Czy mogę starać sie o zachowek?

dzien dobry. Mam zapytanie. Nie powiadomiono mnie o otwarciu testamentu,i nie bylam świadoma że testament wogóle jest,bo dziadek zawsze mówił że go nie napisze.Od otwarcia minęło już 3 lata. Cy moja szansa na zachowek przepadła,mimo to ze mnie nie powiadomiono i dowiedzialam sie o tym dopiero w tym roku. prsze o fachową porade.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Czy mogę starać sie o zachowek?

Wpisz w google "forum prawne". Szukaj w sprawdzonych miejscach.

Roszczenie o zachowek w tym przypadku przedawniło się. Od momentu otwarcia testamentu oraz ustalenia spadku minęło ponad 3 lata a to bardzo długi czas:
http://dobrefakty.pl/kiedy-mozna-ubiegac-sie-o-zachowek/

O zachowek powinno sie ubiegać w krótkim czasie po otwarciu testamentu oraz po ustaleniu majątku. Zawsze należy założyć, że dana osoba zostawiła po sobie testament. Niektóre osoby zostawiają go tuż przed śmiercią. Za namową znajomych czy rodziny. I niekoniecznie moze nam sie podobać co zostało napisane w tym testamencie.

Inne tematy z forum

Kosmetyki na lato (30 odpowiedzi)

Jakie stosujecie kosmetyki na lato? Zależy mi przede wszystkim na dobrych kremach nawilżajcych,...

Tabletki powiększające piersi (4 odpowiedzi)

Czy są jakieś? Takie które działaja? Mam niewielki biust, powoduje to u mnie kompleksy ale...

Szeptunka Wasylke-prosze o info (4 odpowiedzi)

Witam czy ta Pani jeszcze przyjmuje? Moglby ktos podac nr lub kiedy przyjmuje? Byloby milo jakby...