Dlaczego lekarze unikają cesarskiego cięcia?

Jak to jest? Moja żona także się kwalifikuje, dzisiaj pokłóciłem się o to z lekarzem (osobny temat ich podejście na Zaspie).

Coś mi się wydaje, że NFZ nie chce im płacić za CC, dążą do porodów naturalnych za wszelką cenę! Czasem nawet zagrożeniem życia i zdrowia.

To jest skandal. Jak to jest z tym NFZ i płatnościami za pacjentkę? W TV w Suwałkach była jakaś afera i mówili to samo, że lekarze kombinują jak mogą ze względów na finanse szpitala. Czy to prawda?

popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

Re: Dlaczego lekarze unikają cesarskiego cięcia?

"I może później przez kobiety, które wymyślają cc dla "widzimisię" pojawia się problem, gdy naprawdę jest to konieczne. .."

Taaak napewno przez kobiety a nie przez lekarzy konowalow? To co to za lekarz ktory nie potrafi racjonalne i trzezwo ocenic sytuacji? Jesli taki ma decydowac czy zrobi cc czy nie to wole juz sama podjac decyzje i miec ewentualnie pretensje do siebie.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 5

I może później przez kobiety, które wymyślają cc dla "widzimisię" pojawia się problem, gdy naprawdę jest to konieczne. ..
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 8

Czasami lekarka też może być panikara straszna :) i w sytuacji trudnej nie zawsze racjonalne argumenty się słyszy. A to, że jest lekarzem czasami może ułatwić pewne procedury.
Znam taki przypadek: moja sąsiadka była w ciąży, jej mąż jest lekarzem. Sąsiadka za nic w świecie nie chciała rodzić sn. A mąż ją przez 3/4 ciąży do tego namawiał. Oj, burzliwie było momentami :) W końcu była cesarka (dla spokoju w rodzinie) ale chyba lekarz (też mąż) nie chciałby krzywdy wyrządzić swojej żonie i swojemu dziecku. Próbował żonę przekonać do porodu sn, uważał, że jeśli jest wszystko ok, to jest to lepsze rozwiązanie ale żona niestety się nie dała.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 11

Otóż to, masz nowotwór - to proponuja leczenie i pacjent z niego skorzysta lub nie. Chemioterapia jest leczeniem stanu chorobowego. I cc tez powinno być sposobem na sytuację patologiczną - gdy są wskazania. CC na życzenie nie jest formą leczenia.
Ja nie twierdzę, że cc niesie ryzyko komplikacji, a sn nie. Ale w naszej służbie zdrowia po prostu nie ma pieniędzy, by fundować to, czego każdy pacjent żąda. Takie są realia, których się nie przeskoczy. Fundusze z NFZ (mimo że też nie jestem zwolennikiem tej instytucji) są po to, by ratować zdrowie i życie, a nie spełniać zachcianki wszystkich pacjentów.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 10

głupia ta dyskusja bo do niczego nie prowadzi, dodatkowo nie dotyczy tematu - i tylko dlaczego moja lekarka ginekolog, mająca wieloletnią praktykę - (również w szpitalach) doświadczenie i świetne opinie w necie twierdzi że ona nigdy nie będzie rodzić naturalnie - z tego co wiem urodziła już dziecko przez cc, zapewne zdecydowała się na ten poród bo nie posiadała podstawowej wiedzy medycznej na temat jaką straszną krzywdę robi swojemu dziecku nie pozwalając mu przyjść na świat tak jak natura chciała - jednak pomimo jej braku wiedzy na ten temat jest dla mnie większym autorytetem niż koleżanki z forum które naczytały się w googlach jaka ta cesarka dla dziecka jest straszna a poród naturalny wspaniały. I tak, można decydować w tym kraju o sposobie leczenia - mając nowotwór można pójść na chemioterapię lub nie - nie ma bezwzględnego obowiązku stosowania się do zaleceń lekarza - lekarz proponuje leczenie a pacjent sam o sobie decyduje - jak się z nim nie zgadza zawsze może iść na konsultację do innego specjalisty, który może zaproponować inną formę leczenia - i tak samo powinno być z porodem - powinien być wybór - jak kobieta chce rodzić - to jej ciało, jej dziecko, jej decyzja i dopóki nie ma - a nie ma żadnych wiarygodnych badań na temat tego że cięcie wpływa źle na dziecko nikt nie powinien decydować za nią
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 5

