Czy przysługuje odszkodowanie?

Pytanie może głupie ,albo absurdalne, ale może wy pomożecie.
Jadąc w deszczu po NOWEJ drodze dla rowerów nie zauważyłam
dziury i przewróciłam się.
Okazało się iż upadek spowodował uszkodzenie roweru ,a naprawa
ma wynieść 140zł.
Stąd moje pytanie. CZY NALEŻY MI SIĘ ODSZKODOWANIE Z
POWODU,NIE NALEŻYCIE WYKONANEJ DROGI ROWEROWEJ( DZIURY)?
LUB ZWROT ZA NAPRAWĘ.
Rower ma 3 lata ,lecz ważniejsze jest to iż dojeżdżam nim do pracy.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Czy przysługuje odszkodowanie?

Roszczenie możesz zgłosić do zarządcy drogi. W takiej sytuacji najważniejszym dowodem będzie notatka sporządzona przez f-sza RD. W przypadku braku notatki udowodnienie winy zarządcy drogi przed sądem graniczy z niemożliwością. Możesz dostać odszkodowanie do wysokości kosztu naprawy. Szkody musi wycenić uprawniony rzeczoznawca.

Najważniejsze pytanie: Czy na miejsce zdarzenia była wzywana policja?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

> W przypadku braku notatki udowodnienie winy zarządcy drogi przed sądem graniczy z niemożliwością

Niekoniecznie.
Jeżeli są świadkowie i np. zrobiono zdjęcia tego miejsca - można spróbować ruszyc temat.

> Możesz dostać odszkodowanie do wysokości kosztu naprawy

+ za uszczerbek na zdrowiu + np. za zniszczoną odzież + np. za brak możliwości wykonywania pracy przez jakis czas (jeśli w wyniku wypadku jest się na zwolnieniu lub jeśli rower stanowi narzędzie pracy)

I zarządca powoła się na niezachowanie należytej ostrożności przez założycielkę tematu. Sprawa ciężka dowodowo. Swoją drogą jestem wkurzona teoretycznie mogłaby zostać ukarana grzywną za spowodowanie zagrożenia w ruchu drogowym (art 86 § 1 k.w.). Mandat za to wykroczenie to przyczyna zagrożenia + 200 PLN, czyli minimum 220 PLN.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Przepraszam ,ale w którym momencie nie zachowałam ostrożności?
Jechałam 10 km/h ,prawidłowo bo blisko krawężnika . Gdybym jechała szybciej na pewno nie skończyłoby się tylko na rozbitym kolanie i rozwalonym rowerze.Tak przy okazji ,dzisiaj mijałam nie zabezpieczoną
studzienkę telekomunikacyjną. Na tej samej drodze.
Ale to chyba też moja wina
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

W momencie najechania na dziurę. Gdybyś uważnie obserwowała drogę to byś się zatrzymała przed dziurą lub ją ominęła. Taka zapewne będzie stanowisko ubezpieczyciela.

Nie ty pierwsza i nie ostatnia niszczysz pojazd dzięki dziurom. Ja też kilka tysięcy złotych wydałem na naprawy auta i roweru oraz wymianę kasku po spotkaniach z dziurami.

Kuba jak w deszczu ,o 4,45 ,na nieoświetlonej drodze można obserwować teren ? Głupota ,za głupotą.

Co do oświetlenia, to Twój rower musi być wyposażony we własne lampki ;) Aha, może warto uzupełnić takie braki przed zgłoszeniem szkody? Bo ubezpieczyciel powie, że nie miałaś prawa się na nim poruszać i nici z kasy....

Są bardzo dobre latarki zasilane z ogniw typu 18650 wyposażone w diodę xm-l T6 lub U2. Takie oświetlenie wystarcza do średniej jazdy w czarnym lesie (tak do 30 km/h).

