Dlaczego lekarze unikają cesarskiego cięcia?

Jak to jest? Moja żona także się kwalifikuje, dzisiaj pokłóciłem się o to z lekarzem (osobny temat ich podejście na Zaspie).

Coś mi się wydaje, że NFZ nie chce im płacić za CC, dążą do porodów naturalnych za wszelką cenę! Czasem nawet zagrożeniem życia i zdrowia.

To jest skandal. Jak to jest z tym NFZ i płatnościami za pacjentkę? W TV w Suwałkach była jakaś afera i mówili to samo, że lekarze kombinują jak mogą ze względów na finanse szpitala. Czy to prawda?

popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

Re: Dlaczego lekarze unikają cesarskiego cięcia?

"....Nie jest powiedziane ze po porodzie sn bedzie super (bo wiele powiklan tez moze byc) jak i nie jest powiedziane ze po cc bedzie zle......"

Owszem masz racje :) ale ja akurat mam na mysli cc na zyczenie, bo wiadomo że jesli w trakcie się okazuje ze nie da rady urodzic naturalnie i musi byc cc - to inna rozmowa, ale swiadomie tez bym sie nie zdecydowała.

heheh wiedziałam że dostane minusy ;)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 9

"....Nie jest powiedziane ze po porodzie sn bedzie super (bo wiele powiklan tez moze byc) jak i nie jest powiedziane ze po cc bedzie zle......"

Owszem masz racje :) ale ja akurat mam na mysli cc na zyczenie, bo wiadomo że jesli w trakcie się okazuje ze nie da rady urodzic naturalnie i musi byc cc - to inna rozmowa, ale swiadomie tez bym sie nie zdecydowała.

heheh wiedziałam że dostane minusy ;)
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 11

To wszystko kwestia indywidualna. U mnie w rodzinie wszystkie kobitki rodza cc, ze wskazan, w tym ja mialam dwie cesarki, i nikt nie mial zadnych powiklan, dzieciaki zdrowe. Jedynie siostra mojego meza rodzila sn i dochodzila do siebie miesiac, podczas gdy ja po tygodniu smigalam. Nie jest powiedziane ze po porodzie sn bedzie super (bo wiele powiklan tez moze byc) jak i nie jest powiedziane ze po cc bedzie zle.
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 3

Zgadzam się z Tobą Haniu ale niestety do większości kobiet te argumenty kompletnie nie trafiają.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 11

ja pierwszy poród miałam siłami natury, drugi niestety cc i ledwo uszłam z życiem (nie jest to wina Lekarza, lekarz mi ocalił życie!) pamiętajcie że to nie jest zabieg tylko operacja, ryzyko powikłań w czasie jest wiele większe niż przy naturalnym porodzie!!! no i cięzko dochodziłam do siebie, krwiak antybiotyk:/
Nigdy w życiu bym nie dała 6 tys za taką operacje
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 10

No właśnie z tego co mi wiadomo, to wielu właśnie woli zrobić, bo szybciej mają z głowy. Szczególnie w czasie dyżuru. A z takim porodem sn to nigdy nie wiadomo, ile to będzie trwało, a trzeba być w gotowości cały czas, bo może się coś zacząć dziać, a jeśli nie,to itak trzeba na koniec chociażby obejrzeć łożysko albo i pozszywać. A tak to cięcie pół godziny i można się spokojnie czymś innym zająć albo po prostu iść spać.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 7

Część tych osób, które opowiadają się za cesarkami, przywołuje argumenty, że płacę składki i mi się należy. A może zastanówcie się, co stoi za ta składką. Ubezpieczenie zdrowotne ma zapewnić podstawową opiekę lekarską - czyli wszystko to, co jest konieczne, potrzebne dla ratowania zdrowia i życia. Wszystko, co wybiega poza taka konieczność, jest przywilejem, usługą ponadstandardową. Owszem, cesarka bywa taką koniecznością i należy walczyć o to, by była wykonana bez ociągania wtedy, kiedy jest taka konieczność, bo jak się słyszy czasami, jakie są konsekwencje nieuzasadnionego zwlekania przez lekarzy, to włos się jeży. Ale nie zawsze jest taka potrzeba i przy zwyczajnym "chceniu" cc nie powinno być refundowane przez NFZ. W takim wypadku to usługa ponadstandardowa. Tak jak z plombami. Jak chcesz zalepioną szóstkę "na srebrno" to NFZ za to zapłaci. Jak chcesz plombę bialutką, to płacisz.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 12

