Daewoo Tico

Produkcję Tico rozpoczęto w Korei w 1991 roku. Technicznie jest ono kontynuacją modelu Alto a następnie Maruti firmy Suzuki. W Polsce Tico pojawiło się już w 1993 roku, a trzy lata później na Żeraniu rozpoczęto jego montaż .Auto z przeznaczeniem na samochodzik miejski spełnia swoją funkcję doskonale. Pięciodrzwiowe nadwozie tej wielkości nie jest często spotykane, a zastosowanie prostych ...
więcej
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

kupie tico

woj zachodniopomorskie
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

czujnik

Czy ktoś z Was wie gdzie znajduje się czujnik temperatury silnika?Chodzi mi o konkretne miejsce jego zamontowania.Z góry dzięki pozdr
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 2

Tico mały Viper

Tico posiadam od 1999 r. Najbogatsza wersję czyli centralny zamek, el. szyby, zegar, 4 głośniki, spojler, filtr przeciw słoneczny na przedniej szybie. Do dzisiejszego dnia samochód sprawuje się bez zastrzeżeń. 53 tyś. km przebiegu wymienione tylko szczęki i łożysko. Poza tym nigdy nie złapałem gumy ani nie miałem spalonej żarówki. Miałem za to małą kolizję całuwa ze słupkiem płotu. Starty nie wielkie stłuczony reflektor i klosz kierukowskazu błotnik wyprostowałem ręką i nie ma śladu wrócił na swoje miejsce :-) Osiągi jak pisali wcześniej "zamyka szafe.... ogólnie jestem zadowolony

chcę kupic Tco !!!

po lekturze wszystkich opinii
chcialbym moją żonę wyposażyć w Tico!!! :)
tylko pewnie bedzie to trudne bo Tico raczej trudno kupic :(

pozdrawiam.

noski@hoga.pl

TICO FOREVER

Mam Tico od 3 lat i nie zamieniłbym się za żadne inne autko ( wcześniej jęździłem F126, CC 900, Polonez 1.4 ). Idealne na dojazdy do pracy i wypady poza miasto ! Tanie w eksploatacji, awaryjność w normie ( naturalne zużycie częśći ) a naprawa to nie majątek. Polecam wszystkim niezdecydowanym !

Ile ty masz lat stary?

Co ma pojemność do tego czy mogą jechać 2 osoby? Auto jest spoko - prawie go kupiłem od znajomej ale akurat trafił mi się po super cenie Matizek (3 latek za 10 tysięcy niecałe) od kumpla :)
2 osoby się na pewno zmieszczą w Tico i da sobie silniczek z nimi radę. Minimum 1200 cm3 to ci chyba doradził ktoś z pzu (żeby większe OC płacić) ;) Na trasie spali ci tico 4-5 litrów a opłaty masz najniższe (mieści się w przedziale do 900cm3). Auto do dojeżdżania do pracy super - jak jeszcze gaz wrzucisz to naprawdę jazda za darmo :)

Pozdrawiam i polecam Ticusia (uwaga na rdzę) albo Matizka :D

Niech ktos pomoze mi dokonac zakupu auta!!!

Niech ktos pomoze mi dokonac zakupu auta!!! Slyszalem ze ticoma za malo pojemnosci aby jezdzic nim w trase w dwie osoby (okolo 130 kg), ze zaleca sie pojhemnosc minimalnie 1200 cm. Jak to w koncu jest_ jedni mowia ze mozna jezdzic nim wszedzie i jest wytrzymaly a inni ze jest lichy. Chcialbym kupic tico ze wzgledu na ekonomike(spalanie, cena czesci itd) i jezdzic do pracy 22o km po drodze krajowej raz na tydzien. Czy zniesie on dobrze takie przeprawy czy ma za malo sily_ pozdrawiam i z gory dzieki za rady. TicoLaik

