Dlaczego wynajęcie mieszkania studentowi tyle kosztuje?

Opinie do artykułu: Dlaczego wynajęcie mieszkania studentowi tyle kosztuje?.

Nasz poniedziałkowy tekst o studentach protestujących przeciwko właścicielom mieszkań, oferujących niski standard i oczekujących wysokich opłat, wywołał lawinę komentarzy i maili do naszej redakcji. Pisali głównie właściciele mieszkań. Zdecydowaliśmy się na publikację listu od pana Piotra, który z ekonomiczną precyzją tłumaczy, z czego wynikają rynkowe stawki najmu.W poniedziałek zamieściliśmy list naszego czytelnika, studenta, który bardzo krytycznie pisał o zwyczajach panujących na rynku ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jest wiele ogloszen ze jakas babunia pokoj wynajmnie studencikowi za grosze, czemu tam nie pojdziecie?

Co? Bo babunia nie pozwoli wam puszczac muzyki w nocy?
I dobrze.
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 1

bo musi starczyc na alkohol i mandaty od policji za zaklocanie ciszy nocnej.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

Nie podobają się ceny za wynajem mieszkań, to wynajmij sobie pokój będzie taniej, albo studenciku do akademika. Nie stać cię , to nie bierzesz proste.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

studenciku

to jest prawo rynku.
a co mnie obchodzi, że studencik chce więcej za mniej? czy ktoś go zmusza do wynajęcia za drogiej kwatery? niech szuka tańszej i jak najdalej od ludzi. w decathlonie namioty są w promocji.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 4

wielokrotny wynajmujący - przed wynajęciem podstawa to - ZDJĘCIA STANU TECHNICZNEGO MIESZKANIA I WSZYSTKICH OBECNYCH USZKODZEŃ ORAZ UKRYTYCH TAKICH JAK ZAMALOWANE GRZYBY NA ŚCIANIE. Dlaczego ??? najemcy mają w zwyczaju nie oddawania kaucji i wówczas wynajdują te i inne powody najczęściej podciągają kaucję pod koszt remontu , niezbędnego z ich punktu widzenia by doprowadzić mieszkanie do stanu pierwotnego. Nie zdarzyło mi się bym odzyskał kaucję, raz na mój koszt wycyklinowano i polakierowano cały parkiet w mieszkaniu , innym razem malowanie całego mieszkania bo gdzieś w rogu wylazł zamalowany grzyb , innym razem remont rur odpływowych bo ... "zatkałem" jakimiś papierami co je wpychałem do spływu ... Wyobraźnia najmujących nie zna granic byle by nic kaski nie oddać !!!
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1

ja nie mam nic jeśli zachowują się normalnie. sama jestem z mazur. jak rozpoczynałam studia to przez pierwszy rok mieszkałam w wynajętym pokoju. później w akademiku pg,w sumie w dwóch różnych. bywały imprezy, ale w weekendy! poza tym tam mieszkali ludzie, któzy także imprezowali.
teraz mam (kolejny raz) hołotę nad sobą.
mi lotto skąd przyjeżdżają, byle zachowywali się NORMALNIE. nie mieszkają pośród równego sobie bydła (niech bydło nie czuje urazy z powodu porównania do studentów...), ale pośród ludzi, którzy pracują, mają małe dzieci.
niestety, normalnie się nie zachowują. jednak my już mamy doświadczenie z bydlęctwem, więc się nie damy.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

"mają prawo żyć w GODNYCH warunkach" - to zachowujcie sie GODNIE.

i chodzcie spac normalnie, a nie nad ranem. i nie niszczcie wynajmowanych mieszkan.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2

naiwny prawnie

naruszenie miru domowego, ochrona praw lokatorów (a nie właścicieli lokali), przewlekłość postępowań sądowych, ograniczenia eksmisyjne.

Za takie prawne bulbe płacą wynajmujący "premię za ryzyko"
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 2

no właśnie - specjalna oferta banków i deweloperów

i handlarze najmem na lodzie. A bank deweloper student zadowoleni
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

no tak tu PO kochają, fatalnie wypaliłeś z tym adamowiczem

z samym Piotrem byś miał 10 plusów
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

SK Bank ma gwarancje BFG. Łatwo sprawdzić.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dla mnie koszt, bo ...

gdybym miał sprzedać mieszkanie dziś - nie posiadałbym tego.

Trochę inna sytuacja niż kiedy ktoś lokuje gotówkę.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

trojmiasto pl

zawsze znajdzie temat zastępczy, podobnie jak rząd, a wrak tupolewa nadal w Moskwie
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

"Lokaty 1 miesięczne:
1 Getin online - Lokata na start 5,00% (4,05%) - 500 zł - 20.000 zł "
5%... ale w skali roku...
Na miesiąc to 0,42 % ~ 84 zł od 20 000 zł, do tego -19% od zysku, zostaje na czysto 68 zł...
Nic, tylko żyć z odsetek :D
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0

idą po trupach bo muszą sie utrzymać

ociec już nie wpuści nazad na gospodarkę, da drugiemu co się ostanie na roli. DLATEGO to persony non grata.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

dziwię się też deweloperom

taki student (tzn. jego rodzice którzy mają morgi na kresach) to prawdziwy skarb. Dlaczego nie robią kampanii promujących. I oni zarobią i studenci skalkulują że kupić - opłacalne.
Myślę że Ci co wynajmują są zdezorientowani, a Ci co mówią że nie wiedzą czy po studiach zostaną też robią błąd. Zawsze mogą sprzedać nawet bez zysku, ale mają swoje mieszkanie.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

mieszkania

ja ma mieszkanie wlasnosciowe przy 4 osobach oplaty za mieszkanie wynosza prawie 1000zl, wiec dlaczego student ma placic taniej
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Co za bzdura

To się nazywa podejmowanie biznesu bez ryzyka. Podejmujesz inwestycje - musisz liczyć się z ryzykiem, a nie przerzucać jego koszt na kogoś innego. Tak samo jak z kosztem pustostanu - nikogo to nie obchodzi, że masz problem z wynajęciem i dlatego chcesz przerzucić miesiące bez wynajęcia na kogoś innego. Poza tym, artykuł studentów odnosił się również do mieszkań, które są brudne, zasyfione i źle wyposażone. Tu są główne uwagi. Chcesz być inwestorem? Bierz ryzyko na siebie.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 7

Sam się kilka razy przeprowadzałem, i pomagałem znajomym w przeprowadzkach. Zawsze na koniec jest ogólne sprzątanie. Jestem nauczony zostawiać po sobie porządek, i tak też robiliśmy.
Właściciel ocenia stan mieszkania na koniec, i ewentualnie może nie oddać kaucji. Myślę, że kaucja w wysokości 1-2 miesięcznych opłat motywuje do porządku i dbania o mieszkanie nawet jeśli, ktoś nie ma tego w zwyczaju.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Poczytaj o tych z małych miejscowości

dzisiejsze forum i poprzednie. Chyba wystarczy. Towarzycho zachłysnęło się miastem, a zachowuje jak trzoda w chlewiku (w sumie skąd takie porównanie?)
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0