''Mi znajomy ginekolog mówił że nfz zwraca tyle samo środków za poród SN i za CC dlatego to nieopłacalne, poza tym wiadomo, więcej roboty. ''
dokładnie to samo słyszałam

cc- operacja

sn - szycie ;-) za tą samą kase!

więc same się zastanówcie co woli lekarz ;-)

szkoda tylko że kosztem matek i dzieci
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

Ciekawe o jakich ty badaniach piszesz bo żadne znane mi dziecko urodzone w wyniku cc na autyzm nie cierpi i ma się bardzo dobrze,szczepionki też podobno wywołują autyzm czego jak dotąd nie potwierdzono. Fakty natomiast są takie ,że u 80% dzieci cierpi na porażenie mózgowe z powodu niedotlenia jakie powstało z powodu opóźnienia cc lub jego nie przeprowadzenia.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 0

A czy zastanawiacie się też nad tym, że cesarka też może bardzo zaszkodzić zdrowiu dziecka? Stres wywołany wyjeciem dziecka z brzucha w ten sposób może całkowicie zmienić immunologię dziecka, a najnowsze badania mówią o związku cięcia cesarskiego z zachorowaniem na autyzm. Nic nie jest tylko czarne lub białe. Zarówno poród SN jak cięcie może mieć zły finał, to zawsze trudna decyzja, więc nie powinno traktować się cesarski jako idealnego wyjścia w każdej sytuacji.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 15

Bo im się w głowach poprzewracało. Moja koleżanka ostatnio rodziła dziecko, które ważyło 4,70 kg i oni patrzyli jak głupki nie chcąc zrobić cesarki. Moja kuzynka to samo urodziła dziecko 5kg dziecko i ich to nie ruszało. Nie interesuje ich , ze może dojść do niedotlenienia a kobieta jest strasznie poraniona w tym wypadku. Planujemy z mężem dzieciaka i myślę , ze tez będzie to duże dziecko bo mąż ma postawę miśka i ma prawie 2metry wzrostu. I niestety skończy się na porodzie w klinice prywatnej bo na nasz szpital i obsługę nie można liczyć. Położne i pielęgniarki są tak nie miłe, ze gdyby teraz w porodach nie uczestniczyli mężowie to by traktowały te ciężarne jak bezpańskie psy.Ludzie powinni normalnie ruszyć marszem na szpitale i zrobić manifest z tego powodu. Dobrze im zrobił nasz sportowiec po porodzie żony kiedy to zażądał od nich tak wysokiego odszkodowania i renty w wysokości 8tyś zł.Takich akcji więcej to może się coś ruszy z tymi konowałami zwanymi położnymi i lekarzami w szpitalach, którzy nie maja za grosz współczucia dla nikogo. Same oglądają filmy z akcją porodowa i łzy ronią nad główną bohaterka a obok leży kobieta i ich to nie rusza. W "Rozmowach w toku" była kobieta, która leżała naga do porodu a one oglądały film i miały ją gdzieś. Wypieprzyć takie pielęgniarki i położne z bożej łaski z pracy a przyjąć nowy zespół!!!
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 3

