Czy prawda leży pośrodku ?

Są dwa gatunki zamazywaczy prawdy. Jedni to bezpośredni beneficjenci kłamstwa, drudzy to zwolennicy świętego spokoju, którzy w sporze między oszustem a oszukanym zajmują stanowisko pośrednie, twierdząc, że prawda leży pośrodku. Prawda jest więc niewygodna dla jednych jak i dla drugich, bo pozbawiłaby jednych wygodnego konsumowania owoców oszustwa, a tych drugich świętego spokoju, bo w konfrontacji z prawdą trzeba by zająć stanowisko, a to rujnowałoby poczucie świętego spokoju i prowadziło do oczywistego konfliktu.

W ten sposób konflikt zostaje na jakiś czas zakumuflowany i skutkuje narastaniem i kumulacją negatywnych zjawisk. Zaszyj dziurkę póki mała, uczy tradycja. Niestety dziura rośnie i w efekcie wszyscy w nią wpadają, niezależnie od miejsca pobytu, bo negatywne efekty dotykają wszystkich bez wyjątku. I szkody są znacznie większe niż korzysci z kłamstwa. A potem wielkie zdziwienie.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 8

ty żyjesz?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Aha, coś zapomniałem dodać.
Nikt nie lubi bólu, chyba ze u innych, gdy im ból zadają. Ale to psychopaci.
Ból jest niezbędny, nie jest związany bezpośrednio z chorobą, jest konstruktem emocjonalnym mózgu, którego zadaniem jest ostrzec człowieka, że tli się w jego organizmie stan chorobowy.

Niektórych boli, wręcz kole w oczy prawda, czy poglądy niepoprawne politycznie i uruchamiają cenzurę. Ale lekceważenie prawdy jest jak lekceważenia bólu, ignorowanie jednego i drugiego prowadzi do śmierci. Memento mori.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 7

Głębokie jak konto bankowe autora (tylko puste).

to jest uproszczenie Lowco

sa tez kompletnie nieswiadomi prawdy
odrzucajacy czesc prawdy
z wybrakowana baza danych
w pewnych obszarach nie widzacy prawdy

i tak naprawde wiekszosc z nas miesci sie w tej ostatniej

poza tym do prawd dochodzi sie etapami
nie na kazda jestesmy gotowi
w byle jakiej chwili

ktos poda ci prawde a ty nie jestes ze swoja ograniczona percepcja swiadomoscia jej przyjac
po prostu nie zmiesci sie
nie dopasuje do twoich kanonow

ty tak mas jesli idzie o religie kaplanow
wiare

to jak przebieranie w korcu..stare ale wciaz aktualne
prawda jest w nas
polprawda nie jest prawda
bo polprawda takze mozna manipulowac
prawda bywa szokujaca bolesna
ale z nia zawsze jest szansa na postep

w oczy kole
zeby pokazac prawde trzeba zyc prawda
trzeba byc autentycznym

na koncu -niewiele jest prawd wiecznych
prawda ewoluluje wraz z czlowiekiem

aby niektore prawdy okazaly sie iluzja
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Łowca otrzymał na tacy temat, z którym będzie się mógł eksponować do końca życia. Coś mu tam podszepnie jeden czy drugi wyznawca teorii spiskowych i gotowych scenariuszy, powieje nutą zapachu gaju pomarańczowego z Hajfy, muśnie półsłówkami i tajnym językiem znanym jedynie krukowatym i innym wtajemniczonym.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Nawet mogę wskazać, kto mi podszepnął. Zetjot mi podszepnął, o tu:
https://www.salon24.pl/u/zetjot/925531,kto-sieje-wiatr-ten-zbiera-burze
a także i tu:
https://www.salon24.pl/u/zetjot/926374,jak-platformiane-panstwo-z-dykty-zawalilo-sie-na-targu-weglowym
Straszne rzeczy szeptał, takie niepolitpoprawne, że strach nawet pomyśleć.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

O, kolejny z rozdwojeniem jaźni...

Inźynieria społeczna
reakcja zwrotna
syntetyczne programowanie
eksperymenty na wiezniach np CIA
no a czemu i nie innych
a moze najpierw
b.stara nazwa -psychotronika

to takie haselka rzucone
od wtajemniczonych
jednych z miliona i wiecej
dla ciebie Jag

wybacz Lowco
nie przepadam za toba
ale jeszcze bardziej za pomieszaniem
klamstwa krzywdy i obludy
i za niszczeniem Polakow
ich wlasnymi przeplaconymi "to co w garze zebrac musisz jak rosól gotujesz"

dosc mam poprawnosci
i ukrywania prawdziwych ofiar za plecami
pseudobohaterow

tylko dla tych co prawdy pragna

https://youtu.be/JArmi_KLHqs
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Iza - wal śmiało. Bez litości. Po co te polslowka ?

nie bede walic smialo Jag
bo ludzie pieknie sie zjednali
a to jest szansa..i contra do tego co
ci.w ktorych ty nie wierzysz.chcieli wywolac

i to jest nadrzedne-jednanie sie

ale nie mozna nie widziec ofiar.dogorywajacych..czy po tamtej stronie
innych ofiar
i calej tej zaslony dymnej

przeciez tu nie mozna mowic normalnie
bo reakcja wasza bedzie jaka bedzie

wszyscy sa wazni
nie tylko ci na piedestale
i dziecko
i ciezarna
i robotnik i
gornik
kazdy inny
kto mial albo nie mial rodziny

ale przede wszystkim
nadzieje na zycie
na mieszkanie
na godziwosc
slrawiedliwosc

a dostal ..fige z makiem
bez fanfarow i tlumu

to mnie boli
oni wszyscy
mnie znani
i nieznani

i k...
swieczke zapale za tych maluczkich
teraz

Kasia Tusk opowiedziała o rozstępach w ciąży! Pokazała też, jakich kosmetyków używa. "Ten problem mnie nie dotknął"

https://www.youtube.com/watch?v=58T0NlhNweA
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

