Dlaczego wynajęcie mieszkania studentowi tyle kosztuje?

Opinie do artykułu: Dlaczego wynajęcie mieszkania studentowi tyle kosztuje?.

Nasz poniedziałkowy tekst o studentach protestujących przeciwko właścicielom mieszkań, oferujących niski standard i oczekujących wysokich opłat, wywołał lawinę komentarzy i maili do naszej redakcji. Pisali głównie właściciele mieszkań. Zdecydowaliśmy się na publikację listu od pana Piotra, który z ekonomiczną precyzją tłumaczy, z czego wynikają rynkowe stawki najmu.W poniedziałek zamieściliśmy list naszego czytelnika, studenta, który bardzo krytycznie pisał o zwyczajach panujących na rynku ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

cd

Oczywiście to sam koszt wynajmu! Jeśli mam być precyzyjna, to do tego płacimy dodatkowo tkz czynszowe w wysokości 700 zł... Bo przecież każdy musi mieć swój wkład
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

studenci powinni poczekać na RNS od 01 stycznia

dychę lub 2 dychy na wykończenie rudy funduje
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Różnica

polega na tym, że jedna sprawa to mieć lokal w dobrym stanie, zwyczajnie urządzony, wart swojej ceny i próbować zarobić na nim, druga natomiast to mieć lokal w stanie słabiutkim, częściowo umeblowany pewnie kupiony za duże pieniądze bo ktoś sięnie zna albo odziedziczony po babci w 1973 roku i od tego czasu nieruszany i za taki lokal żądać ogromnych kwot. Niestety oferty drugiego typu stanowią większość na trójmiejskim rynku.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

będziesz miał mieszkanie - zrozumiesz

nikt na siłę nikomu wynajmu nie wciska. nie podoba się - szukasz dalej.
hmm... pytanie: a czemu musisz studiować w gdańsku? a tak w ogóle to studia też nie są obowiązkowe! nie podoba się/za drogo? gdzie indziej szukaj. i miasta i uczelni i wynajmu.
popieram tę opinię 21 nie zgadzam się z tą opinią 3

Jest różnica

osoba pracująca lub rodzina jeśli wynajmiesz im to raczej będą dbali o miejsce w którym mieszkają a studenci nie sprzątają w ogóle i nie dbają bo traktują to tylko jako miejsce do spania i chlania. Nie mówię że wszyscy ale często się trafia na właśnie takich. Sam byłem studentem jeszcze 3 lata temu i też wynajmowałem z kolegami mieszkanie ale zrobiliśmy dyżury i raz w tygodniu 1 osoba sprzątała całe mieszkanie po imprezach to razem sprzątaliśmy.
popieram tę opinię 21 nie zgadzam się z tą opinią 2

za komuny

nie było takiej fabryki bezrobotnych jak teraz na uczelniach, do tego każdy miał pracę.
A za komuny student musiał się bardzo napocić by wynająć mieszkanie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Wynajmuję już trzecie mieszkanie, zawsze z ogłoszeń strony trójmiasto.pl. Żaden właściciel nawet nie pomyślał by zgłosić wynajem do skarbówki, zawsze tyko pieniądze do ręki, broń Boże na konto ect. To jest zwykłe oszustwo i cwaniactwo. Raz nie dostałam ani złotówki z kaucji, choć zawsze po sobie sprzątałam, nie robiłam żadnych imprez, mam średnią 5.0. Wystarczyło zgłosić do urzędu cwaniaka, już nie podskoczy. Miejcie się na baczności, bo to właśnie za was nasz rząd powinien się wziąć i to ostro. Moja siostra wynajmuje nowe 2-pokojowe mieszkanie, za 1000 zł + opłaty na Łostowicach, do tego normalnie podatek i wszystkie inne niezbędne opłaty. Warunki są świetne, to co samej mi przyszło wynajmować w przeciągu tych trzech lat to po prostu dramat. Już nawet szkoda mi o tym pisać, kilka książek by wyszło, ale oczywiście najlepiej nas wszystkich zaszufladkować. Mam propozycję, zaszufladkujmy tak też właścicieli, skoro większość z nich to zadufane w sobie cwaniaki, z dziada pan ect.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 18

kto minusuje ?

4 MINUSY - stawiam na Pana Piotra, redaktora i Budynia :)) a kto czwarty ?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

Stąd ten tytuł,

że dyskusję rozpoczął apel umieszczony w serwisie ogłoszeniowym przez studentów właśnie. Vide poprzedni artykuł o tej tematyce (link w tekście).
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jak studentka jest ogarnieta i ladna to moze mieszkanie miec wynajete za darmo tzn.za sex... :) ona oszczedza i wlasciciel jest zadowolony:)
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 5

a ile to wynajmowanie kosztuje studenta!!!!

