Dlaczego lekarze unikają cesarskiego cięcia?

Jak to jest? Moja żona także się kwalifikuje, dzisiaj pokłóciłem się o to z lekarzem (osobny temat ich podejście na Zaspie).

Coś mi się wydaje, że NFZ nie chce im płacić za CC, dążą do porodów naturalnych za wszelką cenę! Czasem nawet zagrożeniem życia i zdrowia.

To jest skandal. Jak to jest z tym NFZ i płatnościami za pacjentkę? W TV w Suwałkach była jakaś afera i mówili to samo, że lekarze kombinują jak mogą ze względów na finanse szpitala. Czy to prawda?

popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

Re: Dlaczego lekarze unikają cesarskiego cięcia?

U mnie wyglądało tak, że mój ginekolog prowadzący powiedział, że jeżeli w szpitalu na Zaspie kazali mi przyjechać z bólami co 5 minut, to nie mam co liczyć na poród poprzez cięcie cesarskie.

Wskazania mam do cięcia poważne, poród siłami natury mógłby się skończyć na stole operacyjnym, ale u ortopedy.

Nie czekałam dłużej, nie szukałam lekarza który zlituje się i ustali mi cięcie.
Pojechałam na Kliniczną. Tam muszę przyznać, że po przeprowadzonym wywiadzie, bez problemów umówiono mnie na termin cięcia.

Ktoś powinien się zainteresować, dlaczego nawet kobietom ze wskazaniami do cięcia cesarskiego, odmawia się takiego porodu. Gdzie leży pies pogrzebany ??
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

to ja jeszcze napiszę, że miałam cc w wojewódzkim - na patologii wylądowałam w środe przed południem, w nocy decyzja o cc, rano w czwartek Mała była na świecie - wcześniej słyszałam wiele opinii o wojewódzkim - raczej stawiających w negatywnym świetle ten szpital - ja doświadczyłam wiele życzliwości, miałam poczucie rozsądnie podejmowanych decyzji, a wątpliowści co do słuszności zabiegu dotyczyły mojego i mojej córki zdrowia i życia i były ze mną omawiane.
A skurcze tak i owszem miałam indukowane - oksytocyna.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Kasia a dlaczego nie uznajesz ciecia bo ktos sie boi ?? !!!
Zastanów sie zanim cos takiego napiszesz, ja nie wyobrazam sobie porodu naturalnego, mam fobię i wiem, ze bede miała cesarkę. na głowie stane i bede ją miec, nawet byłabym w stanie zapłacic lekarzowi, zreszta oni chyba na to tylko czekają, przynajmniej w Wejherowie. Są kobiety, które naprawdę panicznie boją się porodu, to sie nazywa tokofobia. zreszta to i tak prywatna sprawa każdej kobiety i jej wybór
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

co do obaw - niektóre kobiety boją się właśnie tego, że jak będzie konieczność CC, to lekarz go nie wykona... a takie sytuacje niestety często kończą się tragediami...
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

O to właśnie mi chodzi. Coś czuję oddech NFZ i kasy?!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Abigail co innego CC bo się ma taki kaprys, a co innego bo takie są wskazania
Nie uznaję cięcia, bo kobieta boi się, ale jeśli ma się na nie wskazania uzasadnione, to dlaczego nadal problemy robią przy cięciu ??

Tak, czekają na skurcze, ale w mojej sytuacji i po urodzeniu dwójki dzieci, bóle co 5 minut można nazwać już porodem. Przynajmniej tak było z dwiema poprzednimi ciążami, i nie rozumiem jak można każdą pacjentkę traktować tak samo, czyli "Proszę przyjechać jak będzie miała Pani bóle"
Zero pytań, zero przeprowadzenia wywiadu... Czy liczą na to, że nie zdążą przeprowadzić CC i poród odbędzie się SN ??

od porodow naturalnych sie nie umiera, od CC kobiety umieraja, nawet w dzisiejszych czasach.
CC to japowazniejsza operacja na jamie brzusznej z wszystkich jakie sie robi w tej czesci ciala.
Poloznicy ktorzy otwieraja brzuchy po roku od wczesniejszej CC widza jak ten brzuch wyglada, i nie jest to fajny widok, pozatym komplikacje pooperacyjne moga sie ujawnic nawet po 15 latach ( mam taki przyklad w rodzinie, zrosty na pecherzu moczowym)

powyzsze argumenty przedstawiono mi w szpitalu wojewodzkim, gdzie sie unika jak ognia CC, te argumenty do mnie przemawiaja, jestem po porodzie SN i CC i zdecydowanie odradzam CC, dodam iz porod SN nie mialam lekki ale mimo wszystko CC to dla mnie wieksza trauma.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 12

Aż się komuś coś stanie... to jest chore. W szpitalu nie liczy się pacjent.

Jak moja żona z tego wyjdzie i urodzi napiszę o wiele więcej.

Ja miałam cc i czekali na bóle, ponieważ macica szybciej się obkurcza jak one są.

Ponury, również zastanawiałam się nad tym.
Sama mam skierowanie do cięcia cesarskiego i będąc w szpitalu na Zaspie, lekarze w ogóle nie chcieli ze mną rozmawiać, tylko kazali przyjechać jak będę miała bóle.
Nikt nie zapytał mnie, które to dziecko, jaki powód cięcia itd.
Dałam sobie w końcu spokój z Zaspą i pojechałam na Kliniczną, tam bez problemu wyznaczono mi datę do porodu poprzez cięcie cesarskie.

Podobno CC więcej kosztuje - jak dla mnie paranoja w końcu na co idą moje składki dlaczego nie mogę miec wyboru porodu ??!!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum

Zabawy/pożyteczne zajęcie dla 3 latka (29 odpowiedzi)

Jestem mamą prawię3 letniej córeczki. Nie pracujei spędzam cały dzień z dzieckiem. Męża nie ma...

Przedszkole 49 Miś, ul. Śląska - proszę o opinie. (28 odpowiedzi)

Drogie mamy, napiszcie proszę jakie są Wasze doświadczenia z tym przedszkolem. Będę bardzo...

Irmina Wróblewska-Jankowska dermatolog - zna ktoś? Jakie opinie? (14 odpowiedzi)

Irmina Wróblewska-Jankowska przyjmuje na Jelelniogórskiej. Był ktoß może na wizycie i może...