Dobszsz, już dobszsz. Forum jest za mało reprezentatywne na eksperymenty społeczne. Dwa plusy dla Waldka Pawlaka i dwa minusy na Kasię Tusk. Zdecydowanie zbyt mała próbka, bym wnioski wyciągał. Chociaż ja głosowałbym odwrotnie. Bo Kasia po prostu robi swoje, czyli zarabia na chleb dla rodziny. A Waldek dziarsko płynie w tej fali hipokryzji, co się przewala przez Polskę obecnie. Nie wiem, czy fala ta słona jest, bo z krokodylich łez utworzona została. Pochłonęła nawet hierarchów kościelnych. Jeden niepokorny od zawsze ksiądz Jacek Bałemba zacytował co prawda kodeks kanoniczny:

Can. 1242 – In ecclesiis cadavera ne sepeliantur, nisi agatur de Romano Pontifice aut Cardinalibus vel Episcopis dioecesanis etiam emeritis in propria ecclesia sepeliendis.

Kan. 1242 – W kościołach nie należy grzebać zmarłych, chyba że chodzi o Biskupa Rzymskiego, kardynałów lub biskupów diecezjalnych, również emerytowanych, którzy powinni być chowani we własnym kościele.

...ale ja, z całym szacunkiem dla ks. Bałemby, bardzo się cieszę z tego wyjątku. Zwłaszcza, że pan Płażyński senior też leży w Bazylice. Cieszę się głównie dlatego, ze jak już doczekamy się miesięcznic adamowiczowskich, to wszyscy ci państwo, którym nie podoba się opłatek na wigilii w urzędzie, pani Nowacka, pan Biedroń, pan Trzaskowski, Schetyna w coraz większym rozkroku i inni... No wszyscy oni będą musieli regularnie przestępować progi katolickiej świątyni. Pięknej, klasycznej, z Najświętszym Sakramentem w Tabernakulum. Nastój sacrum będzie musiał się im udzielać. Może ktoś przyklęknie, może skorzysta ze spowiedzi. A poza tym awantura o pochówek Lecha Kaczyńskiego na Wawelu była, jak dla mnie, wyjątkowo gorsząca. Nie wierzę też w przypadkowość baneru z zimnym Lechem. Jakby ktoś teraz naprzeciw bazyliki zaprosił na zimny budyń, to osobiście splunąłbym mu pod nogi.
Tyle. Ja już wiem, co się będzie działo po pogrzebie. Ale to już bez znaczenia dla mnie. Prawdziwe znaczenie ma narada wojenna, którą na naszym terytorium organizują Amerykanie z tymi tam, sojusznikami swoimi. Kurde, co nam Persowie zrobili? Andresa przyjęli u siebie.... I to jest prawdziwa hańba dla Morawieckiego, Czaputowicza, Błaszczaka i Kaczyńskiego. A nie ich stosunek do zabitego prezydenta. Była walka polityczna, bo była. Zresztą, chyba nikt nie był na pana Pawła tak wściekły jak Schetyna i młody Wałęsa. Ich cytować nie będę. Każdy sobie może wygooglać. Najlepiej w kluczu pastylek na odchudzanie: before/after. Trochę to podnosząca ciśnienie lektura. Ale w dniu pogrzebu niestosowna zdeko.

https://www.youtube.com/watch?v=b_Sv6xBIUUk
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 5

cenisz tego Andre Rieu
czy ..no wszyscy go znaja
Niemcy maja na jego punkcie swira
jakby taki Kitaro czy Yakuro miak koncert
to nie wiem czy byloby zaintetesowanie
choc jest wielu rownie i bardziej utalentowanych tworcow
tak sadze

Przypadek. I algorytm YT. Właściwie to przypomniałem sobie, że na pogrzebach gra się utwór "śpij kolego" na trąbce i tego szukałem. Ale coś mi nie pasowało w proponowanych wersjach, a w "górnych" propozycjach podsunięto mi właśnie to. Kitaro kojarzę. Jest ok. Tego drugiego nie znam.

Ze środy na czwartek było już ze mną źle. Czułam i wiedziałam, że nadchodzi atak i że będzie ciężki. Poddałam się całkowicie, żeby ograniczyć szkody na własnym kontenerze. Jaskrawe barwy dualizmu, odmawiały zachowania balansu światła. Kontrola nad nimi była poza moim zasięgiem. Burzliwe sny były jedynym ratunkiem. Wydałam im jaźń na pożarcie by kupić czas i zapobiec katastrofie. Dryfowanie miedzy skrajnymi świadomościami było wyczerpującym doświadczeniem. Nie tyle psychicznie co fizycznie. Prawdziwa, rzeczowa ocena sytuacji w oparciu o wiedzę i doświadczenie zamiast przynosić mi pociechę i stabilizację, wprowadzała w jeszcze gorszy stan buntu i histerycznego niedowierzania.
Przez cały czwartek chodziłam jak z nerwami na wierzchu. Pozbawiona maski i ochrony. Katowałam się pełnym otwarciem na przepływ energii i chłonęłam absolutnie wszystko byleby tylko zagłuszyć nieuchronność następstw nadchodzącej fali skutków.
Z czwartku na piątek już nie było mowy o spaniu. Krótkie drzemki pomiędzy katuszami i maltretowaniem fizycznego kontenera przez walczącą o przywrócenie równowagi centralę, wypełnione były skokami miedzy pojedynczymi punktami na osi czasu sprzed i po. Nie walczyłam zupełnie. W najgorszych i najbardziej dramatycznych momentach, zbliżających się do granic wytrzymałości kontenera, dopadały mnie napady wewnętrznego śmiechu i prawda, że każdy z bolesnych sygnałów, które odczuwam jest przejawem walki o życie, o kolejny, jeszcze jeden oddech. Bóle były nie do zniesienia. Czułam się jakbym była jedną, otwartą raną a każdy powiew świeżego powietrza, który odczuwałam na skórze był jak ocet lany na tę ranę. Bezwiednie zapadałam w sen. Obrazy pomimo koszmarnego charakteru przynosiły ulgę. Tortury przychodziły wraz z przebudzeniem na odgłos własnego oddechu.
W piątek rano, w piżamach i z miską na siedzeniu dla pasażera, odwiozłam Dziecko pod szkołę i nawet nie miałam siły wysiąść.
Po powrocie nastawiłam budzik i natychmiast zapadłam w siebie by stoczyć kolejne starcie. Budziło mnie pragnienie i potrzeba powietrza. Piłam wodę małymi łykami świadoma, że to bez sensu i zaraz będę klęczała obejmując sedes. Wracałam na chłodne legowisko kanapy i ponownie zapadałam w stan wewnętrznej przepychanki. Sekundy, minuty, godziny tortur zmierzających do przywrócenia ładu i spokoju, rozumienia, że źródło jest tylko jedno. Tylko jedno! Mój kontener nie był w stanie pomieścić zachodzących w nim reakcji. Przez cały czas pocieszałam się, że proces, który przechodzę daleki jest od śmiercionośnego i że wcześniej czy później przeminie.
Przeminie do następnego razu.
Prawda jest tylko jedna i boli! Żadna maska i żadna zasłona nie zakryją jej przed widzącymi (nie patrzącymi) oczyma.
Wszystko ma swój czas

