Dieta Montignaca

Cześć dziewczyny, czy któraś z Was stosowała może dietę Montignaca? Słyszałam, że jest bardzo skuteczna i nie przynosi efektu jojo tak jak. np. dieta Dukana. Czy macie jakieś fajne przepisy na dietę Montignaca(w szczególności chodzi mi o pomysły na śniadania i kolacje ;-) Pozdrawiam dzięki!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: Dieta Montignaca

Musiałam ją przeczytać dwa razy, za pierwszym jeszcze wszystkiego nie rozumiałam, po drugim już wszystko umiałam sobie zaplanować.

Szpitalna dieta cukrzycowa przyprawiłaby Montignaca o zawał, nie ma co się wzorować, podają im buraki, ziemniaki, biały chleb... same świństwa, ale w dokładnie ważonych porcjach...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja przeczytałam ją w weekend i tak nadal mam problemy :P

ale np w książce jest że można pić: "kawę zbożową, która nie zawiera kofeiny"
A z drugiej "mańki" w szpitalach zbożówkę dają chorym na cukrzycę, czyli ten burak raczej nie jest "zły" :/

"Jeść, aby schudnąć"

to mnie skusiłaś ;-)
tylko którą książkę przeczytać?

Może zacznę czystego Montiego jak już osiągnę w miarę normalną wagę.

Zuzlowcy miewają fajne pomysły, sama korzystałam, ale kilka ograniczeń jest bez sensu.

Sam Montignac działa, jak pisałam - nawet na osobę z nieleczoną tarczycą, a to już mistrzostwo świata.

Warto bardziej trzymać się Montignaca, skoro jest mniej restrykcyjny, bo po mniej restrykcyjnej diecie mniejsza szansa na jojo.

Książkę fajnie przeczytać, bo naprawdę porządnie jest tam wszystko wyjaśnione, nigdzie w internecie nie widziałam tak jasno opisanych zasad. To tego czyta się ją łatwo i przyjemnie, polecam.

Agatha ja się bynajmniej na Zuzlu nie męczę :-)
ale książkę z przyjemnością sobie przeczytam.

Ja 3 lata temu schudłam na Zuzlu 30 kg, czystego Montiego jednak nie ćwiczyłam, możliwe, że efekt był by podobny.

Dlatego polecam przeczytanie książki Montignaca, a nie poleganie na internecie. Od lat widuję dyskusje na setki postów o czymś, co u Montignaca jest opisane jasno :)

Chleb z rybą, nawat wedzoną i tłustą, jest jednym z zalecanych śniadań w I fazie.

Oliwa z oliwek jest zalecana w każdej formie, do smażenia też.

Kawę można kupić bezkofeinową, albo (jeśli nie można inaczej wytrzymać) czystą arabicę i wypić espresso z ekspresu ciśnieniowego, albo słabą zaparzoną inaczej. Nie jest to zalecane, ale dopuszczalne.

Nie ma co się katować bardziej restrykcyjna dietą, skoro sam Montignac działa :) Zuzlowcy męczą się czasem bez sensu, moim zdaniem.

Pierwszy raz słyszę żeby można było jeść chleb z rybą....

Moja dieta to też bardziej Zuzel niż czysty Montignac.

Ja kupiłam sobie kawę zbożową Caro ale d*ppa zbita, ma ma w składzie słód, co zauważyłam dopiero w domu, wczoraj wypiłam zamiast zbożówki zwykłą rozpuszczalną z mlekiem i fruktozą i waga poszła w dół.

sloneczko inka i anatol mają inny skład inka ma w składzie buraka cukrowego i dlatego nie jest zalecana

ja sie wzoruję na forum zuzla tam dziewczyny piszą żeby nie smażyć na oliwie z oliwek, do smażenia normalny olej rzepakowy

A co jecie na obiad jak np nie ma Was w domu i nie macie nic na obiad zrobione?? mam dziś taką syt. miałam mieć kapuśniak na mięsku ale mam tel i muszę jechać, nie wiem czy zdążę do domu na porę obiadową, a tym bardziej czy zdążę coś ugotować :/

Koleżanka jest już na bank na drugiej fazie. A przepisy wrzuca z tego co robiła na bieżąco.

