Daewoo Tico

Produkcję Tico rozpoczęto w Korei w 1991 roku. Technicznie jest ono kontynuacją modelu Alto a następnie Maruti firmy Suzuki. W Polsce Tico pojawiło się już w 1993 roku, a trzy lata później na Żeraniu rozpoczęto jego montaż .Auto z przeznaczeniem na samochodzik miejski spełnia swoją funkcję doskonale. Pięciodrzwiowe nadwozie tej wielkości nie jest często spotykane, a zastosowanie prostych ...
więcej
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

hmm

Ja wolę Opla corsę albo TIGRĘ, no ale tico chyba lepsze niż cinquecento ;)

elektr

Jebla mi elektryka z prawej tr. co mam zrobić nie wiem co jest prąd dochodzi a zarowki juz wymien?????????????? pomocy

Bardzo dużo jeżdże (w pracy i prywatnie) i uważam że tico do miasta jest najlepsze. Raz miałem wypadek i jeździłem przez prawie miesiąc sejczakiem od rodziców i mogę te autka porównać: tico ma 2KM więcej (czuć to bardzo) a pali 2 litry mniej.
Tylko coś z pompą paliwową jest nie tak, raz mi się zepsuła po 75 tys a drugi raz po 100 tys.
Kiedy następny raz? nie wiem.

To nie polonez palanty!

Co wy chcecie!?jak dla mnie to lux autko!a co do zawieszenia to ma sztywne nie to co jakis polonez albo inne gowno!jak ktos bedzie wytykal tylko wady to niech tu nie pisze...
dzieki

TICO

Moje tico pali 4l na trasie, i w 2 osoby jest w miarę wygodnie, autko jest bezawaryjne i bardzo tanie w eksploatacji, nie ma co nawet porównywać z CC!!!! Sam miałem 2 Cinquecento - po prostu tragedia! Ciągłe awarie, wysokie spalanie niezależnie od silnika. Nie jest to wybór serca, ale jak masz 10 tys do wydania to jest to po prostu najrozsądniejszy wybór, no chyba że ktoś woli bite beemki z przed 20 lat...

Dobra furka

Mam tico okolo rouku i powiem szczerze ze miałem maly wypadem przy predkosci 30km/h i nie zachował sie zbyt dobrze... ale wydaje mi sie ze to jedyna wada... tak to samochód ma dosc dobre przyspieszenia aczkolwiek ma malutka wade ze nie osiga wysokich predkosci ale to i chyba dobrze bo co by było gdyby...Ogólnie bawiac sie tym samochodem ( palenie gumy na recznym , 180stopni , 90stopni w zakręt ) spisuje sie dobrze ;)

Warto uważać

Niedawno przeżyłem najazd ciężarówki na tył Tico. Auto przetrwało uderzenie, ale żyję tylko dlatego, że w nic nie trafiłem (udało mi się trochę uciec z drogi zanim dostałem w tył). Gdybym został w korku i czekał na uderzenie myślę, że nie miałbym zbyt wiele szans pomiędzy ciężarówką a Seatem Cordoba, który też został zresztą skasowany. W Tico został w całości tylko przód (zawieszenie, silnik, maska i błotniki). Całość - kasacja.
Auto 5 lat, 107 000 przebiegu. W warsztacie tylko na przeglądach. Średnie zużycie: zima - 4.8, lato - 4.4. Świetne podczas wypadów na miasto.
Jednakże poziom bezpieczeństwa raczej iluzoryczny. Doskonałe auto dopóki coś w nie nie trafi. W takim przypadku nie stanowi wielkiej ochrony.

Rewelacja

Mam Tico..99/VI 110000 km...Wymienione tylne łożyska,tłumik,i kable wys .nap...Włochy, Austria,Słowacja i cała Polska wzdłuż i wszerz...żadnych problemów...Komfort na trasie znośny...Kręte serpentyny górskie z szyb.100km...I nic...Wszystko w porządku...Większość aut na lokalnych ogląda mnie z tyłu...Jest rewelacyjne...Nie ma co narzekać...A co bezpieczeństwa...Wszystko może być niebezpieczne,przy nieb.jeździe...SUPER!!!

Tico driver!!!