nie pytam co?
ale chociaz ♡
zaswieci mocniej slonce:)

Dziękuję. Przepyszne :)

misia Grzesia ogladalas?
jest tyle slodkich rzeczy
dla ktorych widoku warto przezyc..ni nie?
https://youtu.be/T6h7Z7EAglc

Musi leśniczy na gazie gdyż raz Grzesiu a zaraz Lesiu, Leszek...

nie wiem
ale ten lesniczy pan Nóźka nagral wiecej filmow o swoich pupilach
moze sa oba
a on nie wiedzial czy ten czy tamten
skoro d*pci nie odwracal z poczatku

na innych filmach byla rodzina z dwoma misiami

zwierzeta..las to cos co leczy
kiedy no...wiesz

Filmy ciekawe acz niebezpieczne. Turyści to często matołki. Jak zobaczą niedźwiedzia to zaczną krzyczeć Lesiu albo Grzesiu z nadzieją na interakcję. Trudno, najwyżej zostaną obiadem Grzesia lub Lesia.
A skoro już po pogrzebie, to chciałem oświadczyć, że oczywiście niezmiernie się cieszę, że Jurek powrócił do kierowania najlepszą we wszechświecie fundacją. Są tacy ludzie, co chcą być panem młodym na każdym weselu oraz nieboszczykiem na każdym pogrzebie. W ogóle mam nadzieję, że Jurek dostanie pokojowego Nobla. Razem z Walterem Chełstowskim, bo Jaruzelski i Kiszczak już niestety nie żyją.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

pan żubr

image

oj zimny źuberek☆
przytulic trzeba by

Raven pomiarkuj
ja wiem..
ale ..czas pokaze
a prawdy nie kazdy chce na czas

zastanawiam sie czemu na mojej smyczy
wciaz pelno suplow
stara..byly..nowa ..zrobione
zeby jeden byl potrzebny ..komus
to zrozumie
ale wiecej ..to jest nie do zrozumienia
dla kogos kto nie wie ze sa tacy co lubia
pozapętlac
smycz bez celu
gdzie indziej od nich az sie roi

Której prawdy nie każdy chce na czas? Tej, że czarne okularki Jaruzelskiego zostały bardzo sprytnie podmienione na czerwone okularki Owsiaka? Jakieś 5% społeczeństwa wie o tym od bardzo dawna. Myślałem, że po tak jaskrawej ustawce, jaką ten pajac odwalił i w dniu zamachu i w dniu pogrzebu ten odsetek wzrośnie. Ale nie. Szantaż moralny "na chore dzieci" okazał się bardzo skuteczny. I jeszcze ten świeżo kupiony mundurek z kotwiczkami, ta zawodowo upudrowana buzia i nadmotławska sceneria.... Wiesz, kiedyś już cytowałem sopockiego antykwariusza, Marka Kurzyńca. Jak coś, to do niego trzeba uderzać. Bo ja to w czasach kiedy Walter Chełstowski na polecenie Kiszczaka kreował Jurka, to grupy Queen słuchałem i niczego jeszcze, z racji wieku, nie jarzyłem. Nie wiem, czy wolno tu zamieszczać takie cytaty, jak te sztylety Kurzyńca: "Bo faktycznie w podziemiu jedyną formacją, która z punktu widzenia niezależnego, niekoncesjonowanego zajmowała się ekologią, toczyła różne dyskusje na ten temat i podejmowała konkretne działania, była Wolność i Pokój. Oczywiście frakcja ekologiczna, bo WiP jako taki był złożony. Po wyjściu z podziemia okazało się, że jest mnóstwo instytucji, taki Polski Klub Ekologiczny albo stowarzyszanie »Wolę Być« założone przez pismo »Na Przełaj«, czyli pion młodzieżowy PZPR, czyli Jurek Owsiak. Myśmy dymili, ludzie siedzieli po więzieniach za służbę zastępczą, a on na falach Rozgłośni Harcerskiej lansował Stowarzyszenie Miłośników Chińskich Ręczników, trututu uwolnić słonia, a Sławek Dutkiewicz wtedy gibał, i był po trzymiesięcznej głodówce. No więc powiem szczerze, że jak teraz tę mordę widzę... Mało jest takich osób, ście*wojadów, które budzą moje negatywne emocje, bo staram się być ewangeliczny, Owsiak tak. Mógł trzymać mordę w kubeł”.
I co z tego? Co z tego, skoro druga strona jest równie niebezpieczna? Pod lukrem patriotyzmu pokornie godzi się na wymuszenie rozbójnicze opiewające już na kwotę biliona złotych. Po mieście chodzą już plotki, że nasze złoto już zostało na poczet tego zrabowane. Pisaliśmy o tym już dawno z MtF i Sadylem. A teraz do listy zbrodni władzy warszawskiej doszło wciąganie nas w wojnę z Iranem. Wiesz co trzeba zrobić, żeby ludzi przekonać do czegoś tak niedorzecznego? Wiesz co to są operacje fałszywej flagi?
To są te prawdy, których "nie każdy chce na czas". Jak Pan Bóg chce kogoś ukarać, to mu najpierw rozum odbiera. Ale że nas? Znowu? Ja tam wyjeżdżam na razie. I tak nikt nie woła. Idźmy, nikt nie woła!