W pierwszej fazie można jeść chleb z rybą i można smażyć na oliwie z oliwek... Chyba własną dietę podajesz, nie Montignaca ;)

ale anatol to dokładnie to samo - kawa zbożowa ;P

ten blog mi wygląda na II fazę. Nie przypominam sobie żeby w I można było jeść bułkę/chleb z np. łososiem lub rybą :(

fajny ten blog ale czy te przepisy są takie pierwszo-fazowo mm-owe?

słoneczko zamiast inki mozna pić ricore lub anatol

i nie smażymy na oliwie tylko na oleju np. rzepakowym
oliwę tylko na zimno np. do sałatek

Witam, również planuję zacząć wcielać w życie zasady Montignaca,
generalnie z obiadami myśle że żadnego problemu nie będzie, ale boję sie tych śniadań, bo jakoś mam na nie mało pomysłów, poza tym kocham chleb i wiem że będzie mi cieżko się bez niego obejśc... wiec co z nim łączyć oprócz warzyw? widzę że ryby czyli łosoś i makrela ok, a co jeszcze? rozumiem że np. serek wiejski + warzywa jest ok, a serek + dzem, a można do tego np. wase? i właśnie nie mogłam w bomi znaleźć drzemu słodzonego fruktozą? ktoś coś pisał o lidlu czy tam taki znajdę? jeśli tak to który to? ( co jeszcze z lidla kupujecie co można jeść na tej diecie?) a co z musli? może być np. musli + jogurt? kurcze lipa trochę z tymi owocami przed śniadaniem bo wtedy jakoś mam na nie najmniejszą ochotę... ale jakoś trzeba będzie to wytrzymać... a i mam jeszcze pytanie do osób strosujących dietę czy oprócz niej jakoś intensywnie ćwiczycie? bo widziałam że niektórzy mają super efekty. czy muszą to być koniecznie tylko 3 posiłki? z góry dziękuje za pomoc

słoneczko na kolację nie możesz pałaszować nic co zawiera w sobie fruktozę. Fruktozę jemy najlepiej rano. Ale ogólnie połączenie makaronu, twarogu, jogurtu nat. i fruktozy jest jak najbardziej ok. A co do serka homo 0% to możesz dodać do niego gorzkie kakao.

czy na kolację mogę np. makaron z twarogiem i z fruktozą?? z dodatkiem jogurtu?

czy mogę gorzkiego czarnego kakao dodać do serka homo 0%tł?

Słoneczko już odpowiadam na Twoje pytania
1) warzywa z mięsem możesz jeść, możesz także ugotować zupę na wywarze z warzyw i wtedy możesz dołożyć tam ryż (brązowy lub dziki) lub makaron ( durum oczywiście) i wtedy możesz zabielić zupę jogurtem . Natomiast jeśli zrobisz wywar mięsny, to wtedy zjadasz mięso i zabielasz śmietaną (18% i powyżej), ale już nie dodajesz makaronu ani ryżu.
2) Ziemniaków nie możesz jeść w ogóle, bo mają wysokie IG
3) Porcje zjadasz takie, jakie chcesz.
4) Owoce możesz jeść raz dziennie i to 30 min. Przed śniadaniem.
5) Ogórki kiszone do twarożku jak najbardziej wskazane.
6) Płatki owsiane możesz jeść z mlekiem, ale kupuj tylko górskie i nie błyskawiczne. Ja płatki te zjadam na śniadanie i dodaję trochę fruktozy do smaku.
7) Co do inki to chyba nie wolno pić w ogóle, ale głowy sobie nie dam uciąć
8) Kaszy manny absolutnie nie wolno jeść.
9) Na obiad zjadasz albo mięcho z warzywami, albo makaron/ryż z warzywami, ale NIGDY nie łączysz w jednym posiłku ryżu/makaronu z mięsem.
10) Ja do smażenia mięsa używam oliwy z oliwek.
11) Kolacja jest wskazana węglowodanowa, ale czasem można zjeść tłuszczową, więc jajka gotowane możesz wtedy zjeść.
12) Na podwieczorek nie wolno jeść jogurtu brzoskw. Jogobella Light , bo zawiera fruktozę i owoce, a zarówno jedno jak i drugie możemy jeść tylko rano. Fruktozy również wieczorem nie wolno.
13) Sery możesz śmiało pałaszować, zarówno żółte jak i pleśniowe.

Inne tematy z forum

jaki kupic e-papieros ??? (21 odpowiedzi)

może ktoś coś poleci dobrego , wolałabym nie za 300 zł bo musze kupić 2 szt ...tyle , że ciemna...

Komunia-prezenty (70 odpowiedzi)

Dziewczyny była u mnie wczoraj sąsiadka , która ma dwie komunie w tym miesiącu i tak zaczęłysmy...

gdzie tanie przybory szkolne i inne ? (7 odpowiedzi)

Witajcie, może ktoś orientuje się gdzie w trójmieście znajdę tanie przybory szkolne (zeszyty,...