Dlaczego wynajęcie mieszkania studentowi tyle kosztuje?

Opinie do artykułu: Dlaczego wynajęcie mieszkania studentowi tyle kosztuje?.

Nasz poniedziałkowy tekst o studentach protestujących przeciwko właścicielom mieszkań, oferujących niski standard i oczekujących wysokich opłat, wywołał lawinę komentarzy i maili do naszej redakcji. Pisali głównie właściciele mieszkań. Zdecydowaliśmy się na publikację listu od pana Piotra, który z ekonomiczną precyzją tłumaczy, z czego wynikają rynkowe stawki najmu.W poniedziałek zamieściliśmy list naszego czytelnika, studenta, który bardzo krytycznie pisał o zwyczajach panujących na rynku ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Gdzie ty takich bzdur sie naczytales.Napewno tak nie jest w illinois.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

Tępaków obchodzi tylko

żarcie, picie i spanie
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nie wynajmują tylko oferują. Zagubiony student mógł pomyśleć w lipcu o poszukaniu lokum wtedy gdy było pełno ofert. Można było przebierać i się targowac.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

A dola dla Tuska

Autor zapomniał powiedzieć że od lokaty bierze swoją dole jeszcze tusk podatek VAT 23%. Ciekawe czy autor płaci podatek od wzbogacenia się z tytułu wynajmu mieszkania ??
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

ale u nas jest socjalizm

mieszkania komunalne, zasiłki, dodatki, bezzwrotne pożyczki, dotacje... wszystko ku chwale urzędniczej masy!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

wróć do podstawówki...

tam uczą takich rzeczy. Inflacja pomniejsza siłę nabywcza, a więc aby za rok dysponować tą samą siłą nabywczą trzeba oczywiście 300 tysięcy złotych powiększyć o inflację. Przemyśl, jestem pewien, że kiedyś zrozumiesz.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

a popieram :)

jestem w takiej samej sytuacji, tikacz zmieści się i dojedzie wszędzie :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

no dobra

niech kosztuje ile trzeba, ale standard tez niech będzie adekwatny do ceny, a nie mieszkanie po babci - wywieźli ją do domu opieki - z domu zabrali tylko rzeczy i bez remontu wynajmują 900 zł + opłaty, albo mieszkanie dwupokojowe 2000zł + opłaty. A co mają zrobić nie studenci szukający mieszkania w tym okresie - skoro ceny potrafią sporo podskoczyć??
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 4

zawsze można mieszkać w akademiku - po co wynajmować i przepłacać
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 1

q

Proponuję jednemu studencikowi z drugim co się tak wymądrzają na forum wziąść kredyt na mieszkanie i wynająć innym swoim kolegom - sami się dowiedzą ile co kosztuje - nie wiem czy po spłacie kredytu, opłaceniu podatku co jeszcze zostanie
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 2

Jak kogoś nie stać to niech nie wynajmuje. Czy jak idzie do sklepu po artykuły spożywcze to też robi awanturę, że za drogo? Każdy ma prawo sprzedać swój towar czy usługę za taką cenę za jaką znajdzie się chętny kupiec. Sprzedający chce jak najwięcej zarobić to chyba oczywiste. Kupujący podejmuje decyzję czy odpowiada mu stosunek ceny do jakości. Jak się nie podoba to nie kupuj i koniec dyskusji. Nikt nie będzie z litości blokował sobie możliwych zysków, w biznesie nie ma miejsca na litość.
Co to kogo obchodzi że studenta nie stać? To niech idzie do roboty i wynajmie tylko pokój a nie całe mieszkanie, albo niech oszczędza i zaczeka aż będzie go stać na kredyt by spłacać własne mieszkanie zamiast komuś płacić. Po co te żale na forum, nic to nie zmieni. To samo mam w pracy przychodzi klientka i mówi że ta usługa gdzie indziej jest taniej i ona chce mniej zapłacić, to jakiś absurd u mnie jest taka cena i trzeba było iśc w inne miejsce jak nie odpowiadała cena a nie po fakcie sie targować i sobie wiochę robić. To samo mam jak wystawiam jakieś ogłoszenie że chcę coś sprzedać, mimo że wystawiam na sprzedaż rzecz o połowę taniej niż sama zapłaciłam to piszą mi maile że gdzieś kiedyś widziały takie samo taniej, żenada. Ludzie nauczcie się, że nikt nie ma obowiązku dawać ceny niższej niż konkurencja, każdy może sobie ustalić cenę jaką chce i mieć to w d*pie że ktoś inny oferuje to samo 2 zł taniej.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 1