a ruszysz Caritas?:)
w koncu...
kazdy z nas ma te czesc zycia ...kazdy inna
gdzie mysli ze jest ..o!tu jest uczciwie na stowe!i tak w to wierzy sie
oni w to..ja w tamtego
np Kudlinski..do tej pory moj kolega go wybiela...choc chlop ma wnerwa i patriotyzm
a ze prywata sie wdarla..a ze okazal sie damskim ..
tak prywatnie sa lubiani
ale nikt z przyjaciol nie wie..bo ma te okulary..co robi po troszku gdzie indziej
albo klamiesz albo mowisz prawde
nic posrodku-bo z tego zawsze jakiegos bata manipulacji ukreci sie

poprzez zabawe radosc wzniosle cele
dzieci iluminacje symbole dobra
robi sie jawne!przekrety
tak -dobra uzywa sie by czynic zlo
przy czym dobro tez musi byc uczynione by ludzie mieli dowod
i jest...dalej jak wyglada dystrybucja wiekszej czesci finansow w to juz nie chce bawiaca sie spolecznosc wnikac
wazne ze 20% z operacji idzie na sprzet

tak sie manipuluje tlumem
nie gorzej niz spedzaniem ich do egzekucji
czy na rzymskie igrzyska
wiem z innej strony..tego co sie dzieje na festiwalach
kto uczyl samodzielnego myslenia?
nawet my mielismy pranie wolna Europa..
sojusznikami..wciaz nas piora
teraz i chemicznie i falami...

wracajac do org.dobrejczynnosci
w pracy poznalam babke ktora zbiera kase..sama swoja tez..prywatnie i sama lata do Afryki ..na miejscu kupuje sprzet i daje pieniadze tym co prowadza szkole sierociniec...
ona juz wie,ze nie zawierzy zadnej organizacji bo widziala jakimi samochodami oni sie rozbijaja i ILE z tego co ludzie daja idzie
DO ludzi w potrzebie!
a ile uplynnia sie

nikt o to nie puta nawet
a jak ktos pokaze..to taki psychologiczny
trik robimy na samym sobie
nie chcemy nawet sprawdzic danych
bo w co ja wierze
to swiecie wierze
a swietego nie rusza sie bo
sie fundamenty czlowiekowi wala
jak sie zobaczy najgorszy obraz swiata
i podlosc ludzi ktorych sie kocha i tak wierzy w nich
to sie podstawa wali

a dlatego ze czlowiek nie zbudowal wlasnej indywidualnej podstawy
tylko stal na iluzji
niektorzy nie chca tych uczuc ..tej bolesnej prawdy
bo trzeba na nowo psychike budowac
nie chce sie
wygodniej miec iluzje

Caritas jest zdecentralizowany. Tu w Archidiecezji Gdańskiej ksiądz Bradtke go wiele lat prowadził. Ten, któremu brat Adamowicza wczoraj dziękował. Nie mam żadnej wiedzy na temat księdza Bradtke poza tym, że przez rok był moim proboszczem i parafianie raczej go chwalili. Nie wiem jak jest w innych diecezjach. Wiadomo, że przynajmniej kilku arcybiskupów jest w Polsce umoczonych w różne przykre sprawy i może mieć to jakiś oddźwięk na Caritasie w ich diecezjach. Poza tym znam zwykłych ludzi, co w Caritasie wolontariat odwalają. To jest ciężka praca, często po łokcie w g. Zresztą wolontariuszy WOŚP też podziwiam i cenię. Mój przekaz to nie jest okładanie pałą na odlew.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

false flag pytasz
co chwila mamy takie

akcje-reakcje

wywiesza flage
patrzysz na flage
nie widzisz co innego sie dzieje tylko flage
flage falszywej prawdy
flage falszywej wolnosci..dobra

z tlumu nie da sie dostrzec
znowu trzeba wyjsc poza
nie dac sie sprowokowac do
pozadanej reakcji

po polskiemu wlasnie akcja -reakcja
reakcja zwrotna

Raven znowu psychologia

jedni dzialaja z ukartowanym zamiarem
pod jednym dowodca
drudza sa rozdzieleni i maja spolki
trzeci tworza wiele org. itd itd

jesli walkujemy dowodce
a chcemy przyjrzec sie nastepnej org.
to czy przerzut watpliwosci musi isc na dowodce?
przeciez nie musi
tak samo forma kamuflazu moze byc inna tak samo struktura rozkradania
tak samo procentowo moze byc inaczej

tu panem w okularach jest co innego

chodzi mi glownie o to
ile dostaja i ile sobie biora?
gdzie to jest udokumentowane

bo kazda fundacja musi miec dokumentacje..kazda org..na kazda zlotowke

czy tu w ogole da siezwerfikowac ile dostaja?
tak to skonstruowane ze nie da sie

w tamtej juz pokazywano dokumenty
gdzie ile w kakich latach
prezes sie wyznacza jest skarbnikiem ksiegowym czlonkiem
i wszystkim naraz

pomijajac finanse
gdzie mozna pelnic wszystkie funkcje naraz w takim tworze?
przeciez nie mozna!

ale niektorym bezkarnie mozna
i ten brak prawa nikogo nie zastanawia
co ten ktos ma przez takie dzialanie?