Bocian i Greg z forum swiatelka.pl zajmują się wyrobem takich przedmiotów. Ich przedmioty znajdziesz na allegro wpisując "bocialarka" - wyroby rowerowe Bociana, lub użytkownika cafel - znacznie ulepszone latarki SolarForce grega. Ogniwa kupisz u mnie w sopocie, wpisz hi-max. Co jakiś czas wystawiam na allegro.

Brak oświetlenia drogowego w rowerze ?

Nie twierdzę, że to mądre, tylko ostrzegam że uzyskanie odszkodowania w takich okolicznościach będzie bardzo trudne. Na takie pytania musisz odpowiedzieć sensownie w sposób wykluczający twoje przyczynienie się do zdarzenia. Ubezpieczyciel zrobi wszystko by zrobić z ciebie winną.

Miałem bardzo duże trudności z uzyskaniem odszkodowania w sytuacji: Zatrzymałem się przed przejściem dla pieszych i pojazd jadący za mną nie wyhamował i doszło do kolizji. Ubezpieczyciel usiłował wmówić mi winę... Uratowało mnie to, że sprawca okazał się uczciwym człowiekiem i udowadniał swoją winę przed PZU... To mnie nauczyło by do każdej drobnej ryski od razu wzywać policję. Moim zdaniem za 140 zł szkoda nerwów. Podobną kwotę o ile nie większą wydasz na samodzielne dochodzenie roszczeń, jeśli nie zabraknie Tobie determinacji (na co liczy ubezpieczyciel).

Dziura jest obfotografowana w każdej możliwej lokalizacji.
Nikt z policji nie przyjedzie do dziury w drodze rowerowej!!!!!!!!!
Jednak zawsze mogę ją wskazać .Nie wiem dokładnie do kogo
napisać lub się udać.Czy do wydziału dróg ,komunikacji czy .....już nie wiem kogo? Droga rowerowa od Hali Olivii w stronę zajezdni tramwajowej. Czy w takiej sytuacji ,nie mogę naprawić roweru, tylko czekać na opinię rzeczoznawcy ?

A od razu uprzedzam :
- nie chcę wyłudzić odszkodowania za odzież, za rozwalone kolano itd
CHCĘ TYLKO NAPRAWIĆ ROWER!!!!
JEST TO JEDYNY ŚRODEK TRANSPORTU NA CHWILĘ OBECNĄ DO PRACY!!!!
Na razie pożyczyłam rower od kolegi . Codziennie przejeżdżam 22km

Spróbuj zapytać gdanskiego oficera rowerowego.

Referat Mobilności Aktywnej:

Kierownik: Remigiusz Kitliński
ul. 3 Maja 9
pokój nr 033B
tel.: +48 58 58 526 8081
fax: +48 58 526 8162
e-mail: remigiusz.kitlinski@gdansk.gda.pl

Zadzwonić i zapytać zawsze można. Daj znać jak się czegoś dowiesz.

Dzięki rex ,dam znać co i jak

> nie chcę wyłudzić odszkodowania za odzież, za rozwalone kolano itd

Dlaczego zaraz wyłudzić?
TO Ci się należy, jak psu buda.

> Na razie pożyczyłam rower od kolegi . Codziennie przejeżdżam 22km

Niech kolega Ci nie pożyczy rower, ale wynajmie. I rachunek za wynajem równiez dołącz do dokumentacji zgłoszenia roszczenia

Oczywiscie - wartość wynajmu nie moze przewyższyc wartości roweru :)

O ile się orientuję, to wypożyczenie roweru na dobę kosztuje ok. 50 zł (mogę się mylic, bo nie jeżdzę rowerem i nie wypożyczam).
Razy kilka dni - kiedy rower był w serwisie.

I naprawdę nie ma się co szczypac - ZDiZ nie płaci odszkodowania z własnej kieszeni, tylko idzie z polisy OC.
Przy tak groszowych szkodach, możliwości sa dwie:
- albo zapłacą bez mrugnięcia, bo nie będzie im się chciało angażować prawników w obalanie twoich roszczeń.
- albo na próbę dadzą Ci odmowę pod jakims pretekstem, żeby wywąchać, czy jesteś zdeterminowana ciągnąć temat dale, czy sobie odpuścisz, uznając że gra jest niewarta świeczki.

