Dętka w szosie. Pilne.

Witojcie :)
Mam niemaly problem. Co 10-15km lapie gume... 'Narazie' byly 3. Najsmieszniejsze jest to, ze detka nie 'peka' w miejscu styku z podlozem, tam gdzie mogly by ja dziurawic kaminie lub szklo, ale juz pod felga, z boku. Czy to mozliwe, ze cienka detka (nazwy nie pomne... wywalilem pudelko :( kupiona u Edwarda M. za 19,50) dziurawi sie na oponie, przez naciska na nia i 'fakture' samej opony od srodka? Opona Kenda, kupiona rowniez we wczesniej wymienionym sklepie. Z przodu mam taki sam zestaw i jeszcze (odpukac ;-)) nie mialem kapcia. Detki pompuje do 6at, dalej mi pompka nie daje rady :) Z gory dzieki za pomoc.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Dętka w szosie. Pilne.

Fidel napisał(a):

najpierw zakładam że masz opaskę na feldze ... dobrą opaskę (markową). Jeżeli nie - to tu jest przyczyna. Jeżeli masz to albo na wewnętrznej stronie felgi jest jakiś zadzior (mało prawdopodobne, chyba że zmieniałeś ostatnio felgi na nowe), albo po pierwszym "kapciu" nie wyciągnąłeś jakiegoś ustroju (ostry kamyczek, szkło, drucik) z opony.

Zwykłe dętki za ca. 20 zł są wystarczająco mięsiste aby same z siebie kapcia nie łapać...

dopisze jeszcze do wypowiedzi TJ'a - pompuj wiecej niz 6atm, no i zdarza sie ze gowniane opony ulatwiaja "snake'i"

Jaki rodzaj dziury?Podłużne nacięcie,nakłucie,etc.?Zdarza się,że opaska na feldze jest zrobiona ze zbyt sztywnego tworzywa i jej brzeg powoduje przetarcie(rozcięcie)dętki.Po drugie,primo,to trzeba obejrzeć i obmacać dokładnie felgę od środka-opiłki alu,zadzior na złączeniu.Po trzecie,primo,to może coś siedzi w oponie i ujawnia się dopiero po napompowaniu.Swego czasu łatałem pewnej pobożnej babci dętkę w wozku inwalidzkim.Przeze mnie opuściła kilka mszy,bo następnego dnia okazywało się,że zeszło powietrze.Tak było 3 razy.W końcu babcia wzięła lupę i wylukała jakieś mikroskopijne szkiełko w oponie.Panie kolego:zginaj oponę i szukaj dziury w ktorej siedzi corpus delicti.

To raczej nie felga, bo dziury robia sie w roznych miejscach, wczoraj kolo wentyla, jakis czas temu zupelnie naprzeciwko. W oponie nic nie bylo, tego jestem na 99% pewny, no chyba, ze mam w domu chochliki, ktore specjalnie jak juz wszystko sprawdze chowaja mi pineski w oponie ;-). To co wczoraj zlapalem to byly 3 malutki otworki bardzo blisko siebie, nawet specjalnie przez nie nie wialo. Wczesniej byla jedna, dluga gdzies na 1 mm, rownolegle do niej byly odcisnienie waskie, dlugie gdzies na 2-3mm kreski.
Przyznam sie, ze paski markowe nie sa. Wiedzac, ze zwykly silikon (czy z czego oni te noname'y robia) nie wytrzyma pod spod zalozylem takie plastykowe paski jakie czasem sa na kartonach. Z przodu jak juz pisalem trzyma to dobrze, zadej gumy nie zlapalem. Z tylu nie ma sladu wgniecen w otwory na nyple i szprychy. Pozatym ten silikonowy pasek trzyma sie swietnie i nie ma miejsca w ktorym moglby byc wgniatany w cos.
Bracki ma jakies inne detki, z grubszego butylu, byly w kolarce, ktora kupil rok temu, przejechal jakies 3000km na nich i 2 lub 3 gumy mial.
Jestem zfrustrowany... Chyba walne w cholere ten rower i sie na bmx'a przerzuce ;-)

Chyba właśnie sam sobie odpowiedziałeś co jest przyczyną twojego nieszczęścia:ten cholerny,sztywny pasek,co to do kartonow używają.Wywal to w cholerę i daj cokolwiek innego,np 2xtaśmę izolacyjną.Jeszcze nigdy mnie nie zawiodła.Ten Twoj pasek jest w ktorymś miejscu odwrocony brzegiem do dętki i ją przecina.A pewność to można mieć tylko na 100%,na 99 to się ma co najwyżej przypuszczenie.Takich paskow uzywają w unibajkach i innym badziewiu.pasek nie może być za sztywny,bo wtedy tnie jak brzytwa,dam przykład:w Paragrafie22 sprzedają np plastikowe noże(dla terrorystow)!

Plastikowy pasek jest bardzo dokladnie przykryty tym gumowym. Nawet jak mocno nim ruszam to i tak nie odkrywa tego 'od kartonow'. Przejrzalem oponke w srodku i widze kilka brakow w gumie... jakies takie male metalowe druciki pod tym widac. Chyba na to nakladaja gume w trakcie produkcji. Wlasnie mysle czym to 'zalatac'.

Fidel napisał(a):

> Przejrzalem oponke w srodku i widze kilka brakow w
> gumie... jakies takie male metalowe druciki pod tym widac.

a-nie-mowilem? :)

U mnie się tak działo jak miałem zakrzywioną felgę, 3x złapałem kapcia zanim asie skumałem :) ewentualnie spod taśmy może jakiś element przebijać dętkę.

W jaki sposob zakrzywiona? Mozesz to bardziej opisac?:)

po prostu walnąłem w dziurę i prawa strona obręczy - dokładniej "wystająca" część był zgnieciona i lekko wgięta do środka, guma jakos tam wchodzi i się przedzierała :P

Jaki ja jestem gluuuuuuupi... :) Wlasnie odpowiedzia na ten topic powinno byc: Fidel nie umie zakladac opon, idiota raz zamiast lyzki uzyl srubokreta i teraz mu w kilku miejscach wychodzi drut spod gumy.... wczoraj zanim jeszcze napompowalem detka rozciela sie w dwoch miejscach lol Mowcie mi idiota :D
Dzieki wszystkim za pomoc, teraz mi cholernie wstyd... :P
Temat uwazam za zamkniety.

Ufff...ulżyło mi.A wracając do tematu:najlepsze są łyżki plastikowe,jeszcze nigdy mnie nie zawiodły.