ano samowolke
dokladnie jak sam mowi

zaden prowadzacy nawet dzialalnosc
nie moze sobie na samowolke pozwolic
czlek
podrzedny i bez ukladow

nie chce rozwijac watku koscielnego
kazdy widac z nas ma pole iluzji
do prywatnego ogarniecia
tez
zobaczylam u swoich
ile ego i jak chetnie droga na skroty pojda
byleby cel osiagnac
a frazesow w gebie pelno

jeszcze jedno
do puszki tak
kiedy jest jeden czlowiek do ktorego mozna pojsc i dac bezposrednio
na wlasne oczy zobaczysz na co dajesz
to nie!
bo to juz nie jest
masowa akcja i nie warto w nia sie angazowac

naklejek nie bedzie na samochodzie
i balonikow
sasiedzi tego nie zobacza
znajomi nie powiedza jaki fajny i dobry czlowiek

nie zabawisz sie

wiem
ze wszedzie sa ludzie szczerzy i wolontariusze
pod okularami tez sa ludzie z otwartym sercem i w tlumie tez

ale sluzymy trzonowi
wspieramy iluzje

Ìm
w to graj zeby harowali na nich
ludzie dobrej woli
oni mordy chachaja z tego

nie mozna zyc polprawda
przez caly czas
to jak budynek oparty na czesciowo istniejacej platformie
zacznie sie walic

polprawda nie jest prawda

A ja nie oskarżam prezesa wośp o żadne machloje finansowe. Bloger Piotr Wielgucki doszukał się czegoś, ale to błahe dość sprawy. To że festiwal jest z pieniędzy z puszek to też całkiem legalna sprawa. Jeśli komuś się nie podoba, że finansuje imprezę, która jest tłem do miasteczka piwnego (byłem 2 razy) i która dla bardzo wielu dzieciaków jest inicjacją narkotykową, alkoholową czy sekciarską, to nie daje do puszki. Wolna wola. Tą organizację trzeba rozpatrywać w kontekście operacji kanalizowania młodzieżowego buntu. Rozsadziło wentyl bezpieczeństwa, jakim był festiwal w Jarocinie i tu pojawił się projekt siema Jurek. A potem już akademia sztuk przepięknych ze specyficznymi gośćmi, manifesty polityczne tego człowieka i te sprawy

No właśnie, co z tym robić ? Czy tolerować, lub wręcz kochać was, za te wasze podszepty, półprawdy o Chełstowskim, rzekomych, ponoć na mieście już mówią, 20% idzie na sprzęt reszta do kieszeni....? Nawet nie ma tutaj jakiejś płaszczyzny do merytorycznej dyskusji. Bo to tylko są wasze przemyślenia, poglądy. Macie do nich prawo. Ale gdy Iza idzie po bandzie i zaczyna posługiwać się już konkretami, czyli że podaje wartość 20% na sprzęt ze zbiórek WOŚP, to już jest pole do merytorycznej dyskusji. Iza : sprawdzam. Na czym oparłaś te swoje publikacje ? Podaj proszę, może pospieramy się merytorycznie. Natomiast co do teksów ravena, śmierdzi mi to zwykłym hejtem, który zazwyczaj nie był jego domeną. Tyle na razie, bo uważam że nie warto w tej chwili rozmydlać przy okazji tych Waszych wpisów, poważnej dyskusji jaką powinniśmy przeprowadzić na forum. O tym jak zrobić krok lub dwa do tyłu, jak reagować na półprawdy i pomówienia, jak reagować na hejt i bezsensowne nawalanki.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

I o tym jak reagować na prymitywną, ordynarną propagandę okraszoną bolszewikami i PRL-em. Popieram. Taka dyskusja jest potrzebna.

gdzie jest napisane ze z WOSP idzie
20% ?
tak stricte dokladnie?
cytat poprosze z tego co napisalam:)

przemyslenia tez..a owszem
ale sa tez ludzie .swiadkowie.ktorzy pisza mowia ..przedstawiaja dokumenty
pokazuja liczby i transakcje

tak calkiem z chmurki przemyslenia nie biora sie
tacy my magicy nie jestesmy

wiedza jest dostepna wszystkim
juz wiele razy mowilam ze trzeba jej szukac
wyłuskać
strace kilka godzin na odszukanie linkow
a i tak na marne
ktos kto chce prawdy bedzie jej szukal sam
komus kto nie chce obalic swojego swiatopogladu
boi sie ruiny...totalnej zmiany przekonan
woli zyc w utartych programach
nie aktualizowac bazy danych
no nie mozna na sile
podawac na tacy i wciskac do buzi

na prawde trzeba sie otworzyc
na najbardziej szokujaca i smutna prawde
nie tylko na te ladne rzeczy

nie raz podawano tu fakty
nie docieralo
bo nie ma na nie otwarcia
gotowosci do przyjecia

tak jak poziom dyskusji do zyskania porozumienia zrozumienia obrania drogi
musi byc zrownany
tak samo jakis poziom wiedzy ogolnej czy faktow
i takze poziom otwartosci
bez otwartosci /checi sa braki w percepcji pojmowania tego inne nowe szokujace

to tez jest mechanizm obronny
nie chce wiedziec bo mi sie swiatopoglad-platforma zawali

nikt tego nie lubi
bo to wiaze sie z podstawa -
poczuciem bezpieczenstwa

wypieranie faktow takze
nie posunie niczego do przodu

He he Rawciu :) To się nazywa talent - ż*nąć tak, żeby zapachniało fiołkami :)

Transparentność niewiele znaczy, jeżeli ktoś chce coś ukryć.
Kiedy byłem jeszcze młody i naiwny Jurek Łopacki na swoim wykładzie mawiał - wchodzicie do firmy i macie tam głównego księgowego, jeżeli jest kumaty to ukrył w księgach rzeczy, do których wam się nie przyzna, jeżeli nie jest kumaty, to sam nie wie co ma tam poksięgowane, tak czy tak, jesteście sami, musicie sobie dać rade i nikt wam nie pomoże, najwyżej przeszkodzi.

Dlatego przy całym szacunku dla postulatów Iśki twierdzę, że jeśli ktoś się nie chce dać skontrolować, i wie jak to działa, to się nie da skontrolować skutecznie.

