jakie sklepy maja ich dużo? Może...