Cześć wszystkim,

mam do Was pytanie jako ktoś, kto coraz bardziej wkręca się w temat detailingu i chce robić to porządnie, a nie na pół gwizdka. Ostatnio zmieniłem sposób mycia auta mycie na dwa wiadra, delikatna rękawica, lepsza chemia i widzę sporą różnicę. Teraz chcę ogarnąć temat osuszania i zastanawiam się nad zakupem czegoś lepszego niż zwykła mikrofibra z marketu. Chodzi mi konkretnie o ręczniki z mikrofibry do osuszania karoserii.

Do tej pory używałem kilku standardowych ściereczek, ale przy większym aucie musiałem je często wyżymać, a i tak zostawały delikatne smugi. Czasem mam też wrażenie, że trzeba dociskać materiał do lakieru, żeby zebrać wodę, a to już mnie trochę niepokoi pod kątem mikrorys.

Zauważyłem, że ręczniki z mikrofibry do osuszania karoserii mają różne gramatury 600 gsm, 800 gsm, a nawet 1200 gsm i różne struktury, np. twisted loop czy plush. I tu zaczynają się moje wątpliwości. Czy naprawdę wyższa gramatura robi aż taką różnicę w praktyce? Czy jeden duży ręcznik wystarczy na całe auto, czy lepiej mieć dwa mniejsze?

Zastanawiam się też nad techniką czy takie ręczniki z mikrofibry do osuszania karoserii powinno się przeciągać po lakierze, czy raczej przykładać i odciskać wodę? Nie chciałbym zniszczyć efektu dobrze umytego auta przez niewłaściwe osuszanie.

No i jeszcze kwestia trwałości jak długo taki ręcznik zachowuje swoje właściwości? Czy po kilku praniach traci chłonność? Jak go prać, żeby nie zniszczyć struktury włókien?

Jeśli ktoś z Was używa profesjonalnych ręczników z mikrofibry do osuszania karoserii i może polecić konkretny typ albo podpowiedzieć, na co zwrócić uwagę przy zakupie, będę bardzo wdzięczny. Chciałbym zrobić to raz, a dobrze i uniknąć niepotrzebnych błędów. Dzięki za każdą wskazówkę!