Sprawa jest w sumie prosta - trzeba wierzyć tym, którzy nie kłamią, i nie wierzyć tym, którzy mijają się z prawdą.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

I to są fakty ? Tak sobie wyobrażasz dyskusję? Pytam o materiał Na podstawie którego piszesz o 20 %. Odamsylasz mnie bym sobie podzukal. Gdy przyjedzie złapać się za własną kieszeń w przypadku udowodnienia znieslawienia, o co teraz na tej fali nie będzie trudno, wówczas zastanowi się jeden z drugim zanim coś takiego napisze.

Nie no, chwilunia. Przecież Jerzy Owsiak byłby głupi gdyby podbierał coś z puszek! On tego nie robi. Spija śmietankę ze swojej działalności w ilości tak obfitej, że on i cała jego rodzina to ludzie niezwykle zamożni. Ale robi to legalnie, poprzez spółki Mrówka Cała, Złoty Melon etc. Wykorzystuje też swoją pozycję i uległość władz każdego szczebla. Szepnie np. słówko, ze jego firma chce robić kursy pierwszej pomocy, to drzwi wszystkich szkół od razu się otwierają. I to jest nawet zrozumiałe. Jeśli ludzie to wiedzą i dają pieniądze świadomie, to nie ma co kruszyć kopii. Ważne żeby jawność była. A z tym są pewne problemy. Pewne faktury nie dotarły do sądu mimo nakazu, raz zasłonił się żoną mówiąc, że to nie on jest w zarządzie którejś ze spółek i żeby ją pytać.
Chełstowski to nawet imię zawdzięcza generałowi Świerczewskiemu. To byli po prostu resortowcy rzucani na odcinek kultury. Młodzież miała się wyszumieć, żeby nie dymiła na ulicach. Miało to swoją drogą bardzo wysoki poziom. Teraz władza rzuca ludziom Zenka Martyniuka, a wtedy to była Rozgłośnia Harcerska, Jarocin...
A hejt i mowa nienawiści to teraz będą najmodniejsze słowa. Trzeba to jakoś przetrwać. Myślałem, że po pogrzebie się zacznie, ale zaczęło się już w trakcie. Kaczyński kilka lat wytrzymał zanim odpalił zdradzieckie mordy. Gdyby tak na pogrzebie brata powiedział: "pamiętajcie kogo popierał Leszek i idźcie na wybory koniecznie", to byłby wrzask, ze na trumnie brata agitację robi. A Piotr Adamowicz właśnie coś w tym stylu zrobił. Dlatego m.in. jestem za Mszą trydencką. Ona nie daje żadnego marginesu ani na polityczne wiece ani na zabawy z dziećmi. Ale to już inna historia. Ja już naprawdę muszę lecieć.

mrowiska pol
mrowisko cale hmm
gornolotne

jak mozna pobudowac dom
na dzialalnosci spolkach edukacyjnych
cos tam na poczatku podziubac
dla pokazu
i fundusze unijne tez ciagnac
tak widze w jednej gminie
ksiegowanie jest karkołomne zapewne
skoro ksiegowa rzucila to z obawy przed ciupą

ile jestescie w stanie odlozyc miesiecznie
na kupno mieszkania ..domu?
majac dzieci..wynajmujac mieszkanie
zapewniajac sobie w miare dostatek
nie chodzac w łachmanach
korzystajac z rozrywki chociaz czasami
o to minimum oprocz chleba..zeby dalo sie zyc w miare szczesliwym
zeby miec na lekarza dentyste ortodonte
wakacje w kraju..juz nie mowie o wyjezdzie zagranice
na piwko czasem ..na zabawki i dodatkowe zajecia dla dzieci..itd itd
ptacujac tu.
w kraju

po jakim czasie jestescie w stanie kupic mieszkanie?

a co do kursow 1 pomocy
i reanimacji

czy ktos wie jak postepuje sie
w przypadku krwotoku z kl.piersiowej np
wiekszosc prawo jazdy ma
powinno byc
zupelnie serio pytam
to warto wiedziec

Skad my to znamy : jesteś bogaty to z pewnością zakombinowales lub ukradła. A ja się pytam i proszę : karty na stół, sprawdzam. Co masz konkretnego, poparte jakimś wynikiem kontroli czy śledztwa? Czy jesteś pewny swoich twierdzeń? Myślę że na takim poziomie wagi oskarżeń, czy zarzutów wobec kogoś, kto jest obecnie niemal niesiony na rękach przez tłum, ten który oskarża lub poddaje w wątpliwość, musi mieć jakieś twarde dowody. Tak przynajmniej powinno być. Inaczej bez położenia na stół dowodów, czym stają się te oskarżenia? Czyż nie hejtem ? Czas naprawdę na refleksje lub twarde dowody.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

