Dlaczego wynajęcie mieszkania studentowi tyle kosztuje?

Opinie do artykułu: Dlaczego wynajęcie mieszkania studentowi tyle kosztuje?.

Nasz poniedziałkowy tekst o studentach protestujących przeciwko właścicielom mieszkań, oferujących niski standard i oczekujących wysokich opłat, wywołał lawinę komentarzy i maili do naszej redakcji. Pisali głównie właściciele mieszkań. Zdecydowaliśmy się na publikację listu od pana Piotra, który z ekonomiczną precyzją tłumaczy, z czego wynikają rynkowe stawki najmu.W poniedziałek zamieściliśmy list naszego czytelnika, studenta, który bardzo krytycznie pisał o zwyczajach panujących na rynku ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Bieda?

Jaka jest definicja biedy? Bo dla mnie biednych i bogatych kształtuje statystyka. Jeżeli mediana zarobków w Polsce wynosi 2500 zł netto miesięcznie, a wynajem mieszkania to ponad 2000 zł (co jest stosunkowo tanim mieszkaniem), to jednak coś tu jest nie tak.

OK. z tych obliczen kawalerka we Wroclawiu powinna kosztowac 700zl+oplaty miesiecznie. Cos u pana sie nie zgadza.

Edukacja!

Zgadzam się - jeśli kogoś nie stać na ceny oferowane przez rynek wynajmu, to musi zrezygnować. Dostosuj się, albo giń, jak mówią.
Podwyższone ceny wynikają przede wszystkim z tego, że wynajmujący nie ufają studentom (co zostało też zauważone w artykule), więc pobierają od większe opłaty "na wszelki wypadek", w razie, gdy trzeba będzie coś po nich naprawić. Z takim negatywnym nastawieniem trzeba walczyć. I można walczyć, co potwierdza działalność Stowarzyszenia Mieszkanicznik. Sam widziałem kilka umów najmu, które zawarły osoby po ich szkoleniach. Zupełnie inne podejście, otwartość na wynajmującego, zaufanie. Bo trzeba też znać swoje prawa, wtedy nie trzeba się bać wynajmujących i narzucać im stawek z kosmosu.

ja skorzystałam z pomocy serwisu prywatnaoferta i znalazłam to czego szukałam

studenci to syfiarze

Wszystko pięknie tylko, że studenci niemiłosiernie niszczą!!! Chcą mieć luksusy za niską cenę a potem rujnują mieszkanie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Mieszkanie dla studenta

Student powinien wiedziec a nie chce ze jak wynajmuje pokoj to ma uzywalnosc calego mieszkania np w mieszkaniu 3pok przeciez uzywa lazienkie wc kuchnie itp i niepodoba mi sie ze mowi sie wynajme pokoj a trzeba placic czynsz za cale mieszkanie np 3p0k mieszk w warszawie gdziemieszka 40sczynsz do spoldzielni to jest 850zl wtym sa wliczone zaliczki na wode ogrzewanie smieci ale to sa tylko zaliczki a jak przychodzi rozliczenie polroczne to jak sie nie oszczedzalo to sa doplaty i to najemcy jakos nie maja w glowie nigdy nie wolno wynajac mieszkania bez kaulcji bo z tad biora sie ucieczki studentow bo nima zabezpieczen finansowych a co raz wiecej ogl wynajme ale bez kaulcji

Podziekuj za to lokatorom-czarna-owca

Gdybym wiedzial, ze jestes uczciwa i porzadna osoba wynajolbym Ci za pol ceny,
Ale skad mam miec te pewnosc ? Jak prosilem o referencje to bylo wielkie oburzenie, a zagranica gdzie mieszkam jest to zupelnie normalne.

za dobry dla sudentow

Wynajmowalem studntom mieszkanie 2 pokojowe w centrum na bardzo dobrych dla nich warunkach. moj zysk od kapitalu to 1.5%. Efekt byl taki, ze mieszkanie zrujnowane, sasiedzi, niezadowoleni bo pijanstwo i burdel, nie zaplacony czynsz. Chyba to wszystko dlatego, ze mieszkam zagranica i nie stalem nad nimi z batem.
Mialem tego dosc i sprzedalem mieszkanie. Teraz mam spokoj i lepsze odsetki na lokacie w banku. Potrzebny bylby serwis w internecie gdzie pisaloby sie opinie o studentach i wlascicielach mieszkan. Moze to poprawiloby sytuacje ? A moze ktos zna taka strone internetowa ?

te cholerne sztućce

Zgadzam się z większością Twojego komentarza. Sam musiałem się męczyć ze współlokatorami - bydłem, ale sprawa sztućców mnie irytuje. Na cholerę one? Wiadomo, takie rzeczy potrafią się zgubić, a mnie osobiście wkurzają wasze tanie i stare łyżki którymi się można pokaleczyć. Dziękuję, mam własne. Wolę miejsce w szufladzie.

sonda

warszawiak?