Naprawdę dobry samochód

Cóż, mam go ponad 2 lata, wcześniej miałem do czynienia dłużej z różnymi (poldek, f126, Skoda Favorit, parę razy jeździłem Peugotem, Mitsubishi). 9 lat prawo jazdy.
Jeśli o mnie chodzi to TICO jest bezkonkurencyjne za swoją cenę. Łatwo się prowadzi, w mieście bierze większość samochodów na światłach, bardzo mało pali (ok. 4l trasa Słowacja - Kraków - Warszawa), dosyć tania eksploatacja. Szybko się zużywają klocki hamulcowe oraz czasem siada elektryka. Troszkę niewygodne dla osób ok. 190cm.
Co do bezpieczeństwa to mimo, że niskie - ja jednak miałem 3 kolizje i naprawdę w porównaniu do wypadków jakie widziałem, tico jest dużo lepsze. Raz kolizja z Fiatem Palio (2000 r.) - do wymiany praktycznie cały bok u faceta. Tico jedynie stracił boczny reflektor i trochę zgięła się blacha - dojechał do domu o własnych siłach. Drugi raz pies na drodze przy ok 90 km/h. Zero uszkodzeń. Ostatni raz dwa dni temu - poślizg na drodze wiejskiej - ok. 40/h - 360 stopni obrót - rów a potem walnięcie w murek. Gdyby nie padło koło to może dojechałby o własnych siłach. Do wymiany amortyzator, wahacz tylny, próg i 2 koła. Jechało 4 osoby - w tym małe dziecko - wszyscy wyszli bez najmniejszych zadrapań. Naprawdę godny polecenia samochodzik...

na nowy rok

Pozdrawam wszystkich posiadaczy =) Od kupna w lipcu musiałem w swego tikacza wrąbać majątek (rocznik 97 grudzień) ale nie narzekam mogłem trafic gorzej takie autko wystarczy kochać i szanować a będzie dobrze słóżyć kilka porad dla kupujących: -uwaga na brak katalizatora to sie zdarza bo do tikacza są drogie - jak tikacz ma oryginalny (czarny mały )akumulatorek to nie ma co narzekać tylko kupić nowy =) ale albo nalezy przerobić podstawe albo oryginalny nas czeka o jakieś 50zł drozej - zbiornik paliwa jest w stanie przegnić na łączeniu - podwozie to straszna korozja w 97/98 ( pisze to na podstawie 2 modeli ) aby uczronić go przed zezarcim to nic tylko co sezonowe konserwowanie i garaz inaczej kupcie se cc ale to juz nie to -fakt to ze złączki śniedzieją to prawda - najczęściej od przeciwmgłowego bo se pod zderzakiem wisi ja ominołem złączke i jest GooD Jak kto chce pogadać o tikaczu to niech pisze =) znam wiekszość wad i zalet

Cieszmy sie na nowy rok

Pozdrawam wszystkich posiadaczy =)

Od kupna w lipcu musiałem w swego tikacza wrąbać majątek (rocznik 97 grudzień) ale nie narzekam mogłem trafic gorzej takie autko wystarczy kochać i szanować a będzie dobrze słóżyć
kilka porad dla kupujących:
-uwaga na brak katalizatora to sie zdarza bo do tikacza są drogie
- jak tikacz ma oryginalny (czarny mały )akumulatorek to nie ma co narzekać tylko kupić nowy =) ale albo nalezy przerobić podstawe albo oryginalny nas czeka o jakieś 50zł drozej
- zbiornik paliwa jest w stanie przegnić na łączeniu
- podwozie to straszna korozja w 97/98 ( pisze to na podstawie 2 modeli ) aby uczronić go przed zezarcim to nic tylko co sezonowe konserwowanie i garaz inaczej kupcie se cc ale to juz nie to
-fakt to ze złączki śniedzieją to prawda - najczęściej od przeciwmgłowego bo se pod zderzakiem wisi ja ominołem złączke i jest GooD

Jak kto chce pogadać o tikaczu to niech pisze =)
znam wiekszość wad i zalet

Mam Ticola od 2 lat i jestem z niego zadowolony.Uważam,że ma rewelacyjny silnik.Co do spalania to nie jest,aż takie małe jak pisali przedmówcy.Mnie przejechanie 100 km kosztuje 20 złotych,wychodzi 6,5 litra.Mam przejechane 87 tyś,wymieniałem tylko części eksp.Wielki minus to karoseria i rdza.Ogólnie jest to idealne autko do miasta,a na trasach też niczego sobie.Pozdrawiam

Kupiłem, bo nie miałem kasy...