bogactwo nie musi byc zle
ubostwo nie musi byc chwalebne

zalezy w co?
i zalezy jak zdobyte
i zalezy jak wykorzystywane

oba stany

To było do mnie? Jeśli tak, to bez sensu zupełnie. Proszę czytać ze zrozumieniem. Ludzie to jednak najbardziej lubią gadać sami ze sobą. Przecież ja broniłem Owsiaka przed zarzutem defraudowania pieniędzy, bo to jest absurd. I stwierdziłem oczywistą rzecz, ze głupi byłby robiąc coś takiego, skoro całkiem legalnie, na działalności okołofundacynej, ustawił i siebie i swoją rodzinę. Dodałem jeszcze, że nie warto o to kruszyć kopii, bo skoro darczyńcy o tym wiedzą i nie mają pretensji, to jest ok. I jeszcze nadmieniłem, że jedyne, co w tym jest nie w porządku, to olewanie zasad dostępu do informacji publicznej i wyroków sądów. No nie pokazał wszystkich faktur, co ja na to poradzę? Naprawdę szkoda mi baterii, żeby drugi raz dokładnie to samo pisać, bo już z pociągu nadaję a droga daleka. Ja naprawdę z całego serca życzę panu Owsiakowi pokojowego Nobla. Bo jako sybaryta z nieco perwersyjnym poczuciem humoru będę się wtedy szczerze i z bananem na twarzy rozsmakowywał tą sytuacją. Jak doktor Lecter zapachem agentki Starling. Bo skoro jeden produkt Kiszczaka, czyli Bolek dostał, to piękne będzie, jak drugiemu też się trafi.Jeden piękny bunt robotników skanalizował i objął kontrolą, a drugi sprawę młodzieży odpornej na ściemę bardzo skutecznie rozegrał. O! I o takie kontrowersyjne stwierdzenia i skróty myślowe proszę mnie cisnąć. A nie o coś, co mnie wali zupełnie. No i jeszcze o ostatnie wydarzenia. Nie przepadam za obłudą i kłamstwem po prostu. O rany. Czy ten Stefan naprawdę oglądał jakieś "faszystowskie" plastusie, czytał tweety Krystyny Pawłowicz, TVP Info oglądał, był pod wpływem przemówień Kaczyńskiego, wpisuje się w jakieś wydarzenia, które doprowadzą do ponownego gazowania ludzi w Auschwitz? Skąd oni biorą takie newsy? Weźcie wy posłuchajcie na spokojnie tej konferencji!!! Coś napomknął o ataku na "Adama Pawłowicza", większość czasu poużalał się nad plastusiami, zapytał, czy Polacy "odremontują" Auschwitz (skoro odremontują to znaczy, ze kiedyś już używali?) i zaczął wykrzykiwać jakieś kwoty pieniędzy tonem prowadzącego aukcję w domu aukcyjnym. O co tu chodzi? To atak był na Adamowicza, czy na Owsiaka i orkiestę? Może ja coś przeoczyłem, ale nie słyszałem, żeby ten wariat miał cokolwiek do Owsiaka! Owsiak to się może co najwyżej tłumaczyć z karygodnych zaniedbań w zabezpieczeniu swoich imprez. Nawet powiedzenie, ze konia kują a żaba nogę podstawia jakoś mi tu nie pasuje. Napisałem, ze Owsiak od pewnego czasu zachowuje się, jakby za wszelką cenę chciał być nieboszczykiem na cudzym pogrzebie i tak właśnie jest. Kurde, co się z tymi ludźmi dzieje w ogóle? To jest jakaś sekta, czy po lobotomii są czy jak?! Przecież nikt nie zaatakował Owsiaka! Jakie Plastusie, jaki PiS, jaka Pawłowicz i jaki antysemityzm?! Wariat zabił prezydenta Adamowicza. Czy ja nie wiem czegoś? I jeszcze ten cyrk z odejściem i powrotem. To jest żenująca ustawka. Nie, nie mam na to kwitów ani nagrań. 15-letnią dziewczynką też nie jestem, żeby to łyknąć.

https://www.youtube.com/watch?v=IywG0nN0_EM
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

nie mozna w pociagu doladowac?
dawno nie jechalam
to jednak nie pkm:(

szerokiej drogi i oby buty nie przemokly♡

TLK. No właśnie nie widzę gniazdka. Może jest na korytarzu.Spoko, jeszcze mam telefon i powerbank. Z laptopa audiobooka słucham tylko, bo telefon trzeba oszczędzać. Nie miałem czasu biletu wydrukować i w razie W muszę mieć ekran chociaż jeden czynny. Buty zaimpregnowałem przed wyjazdem.

przezorny chlopiec:)
a nawet potezny facet z Ciebie wylazl..
dobra ..juz :)

macaj bo cos mi sie wierzyc nie chce
zeby nie bylo gniazdka

Raven, bądź łaskaw bardziej doceniać zdolności czytelników w zrozumieniu twoich tekstów. O kim Ty piszesz już któryś wpis w tym temacie, jeżeli nie o Owsiaku?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Wielcy Polacy, uczeni nominowani do nagrody Nobla
niestety tylko nominowani
wsrod tych ,ktorym przyznano sa tez osoby,ktore powinny byc zdjete
lub usadzone na osobnej liscie,tak sadze
komisja jednak czesto popelnia faux pas
sa tez tacy ktorzy ja krytykuja np znany norweski działacz pokojowy
krytyka dotyczy odbiegania od wytycznych Nobla i troceh "kumoterstwa"p

https://ciekawostkihistoryczne.pl/2016/05/14/8-polakow-ktorzy-nie-dostali-nobla-a-powinni/

Rozpatrywanie fenomenu WOŚP jako przypadku indywidualnego, oderwanego od szerszego kontekstu wciąga ludzi w beznadziejne tryby doszukiwania się prywatnych motywów.
Trzeba patrzeć na tę kwestię w szerszym, społecznym kontekście.
WOŚP pojawiła się wraz z systemem demoliberalno-postkomunistycznym, a to jest system nie włączający lecz wyzyskujący, jak dobrze wiemy z rozmaitych śledztw.
Dlatego system potrzebował alibi, jakiejś ikony czy imprezy, która wzniecałaby pozytywne emocje, sugerowałaby, że jesteśmy wspaniali, pomocni i dawał uczestnkom przynajmniej raz w roku poczucie, że uczestniczą w czymś wspaniałym. A to poczucie wzniosłego działania miało się potem przenieść na wszystkie instytucje zaangażowane w ten show.

Wszyscy uczestnicy show byłi zachwyceni i obserwatorzy oraz donatorzy także.
Piękna manipulacja z zakresu, inżynierii socjologicznej.

Brawo,
Mistrzu,
Eureka!