Zenada no co czlek liczy ze bedzie mieszkal za darmo! Mam wlasna kawalerke okolo 26m sam czynsz wynosi 300zl pomysl czlowieku mislbym ci doplacac! 200/300 zl zysku miesiecznie z najmu to pryszcz w poruwnaniu z kosztami remontu takiego mieszkania!

Wszystko to prawda, tylko się zastanawiam do kogo powinno się mieć pretensje? Do pracodawcy, że za mało płaci? Do banku, że nie daje kredytów młodym, samotnym? Do rządu, że nie nie pomaga? Czy do właścicieli mieszkań, którzy chcą zarobić?
Trochę wskazuje mi to na postawę mnie się należy i to wszyscy inni są winni...

Winny sie tlumaczy?

Jezdze do pracy, studenci paranoja, wulgarni, nachlani podchodzi do motorniczego kupuje bilet bo nie potrafi -nie chce obsluzyc biletomatu standard!!!! Daje 1 zl poprosze bilet motponicxzy : to jest za malo co? ha ha ja dalem zlotowke? myslalem ze dwa zlote....odchodzi i do kumpli -Chcialem go wyrolowac ale sie nie dalo...
Do roboty!!!!!!!!
, od rodzicow kasa, akademik, chlanie, rzyganie,taka jest mlodziez w /gdansku Sa wyjatki fajni ludzie ok nie zaprzeczam. Ale reszta przynosi wstyd i jeszzce jakie wymagania!!!!!! Skandal!!!!

podatek to twoja większa opłata za mieszkanie
a Ty przecież jesteś taka strasznie biednaaaa! że nie dostałaś miejsca w akademiku, gdzie kryteria są dochodowe, kiedy nie ma miejsc

skoro tak źle to czemu wszyscy wynajmują studentom?

Tyle osób tak chętnie wynajmuje mieszkanie studentom bo ich najłatwiej wyrzucić.
Raz oglądałam mieszkanie w której właściciel powiedział, że wyrzucił poprzednie lokatorki i ma teraz mieszkanie na wynajem od zaraz. Opowiadał również jak coś go tknęło i postanowił zrobić kontrolę - a tu impreza. Bardzo to nie przypadło do gustu właścicielom i ostatecznie pożegnali się z lokatorami niemal z dnia na dzień.

Zastanawiam się ilu z tych właścicieli (co tak uczciwie chce zarabiać) melduje swoich lokatorów i odprowadza podatek od zysku. No właśnie... nie sądzę byśmy za dużo ich znaleźli.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

A weź skończ swoje gadanie... Jedź na swą wieś na role...

mam pojecie o podatkach i bede o tym pisal bo dlaczego nie? goscina nieco sie przedluzyla. ryba i gosc na 3 dzien zaczyna smierdziec. Lodzia z wegorzewa przeniosla sie do sopotu i sluch po niej zaginal.

"ciężkie" studia to idealny najemca? akurat ;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Przyszli studenci, którzy przyjechali tu z mniejszych miast i miasteczek,

najwyraźniej nie zdają sobie sprawy, że w stolicy województwa droższe są ceny działek i nieruchomości. Trójmiasto jest drogie. To nie jest tak ze właściciel ma mieszkanie i płaci tylko za media. Ja mam mieszkanie własnościowe i w samym (wielkim) czynszu mam ukrytych mnóstwo opłat tak naprawdę wydumanych. Oprócz tego płacę podatek do urzędu miasta a nawet podatek śmieciowy, za śmieci, które produkują metry mieszkania. Co mi pozostaje? Albo mieszkać i płacić, albo wyprowadzić się poza miasto i dojeżdżać do pracy, jak robi to z powodu cen mnóstwo gdańszczan, więc nie rozumiem, czemu nie mogliby tego samego robić studenci.
Niczego nie wynajmuję, bo dla mnie osobiście to skórka niewarta wyprawki (mierne pieniądze za dyskomfort).

Rozumiem, że do trójmiasta przyjeżdżają osoby, które chcą tu studiować różne kierunki, ogólnie mówiąc, morskie, pasjonaci tych kierunków, ale pozostali?? Są tańsze miasta z uczelniami.

No i rzecz oczywista: nie szuka się pokoju/mieszkania na ostatnią chwilę.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0