Idź do lekarza z tym kolanem. Niech Ci zrobią RTG czy co tam potrzeba. Może okaże się, że masz jakieś TRWALE uszkodzenia?
Nawet, jeśli powstałe wczesniej - to przecież Ty o nich nie wiesz i równie dobrze mogły powstać teraz.

TO nie jest wyłudzenie. Żądasz po prostu rekompensaty za doznane szkody, wskutek czyjegoś działania lub zaniechania.
Może za jakis czas okaże się, że będziesz musiała operować to kolano?
Wówczas sobie przypomnisz o tym wypadku i będziesz żałowała, że nie pociągnęłaś tematu.

sadyl
dobra-polisa.pomorskie.pl

Jeżeli możesz to określ precyzyjniej lokalizację dziury w którą wpadłaś i niezabezpieczonej studzienki o których piszesz.
Czy chodzi o odcinek ścieżki rowerowej wzdłuż ul. Grunwaldzkiej na wysokości nowych biurowców przy Hali Olivia ?

I niech zmierzy jej głębokość jeszcze !, kolega czytał wcześniejsze posty i orientuje się jaka to droga pod górkę ? W sensie otrzymania zadośćuczynienia ? Chyba że chodzi o unikniecie wpadnięcia tam samemu:) to sorry.Wtedy rozumiem.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Hehehe ,dziura jest dokładnie przy krawęzniku, za Oliva Gate. Informuję iż mam oświetlenie przy rowerze. mądrale,ale
żadne oświetlenie nic nie daje ,kiedy pada deszcz .
A w stwierdzeniu braku oświetlenia ,chodziło mi o ulicę.
Chyba dam sobie spokój i zacznę szukać nowego roweru w markecie.

powodzenia życzę jeżdżąc na rowerach z marketu to nic dziwnego że upadek był :-)

"Chyba że chodzi o unikniecie wpadnięcia tam samemu:) to sorry.Wtedy rozumiem."

Dokładnie tak. Dużo jeżdżę na rowerze i staram się uczyć na błędach innych.

A głębokość dziury nie jest istotna.

M.P. z browarem zacznij od elementarza ,bo czytać ze zrozumieniem nie umiesz.
A jak nie chcesz bym kupowała roweru z marketu ,to
zasponsoruj mi nowy. Na inny mnie obecnie nie stać.
Dziury się nie da ominąć , ani zmierzyć .
Wcześniej pod wykonaną drogą rowerową były kładzione kable,
chyba ziemia się obsunęła i stąd lej "dziura" przy samym krawężniku

A kto jeździ przy samym krawężniku? Daj spokój z tą paplaniną jakby nie było ważniejszych tematów. Jeżdżę cały czas po lesie a tam dziur co nie miara i jakoś nie ma wywrotek.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Biker nie obchodzi mnie gdzie ty jeździsz. Możesz nawet na plaży.
Na szczęście nie jeździsz po drodze dla rowerów ,bo tylko kretyni jeżdżą
pośrodku takowej.

Podsumowując, uważam że Twoje szanse na uzyskanie jakiegokolwiek odszkodowania są ŻaDne, lub sprawa może ciągnąć się latami bez żadnego efektu..A zabierze Ci tylko Twój czas. Uważajmy na drodze i tyle co mogę napisać...

Chyba ze wystąpisz w jakimś programie TV typu UWAGA, Policyjni Na tRopie, ale czy jesteś aż tak zdeterminowana ? Wszelkie inne sposoby uzyskania pieniędzy spełzną na niczym. Trzeba było jechać do Danii, Norwegii z rodziną, teraz cierp. Żartowałem.

jestem wkurzona, pierw naucz się jeździć na placu zabaw najlepiej albo aleją w sopocie 10 km/h później wyjedź gdzieś dalej, bo widzę ze jeździć to ty nie umiesz :-)

MAAAARRRRIIIIAAAAANNNNN !!!!