"w tych super "cywilizowanych" krajach czasami ginekologa spotykasz dopiero w szpitalu, bo całą ciążę Cię tylko położna obsługuje ...
USG też o wiele rzadziej niż u nas, niektórych badań krwi też nie wykonują"

Chyba opierasz sie jedynie na tym jak wyglada prowadzenie ciazy w UK? Wiesz, sa tez inne panstwa. Ja bylam w ciazy za granica, mialam super ginekologa, chodzilam co 3-4 tyg lub jak byla potrzeba, na kazdej wizycie mialam pobierana krew na badania, usg, mialam test pappa za darmo mimo ze nie bylo wskazan, robia to standardowo. Pierwszy raz umowilam sie do gina w 6tyg bo mialam plamienia, przyjeto mnie tego samego dnia.

Mnie zastanawia czemu Was tak interesuje i takie emocje wzbudza jak jakas obca kobieta chce rodzic? Chce cc, to jej sprawa, a wiele z Was musi sie wtracic i wyrazic swoja opinie, bo Wy rodzilyscie sn i bylo dobrze. Ok, ja rodzilam cc i tez bylo wszystko wporzadku, jakas moja znajoma rodzila sn bylo dobrze-ciesze sie razem z nia, inna zle zniosla porod sn-zdarza sie. Ale nikomu nie mowie czemu nie zdecydowalas sie na to czy tamto, moglas zrobic tak czy siak, to jej decyzja, nie musi sie nikomu tlumaczyc. Tak samo z karmieniem piersia, karmisz piersia-super, karmisz mm-zla z Ciebie matka bo za malo sie poswiecasz. Dobrze chociaz ze udalo mi sie karmic corki piersia, to choc czesciowo odpokutowalam te cc ktorych sie nie wstydze:)
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 6

No więc na całe szczęście są jeszcze w Polsce trzeźwo myślący lekarze, którzy "utrudniają" mamom, które myślą jedynie o własnym komforcie taką "decyzję". I chodzi mi tu jedynie o sytuacje, gdy mama bez jakichkolwiek wskazań nie chce podjąć próby sn i pomóc tym samym dziecku w przyjściu na ten świat.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 12

"To natura tak to zorganizowała"

No ja pretensji nie mam ,kiedyś innych możliwości nie było ,proponuję zaprzestać korzystania ze zdobyczy współczesnej medycyny bo natura tak to zorganizowała.Ja tobie Kasiu nie zakazuję upjać się pięknem sn więc pozwolisz ,że ja jednak w przyszłości wyborę to niepiękne i nietnaturalne cc.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 4

Ale obiema rękami podpisuję się pod tym, co napisał Ponury - jak zwlekają niezasadnie, niech płacą duże odszkodowania. Może wówczas nie będzie tylu tragedii.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1

Dwie moje koleżanki miały jeden poród przez cc (ze wskazań) a drugi -naturalnie - obie są zwolenniczkami porodu sn.
Co to tego wyboru przez cc, moja siostra rodziła w UK ponad dobę - nie mogła urodzić, z każdą godziną była coraz bardziej zmęczona i osłabiona. Prosiła o cesarkę - nie zrobiono, więc nie piszcie, że wszędzie jest prawo wyboru tylko nie u nas.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 4

"Dlatego te co miały cc - mimo że ze wskazań, polecają cc, a te co miały sn polecają sn."

niekoniecznie-ja rodziłam sn i nie polecam
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 2

http://dzieci.pl/kat,1033565,title,Wplyw-porodu-na-pozniejsze-zycie,wid,13311091,wiadomosc.html?smgputicaid=612511
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 11

Chciałabym jeszcze wiedzieć, ile mam wybierających/polecających cc bez wskazań medycznych dokładnie zapoznaje się z wpływem takiej operacji na dziecko... Ty zapewne Nika dużo wiesz na ten temat?

Nie zmienimy tego, do jakiego przyjścia na świat zostaliśmy stworzeni.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 10

Bo tu chodzi nie tylko o Ciebie, ale i o dziecko, o możliwość urodzenia kolejnych dzieci i to lekarz powinien decydować. Bo tylko on posiada (a przynajmniej powinien) odpowiednią wiedzę.

