Dlaczego wynajęcie mieszkania studentowi tyle kosztuje?

Opinie do artykułu: Dlaczego wynajęcie mieszkania studentowi tyle kosztuje?.

Nasz poniedziałkowy tekst o studentach protestujących przeciwko właścicielom mieszkań, oferujących niski standard i oczekujących wysokich opłat, wywołał lawinę komentarzy i maili do naszej redakcji. Pisali głównie właściciele mieszkań. Zdecydowaliśmy się na publikację listu od pana Piotra, który z ekonomiczną precyzją tłumaczy, z czego wynikają rynkowe stawki najmu.W poniedziałek zamieściliśmy list naszego czytelnika, studenta, który bardzo krytycznie pisał o zwyczajach panujących na rynku ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

projekcja ;))

Najem prywatny można rozliczać według skali podatkowej (w 2013 roku 18% i 32% od dochodu), czyli na tzw. zasadach ogólnych oraz ryczałtem (w 2013 roku 8,5% od przychodu). W przypadku działalności gospodarczej, główne formy rozliczenia to podatek według skali podatkowej (w 2013 roku 18% i 32%) oraz podatek liniowy (w 2013 roku 19%).

ktoś kto pisał ten artykuł jest ultra optymistą ;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

można ale nie o to w tym chodzi wszystkim
prawo powinno być tak skrojone by było optymalne dla każdej ze stron i nie faworyzowało żadnej z nich.
A u na w kraju rządzi populizm bo takich głosów od "lokatorów" w urnie będzie znacznie więcej...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Uwag kilka do tekstu p. Piotra

Kalkulacja prawidłowa, w przypadku, gdy ktoś zainwestował teraz kilkaset tysięcy w kupno mieszkania. Jednak na rynku nie brakuje mieszkań i paradoksalnie, jest ich najwięcej, których obecni właściciele grosza w nie nie włozyli. Przechodziły one z pokolenia na pokolenie (często to jeszcze przedwojenne kamieniczki) lub zostały za grosze wykupione ze spółdzielni. Nie wspominam już o "puszczanych na wynajem" mieszkaniach kwaterunkowych. Nie wchodzi więc w grę argument,że dochód musi zawsze przewyższać ten z lokat, bo właściciel na starcie nie dysponował wszak żadnymi pieniędzmi, które mógłby inaczej ulokować. Nie do końca jest też prawdą, że właścicielom zależy na najmie długoterminowym, a studenci są tylko od października do czerwca. Bo część ofert od razu ma klauzulę - tylko dla studentów, czyli na rok akademicki. Doświadczenie mam z obu stron: swoje mieszkanie w Warszawie wynajmuję, studentom zresztą, którzy w lecie wyjeżdżają - płacą mi wtedy tylko 75 proc. kosztu najmu, liczników nie, bo nie korzystają (są solidni, więc zależy mi, żeby zostali na dłużej, jak znajdą pracę po studiach - to dwie osoby), z drugiej strony sama, już na emeryturze, wybrałam morze, wynajmuję tu mieszkanie dla siebie. Od trzech lat to samo, i sporo czasu zajęło mi znalezienie takiego na dłużej, fajnego, sensownie umeblowanego i urządzonego. Bo te najciekawsze były właśnie tylko na rok akademicki albo w cenie z sufitu. Znalazłam w końcu, w nieduzym prywatnym (własność jednej rodziny), kilkumieszkaniowym domu blisko morza. I co najważniejsze, za sensowną cenę. Jako emerytka okazałam się pożądaną osobą - wiadomo, nie grozi mi, że nie będę miała środków finansowych - w przeciwieństwie do osób pracujących (ew. bezrobocie). A kwota jaką płacę jest o 20 proc. mniejsza niz kwota uzyskiwana za wynajem studentom w Warszawie (tu jednak najem jest tańszy).
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

ok ale mowę najmu okazjonalnego lokalu mieszkalnego może zawrzeć właściciel będący osobą fizyczną, ale nie prowadzącą działalności gospodarczej w zakresie wynajmowania lokali do tego najemca składa oświadczenie w formie aktu notarialnego, w którym poddaje się egzekucji i zobowiązuje się do opuszczenia lokalu mieszkalnego w konkretnych sytuacjach. Ponadto, jeszcze przed podpisaniem umowy najemca musi wskazać inny lokal, w którym będzie mógł zamieszkać w przypadku eksmisji.
wiec nie jest tak różowo
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

POWIEM KROTKO:

Nie chcesz? Nie bierz!

Znajdź takie, jakie Ci się spodoba.

Nie ma go kilometr od uczelni? Na pewno znajdziesz na Szadółkach!

To że mieszkanie kosztuje tyle ile kosztuje uzależnione jest od kondycji rynku. Jeżeli właściciel wie, że może mieszkanie wynająć za 2000 zł to dlaczego ma wynająć za 1200 ?

Jeżeli źle oszacował rynek - jego problem. Mieszkanie będzie stało. Znam takie przypadki. Ale Tobie, Najmco, NIC DO TEGO !!!

