Czy lubimy wywieszać flagę? Dzisiaj święto biało-czerwonej

Opinie do artykułu: Czy lubimy wywieszać flagę? Dzisiaj święto biało-czerwonej.

Od 10 lat polską flagę możemy eksponować przez cały rok, niezależnie od świąt państwowych i bez specjalnej okazji. Na co dzień jednak niewiele osób korzysta z tej możliwości, jeszcze mniej wie, że 2 maja obchodzimy Dzień Flagi Rzeczypospolitej Polskiej. - Cieszyłbym się, gdyby mój syn kiedyś na ścianie pokoju powiesił sobie polską flagę - mówi Marcin Sukuski, mieszkaniec Gdańska, który w ogrodzie przy domu postawił 5-metrowy maszt przeznaczony specjalnie do eksponowania polskiej flagi. Pan ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

To nic nie szkodzi

Trzeba jednak pamiętać, że flaga Polska ma pierwszeństwo i powinna być po lewej stronie z perspektywy widza.
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 7

Olek brak ci argumentów i tylko obrażać umiesz, cienki jesteś

Chciałbyś żeby o tobie ktoś mówił oszołomek donka albo debiluncio ?

No jak przyjemnie Olek
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 1

Chyba prof. Stegner i ja żyliśmy w innym PRL. W moim domu,a także na prawie całej ulicy wisiały w oknach flagi od 1 do 3 maja i nikt ich ściągać nie kazał.
Być może flagi na budynkach państwowych były zdejmowane po 1 maja,ale na większości prywatnych nie. Ściągali je tylko ci,którzy sami sobie ze strachu wmawiali że należy to robić,lub nie uważali 3 maja za dzień godny do uczczenia flagą.
Podobnie zresztą jak z wymyślonymi konsekwencjami za niechodzenie na głosowanie.
popieram tę opinię 41 nie zgadzam się z tą opinią 6

toj,to ja.Wstań z kolan oszołomku,walnij się gumową pałeczką w łepetynę

jak pęknie to ci już nic nie pomoże , krasnalu umysłowy.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 19

Allach ak barrrrr... Bracia!?

Biel symbolizuje czystosc naszych intencji i wolnosc, a czerwien swieta krew meczennikow...??!

Symbole sa tak umowne jak relacje miedzy ludzmi...

Religia i patriotyzm moze prowadzic do fanatyzmu niestety...
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 8

Pytam się

Czy w swoim życiu zrobiłeś coś żeby to zmienić?
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 3

Ja wywiesiłem flagę

Unii Europejskiej
popieram tę opinię 25 nie zgadzam się z tą opinią 98

Zafałszowany ornitolog?

Tylko Amerykanie i Polacy mają za godło dostojnego ptaka bielika.
Ornitolog by o tym wiedział.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 3

Znanego Kaszuba miłość do Ojczyzny "inaczej"

Ten jakże w swojej wymowie czytelny cytat Donalda Tuska można porównać i z jego wypowiedziami innymi. Już jako polityk młody ukazał znaczenie tego swojego "polskość to nienormalność", swoją polityczną tożsamość. Jak podawały polskie media, w czasie obrad II Kongresu Kaszubskiego w dniach 12 - 14 czerwca 1992 r w Gdańsku, w Domu Technika przy ul. Rajskiej 6 Donald Tusk, jako wiceprzewodniczący Zrzeszenia Kaszubsko - Pomorskiego. 13 czerwca wygłosił programowe przemówienie p.t. 'Pomorska idea regionalna jako zadanie polityczne'. Przedstawił w nim program pełnej autonomii Pomorza i Kaszub, które powinny zdaniem D. Tuska posiadać własny rząd, własny pieniądz i własne wojsko.
Przemówienie to wywołało oburzenie ks. prof. Janusza Pasierba, posłów Alojzego Szablewskiego i Feliksa Pieczki, a takie reprezentantów Wielkopolan i Górno-Ślązaków, oraz wielu innych uczestników kongresu.
Poseł Pieczka w odpowiedzi wygłosił pozaprogramowe, piękne, patriotyczne kontr-przemówienie, podkreślając iż oddzielenie Kaszub od Polski byłoby nie tylko przestępstwem wobec polskiej racji stanu, ale i wobec interesu Kaszubów. Przypomniał też zebranym fragment hymnu kaszubskiego, który w języku polskim brzmi:" nie ma Kaszub bez Polonii, a bez Kaszub Polski".

A tak poza tym człowieka poznaje się - tak jak drzewo - po owocach jakie rodzi.
popieram tę opinię 20 nie zgadzam się z tą opinią 11

A ja wywiesiłem flagę

I zawsze wywieszam, bo uważam, że tak trzeba. I w moim bloku coraz więcej osób wywiesza ;)
popieram tę opinię 102 nie zgadzam się z tą opinią 22

Ja nie wywiesza flagi bo nie obchodzi mnie naszchory kraj.

5 milonów Polaków już wyjechało, wyjeżdzają kolejni. W Polsce jest bałagan, bieda i mamy jeszcze wieszać flagi.
popieram tę opinię 44 nie zgadzam się z tą opinią 80

Jeszcze nikt nie zdjął z polskiego masztu białej flagi kapitulacji

Biało-czerwona flaga Polski symbolizuje niepodległość i wszystkie te wartości, o które walczyły pokolenia Polaków. Nawet w czasie zaborów, w czasie okupacji niemieckiej i sowieckiej serca mieliśmy niepodległe. Niestety, polskojęzyczne media otumaniły wielu, a wraz z zaakceptowaniem tzw. traktatu lizbońskiego także i ci "nasi" decydenci wywiesili białą flagę kapitulacji.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 14

Cytat z Tuska wyrwany z kontekstu. Doskonale wiesz, że cytując tylko ten fragment dopuszczasz się manipulacji celem oczernienia Tuska. Jak takie zachowanie ma się do patriotycznych wartości, które tu deklarujesz?
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 18

Karnowski nie lubi biolo-czerwonej na Monciaku i placu zdrojwym

Budyń nie lubi bialo-czerwonej na ul.Długiej

To taka poprawność polityczna żeby Niemców nie drażnić

Szkoda, czego się boją ?
popieram tę opinię 75 nie zgadzam się z tą opinią 16

TL; DR

.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3

Zafalszowane godlo?

Przeciez nawet ,,orzel bielik,, w godle narodowym nie jest orlem...

I to jest symboliczne i symptomatyczne, jak ten caly ,,patriotyzm,, na sile...
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 12

W naszej wspólnocie hrabiostwo

czeka aż ktoś przyjedzie i wywiesi. Nikt nic nie wie,nie widzi i nie słyszy. Ale tylko postaw wiadro przy samochodzie to już kunda spostrzegawcza donos zrobi że samochody myją.
popieram tę opinię 31 nie zgadzam się z tą opinią 5

Beniamin Frankin: Każda społeczność, która aby zwiększyć trochę swe bezpieczeństwo, zrezygnuje z części wolności, nie zasługuje na żadne z nich i straci oba
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 4