DŁUTOWANIA 8

Czy ktoś wie gdzie państwowo można wydłutować zęby, bo prywatnie to z tego co się zorientowałam to koszt ok 400zł za jeden ząb, a ja mam 4 do wydłutowania :-( i nie stać mnie na to. Nawet nie wspomnę o tym jak bardzo się boję. Bardzo bym prosiła o pomoc
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: DŁUTOWANIA 8

nie wiem gdzie można wyrwać zęby na NFZ, może w Akademii Medycznej? Wiem, że sporo ludzi tam 8 wyrywa i to takie problematyczne.

Ogólnie, to się nie martw, to nie jest straszne, o ile nie masz jakichś powykręcanych korzeni.
Miałam dłutowaną 8, owszem, było to niezbyt przyjemne, ale w znieczuleniu nic nie boli. Najpierw czujesz jak Ci zęba "rozbujają" i tak w głowie wtedy trzeszczy. Potem samo dłutowanie odebrałam jakby mi dentystka palcem dziąsło masowała. I tyle.
Trochę mi się to dziąsło potem babrało, ale postępowałam zgodnie ze wskazówkami dentystki i wszystko ładnie się zagoiło.
Mój mąż po rwaniu 8 wsiadł w samochód i bez problemu wrócił do pracy. Co prawda zwolnił się w trakcie i wrócił do domu taki trochę zmęczony i obolały.
Serio, nie ma się czego bać! Strach bardziej boli ;)

Chirurgia szczękowa na Akademii Medycznej. Więcej nerwów będzie Cię kosztowało czekanie na poczekalni niż samo dłutowanie :)

Trochę mnie pocieszyłyście... ale i tak się boję. Przeraża mnie fakt że chcą mi wyrwać zęby których tak naprawdę jeszcze nie mam. Więc najpierw chyba przetną mi dziąsło i dopiero w tedy będą rwali korzeń. Same przyznacie, że opis tej czynności jest dość przerażający :-\ Postanowione....w następnym tygodniu idę do Akademi

Trzymam kciuki :). Ta czynność wygląda mniej więcej tak samo, ja miałam za mało miejsca na 8 i trzeba je było usunąć. Szczerze mnie bardziej bolało jak one się wyrzynały niż usuwanie.

ja mialam to robione wlasnie w Akademii Medycznej bezplatnie :)
najwiecej nerwow to zapisywanie, czekanie, kolejki etc...
najwazniejsza rzecz, o ktorej musisz pamietac to zeby o zabiegu absoutnie nie plukac jamy ustnej, nawet jesli czujesz krewke - jesli wypluczesz buzie za szybko to wypluczesz sobie skrzep i wtedy robi sie pusty zebodol a tego Ci nie zycze;)

trzymaj sie zalecen lekarzy i pytaj jak czegos nie wiesz a bedzie dobrze, do wesela sie zagoi ;)

.....hm...a Ty masz taki zębodół? A oni mi dziąsła później nie zszywają? W ogóle dałaś radę funkcjonować jeszcze tego dnia, bo ja mam zamiar do pracy iść.

mi sie taki zebodol niestety zaczal robic bo mi nie powiedzieli, ze ne wolno plukac:/ ale w pore zauwazyli, codziennie jezdzilam na oczyszczenie i wlozenie lekarstwa i szybko bylo po sprawie.
oni Ci ogolnie zaloza 2 do 3 szwow chyba.
ja nie poszlam do pracy, strasznie mnie bolalo i pulsowalo,wzielam zwolnenie i sobie osiedzialam w swietym spokoju w domu:)

najlepiej isc na taki zabieg tuz przed weekend zeby miec te 2 dni na dojscie do siebie, poza tym nie wolno Ci miec wtedy miesiaczki.

Inne tematy z forum

Mounjaro sprzedam (8 odpowiedzi)

Mounjaro 0,5 ml / 15 mg / 1 fiolka Produkt z Niemiec 1000zł sangria@onet.pl

Klinika Kurban dr Maciej Ciesielski (4 odpowiedzi)

Czy ktoś się leczył u pana Macieja Ciesielskiego? Czy ma specjalizację z ortodoncji?

poszukiwany dobry ortopeda (18 odpowiedzi)

Moja mame czeka operacja, dostała juz skierowanie i po swietach ma isc sie zapisac w kolejkę......