Na tvn był jakiś czas temu program nt operacji plastycznych i znanej w Warszawie kliniki, i tam też kilka razy lekarz odmówił wykonania zabiegu, ze względu na widzimisię pacjentki -m.in. powiększenia piersi u młodej ładnej dziewczyny.
To było oczywiście zrobione pod publikę, ale lekarz z prawdziwego zdarzenia powinien właśnie wybrać tai sposób porodu który jest najbezpieczniejszy dla danej pacjentki.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 7

To natura tak to zorganizowała Nika, że poród jest jaki jest, więc tylko do niej możesz mieć pretensje :)
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 8

Ja nie każe nikomu rodzić przez cc ani w żadnym stopniu nie neguję sn,nie potrafię natomiast zrozumieć ,że ktoś narzuca mi sn jako jedyną słuszną formę porodu ,negując moje prawo do wyboru formy porodu.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 7

Ciekawa jestem dlaczego sn w większości negują kobiety,które same sn nie miały i uważają cc jako jedyną ,wygodną dla kobiety formę porodu i ciekawe dlaczego tylko polskie kobiety tak mają ?

A może trochę psychologii? Najczęściej upewniamy się (wewnętrznie) że to jaką decyzję podjęłyśmy albo została przez nas podjęta (na wskutek losu- ułożenia dziecka) była słuszna. Dlatego te co miały cc - mimo że ze wskazań, polecają cc, a te co miały sn polecają sn. I mają ku temu szereg argumentów. Easy.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

Nika, jak Ty nic nie rozumiesz. Ja nie mam nic przeciwko cc. Ale kobiety nie mają wystarczającej wiedzy medycznej, by o tym decydować. A chodzi o dobro dziecka. Ja jedno dziecko urodziłam sn, drugie rodzę za kilkanaście dni - nie wiem jak zakończy się poród. Wierzę, że wybrałam odpowiednich lekarzy, by zadecydowali co jest lepsze dla mnie i mojego dziecka.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 8

Ciekawa jestem dlaczego cc w większości negują kobiety,które same cc nie miały i uważają sn jako jedyną ,godną kobiety formę porodu i ciekawe dlaczego tylko polskie kobiety tak mają,chyba to syndrom idealnej i bez skazy "matki polki" ,którą ja nie jestem i nie zamierzam być ,więc przy następnej okazji pozwolę sobe na kolejny grzech w postaci cc.
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 6

Ok, zgadzam się, że te błędy są tragiczne i nigdy nie powinny się zdarzyć. Cięcia powinny być wykonywane zawsze, gdy zajdzie taka potrzeba. Ale rozwiązań trzeba szukać gdzie indziej. Wiadomo, że każda kobieta wolałaby, aby ją nie bolało i po prostu ktoś wyciągnął dziecko z brzucha. Natura jednak wiedziała co robi. Coraz częściej słyszy się o wielkim wpływie oksytocyny wydzielającej się podczas porodu na przyszłe zdrowie dziecka (w tym na zmiany w mózgu). Gdyby dziecko miało być po prostu wyjmowane z brzucha, miałybyśmy tam zamki błyskawiczne. Jestem tylko za tym, aby myśleć o wszystkich konsekwencjach - nie tylko ewentualnych złych konsekwencjach porodu naturalnego. Lekarze powinni być kompetentnymi osobami do decydowania co jest najlepsze w tym zakresie. Jeżeli nie są, to trzeba dążyć do zmian systemowych/ prawnych itp., ale nie polegających na zrzucaniu odpowiedzialności za sposób leczenia na pacjenta. Czy jeśli zachorujemy, to też mamy iść do lekarza i mówić mu, jak ma nas leczyć, bo jeszcze zrobi coś nie tak?
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 5

Inne tematy z forum

Wrzucanie fotek - ktok po kroku ver.2.0 (47 odpowiedzi)

Jako, że imageshack się zepsuło, wersja z innym hostingiem: 1. Wchodzimy na fotoo.pl...

szkoła Montessori - ktoś miał styczność? (57 odpowiedzi)

Chciałam poprosić o opinie osoby, które mają/znają dzieci uczęszczające do szkoły (nie...

Dieta 1000 kcal- szukam dobrej i przejrzystej rozpiski produktów (35 odpowiedzi)

Dziewczyny postanowiłam się wziąć za siebie. Chciałabym spróbować spożywać ok. 1000-1200 kcal...