Taaa, na pewno miałabyś wiele do gadania w przypadku gdy jest to decyzja lekarza.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

ja miałam dwie cesarki i jestem bardzo zadowolona. Po pierwszym cięciu było ciężko, przez prawie 2tyg. dochodziłam do siebie, a po drugim wstałam już po 6h i poszłam sama po dziecko. Wyszłam po 2 dobach, bo czułam się bardzo dobrze. Obydwie cesarki były ze wskazaniem, ale gdbym nie miała, to i tak zdecydowałabym się na cc.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

mi się wydaje, że poród jest chyba najczęstrzym powodem dla którego trafia się do szpitala i co za tym idzie najwięcej słyszy się o powikłaniach, szczególnie, że są one bardzo medialen bo dotyczą dzieci
niestety zawsze coś się może wydarzyć, czy przy CC czy przy SN,

ja miałam fazę w ciąży, że bardzo chciałam CC ale mój lekarz przekonał mnie że SN jest korzystniejsze - uwierzyłam w jego argumenty, urodziłam SN (12h) dzisaj nie żałuję ale bezpośrednio po porodzie cały czas mówiłam, że jak kolejne dziecko to tylko CC w swissmedzie :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Mi znajomy ginekolog mówił że nfz zwraca tyle samo środków za poród SN i za CC dlatego to nieopłacalne, poza tym wiadomo, więcej roboty.

Coś strasznego z takimi bliźniaczymi porodami :(

Ja jestem po CC na klinicznej i nic złego mi się nie dzieje, jak kiedyś zajdę w ciąże na pewno zdecyduję na cc w swissie.

W UK to jest spowodowane pieniedzmi - wiecej kosztuje i tyle i kazdy o tym wie a oni sie zaslaniaja wyzszoscia naturalnego nad CC. Z tego samego powodu nie podtrzymuje sie ciazy do 12 tyg czy naciska na aborcje w przypadku wykrytych wad u dziecka bo to jest tansze niz placenie za dziecko niepelnosprawne. W Polsce tak jeszcze daleko nie zaszlo ale mysle ze juz niedlugo tak bedzie.

Ale to nie jest polski problem, identycznie jest np. w UK. Lekarze uparcie nie chca robic cesarek ryzykujac zycie matki i dziecka. Takze, nie piszcie o polskim problemie tylko problemie konowalow, ktorym chyba coraz bardziej sodowka do glowy uderza i chca sie czuc Bogami. Co zreszta w sprawie corek Bonka dokladnie zostalo powiedziane.

Nie sądzę aby coś się zmieniło. Jak szpitale zaczną płacić rzeczywiście odszkodowania idące w setki tysięcy złotych za głupotę swoich pracowników, to wtedy dopiero szychy zaczną myśleć, gdy kasy będzie w budżecie brakować.

Na razie to jest ślimaczenie spraw i ochrona swoich, Znam to ze swojego podwórka. Płacenie oszkodowań najbardziej boli... skuteczne płacenie.

To smutne, ale to co sie stalo z coreczkami Batrlomieja Bonka, moze wplynie na dzialanie lekarzy w zakresie podejmowania decyzji o cc
http://eurosport.onet.pl/podnoszenie-ciezarow/sprawa-coreczki-bonka-lekarze-zostali-zwolnieni-sz,1,5317761,wiadomosc.html
wspolczuje rodzicom coreczek
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

W ostatniej, świątecznej "Angorze" w cyklu "Polski Pacjent" (już ponad 300 odcinków, każdy to inna tragedia) opisują znowu przeciąganie porodu bliźniaków, co doprowadziło do urodzenia jednej dziewczynki martwej (doszło nawet do maceracji martwego płodu, czyli zwlekano ileś dni), a druga dziewczynka urodziłą się z takim paraliżem, że nie widzi, nie słyszy, ma już cztery latka.

I co? No nic. Rodzice złożyli pozew przeciwko szpitalowi o dożywotnią rentę dla dziecka, ale oczywiście szpital jak zwykle do niczego się nie poczuwa.

http://www.angora.com.pl/spistresci.xhtml

POLSKI PACJENT » strona 33
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum

Pomysł na wieczór panieński ? (17 odpowiedzi)

Przyjaciółka poprosiła mnie żebym została świadkową na jej ślubie. Zgodziłam się i wiąże się z...

ładne meble dla dzieci "Meblik" (78 odpowiedzi)

Wczoraj byłam w fajnym sklepie z mebelkami dla dzieci. Bardzo mi się podobały i chyba skuszę się...

polećcie pakiet medyczny (112 odpowiedzi)

jestem w trakcie poszukiwań i chętnie poznam oferty, jakie macie. Nie ukrywam, że szukam pod...