Jesteś trollem ????

Do M.P.z browarem-Aleją Niepodległości w Sopocie się nie da jeździć ,nie ma tam drogi dla rowerów.
Nie dość że jesteś ignorantem ,to ośmieszasz się sam na forum.
Właśnie przez takich jak ty Karnowski ,wymyślił 10km/h.
Naucz się przepisów ruchu drogowego ,potem innych pouczaj.
I nie zapomnij o browarku ,by obciążenie roweru było idealne.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Hehehe ,dobre. Jako że współpracuję z TVP Gdańsk ,chyba pogadam
z szefem programowym. A może reportaż zrobią????????????/

Dajcie już spokój z tym tematem, cały świat musi wiedzieć, że jakaś nierozważna rowerzystka wpadła w dziurę to niech nauczy się bardziej uważać na ścieżkach czy drodze. Jakby TVP nie miało co innego do roboty......śmieszne:)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

I za pieniądze z reportażu pokryjesz koszty remontu roweru. Co do ubezpieczenia to z reguły występują w nich klauzule ograniczające odpowiedzialność ubezpieczyciela w przypadku małych szkód. Moje przedsiębiorstwo ma polisę w której ubezpieczyciel odpowiada dopiero gdy szkody wyrządzone przez budowę przekroczą wartość 8 tys zł a suma gwarancyjna jest ograniczona do 12 milionów złotych. Zarządcy dróg mają niższy próg, ale rzadko kiedy spada on poniżej 300 zł. Wystąpisz z roszczeniem do ubezpieczyciela, to nawet jeśli jakimś cudem uda się tobie udowodnić swoje racje to i tak spotkasz się z odmową z powodu zbyt niskich strat i odeśle ciebie do zarządcy drogi, którego będziesz mogła sobie pozwać do sądu cywilnego. I cała zabawa z dowodzeniem od nowa.

Tutaj ciekawy film o dziurach:
youtube.com/watch?v=6vIsa0m0ROc

jestem wkurzona na razie ośmieszasz się z tym tematem na forum, radził bym kupić hulajnogę :) i łyknąć browarka
żadne ubezpieczanie nie wypłaci ci odszkodowania :-)
śmiech na sali czytam sobie i beke toczę sobie, nie wieże normalnie :D
nie ośmieszaj się dziewucho haha wyśmieją Cie tam :-)

Nie słuchaj go i nie marnuj piękności na bycie wkurzoną na takich pajacy... najlepiej nic nie robić i tylko narzekać, że nikt takich dziur nie naprawia. Bo jeśli nie ma skarg, to po co?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

trzeba być ślepym by nie zauważyć, zalecam udać się do okulisty
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

lepiej zamiast pić browara i nabijać się autorki topiku zajrzyj do słownika ortograficznego.

"nie wierzę" - tak jest poprawnie.
"nie wieże" - błąd ortograficzny.

i teraz ja mam z ciebie bekę, że taki tłuk jesteś.

Kaleka haha :-) on sie nie czepia tylko stwierdza fakty z tego co tu piszecie, dziewczynka sie potknela i wielkie mi halo, ma pewnie ubaw z was, juz lepiej sie browara napic

racja, lepiej browara wypić, ja ostatnio nalałem sobie do bidonu jadąc ścieżką koło morza 10 km/h i szybciej czas minął

"Naukowcy północnokoreańscy stwierdzili, że kobiety mają ograniczone możliwości oceny sytuacji w chwili zagrożenia i ich wrodzony opóźniony refleks sprzyja niebezpiecznym wypadkom."

Inne tematy z forum

Zabezpieczenia i drzwi do piwnicy (21 odpowiedzi)

Hej. Na wstępie zaznaczam, że jestem w pełni świadomy tego, iż w piwnicy rowerów się nie...

trening interwałowy (25 odpowiedzi)

witam! mam pytanie co do treningu interwałowego, czy ktoś z forumowiczów jeździ może w ten...