Dlaczego wynajęcie mieszkania studentowi tyle kosztuje?

Opinie do artykułu: Dlaczego wynajęcie mieszkania studentowi tyle kosztuje?.

Nasz poniedziałkowy tekst o studentach protestujących przeciwko właścicielom mieszkań, oferujących niski standard i oczekujących wysokich opłat, wywołał lawinę komentarzy i maili do naszej redakcji. Pisali głównie właściciele mieszkań. Zdecydowaliśmy się na publikację listu od pana Piotra, który z ekonomiczną precyzją tłumaczy, z czego wynikają rynkowe stawki najmu.W poniedziałek zamieściliśmy list naszego czytelnika, studenta, który bardzo krytycznie pisał o zwyczajach panujących na rynku ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

W Starogardzie Gdanskim jeszcze taniej :)

Jesli kogos nie stac jest alternatywa.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1

O patrz

A na trojmiejskim rynku nieruchomości ( przekładając na Twoje rozumowanie) jeździ parę tico w cenie tico, pare roverow w cenie rovera, a niestety więkoszość mieszkań to tico w cenie rovera albo rover w cenie domu w Malibu.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 4

Lilith, nie miałem zamiaru Cię obrażać i uważam, że tego nie zrobiłem. Wiadomo, że rudera za grubą kasą to przegięcie. Może na początek ustalmy o jakich wynajmujących chcemy rozmawiać. Czy o tych którzy nie mają kredytu na wynajmowane mieszkanie i w stanie bardzo dobrym. Czy o wynajmujących ruderę.
Ok?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

A umiesz czytać, co napisała? Że płacą 2500 plus 700zł...?
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

rozdaj wszystko biednym jak taki jesteś dobroduszny

jest wolny rynek i każdy daje takie stawki jakie mu pasują a druga strona może się zgodzić lub nie. Jak chcesz mieć tanio mieszkanie to wynajmij za gdańskiem i dojeżdżaj potem przez godzinę bo tam rynek jest inny.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 1

Studenci jak was nie stać na wynajem - to waletować w akademiku

Dobrze, że opublikowano list Pana Piotra.
Miałem taki przypadek, że wynająłem mieszkanie niby tylko dla dwóch studentów /para ona i on dla wyjaśnienia/.
Po roku z mieszkania zrobili chlew, sąsiedzi się skarżyli na ciągłe imprezy i smród palonej trawy.
Mało tego - zużycie wody wzrosło ponad 6-krotnie.
Chyba dodatkowo kąpało się pół akademika.
Wywaliłem ich na zbitą mordę nie oddając kaucji, która w połowie pokryła opłaty za zużytą wodę.
A cały zysk z wynajmu poszedł na remont.

Dlatego mam propozycję dla tych, którzy chcą wynająć mieszkanie studentom.
Spisać tak umowę aby w każdej chwili za jakiekolwiek awantury, zniszczenia można było ich wywalić.
Przeprowadzać comiesięczne kontrole stanu mieszkania i ile osób w nim zamieszkuje.
Pobrać kaucję w wysokości co najmniej dwukrotnej za wynajem.
A najlepiej w ogóle nie wynajmować temu bydłu zwłaszcza z Mazur i innych zadupi.
popieram tę opinię 22 nie zgadzam się z tą opinią 2

no name

konkretnie to swoim konkretnym i niezwykle błyskotliwym komentarzem potwierdzasz tylko, że brak Ci jakichkolwiek argumentów
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

7 osób płaci 700 zł?

7 osób płaci 700 zł czyli myjecie się w zimnej wodzie, siedzicie przy świeczkach, a w zimie będziecie palić ognisko w pokoju.

Nie bądź śmieszna!
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 6

Wszystko dobrze dopóki takich ofert jest kilka procent na rynku. Problem w tym, że niestety mamy kilkadziesiąt procent takich ofert, w związku z tym właściciele zadbanych mieszkań windują ceny do momentami absurdalnych poziomów.

Prawdą jest, że są na rynku zadbane mieszkania na wynajem, ich właściciele na pewno też są porządnymi ludźmi, tylko że przez takie rudery, ceny fajnych mieszkań są wysokie.

Idąc dalej tym tropem okazuje się, że z powodu cen i ilości ruder na rynku mamy wybór tylko w ruderach. Oczywiście trochę to przerysowane, ale taka jest tendencja.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 8

Właśnie....

...i tak to wygląda inwestowanie w mieszkania przez swoich właścicieli....a tutaj misiek wyjeżdża z ekonomią i jakiż on koszty ponosi.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2

Tak oczywiście

To czy ktoś jest kogoś wnuczkiem jest do sprawdzenia. Jest bardzo wielu tzw życzliwych, którzy piszą anonimy. Lokatorzy mogą spowodować też jakieś problemy.
Lepiej więc wynajmować legalnie.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

ja wynajmuję 2 pokoje mieszkanie we wrzeszczu za 1200 zł

całkowicie umeblowane i wyposażone w AGD i bez grzyba. Meble mają max kilka lat. Problem w tym że studenci nie potrafią uszanować dobrych warunków jakie im tam zrobiłem i nie sprzątają w ogóle. Teraz mam już umowę tak zapisaną że jak nie będą sprzątać to będą musieli płacić za sprzątanie ale muszę przez to odwiedzać ich raz na 2 tygodnie i sprawdzać stan mieszkania.
popieram tę opinię 24 nie zgadzam się z tą opinią 1

To nie matematyka to rachunki

Świetna analiza,wszystkim się kłaniają rachunki,to żadna matematyka,to tabliczka mnożenia.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 0

W Tczwie też jest taniej

I co z tego?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Nie tędy droga

Fajny artykuł, ale nie tędy droga. Pytanie, dlaczego budujemy nowe siedziby UG a zapominamy o akademikach. Domy studenckie powinny być integralną częścią infrastruktury uczelnianej. Rozumiem, że młody człowiek i to jeszcze z małego miasta ma duże problemy z kosztami mieszkania, Aby wyrównać szanse uczelnie powinny zapewniać akademiki.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 3

Policz

Policzyłaś dobrze? Z tych 2500 zł to ile wynoszą opłaty za media i wywóz śmieci?

Ach Ci studenci...brudasy i niechluje......no ale nie wszyscy...

...bo jak ja kiedyś byłem studentem to robiliśmy dyżury na sprzątanie.....to nie ja to oni, he, he, he.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 0

i dlatego

płacicie więcej!!!
przez jednego debila cierpią inni!!!
czas nauczyć się życia w tym kraju, jak już chcecie się oderwać od spódnicy mamusi.
Życie kosztuje!!!

W Polsce sa jeszcze tanie pokoje.

Ja wynajmuje pokoj w niemczech w malej miejscowosci cena 1000 PLN 7m2, nie mowiac ile kosztuja pokoje w München, Frakfurt, Hamburg, Berlin.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 4

a kolega liczyć potrafi? w szkole podstawowej był?

wie co to jest amortyzacja?
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 4