Dlaczego wynajęcie mieszkania studentowi tyle kosztuje?

Opinie do artykułu: Dlaczego wynajęcie mieszkania studentowi tyle kosztuje?.

Nasz poniedziałkowy tekst o studentach protestujących przeciwko właścicielom mieszkań, oferujących niski standard i oczekujących wysokich opłat, wywołał lawinę komentarzy i maili do naszej redakcji. Pisali głównie właściciele mieszkań. Zdecydowaliśmy się na publikację listu od pana Piotra, który z ekonomiczną precyzją tłumaczy, z czego wynikają rynkowe stawki najmu.W poniedziałek zamieściliśmy list naszego czytelnika, studenta, który bardzo krytycznie pisał o zwyczajach panujących na rynku ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

re

A dlaczego takie życie jest drogie?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

"Dowolny student ekonomii potwierdzi" "z oprocentowaniem ok. 4-5 proc." ha ha ha. Dowolny student z Finansów (nie ekonomii) powie Ci, że musisz uwzględnić też inflację, ale najwidoczniej pan Piotr nie jest w stanie tego pojąć. Wysokości podatków przy lokacie też nie uwzględnia (od tego podatku nie ma już ucieczki, nawet przy lokatach z kapitalizacją dzienną) a ogrom mieszkań jest wynajmowanych na czarno, bez płacenia podatku. Właściciele mieszkań zdzierają bo studenci czasami po prostu nie mają wyboru, akademików nie ma przy każdej uczelni albo jak są, to jest za mało miejsc lub są za daleko uczelni (w Katowicach dojazd z akademików z Ligoty pod UE to w zimie 1 godzina).
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

nie

To że już mówi: wieczorem mieć zabawa na party to już coś. Chodzi przecież tylko o to by się dogadać.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Co jest Kuźwa

Państwo ma obowiązek?
Ty piexdolony Leninie.
Dbać o studentów!??
Chcieliście kapitalizmu to go macie.
Państwo POWINNO mieć w d*pie studentów, uczonych, zatrudnionych, a nawet bezrobotnych.
Państwo to powinno zrzynać, obdzierać ze skóry, ściągać, wyrywać, zdzierać a nawet kraść ---- PODATKI!!!
I nie ma zmiłuj się.
Zarabiasz?
To płać!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Poziom na studiach jest żenujaco niski.

Znajoma z pracy absolwentka anglistyki, niepotrafi zlozyc zdania po angielsku ("ja iść zakupy, wieczorem mieć zabawa na party").
Niechciala odemnie pożyczyć filmów bo bez napisów (chociaż twierdzi że "zna" angielski).
Żal.pl

Faktycznie poziom na studiach i szkolach powinien byc duzo wyzszy, tak by debilki siedzialy w zakladach fryzjerskich i mięsnych , a nie 'ksztalcily' sie na uniwersytetach.
W tym kraju 3/4 obywateli poprostu sie na studia nie nadaje!

Plebs zawsze bedzie z plebsem.
I zaden dyplom tego nie zmieni.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 1

Państwo ma przede wszystkim zniknąć całkowicie

O wszystkim powinien decydować wolny rynek. Tako rzecze muj guru.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Państwo zabrało mi kasę w postaci spadku od darowizn

a chata jest moja, więc nic ci do tego. Oddajcie kasę tylko.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

"Państwo ma obowiązek dbać o studentów" - Państwo wlasnie powinno zrobić PORZĄDEK ze studentami.

Trudniejsza matura, egzaminy na wszystkie uczelnie i wyzszy poziom na uniwersytetach.
Tym sposobem panstwo uniknie przyszlych "wyksztalconych" idiotow.
Zobaczymy wtedy ilu z wasz studeciaki pojdzie na studia.
Jedna czwarta sie nie dostanie, a polowa nawet nie bedzie probowala (o ile zda mature), bo byloby za trudno.
Na studiach powinni byc inteligentni ludzie, a nie taka hołota i plebs jak dziś.
Lepiej mieć kilku dobrze wykształconych, niż mase debili z papierkiem.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 0

a kogo obchodzi źródło zakupu/posiadania? czy twoje od zawsze, czy kupiłeś za gotówkę, na kredyt, czy w spadku - to nie ma znaczenia. W porównaniach do lokaty chodzi o rentowność interesu - porównuje się zysk z lokaty stanowiącej równowartość wartości mieszkania z zyskiem z najmu. Czego tu nie rozumieć. To że koszt pozyskania dla jednego wciąż trwa (spłaca kredyt) - nie należy do tematu rentowności. Inaczej wszystko byłoby porównywane do kosztu uzyskania dobra za pomocą kredytu. A tak nie jest. Wychodząc ze sklepu z kupionym przed momentem aparatem fotograficznym za np 5000 - jest już on warty tylko ok 3500 (to tylko przykład) :). Zbrodnia - nie? Szczególnie jak ktoś za ten aparat zapłaci finalnie 6500 - bo bierze go na kredyt :)

?

- "Bo w cenę jest wliczony podatek, który co miesiąc trzeba "w zębach" oddawać US."...tutaj widać jakie masz pojęcie o płaceniu podatku z tytułu najmu.

- "Mam chatę po rodzinie i chcę odzyskać kasę." ...to je sprzedaj a poza tym spadaj z tego forum trolu.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Macie akademiki więc po co jęczycie. Nie ma kasy na mieszkanie do do akademików wynocha.

I jeszcze placzecie ze panstwo nie dba,
Miejsca w akademikach SĄ, tylko wy nie chcecie tam mieszkac, bo tam nie wolno chlac dniami i nocami 24/7, grajac na perkusji o 3 w nocy.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 4

Są akademiki - wynocha tam.

a wlasne wykupione -niepanstwowe mieszkanie wynajme komu chce i za ile chce.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

Dlatego powinno się całkowicie znieść wszelkie opłaty,

podatki, kontrole i instytucje. O naszym życiu powinien decydować wolny rynek. Tako rzecze muj guru.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Hehehhhe.....

...ja wynajmę, tylko u mnie kaucja wynosi 120tys. Jak jest ktoś chętny to proszę bardzo.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

kaszuby

pisze gosc co jego babka z dziadem przeniesli sie 40lat temu zza wejherowa.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 2

Widzę, że nie tylko ja zauważyłam, że w trójmieście coraz więcej osób z Olsztyna. Co prawda uwielbiam Olsztyn i rozumiem, że jest tam okropne bezrobocie, ale dzięki Olsztynianom u nas też już jest ogromne bezrobocie. Dzięki!;)
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 6

macie akademik - wynocha tam.

moje mieszkanie jest wykupione i wlasne, a nie panstwowe.
wiec wynajme za ile mi sie podoba.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

Dlatego

Bo w cenę jest wliczony podatek, który co miesiąc trzeba "w zębach" oddawać US.
Może być taniej ale jak zaufać "GUANiarzom" że dotrzymają "umowy" bez podatkowej?
No jak?
I proszę mi nie pird.lić o uczciwości i takich tam!
Mam chatę po rodzinie i chcę odzyskać kasę.
I tyle na dzisiej.
Chyba na dzisiaj!
Ale co to za różnica?

Państwo ma obowiązek dbać o studentów, a nie bezczynnie patrzeć jak cwaniaki na nich żerują napychając sobie kiesę!

Czas wprowadzić odpowiednie regulacje dotyczące cen wynajmu lokali dla studentów!
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 14

dlaczego w drugim przypadku nie uwzględniłeś inflacji?

Przecież to jest błąd logiczny wyliczeń!