Poczuwam sie w obowiazku troche powychwalać, bo siędobrze sprawuje. Rok temu czytałem Państwa spostrzeżenia przed kupnem własnego auta i pare rzeczy nie pasuje, mało co wtedy nie zrezygnowałem z kupna. Kupiłem TICO (97 r.) z przebiegiem 60 tyś. W ciągu kilku miesięcy trzasnąłem 20 tyś. kolejnych. Średnie spalanie 5,5 w mieście i 4,5 na trasie (przy średnio 100-110km/h). Od kupna tylko lałem paliwo i wymieniłem klocki hamulcowe. Na trojmiejskiej obwodnicy autko bez problemu (o ile nie ma wiatru) osiąga 140 km/h i więcej - raz niechcący leciałem prawie 150 (ups!). Po dziurach oczywiście nie pognasz, bo skacze jak małpa. Mały bagażnik, ciasno jak ubierzesz zimową kurtke, ale towary o długości 2,35 m bez problemu przewieziesz (woże deski). Nawet akumulatora nie musiałem wymieniać a mam oryginalny (o po co kupowałem w Auchan prostownik za 40 zł.?)
Pewnie niedługo zmienie samochód (ze względu na przebieg), ale złego słowa nie powiem!

Życzenia Świąteczne

Składam wszystkim Ticusiomaniakom wszystkiego najlepszego na drodze w Nowym Roku 2004!
Mam Tico od 2 miesięcy i jestem z niego bardzo zadowolony tylko musze wymienić pasek rozrzadu
jak ktoś z was wymieniał to prosze o kilka wskazówek i porad na ten temat.Dzieki nara CZEŚĆ......

Tico

Ten kto mówi że Tico to złom lub żelazkojest dla mnie frajerem albo toyalnym dupkiem.Zastanów sie comówisz debilu...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

mam tico od 3 lat jest cool.malo pali i wydaje mi sie lepsze niz jakies z****ne uno czy poldek.fajnie wyglada po tuningu

Na Gaz

Piszecie krytyki jakby to było auto za 50000 zł mam tico 95 / 90000 km jeżdże nim od dwuch lat jestem zadowolony ośągami i kosztami eksploatacji właśnie włorzyłem do niego gaz i myśle ze bede dalej zadowolony tylko NIEWIEM CO ZROBIĆ Z KOŁEM ZAPASOWYM MAM ZBIORNIK W MIEJSCU KOŁA PORADZCIE COŚ

Fajne autko

Super autko jak dla niezbyt zamożnych osób. Ja mam rocznik 1998(XII) i nie narzekam. Niestety bardzo słabą stroną w tych samochodach są akumulatory :-(. Ale po wymianie jest OK!!! Zamierzam jeszcze przerobic na gaz-nie ma tańszej jazdy :-). Może ktoś mi coś poradzi odnośnie zasilania LPG do Tica? Jakieś + i - ? Dzięki !!!

Co lepsze CC czy Tico?

Po pierwsze Tico jest pięcidzwiowe, po drugie posiada pięcio stopniową skrzynkę biegów a nie jak w CC 700, głównym atutem Tico to spalanie, po prostu nie ma porównania. A więc najlepszym autem po BMW jest Tico.

??

To napewno twoje auto??????
Jak tak to zglos sie z nim do elektryka- bo to dziwne raczej.

Pomocy

Wsiadam wczoraj do TICO i nic nie dziala :( Siadl mi akumulator ... zero pradu ... a w piatek jeszcze jechalem. Na 100% wszystko bylo wylaczone. Naladowalem akumulator prostownikiem ... dzis wkladam do srodka ... i bez wlozenia do stacyjki kluczyka chodzi mi chlodnica. Sama sie wlacza po wlozeniu akumulatora. O co chodzi?! Nigdy tak nie robilo :(