Albo warunki Ci pasują, albo szukaj innego.

Święte prawo właściciela, że robi ze swoją własnością co chce. Możesz próbować negocjować... Zwykle trochę urwiesz, ale nikt nie ma obowiązku oddać Ci mieszkania za tyle ile proponujesz! A ty nie masz powodów, żeby się obrażać na cały świat, że jest be. No, chyba, że jeszcze nie dorosłeś do studiów, a może nawet do ogólniaka.

I jeszcze jedno: póki ktoś nie zainwestuje swoich pieniędzy, swojego czasu, swojego zdrowia w jakikolwiek biznes, to zawsze będzie myślał, że coś mu się należy.

STUDENCIE, NAJEMCO: chcesz tanio - bierz ruderę, chcesz komfortowo - płać.
Ale pamiętaj: NIKT DO NICZEGO CIĘ NIE ZMUSZA !!!
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

tylko do10.000 pln?

A co to za kwota w ogóle? Śmieszne.

same komentarze świadczą o poziomie wynajmujących

Przeczytałam artykuł i co gorsza, część komentarzy pod nim i jestem mocno zszokowana i przerażona. Zastanawiam się czy właściciele mieszkań którzy z tak wielką wrogością, nienawiścią i chamstwem wypisują o wszystkich studentach, mają swoje dzieci, które też studiują bądź wybierają się na studia?Czy chcielibyście żeby traktowano ich z taką pogardą?Z drugiej strony zabawne są nakazy w stylu"wynocha do akademików", ludzie obudźcie się!!!Gdyby nie STUDENCI, nie mielibyście szans wynajmować mieszkań a już napewno nie po takich cenach!!!Wystarczy spojrzeć na miasta, w których nie ma Uczelni Wyższych i zobaczyć że popyt na wynajem jest tam niski!!Po tak prostackich i złośliwych wypowiedziach nacechowanych nienawiścią zaczynam się bać życia w Trójmieście, wśród takich ludzi..
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 6

Z pewnością nie płaci podatku od wzbogacenia i ma rację, ponieważ z tytułu najmu należy płacić podatek od najmu:)

ja tez odpowiadam..

dywan ... nowiutenki.. . sam sobie zrobil plamy od petow .. przeciez oni obiceywali palenie na balkonie ..to nei ich wina .. a ze slady.. byly schowane na czas odbioru,,kurcze,, jak to sie stalo.. a ze noze i lyzki wyszly, czego juz szczerze nie kumam bo sa tanie .. tez .. amba ... wow ... a impreza po ktorej slady krwi byly widac do parteru (od 2go pietra.. ).. welll oni nie chceili... i jak tu nie miec porzadnej kaucji ???..
a najlepsze ze po 2 latach chca wrocic.. tylko jak im przypomnialam.. to nagle .. ogrzewanie (miejskie) bylo za drogie .. good luck. znajdzcie tansze !!

bezwględne prawa rynku

Nie mówią nic o konieczności takiej a nie innej wysokości cen wynajmu. Ktoś będzie chciał wynająć za daną kwotę - świetnie. Nikt nie chce wynająć? Nie płacz jak ci źle, że studenci to brudasy, a ty musisz wyjść na swoje.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Na lokatach Bitcoin

w sieci TOR można zarobić nawet 20% w dodatku Bitcoin cały czas idzie w górę.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

odlicz pan inflację od lokaty i licz pan teraz bo te 4% to o wiele za wiele wszak inflacja jest rekompensowana ceną rynkową a na lokacie pomniejsza zysk panie ekonom
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Uczelnie kształcą młodzież

a czy wychowują???
Może powinny powstać na każdej uczelni gabinety dla niedostosowanych do życia w społeczeństwie studentów. I np chlewiarzy najemców zgłaszałoby się do takiego gabineciku na lekcję wychowania.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2

przyczepy?!

Nasz klimat na to nie pozwala w przeciwnym razie wiele biedniejszych rodzin by tak mieszkało !!!!

Tylko szkoda!!!

Tylko szkoda!!! Że nie wrócą do cen z przed 15 laty.....
Kawalerka za 30 tys.
Baja!!!

tak..... i dlatego, że dostał od swojej Babci to musi Tobie (i Tobie podobnym) najlepiej użyczyć nieodpłatnmie;-)

Dziewczynko, jak juz będziesz miała swoje mieszkanie i będziesz musiała je utrzymac, zrozumiesz jakie sa koszty i jakie prace remontowe i kiedy nalezy wykonać. Oczywiście to tez kosztuje
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

w monachium, geteborgu,boras,itp

zarobki 3 razy większe a mieszkania w niskich cenach,jedź i zobacz. łatwo pitolić przed kompem, ruszcie d*py isprawdzajcie. to proste.ja od kilku lat wyjeżdzam i widze , byłem w 6 krajach, w szwajcarii było drogo. ale bez jaj. a dojazd do pracy 50 km to standard, jak ktoś pierdzi w stołek i nie zna realiów niech nic nie pisze