Dlaczego wynajęcie mieszkania studentowi tyle kosztuje?

Opinie do artykułu: Dlaczego wynajęcie mieszkania studentowi tyle kosztuje?.

Nasz poniedziałkowy tekst o studentach protestujących przeciwko właścicielom mieszkań, oferujących niski standard i oczekujących wysokich opłat, wywołał lawinę komentarzy i maili do naszej redakcji. Pisali głównie właściciele mieszkań. Zdecydowaliśmy się na publikację listu od pana Piotra, który z ekonomiczną precyzją tłumaczy, z czego wynikają rynkowe stawki najmu.W poniedziałek zamieściliśmy list naszego czytelnika, studenta, który bardzo krytycznie pisał o zwyczajach panujących na rynku ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Żródło pozyskania może generować dodatkowe koszty....

...kredyt na mieszkaniu to jest dodatkowy spory generator kosztów, które w myśl "właściciela" powinien pokryć najemca...no i jeszcze tysiaczek zysku z tego musi być....taka jest mentalność tych pseudo właścicieli.....nic nie włożę, ale kaska będzie leciała.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

a o języku polskim Rafał słyszał?

co to jest "300 tyś"? Tyś to mie dziecko zrobił jaka panna może panu Rafałowi powiedzieć. 300 to jest tysięcy, w skrócie 300 tys.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

dziwisz sie?

teraz placisz 1300 a z kredytem?
1300 rata,
czynsz np 300
rachunki 100
i mamy 1700 lub wiecej wiec nie mow, ze z kredytem beda takie same koszty !
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

Czytanie ze zrozumieniem nie boli

Czy napisałam gdziekolwiek że nie powinno się dbać lub płacić na czas? NIE!!! Chodziło o to że właściciele narzekają na studentów że syf, że nie płacą itp ale prawdę mówiąc wolą wynająć takie mieszkanie studentom za większą kasę niż uczciwym ludziom za trochę mniejszą.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

ex studentka.ekonomii

A nie rozumie, ze mieszkanie jest dobrem wymiennym

Dzis mam w reku mieszkanie, jutro jak sprzedam mam za nie 200 k

I pytanie tylko brzmi - co sie bardziej oplaca posiadac.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dokładnie nn

a i później w wakacje turystom jeszcze można wynająć. Normalnej, pracującej osobie ciężko jest znaleźć coś porządnego. Na miejscu niektórych właścicieli spaliłabym się ze wstydu mając pokazać niektóre mieszkania. A właściciele niech się tak nie oburzają bo jak człowiek jest normalny i oferuje normalne warunki to zarobi i wyjdzie na tym lepiej niż cwaniaczki wynajmujące rudery. Przykładem jestem chociażby ja, gdzie mieszkałam kilka lat w kawalerce, zawsze płaciłam regularnie, wszelkiego rodzaju drobne naprawy załatwiałam we własnym zakresie,nigdy nie zrobiłam żadnej głośnej imprezy a mieszkanie zdałam w takim samym stanie jak je zastałam.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Po Twoim wpisie nie sposob nie zgodzic sie z Twoja puenta ;-)))

Brawo za strzal do wlasnej bramki:)

Chcialbys miec fryzjera - debilka? Bo ja nie. Kazdy powinien robic to w czym jest dobry. Zabawne zas jest to, ze niektorzy zyja w przekonaniu o swojej (zupelnie nieuzasadnionej) wyzszosci, krytykujac i obrazajac innych, zupelnie nie zauwazajac, ze taka wypowiedzia wpisuja sie w najnizszy poziom hierarchii spoleczenstwa. Bo poza ukonczonymi studiami, dobrze jest miec jeszcze odrobine kultury osobistej. I zdecydowanie wiekszy szacunek mam do osob gorzej wyksztalconych, ale z jakas taka zyciowa inteligencja...
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

To chyba dobrze..

To chyba dobrze, że tak wyszło przed czasem prawda? Co byście zrobili gdybyście wynajęli od babuni a po miesiącu mielibyście dość?
A tak szczerze mówiąc to chyba właściciel mieszkania ma prawo zdecydować komu chce wynająć mieszkanie, prawda? Jeśli babunia chce dziewczynki to kto jej zabroni? Chyba jesteś z tych co to myślą, że mieszkania czekają na najemców. Wybacz, ale nie raz zdarzało mi się odmawiać ludziom bo po prostu miałem wątpliwości i tyle-moje mieszkanie więc mam do tego prawo

Lubię te porównania z d... wyjęte.
Na tej zasadzie wszystko uzasadnisz.
Co my mamy wspólnego ze Szwecją? W Burkina faso na przykład nic nie płacisz i lokum pełno - budujesz se szałas i masz w d.....
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 2

Dlatego Szwecja, gdzie nie ma wolnego rynku dziaduje i jest biedna

Somalia gdzie nie ma podatków i każdy może robić co chce rośnie w siłę i się rozwija
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3

obawiam sie ze i na PG poziom poszedl ostro w dol...

