Daewoo Matiz

Autko wprowadzono do produkcji w 1998 roku i właściwie od razu zawojowało ono polski rynek. Sylwetka wykreślona przez Giorgio Giurgiaro (włoski, a więc europejski styl) w dalekowschodnim wykonaniu zdecydowanie odcięła się od innych produktów Daewoo. Dostęp do obszernego (jak na 3,5 metra długości autka) wnętrza ułatwiają szerokie, a przede wszystkim szeroko otwierające się drzwi przednie oraz ...
więcej
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

yes ok

ja jestem bardzo zadowolona z autka 2000 rocznik bez wypadkowy kupiony z komisu i naprawde jest wporządku umyty na myjni nie miała żadnych niespodzianek naprawde wart tych 5 tysi

No i kupiłem

Miecha temu. Rocznik 1999, przebieg 90 tyś, wersja life, srebrny metalik. Jak na razie jeździ :)
Pali 5,2 L/100 km gdy 80% to trasa (20% miasto). Spalanie w mieście w fazie testów. Wymieniłem płyny i nie obyło sie bez nowych opon bo te stare to była masakra (piszczały na zakrętach), ale koszt duży nie był.
Ogólnie jestem zadowolony. Minusem jest zawieszenie - czuje każdą dziure. A poza tym to jak dla mnie miodzio. 5 drzwi to jednak duży plus jest. Kilka lat nim pośmigam. Pozdro :)

Nie znacie sie!

Mam matiza juz 10 lat, ma ponad 140000 tys km i śmiga jak nowy! pali 5,5l na 100 km a nie 10l jak ktoś wczesniej napisał. Chodz mam inne samochody stwierdzam ze Matizka nie sprzedam i bede go trzymał do tad aż sie nie rozleci(czyli kolejne 10 lat)Bardzo doby samochód.. Dodam ze jezdziły nim 4 osoby i sprzęgło jak nowe, co w innych samochodach trzeba wymieniac po 5 latach.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Drogi kolego z LPG wymien kopulke i palec rozdzielacza i kupuj tylko markowe kable WN (wyjatkiem sa kable JANMOR z Pabianic). Przewody JANMOR maja zla opinie w moich Pabianicach lepsze sa juz SENTECH! Dbaj o czystosc filtra gazu i tankuj na markowych stacjach! Przy zasilaniu LPG bardzo wazny jest uklad zaplonowy czyli: cewka, kopulka, palec rozdzielacza, przewody WN, swiece. Podobno dobrymi swiecami jak do LPG sa NGK, Iskra i Champion. Jedni znowu zalecaja takie jakie przewidzial producent auta. Na LPG nie mozna tez szalec z predkoscia jak na benzynie gdyz wiaze sie to z szybszym wypalaniem sie zaworow i glowicy!

Moj spala w mieście 8,3-8,6 l/100km

wkurza mnei to niemilosiernie jak czytam,ze wam spala 6l
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Zawieszenie

Ogólnie autko sympatyczne , mam go od ośmiu lat.
Jedyna wada to za słabe zawieszenie na nasze dziurawe drogi.

matizm hmmm

Także sie przymierzam do zakupu matiza z rocznika 2000-2001. Z tego co widze chodzą koło 5 tyś. To bedzie moje pierwsze autko, mam 25 latek i 185 cm wzrostu. Dopakowany nie jestem więc jego wąskość chyba dokuczać mi nie będzie. A fotek na max w tył i powinno być ok. Silniczek 0,8 to opłaty będą niskie a na tym mi zależy. Szaleć nim nie zamierzam i będzie głownie na miasto no i czasem gdzieś poza. Auto szpanerskie to nie jest to i mi nie gwizdną spod bloku.
Czy będę zadowolony? Nie wiem. Ale to najtańsze 5 drzwiowe autko. Jak sie gdzieś pojedzie w trase to nie trzeba będzie sie z fotelami gimnastykować.
Ponoć jest mało awaryjny no i jak by porównać z innymi w tej klasie typu cienias, seicento czy tico no to chyba najlepszy wybór.

Pozdro :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Daewoo Matiz

Witam przymierzam sie do zakupu tegoż autka,rocznik 2000,na liczniku70000 km biore go od znajomego dziadka,który czasem gdzies sie przejedzie,zamierzam go wziąc w przyszłym roku poniewaz dopiero go wtedy sprzeda,potrzebne jest mi tanie i ekonomiczne autko(w tej chwili mam golfa2jke)i chyba dobrze trafiłem na egzemplarz,mam nadzieje ze go nie przechwale(golfik hmm jest awaryjny ale bez przesady jak na ten rocznik 1984)zabytek prawie hehezmieniając autko patrze głównie na oplaty i na ekonomie zuzycia tak wiec chyba dobrze ybieram,choc mam jeszcze czas na zmiane decyzji w razie co dodawajcie komentaze bo sledze na bierząco pozdrawiam.jesli ktos by chciał sie podzielic prywatnie opinią prosze odezwac sie na gadu gadu 10674862
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Wsztystko o Matizie - Impuls

1. 5 lat - 80 tys. km
2. 176 km/h potem elektronika coś tam wyłączyła, widać jak wskaźnik paliwa się rusza
3. 4,6 l/na 100 km przy 80 km/h i 5 bieg.