Sądzę że jeżeli chodzi o mały samochód, oraz najtańszy to tico nie ma konkurencji.
Żadne quantoquanto nie wytrzymuja z nim porownania. Auto prawie bezawaryjne.
Mam tico i 108tys km na liczniku. Co prawda jest użytkowane przez moją mame.... ale ona wcale nie jezdzi wolno , ani oszczednie.
Na 100 pali ok 5l... w zimie 5,5 l.
w trasie (do 120 - 130km/h) spada do 4,5.
Auto ma pięć lat i co roku jezdze nim na wakacje.. zazwyczaj w gory, a mieszkam nad morzem.
Podrowz jest znosna.... tylko jedyny problem to malo miejsca. 3 osoby + bagaz = max.
Ale to jest auto miejskie.

A co do osiagow:
Auto jest zwawe. Jak ktos lubi przycisnac to bedzie mial frajde.... silnik przy wyrzszych obrotach ma po prostu zabujczy dzwiek....
auto rozpedza sie szybko do 90 km/h....
pozniej troche wolniej. Setke mozna zrobic w ok 15-16 s.
Przelozenia... 1bieg -max 30km/h, 2- 60, 3 - 90, 4 -120, 5 - 150. I tyle wynosi predkosc maxymalna.
troche malo stabilny ( bokiem w zakret raczej nie :), ale na mokrym mozna i nasniegu.
W kazdym badz razie jak piluje go na maksa to normalnie odczucia sa jak w aucie rajdowym...
Czasami jezdze cytryna xantia a czasami tico.
Porownainie: cytryna limuzyna, a tico sportowe auto.
Co jeszcze moge powiedziec... hm....
bardzo latwo sie nim jezdzi... chociaz ma bardzo czuly pedal gazu. Ale jezeli ktos chce jezdzic nim do pracy codziennie... to w tej cenie auto nie ma konkurencji... no chyba ze matiz bo tico wyszlo z produkcji.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

nie ma to jak pudełko na buty

mam tikolca od marca 2000 roku (z salonu) - w miarę dynamiczny, mało pali ale: wymieniona głowica silnika (gdzieś uciekał płyn), gaźnik, nagrzewnica, ciągłe stuki, niewiadomo skąd, gnijące styki elektryczne, piszczące ośki wycieraczek (musiałem je dopiero nasmarować) i jeszcze parę innych drobiazgów... . No comments.
Następne moje auto nie będzie "made in korea"

Były Ticarz

Miałem tictaca , wręcz byłem z niego zadowolony .
Pali malutko , bryka jak trzeba . Rodzinka jeżdzi jak chce . POLECAM .

Mama ma tico: ))

Jak pali za dużo to jedź do serwisu i niech ci to wyregulują.... prawdopodobnie rozregulowane zawory.

Starsza ostatnio rozpedziła się do 151 km/h
Było może lekko z górki.. ale mógł jechać szybciej (okoloce Świecia). Tylko starsza zobaczyła licznik i spękała :)))))

Co robić?

Tico pali 7.5 l na 100 to dużo za dużo
co robić by było normalnie?
HELP!! HELP!!
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 1

Spalanie TICO

A teraz słuchajcie
Nalejcie Shell V-power racing 99 do TICO
i co? w mieście 4 l/100 km
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Wyjątkowo tandetne wykończenie wnętrza

super auto zamyka szafe 160 w miescie pali 5 w trasie 5 przy130

dobrze zestopniowan skrzynia biegow silniczek rewela malo pali i ma kopytko przy tak malej pojemnosci czuly uklad kierowniczy prowadzi sie jedna reka tanie czesci wady to pekajace lusterka hamulce lozyska tylnych kol jezdzilem lepszymi markami lecz tico to rewela fiat jest bardziej usterkowy tylko ten wyglad niestetty

dobrze zestopniowan skrzynia biegow silniczek rewela malo pali i ma kopytko przy tak malej pojemnosci czuly uklad kierowniczy prowadzi sie jedna reka tanie czesci wady to pekajace lusterka hamulce lozyska tylnych kol jezdzilem lepszymi markami lecz tico to rewela fiat jest bardziej usterkowy tylko ten wyglad niestetty
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 0

popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 0