Dobra, dobra! Wynajmujący mieszkania cwaniakują i tyle!!!! Robią naloty na mieszkania, dzwonią, nasyłają sąsiadów bo jest za cicho! Paranoja! Za mieszkanie 4 pokojowe, w którym mieszkamy w 7 osób płacimy 2500 bo wynajmujący stwierdził, że płacić będziemy od osoby, a nie kwotę miesięczną! Owszem jest ciężko, bo mieszkanie w 7 osób to jak mieszkanie w hostelu, ale zawsze po sobie sprzatamy, zachowujemy się w miarę cicho... Dodam, że mimo tak dużych oplat, mieszkanie było tylko wyposażone w kuchni i łazience, reszta umeblowania to nasza zasluga! Na dodatek gdy wspomnieliśmy o remoncie, to facet od którego wynajmujemy powiedział że mamy sami sobie wyremontować i na własny koszt, on ewentualnie jeśli mu się spodoba, odliczy nam to potem z kosztów... Wiem, że nie tylko my tak mamy, bo gdy rozmawiam z ludźmi z roku to mają to samo!
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 13

nie ma lepszej lokaty niż wynajem mieszkania

nie ma lepszej lokaty niż wynajem mieszkania
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 20

Pojeździłbyś trochę to też byś tak stwierdził.

Ich przerasta nawet obsługa biletomatu.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 4

Nigdy, przenigdy

Nie wynajmę mieszkania studentom !! Dość, że wynajmują lokal poniżej mojego mieszkania. Alkohol, trawka, tabuny ludzi, głośna muzyka, wrzaski na balkonie, dzikie imprezy w weekendy, 2x w tygodniu Policja.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 2

no nie

rata 1300, kredyt na 10 lat miałem wkład własny-mieszkanie na OS Pogodnym z widoczkiem na całe miasto.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

mają tam szkoły a nie chcą - muszą koniecznie nad morzem

niestety, kolega wyjechał - ja też chcę do Gdańska
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

konkret

konkretnie,większe głupoty tylko radio Erewań podawało.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 4

Proszę - lista lokat

W nawiasach to zysk "na czysto"

Lokaty 1 miesięczne:
1 Getin online - Lokata na start 5,00% (4,05%) - 500 zł - 20.000 zł
2 Idea - Lokata na dobry początek 5,00 (4,05%) do 10.000 zł

Lokaty 50-dniowe
1 Lion's Bank - Lokata Bonjour 5,00% (4,05%) min 100.000 zł

Lokaty 2 miesięczne:
1 Getin online - Lokata na start 5,00% (4,05%) - 500 zł - 10.000 zł
2 Mazovia bank - MojaLOKATA POWITALNA 5,00% do 20.000 zł
3 Deutsche bank - db Lok@ta 5,00 % 2.000 - 10.000 zł z ror
BZ WBK - Lokata avocado 5,00% do 10.000 zł z ror

Lokaty 3 miesięczne
1 Getin online - Konto z lokatą 7,25% (5,87%) do 5.000 zł*2
Open online - Konto z lokatą 7,25%% do 5.000 zł*2
3 Idea - Lokata na dobry początek 5,00 (4,05%) do 10.000 zł
4 Getin online - Lokata na start 5,00% (4,05%) do 10.000 zł
5 Noble bank - Lokata na otwarcie II 4,75% (3,85%) - min 50.000 zł z ror
6 Noble bank - Lokata na otwarcie II 4,50% (3,65%) - min 100.000 zł z ror
7 SK bank - Lokata sezonowa TOP 4,20% (3,40%)
8 Meritum - Pierwsza lokata 4,00% (3,24%) - 500 - 10.000 zł
9 neoBANK - energoLOKATA 3M PLUS 4,00%
neoBANK - Lokata ZUZANNA 4,00%

Lokaty 6 miesięczne
1 SK Bank - eLokata24 4,00% (3,24%) zmienne

Lokaty 9 miesięczne
1 SK bank - Interlokata standard 4,00% (3,24%) zmienne

Do tego:

SKOKi
Kasa Polska - Lokata jesienna 5,50% - 6,00%
Kasa Polska - Lokata zmienna 4,20% - 6,80%
SKOK Wołomin - Lokata dla KAŻEGO z ror 5,20% - 6,35%
SKOK Wołomin - Lokata dla KAŻEGO bez ror 5,00% - 6,20%
SKOK Wołomin - Lokata STAŁA BIS 5,80% - 5,90%
SKOK Nike - Lokata Diamentowa 12,50%
SKOK Nike - Lokata szczęśliwa 13tka 4,75% - 5,25%
SKOK Arka - Pieniądze na start 5,50%
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 4

Ależ mądry Pan

Pewnie kończył pedagogikę specjalną. Trzeba było nie kupować mieszkania tylko wpłacać na lokatę a nie płakać teraz. Nie słyszałem żeby do lokat dostęp mieli studenci, którzy mogliby w jakikolwiek sposób narazić te cenne pieniążki na stratę, a poza tym jak już Pan taki inteligentny, mądry i w ogóle popularny w gronie swojej rodziny to trzeba nie wynajmować studentom i tyle. I tu pojawia się smutna, lecz prawdziwa konkluzja tego wszystkiego, że gdyby nie studenci, którzy stanowią niemalże w całości stronę popytową to byście w tych mieszkaniach mogli sobie siedzieć i patrzeć na gołe ściany albo wynajmować za bezcen komu popadnie.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 18