176 km/h

Przy 176 km/h zadziała w matizku elektroniczna blokada. Nie ma lepszego autka aby dojeżdżać do pracy i parkować w mieście.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jesteś gościu głupszy niż ustawa przewiduje .
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 0

Kris21

Witam. Mam też takiego matiza. Wcześniej tato był jego użytkownikiem a ja od 2 lat go użytkowuje. Auto ma już 8 lat mam a mój przebieg to aby 109 tys. km. Jedynym mankamentem tego auta jest skrzynia biegów i w moim przypadku wiązka świec która została wymieniona 2 razy, i sonta lamba a teraz silnik krokowy padł a tak po za tym auto sprawuje się bez zarzutów. Przy predkości 90 km w rzeczywistości jakieś 82 km/h na trasie potrafi spalić 5,4 l na 100km. Auto zbyt wąskie na nasze drogi kołysze na nierównościach i przy dużym wietrze auto źle się prowadzi.Teraz matiza zastąpiłem swoim nowym nabytkiem Renualt Megane I 2002 rok z silkiem 1.9 DCI 120 KM. Pozdrawiam

w serwisie w Dąbrowie Górniczej za diagnoze 50zł,za wymiane sądy 50zł,a nowa sąda ok 100zł.Tak że całość kosztuje ok 200zł.

MIECIO THE BEST KTO SIE NIE ZNA NIECH SPI***

powiem tak... kupielem pol roku temu miecia od sasiada... i nie bylem co do tego auta przekonany ale teraz TERAZ TO GO UWIELBIAM!!!! POSIADAM OPLA ASTRE II COMBI 2,0 DTH I SZCZEZE... WOLE JEZDZIC MIECIEM NIZ OPLEM !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! I CI CO PISZA ZLE SLOWA NA MIECIA NIECH SIE WYPCHAJA !!! MIECIO GORA !!!!!!!!!!

MaRo

tu się nie zgodzę ;] codziennie dojeżdżam tym autem do szkoły i jakoś nikt mnie jeszcze nie wyprzedził, czasem sam muszę to robić...podobają mi się miny kolesi na światłach którzy widzą jak matiz śmignął np. merca. Pali tyle co nic.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

matiz kopułka zapłonu

witam! wymieniłem kopułke na nowa i aplec i nie mam pewności czy podłączyłem dobrze kable do kopułki tzn w tej samej kolejnoiści co były auto ma iskre ale nie odpala jak można sprawdzić odpowiednią kolejność??

do poprzednika

to sobie je umyj bucu

do wszystkich zakochanych w tym badziewiu

do tych co lubuja sie w tym "szajsie" ... JEDNI LUBIA POMARANCZE ,A DRUDZY (jak wy matizowcy) JAK IM NOGI SMIERDZA ...

matizek

moim zdaniem to fajne małę i wygodne autko, bez problemu wchodzi 5 osób!!! nie pali 10l/100km tak jak tu ktoś mało obeznany napisał. to autko jest nie drogie i jak na tą cene komfortowe w porównaniu do innych aut jak np. skoda fabia, jest dwa razy lepszy, ponieważ ma wygląd wenętrzy i zewnętrzy lepszy. a co do osiągów to też są dobre bo przy takiej pojemności tak szybko osiąga 100 jak nie jedno lepsze auto!

Matiz Friend 0.8 KAT '99

Matiz to całkiem fajne autko, przejechałem nim już 180 tys km wymieniłem w nim standardowo oleje, paski, filtry, świeczki itp. jedyną poważną naprawą była wymiana zawieszenia co kosztowało mnie razem z robocizna 1400 zł wszystko czyli kolumny, drążki amorki. Spalanie zamyka się w 6,5 litra jazda mieszana. doposażyłem go w central na pilota, lepsze głośniki i radyjko. Nigdy mnie nie zawiodło byłem nim w Krakowie i w Zakopanem na standardowych oponkach wycisnąłem nim 160 km/h ale jeżdżę na nieco innych zwiększają komfort np. jak jeździ się po dziurawych polskich dróżkach. Dynamika jeżeli nie załuje się gazu i trzyma silnik na obrotach to jest przyzwoita, sprint po miescie takim autkiem to jest to... żaden większy samochód nie radzi sobie lepiej od tego w miejskiej dzungli. Jestem mechanikiem i choć mój szef lubuje się w fordach ja z miłą chęcią podchodzę do naprawy tych poczciwych autek.Wydaje mi się że ta wersja czyli friend jest najoszczędniejsza ponieważ nie jest obciążona wspomaganiem i klimatyzacją a co za tym idzie przekłada się to na jego osiągi... Pozdrawiam wszystkich posiadaczy Matizków

Inne tematy z forum

KP - ocena (4 odpowiedzi)

Jestem zachwycona i ze spokojem oddaje dziecko do Mondo. Rodzinna atmosfera, darmowe wycieczki,...

Rodzic - opinia (4 odpowiedzi)

Nasze dziecko przeniosło się z tej szkoły, bo było źle traktowane przez wychowawcę, nauczycielkę...

Ania - ocena (5 odpowiedzi)

Przedszkole Baśniowa Akademia na ulicy Baśniowej 10 w Gdańsku w okolicach Kowal, to prawdziwa...