Czy można jechać rowerem po obwodnicy trójmiasta?

popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3

Re: Czy można jechać rowerem po obwodnicy trójmiasta?

NIE ! A dlaczego to odsyłam do Kodeksu Ruchu Drogowego.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1

Żartujesz. Cała jest oznakowana jako droga ekspresowa, a rower nie jest pojazdem samochodowym. Co nie znaczy, że nie widziałem takich straceńców, i co nie znaczy, że sam nie jechałem. Tyle, że w moim przypadku było to w roku 1974, albo 75, zanim postawiono odpowiednie znaki. Cóż, jestem też osobą (chyba jedną z dwóch), które rowerem jechały po głównym pasie startowym Rębiechowa :)
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 1

Jak budowali Estakadę Kwiatkowskiego to można było rowerem jechać po jednym pasie obwodnicy jakieś 200m
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Wow. Miałeś też wzlot? Opowiedz, to może być ciekawe... ,-)

Mi zdarzylo się przejechac niemal calutką E46 w Danii, w środku nocy, jednym skokiem. Trochę trąbili, ale niewiele :-) B.stare dzieje.

Pojechaliśmy z kolegą niedługo przed otwarciem nowego lotniska. Jakoś nie pilnowali, więc przejechaliśmy się w tę i z powrotem. Wzlot miałem po zamknięciu starego lotniska na dzisiejszej Zaspie. Pochyliłem się pędząc i nie zauważyłem brukowca. Rower został, a ja poszybowałem. Potem kolega zagadywał moją mamę, gdy ja się opatrywałem. Koło przednie i widełki do wymiany, ale wzlot z pasa startowego zaliczony. Stare dzieje.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jesteś moim idolem :D

Po drogach ekspresowych i autostradach nie można. A szkoda bo aż do Warszawy taki ładny oddzielony białą linią pasek asfaltu leci.. :)

jechalem, i to nawet poboczem pod prad, spod nowiutkiego wówczas wiaduktu w Owczarni do najblizszego zjazdu w las. to bylo prawie 20 lat temu i bylem glupim szczylem ale pamietam dosc dobrze ten przejazd bo najechalem na bryle lodu i o malo nie wypadlem z pobocza na pas...

Tak,
Pod warunkiem, że jesteś niepełnosprawny umysłowo i kandydujesz do nagrody Darwina :)
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2

ja śmigam obwodnicą swoim Trekiem do pracy bo jest szybciej i mam gdzieś przepisy, nikt mnie nie złapał a jeżdżę już 12 lat
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2

to Ty smigasz z Karczemek na shella?

Oczywista sprawa ale warta wspomnienia. Zwróć uwagę że w wypadku biorą udział dwie strony - więc jakby chciał sobie jeździć po krawędzi klifu to proszę bardzo, jego sprawa - ale nie gdzie może się wbić w przednią szybę jadącego setką samochodu i zabić swoją głupotą innych.

To samo tyczy np. niezapiętych pasów na tylnych siedzeniach, ludzie myślą, że to tylko ich dotyczy, a wystarczy pooglądać crashtesty, żeby się przekonać, że ktoś kto wylatuje z tyłu przez przednią szybę, nie koniecznie robi to równie czysto jak olimpijski mistrz w skokach z trampoliny.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

Nie wiem czemu ma służyć ta dyskusja, jest jasne, że obwodnica nie jest przeznaczona dla rowerów. Nie rozumiem po co ktos zadaje takie głupie pytanie.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2

blacharska prowokacja grubymi nićmi szyta, o!