Tak Łowco to ma szersze pole kontekst i cele

ale to juz napisał Raven
i to ze szczegołami
nie jestes odkrywca,pierwszym piewcą

Chcesz tej prawdy prawdziwie

to oddaj ludziom co nalezne

k...nie cierpie umnijeszania czyjegos wkladu
napiszesz cos swoim stylem o tym samym
dołozysz dwa demomemosłowa i juz Pan Łowca wyłowił pierwszy...skarb Aztekow
Raven juz tam chodził w złotych bransoletach i zawstydzajacej Słonce protezie
kiedy ty spadłes ze spadochronu ..on cie witał w blasku od podeszwy

Najpewniej Owsiak czyni dobro nieudolnie.
Stad cała masa hejerów i mądrali jak ten dwa posty wyżej.
Dobrze by było, aby zanim coś powiedzą, stanęli przed lustrem i zapytali się samych, czy zrobili w życiu więcej dobra niż On.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4

Trójmiejski plebs internetowy jest tak zawistny, że nawet na WOŚP nasika.
Mają jednaj jeden wspólny mianownik - wszyscy są nieprzeciętnie mądrzy, nieprzeciętnie wykształceni, nieprzeciętnie duchowo bogaci oraz wszystkich nie docenił zły swiat.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 6

Raven

Ty chyba za jednym zamachem próbujesz zinterpretować świat i rozwiązać jego problemy. Spokojnie, najpierw zajmij się zauważeniam słonia w rogu pokoju. W szkole uczą literatury i umiejętnego posługiwania się znakami i symbolami. Otóż w ową feralną niedzielę, miało na Targu Węglowym miejsce wydarzenie symboliczne - dwa w jednym - zawaliło się państewko z dykty wznoszone tu przez - co za paradoks - przez ofiarę i charytatywna fasada tego państewka wznoszona przez Owsiaka.
Została zachowana jedność miejsca i akcji tego podwójnego zawału.
Bardziej czytelnego symbolu nie da się już chyba znaleźć. Pora więc usunąć słonia z pokoju.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 5

Paanie szanowy. Gdy zdobyłem Goosenecka i spojrzałem na te wszystkie siedmiotysięczniki (bo w tym nasza siła, że umiemy czasem marzyć), to stwierdziłem, że świat w istocie jest piękny i tli się jeszcze w nim iskra Ducha Bożego. Tylko, że na tym forum jakby tego zupełnie nie widać. Proszę już na mnie zatem za bardzo nie liczyć jeśli o polemiki chodzi.

image

Podrywam więc skrzydła do lotu i see you - jak to starożytni Amerykanie mawiają.

image

ładne zdjatko Kruka w locie
choc jakby ktos powiedział ,ze to Wrona
uwierzyłabym:)

Wrony są szare z czarnymi akcentami. Prędzej gawron, ale nie ma co kombinować. Bo to oryginalny kruk. Wielki z pięknym, solidnym, czarnym dziobem. Zdjęcie telefonem robione. Wyciskałem z tego szajsu ile się da, ale kurde... canona mi dajcie i 3 tygodnie urlopu. Bo mam parę pomysłów

image

ach tez to lubie...
ale nie wszystko za 1 ogon:)
kiedys myslałam ,ze z kazdej podrozy do pracy bede strzelac a potem cos tam stworze
tak dla siebie..
tyle chciałoby sie uwiecznic
no sie troche ....pokicialo

piekno zatrzymac i w kieszeni nosic
wyjac przy spotkaniu kazdego i powiedziec --"widzisz to co ja?"
to samo wrazenie,uczucie z kims podzielic :)::)

stworz bloga:)

wez mi wytłumacz jak sie wstawia z folderu na kompie zdjecie tutaj
tak po łopacie przy miekkiej ziemi
bo jakos tam gdzie czytałam to mnie odrzuciło

Na zapodaj.net. Po lewej klikasz "na forum". Potem "wybierz plik" i wybierasz. Poem klikasz "zapodaj" i gotowe. Ctrl c na adresie miniaturki i ctrl v tutaj. Są też inne serwisy. Mnie się zapodaj spodobało bo nie wymaga rejestracji i umożliwia wklejanie niezobowiązujących miniaturek. Jak ktoś chce to se w nie kliknie i zobaczy pełen rozmiar, a ja jak nie chce to nie

image

image

wow,,jaki mam zaciesz:)

a co do tego lasku...jakie rowne te drzewa i nie wiem czy stoisz w miejscu gdzie jest ich mniej
czy to tylko takie wrazenie robi
a one sa w rownych odstepach
to jest niesdamowite
i to ze ten snieg w wielu miejscach uklada sie na kształ huby
i wiecej znalazłoby sie
piekne:)

image

teraz to ja bede szalec..no troche
miejsce znane forumowiczom
niedaleko miejsca na ognisko

Inwersja.

image

No i jakieś dwie trzecie TEJ grani. No kusi, kusi. Wołodyjowski zastrzygł wąsami. Bo jak nie we wrześniu to kiedy? Sił już więcej nie będzie. Raczej coraz mniej...

image

zdobywanie czy pokonywanie?
ładne zdjecia...no jest pora ale uchwyciłes :)
a co do inwersji..dzisiaj słyszałam to ,tyle ze dziedzina zmiany charakteru
chociaz słowo ...tak nie pasuje mi do konca
zeby jedno i drugie wytłumaczyc

idu haja:)
" łap urok"i wsadzaj na osobny watek..proponuje:)
zostawiam na dobranoc
cos co mnie zauroczyło ostatnio

return to your soul
https://www.youtube.com/watch?v=VPnpAzE87YY

a jeszcze z łozka
tak
specjalnie dla Ciebie
"o Panie..." w wyk. Alexandro Querevalu
pikne
panocku:)

https://youtu.be/A4MOouWqmTQ

A prawda to tylko iluzja,kłamstwo w które uwierzysz.

Aż się wierzyć nie chce ilu żałosnych kretynów, przegranych życiowo jest w Trójmiescie.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4

Inne tematy z forum

Grajdołki (165 odpowiedzi)

A gdyby kiedyś mieć taki strzał, ażeby wąska grupa znawców tematu nie mogła uwierzyć w...

Zarabianie na kryptowalutach - Jaki podatek? Potrzebna DG? (7 odpowiedzi)

Witam, Chciałbym uzyskać informację na temat sposobu opodatkowania zarobku (osoba fizyczna)...

Wiersz o Gdyni (10 odpowiedzi)

Pilnie poszukuję wiersza dotyczącego miasta Gdynia? Jeśli ktoś zna jakiś to bardzo prosze o...