hhhaha zanim rozbierzesz płyte - to nowe silikaty zagrzybieją

wiec nie mow hop ;) stare bloki sa dobrze zabezpieczone przed osiadaniem itd..... nowe NIE, nowe sa szybko i na mokro robione =grzyby odpadajace tynki, woda na oknach w srodku itd.... wartosc jest podobna z tym ze - nowe w tej samej cenie to mozesz kupic OOOOOOOOOOOOOOOO tak daleko od wszystkiego
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 2

ZHR

Hej lemingu nie trać wiary Rzekł profesor kiedyś stary. Chcesz być sławny,oraz wielki Wpieprzaj szczaw i mirabelki A jak przeżyć ci się uda To zobaczysz inne cuda. Z Amber Goldu złote sztaby Chłopów przerobionych w baby. Dwa kasyna na cmentarzu Śluby gejów przy ołtarzu. Za Madonnę zwrot kasiory Bezrobocia spadek spory. Sprawną kolej ekspresową Sól drogową bardzo zdrową. Dach zamknięty na stadionie Tunel który w wodzie tonie Dla Małgosi suknie nowe Za pieniądze PO składkowe Ze związkami cud debatę I niewinną S. Beatę Oraz to co się już zdarza Los z loterii do lekarza.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Kretyn? A to niby czemu? Tak, jestem studentem, jestem tu po to żeby SIĘ UCZYĆ, dorabiam sobie w międzyczasie także na wynajem starczy. Nie mam znajomości, które umożliwiłyby mi zajęcie dobrze płatnego stanowiska. Radzę sobie SAM! I wiesz co? Przynajmniej żyję w realnym świecie, otoczony normalnymi ludźmi a nie takimi palantami jak ty. Przyznaję, nie stać mnie na willę, ale nawet gdyby było mnie stać to pewnie bym jej nie kupił / wynajął. Chodzi mi tylko o NORMALNE warunki mieszkaniowe a nie rudery za kosmiczne pieniądze (np. kawalerka z grzybem 17m2 za 1300 + opłaty i to nie jest z kosmosu tylko z trójmiejskich ogłoszeń). Chodzi mi o ODPOWIEDZIALNOŚĆ właścicieli mieszkań - chcesz porządnych studentów to i daj porządne warunki. Proste.

robicie z trojmiasta druga warszawke wsiury

nie przywozcie swych rolniczych nawykow do miasta, tu nie warmia.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 7

Znajoma wynajmuje

też kawalerkę, na Żabiance, ok 27m2, umeblowana, czysta, ze wszystkimi sprzętami (nawet płyta indukcyjna w kuchni) - koszt 800+opłaty. Ja wcześniej wynajmowałam dwupokojowe mieszkanie na Żabiance, ok 38m2, też z bardzo dobrymi warunkami i płaciłam 1050+opłaty. Normalna cena przy normalnych warunkach mieszkaniowych nie powinna przekraczać według mnie za kawalerkę do 800+opłaty, 2-pokojowe - 1100-1200+opłaty.

sprzedaj :)

Hej... panie student, sprzedaj swoje mieszkanie i pieniążki włóż na procent.
Jaki masz problem?

ale u mnie w łączniku w akademiku naprawdę była kolejka na sprzątanie łazienki

i nie było syfu.

Zresztą wynajęcie mi mieszkania to złoty biznes. Lubię trochę pomajsterkować, więc zawsze opuszczałem je w dużo lepszym stanie, niż zastałem.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Tak na boku to Wam powiem że jako Wynajmujący spotkałem się kilka razy z naprawdę porządnym Najemcami i wtedy

nawet kiedyśmy się rozstawali to bylo miło i żadnych zadrażnień ale warunek musiał być jeden -obie strony były fair.Sam odpuściłem fajnym ludziom lekkie dewastacje,oni zaś coś tam zostawili(typu ładny kubek) czego nie oplacało im się wywozić i obie strony były zadowolone.Gorzej jak się trafi po jednej albo drugiej stronie konkretny oszust...Nie gloryfikuję wynajmujacych i nie potepiam w czambuł najemców-nasz kraj to jeszcze do standardow zachodnich czy nawet środkowoeuropejskich ma daleką drogę...
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 1