Czy ja wiem, ja np. nie wiedziałem że ekspresówkami nie można rowerem jezdzić, wprawdzie na obwodnicę bym się nie wybrał, ale już ekspresówką czemu nie - zwlaszcza że jak pisalem, ma ładnie wydzielony pas po prawej stronie, na rower jak znalazł.. :)

I właśnie dlatego jestem za wprowadzeniem czegoś na wzór "prawa jazdy" na rower. Dla bezpieczeństwa rowerzystów i kierowców.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3

Ja mam, ale nie korzystam. Prawo jazdy zaś chowam pod łóżkiem, gdy wyjeżdżam na rower :)
http://tiny.pl/q3839
(pierwszą kartę zgubiłem)

Ale dziś by nie funkcjonowało. Z oczywistych względów należałoby dopuścić ruch po ddr bez takiego dokumentu. A największym problemem dla kierowców i rowerzystów jest przejazd dla rowerów - tam ani jedni, ani drudzy nie wiedzą czy maja pierwszeństwo i na ile mogą sobie pozwolić wjeżdżając na ten teren wspólny.

Dopiszę, że się na ekspresówki nie wypuszczałem, tak a propos mej niewiedzy.

Co do drogi ekspresowej, to właśnie wyczytałem z PORD, że wg kodeksu można jechać rowerem po drodze ekspresowej, pod warunkiem wyposażenia go w silnik (jakiś bardzo marny)

38. pojazd samochodowy - pojazd silnikowy, którego konstrukcja umożliwia jazdę z prędkością przekraczającą 25 km/h; określenie to nie obejmuje ciągnika rolniczego;

Czyli o ile rower umożliwia jazdę z v>25 i JEST pojazdem silnikowym, to jest samochodowym, bo ciągnikiem rolniczym nie jest na pewno.

27.pojazd silnikowy - pojazd wyposażony w silnik, z wyjątkiem motoroweru i pojazdu szynowego;

rower na pewno nie jest motorowerem, ani pojazdem szynowym.

25. rower - pojazd o szerokości nieprzekraczającej 0,9 m poruszany siłą mięśni osoby jadącej tym pojazdem; rower może być wyposażony w uruchamiany naciskiem na pedały pomocniczy napęd elektryczny zasilany prądem o napięciu nie wyższym niż 48 V o znamionowej mocy ciągłej nie większej niż 250W, którego moc wyjściowa zmniejsza się stopniowo i spada do zera po przekroczeniu prędkości 25 km/h.;

Czyli wyposażenie go w silnik nie ujmuje mu nic z rowerowości, byle to był silnik, który nic nie pomoże przy v>25. Zatem doczepiamy silniczek od kolejki piko + baterię R20 i mamy pojazd wyposażony w silnik (pojazd silnikowy), pokazujemy łydkę i mamy pojazd umożliwiający osiąganie szalonych prędkości (już pojazd samochodowy). Wystarczy udowodnić, że nie jest nasz rower traktorem, tramwajem, quadem ani motorowerem i hajda na drogi ekspresowe :)

Oczywiście to żart z ustawodawcy, duch prawa jest jednoznaczny i nie radzę nikomu wjeżdżać na ekspresówki, bo policja i tak nie zrozumie argumentacji, a życie jest cenniejsze od dowcipu.

Oj powiem Tobie, że jeśli nie ma jeszcze jakichś innych zapisów, które by wykluczały taką możliwość, to mam przypuszczenie graniczące z pewnością, iż byś się w sądzie wybronił :)
Niestety, ale sądy przestrzegają prawa literalnie. Dlatego czasami aż trudno uwierzyć w wyroki jakie zapadają. Obyś nie spowodował, że ktoś pomyśli, iż to dobry sposób na obejście prawa ;)

poniedziałek, 13 kwietnia 2015 16:47 Uważajmy na rowerzystę, który jedzie obwodnicą Trójmiasta w kierunku Łodzi. Widziany był między Owczarnią, a Matarnią. Na miejsce jedzie policyjny patrol.

Czytaj więcej: http radiogdansk.pl/index.php/autopilot-live/item/23553-rowerzysta-na-obwodnicy-trojmiasta.html

zmieścisz się, śmiało

cytata z tacyta ;-)

inne z tegoż źródełka:
co to? piwko. wypijesz? taaa!