Dlaczego lekarze unikają cesarskiego cięcia?

Jak to jest? Moja żona także się kwalifikuje, dzisiaj pokłóciłem się o to z lekarzem (osobny temat ich podejście na Zaspie).

Coś mi się wydaje, że NFZ nie chce im płacić za CC, dążą do porodów naturalnych za wszelką cenę! Czasem nawet zagrożeniem życia i zdrowia.

To jest skandal. Jak to jest z tym NFZ i płatnościami za pacjentkę? W TV w Suwałkach była jakaś afera i mówili to samo, że lekarze kombinują jak mogą ze względów na finanse szpitala. Czy to prawda?

popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

Re: Dlaczego lekarze unikają cesarskiego cięcia?

Nie wiem skąd ludzie biorą informację, że NFZ płaci mniej czy inaczej za cesarki. Płaci dokładnie tyle ile kosztuje. Lekarze wolą rodzące SN bo to mniej roboty. Nie jest to zabieg operacyjnym który wymaga dodatkowego personelu, sprzętu itp. Po CC pacjentka jest pod szczególną opieką po zabiegu. Tyle.

Co do sporu co jest lepsze czy gorsze... dziwna licytacja. Każdy inaczej reaguje. Jednemu się babra po wyrwaniu zęba a drugiemu nie. Jedna dojdzie szybko po CC a druga będzie miała milion zrostów i będzie cierpieć katusze.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dodam, że wśród moich koleżanek większość miała cesarki i nikt nie cierpiał/cierpi na wyżej wymienione!
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

LEKARKA - jestem po 2 cesarkach, rana za pierwszymi drugim razem goiła się bardzo dobrze, blizna nie rozeszła się przy drugiej ciąży, jaka fałda na brzuchu???, nawet nie wiem o czym piszesz. Według mnie to kobieta powinno mieć prawo wyboru jak chce rodzić. Ciekawe dlaczego większość żon ginekologów ma cesarki?
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

Tokofobia to nie jest widzimisię, żałosna kobieto! Ale co się dziwić skoro niektózy lekarze nie mają pojęcia o tokofobii to co dopiero ty... Ja z powodu stresu kiedy trafiłam do szpitala ze skurczami o mało nie umarłam - i co? Miałam widzimisię? Aktorką nie jestem, niczego nie udawałam - wszystko to z powodu choroby!!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

Nie uznajesz cc poniewaz kobieta się boi? Paniczny lęk przed porodem sn nazywa się tokofobią i jest absolutnie wskazaniem medycznym do cięcia! ja mam tokofobię, gdyby nie cięcie nie wiem czy przeżyłabym (i dziecko też) mój poród... Jak zaczęły się skurcze bardzo skoczyło mi z nerwów ciśnienie, pojawiła się panika i duszności, lekarze działali szybko... Nie wypowiadaj się jak nie masz pojęcia co to jest tokofobia, radze się doedukować.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

zwlekać nie beda bo za to większa kasa
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

w sensie nie o swissmedzie
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

za to jest pewność że dostaniesz znieczulenie i nie będą zwlekać z cc jak coś będzie nie tak , zresztą wątek nie o tym ...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Dziewczyny cały ten swissmed jest "troszkę" naciągany. Po pierwsze: nie ma tam ani najlepszych specjalistów, ani dobrego sprzętu. W razie jakichkolwiek komplikacji z noworodkiem, matka z dzieckiem przewożona jest na zaspę, bo właśnie tam jest najlepszy oddział neonatologiczny( jeśli chodzi o sprzęt, specjalistów itp.) W swissmedzie robią cesarkę na zawołanie, ale nie zapominajcie, że jest to b. poważna operacja (lek. muszą się "przebić" przez wszystkie powłoki brzuszne, rana gorzej się goi (przy kolejnej ciąży często dochodzi do "rozejścia" się blizny), a na koniec zostaje paskudna fałda w podbrzuszu, której nie da zlikwidować, bo nad oraz pod cięciem tworzy się tzw. fałd skórny :( brzuch po cc wygląda jak sieczka, dlatego polecam cc tylko i wyłącznie w sytuacjach bez wyjścia.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 6

Ja nie mam absolutnie nic przeciwko temu. Każdy ma prawo wydawać swoje pieniądze na co chce. Cytowałam forum. Nie miej do mnie urazy. Nie chciałam być złośliwa.