...tylko po co te nerwy i wyzwiska. Jakas slabosc charakteru sie uwypukla? ;)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

"2. Piszesz "za rok tą samą silę nabywczą będzie miało 300 tyś zł + inflacja." Chyba MINUS inflacja, bo inflacja nie zwiększa siły nabywczej pieniądza, tylko ją zmniejsza."

skoro zmniejsza sile nabywcza pieniadza to chyba logiczne ze na to samo dobro bedzie trzeba przeznaczyć wiecej pieniedzy czyli kwote obecna + inflacje

Co do mieszkania to nie "traci ona na rzeczywistej wartosci" tak jak pieniadze na lokacie bo skoro w wyniku inflacji dobra drożeja (mniej lub bardziej) to mieszkanie z reguły równiez

dla porownania w Szwecji...

dla porownania w Szwecji do niedawna wlasciciel mieszkania nie mial prawa na nim zarabiac. Nie mial prawa wziac ani korony wiecej niz kwota oplat (jedynie w przypadku umeblowanego mieszkania mogl doliczyc okolo 200 PLN miesiecznie tytulem zuzycia mebli). W przypadku pobrania wyzszej kwoty, wynajmujacy mogl wystapic sadownie o zwrot roznicy miedzy czynszem a zaplacona kwota. Nikogo nie interesowalo, ze mieszkanie bylo kupione na kredyt i ze wlasciciel mial do zaplaty co miesiac kilka tysiecy zlotych odsetek (nie liczac splaty kapitalu, czego zreszta Szwedzi praktycznie nie robia - kredyt na 125 lat). W rezultacie wlasciwie nie istnieje rynek mieszkan pod wynajem, a znalezienie lokum (nie tylko na okres studiow) jest zmora kazdego (nie tylko studenta). Mieszkan do wynajecia nie ma, pojawiaja sie sporadycznie gdy ktos wyjezdza na pol roku na stypendium zagraniczne lub gdy chlopak z dziewczyna chca zamieszkac razem "na probe" i albo "proba" zakonczy sie porazka (i kazde wraca do swojego mieszkania, co oznacza wypowiedzenie dla biednego studenta), albo sukcesem (nadal mieszkaja razem, a drugie mieszkanie sprzedaja, gdyz nie oplaca im sie go trzymac, co oznacza wypowiedzenie dla biednego studenta).
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 6

jordzo

wiecie co nudzi wam sie. do lasu sadzic drzewa. wlasnie wracam . milo bylo)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

kretyn studencina

wynajmij sobie to na co cie stac . jak masz 3000 na miesiac to bedziesz mial wille albo penthouse a jak masz 500 zl to bedziesz mieszkal w zagrzybionej norze . mam nadzieje ze nie studiujesz "rocket science " bo na pewno ci sie nie uda lol
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Cicho siedzcie i cieszcie sie ze w ogole studiujecie!

W '90 latach siedzialybyscie wlasnie w miesnym, kroily i wazyly golonke w zakrwawionym fartuchu, w ramach praktyk do zawodówki.
Podczas przerwy marzac.... "kiedys zaocznie skoncze wieczorowe liceum". A w snach nawet by do glow wam nie przyszlo ze ktos w tym kraju moze w ogole miec dwa magistry!
Tępe, glupie france madrzejsze od was - psycholozki, konczyly szkoly zawodowe na samych miernych i dostatecznych.
Bo kiedys w szkolach byl POZIOM.
Dzis te same tepe glupie bambery ksztalca sie w uniwersytetach.

Zaden dyplom, status studenta, indeks, nie zrobi z was ludzi na poziomie.
Dzis poprostu jest moda, ze margines spoleczny i plebs sie masowo 'ksztalci'.
Tylko PO CO?!

Zrobcie inzyniera na PG - moze bedziecie kims.
Ale z tytulem psycholozki i pedagozki, niczym sie nie roznicie od Krystyny z miesnego ktora wykraja tasakiem kość z drobiowego cycka.
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 5

M.S.

Nie bierzesz pod uwagę faktu, że ci którzy posiadają mieszkania jako lokatę kapitału, najczęściej pustą kubaturę, są na tyle bogaci, że takie koszty to dla nich nic. Nie jedno mieszkanie, nie dwa, są ich własnością i po prostu czekają, aby jeszcze się bardziej wzbogacić. Nawet kryzysy im niestraszne.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Mozna miec kase i tez jezdzic tico :P

Nie trzeba szastac pieniedzmi...
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 0