Koleżanka też rodziła w Swiis Medzie, miała planowaną cesarke. I stały sie tam straszne rzeczy. Nie bede opowiadać bo nie chce czegoś poprzekręcać, ale na samą myśl o porodzie cała sie jeszcze trzesie (chociaż rodziła wiele miesiecy temu). No i dlatego może mam ogólną niechęć do SwissMedu. Ja za darmo rodziłam w Redłowie i jestem zadowolona i szczęśliwa, a wspominam wszystko bardzo dobrze :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

a ten caly bank moze i kiedys bedzie spelnial swoja role. narazie jest dla mnie kolejna moda promowaną przez gwiazdy i ludzi, ktorzy nie zaplacili ani zlotówki za to, w zamian za promocje banku swoja twarza i mają przykazane, zeby wychwalac jakie to jest oh i ah.

paniusie...hmmm??...no okej moze byc i tak... :) :) nie jestem przewrazliwiona wrecz przeciwnie.. :):) uwierz, ze nie bylo mi latwo wydac 5tys za porod, ktory powinien byc standardem dla ludzi ktorzy placa podatki tak jak ja.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja z banku też nie korzystałam z tych samych względów co przedmówcy. A z resztą np. jakbym potrzebowała wątroby to co? Dadzą mi moją komórke i co ja z tym zrobie? Gdzie mi tą wątrobe wyhodują? A nawet jeśli to też nie za darmo a za kolejną grubą kase.

A tak a propos babka co była w tej SR ze swoją ofertą mówiła, ze gdzieś wyhodowali całą cewke moczową z kom macierzystej.

faktycznie tu jest napisane ze w promocji 10 lat za 4 tys :D

W mojej wypowiedzi nie było ironii o czym świadczą chociażby liczne ";)))" Przewrażliwiona jesteś. Pewnie sie nasłuchałaś, że do Swissa chodzą rodzić paniusie i ksieżniczki, które nie mają co z kasą robić (bo na tym forum takich opinii jest multum) i teraz w każdej wypowiedzi na ten temat szukasz ironii.
Powtarzam jeszcze raz - ani w poprzedniej ani w tej wypowiedzi nie ma ironii. Nie skumałaś żartu. Pozdrawiam :)

oto dokladny cennik z tej ulotki:

Usługa Cena Raty miesięczne
3 miesiące 6 miesięcy
Opłata wstępna 600
Opłata podstawowa 2090

Przechowywanie 1 rok 750
Przechowywanie 5 lat 3000
Przechowywanie 10 lat 5250
Przechowywanie 18 lat 7650

Daria nie wiem skad ta ironia w Twojej wypowiedzi...
My z tego nie korzystalismy bo tak jak Ponury pisze jest to troszke naciaganie tym bardziej, ze wciaz trwaja badania nad skutecznoscia wykorzystania krwi i komorek macierzystych nie jest stwierdzone w 100 ani nawet 90% ze to dziala :(

Ja uważam że ten bank krwi pępowinej to wielka ściema i wyciąganie kasy. Wartość praktyczna tego banku jest żadna.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ale takie rozbieżności w tych cenach by były? A może pacjentkom swissa, których stać na poród za 5,5 tyś. dają droższe oferty, hehe ;))) Zeby miały świadomość ze ich krew jest lepiej przechowywana niż ta za 1400. Hehe ;)))

nie, nie zle mnie zrozumialas...ja tylko podalam ceny, ktore podane sa w ulotce, ktora dostalam w swissie. ja z tego nie korzystalam.

Inne tematy z forum

Wasze ulubione zapachy (71 odpowiedzi)

Jak w tytule - jakie sa Wasze ulubione perfumy?

Jak wyprawiacie urodziny dla dzieci? (27 odpowiedzi)

Witajcie! Jak bardzo hucznie obchodzicie urodziny dzieci? Głownie chodzi mi o to czy urządzacie...

malejące piersi po porodzie? :) heh... (53 odpowiedzi)

hej dziewczęta... Temat może i banalny, ale dla mnie taki se :) Pytam z ciekawości-czy...