Do osób poszukujących

jeśli to nie tajemnica, chciałbym zapytać, ile chcielibyście zarabiać
na rękę brutto, jako podstawę ?
Pytanie szczególnie skierowane do osób poszukujących etatu
od min. 1 m-ca ?
Dziękuje za info.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Do osób poszukujących

Pytanie jest niejednoznacznie. Każdy ma inne wykształcenie i doświadczenie, zakres obowiązków i odległość pracy od domu. Znaczenie mają także dodatki typu samochód, telefon, ubezpieczenie zdrowotne,(wiem, to luksus) wszystko wpływa na wysokość pensji, która satysfakcjonuje pracownika.

Jak pracodawca chce pracownika, który odwali po łebkach pańszczyznę i poleci do drugiej pracy to zaproponuje byle ochłap najprawdopodobniej na umowę o dzieło, pół biedy jak zlecenie.

Pracodawca szanujący pracownika i zdający sobie sprawę z tego że pracownik jest oddany pracy i kompetentny tylko wtedy gdy pensja daje mu utrzymanie na w miarę godziwym poziomie zaproponuje coś koło 3000 brutto ( ok 2000 netto)

jedno jest pewne za 2000 brutto (1450 netto) nie da się przeżyć (chyba ze mieszka się z rodzicami, albo ma własne mieszkanie nieobciążone hipoteką)

koszty utrzymania jednej samotnej osoby
mieszkanie (wynajem) 1000 -1200 (kawalerka)
opłaty co najmniej 200
bilety / benzyna 250
jedzenie co najmniej 300
RAZEM co najmniej 1750 zł ---- a i tak bida piszczy :)

może trafi to wreszcie do jakiegoś pracodawcy??

PRACODAWCY NIE RÓBCIE Z UCZCIWIE PRACUJĄCYCH LUDZI UPOKORZONYCH BIEDAKÓW. PRACOWNIK Z DEPRESJĄ NIGDY powtarzam NIGDY NIE BĘDZIE DOBRYM PRACOWNIKIEM !!!
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

Już kiedyś to pisałem - pracownik powinien wygenerować czterokrotność swojej pensji brutto dla firmy (jako podmiotu gospodarczego), wtedy jest sens go zatrudniać. Jeśli miałbym Cię zatrudnić za wynagrodzeniem 3000zł brutto, to firma powinna mieć przychód +12.000zł. W tej kwocie zawierają się również stosunkowe koszty stałe działalności firmy (co byś nie mylił tej kwoty z zyskiem netto).
PRACOWNIKU, kadrowcu z zamiłowania, myśl ekonomicznie lub załóż własną firmę, zatrudnij ludzi, płać im wysokie pensje...wtedy porozmawiamy.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

nie mowie żebyś mnie zatrudniał

ALE

zanim napiszesz ogłoszenie z ofertą pracy SPRAWDŹ czy stanowisko wygeneruje Ci zysk a nie zatrudniaj ludzi po to żeby sobie nimi pomiatać za marne grosze

NIE ZATRUDNIA SIĘ PRACOWNIKA JEŚLI FIRMY NA NIEGO NIE STAĆ!!
ANALIZA FINANSOWA, a nie ego prezesa, JEST PODSTAWĄ DZIAŁAŃ KAŻDEJ ŚWIADOMEJ RYNKU FIRMY!!!
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

dlatego jest bezrobocie:) Za dużo chętnych, za mało etatów. Słuszna ze wszech miar uwaga - nie zatrudnia się pracownika, jeśli firmy na niego nie stać. Firma to nie MOPS.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Bezrobocie to jedno, a drugie to chciwi, nieuczciwi, cwani pseudo pracodawcy, którzy czerpią niebywałą satysfakcję z upodlania ludzi i tylko patrzą kogo by tu wyrolować. Zaczyna się na pracowniku potem skarbówka, ZUS, kontrahenci - a potem taki prezesina z bożej łaski jeden z drugim domagają się szacunku.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Bije od Ciebie cierpką frustracją i syndromem chronicznego bezrobocia. Rozumiem, że nie możesz znieść tego, że ktoś, to jest przedsiębiorczy, zakłada firmę, haruje ja wół roboczy i osiąga sukces - to kole w oczy...bo przecież na pewno ukradł, a nie zapracował. Nie masz kompletnie pojęcia o prowadzeniu firmy i z jak ciężką pracą się to wiąże.

Przedsiębiorcy to jest prawdziwa klasa robotnicza - bez urlopów, bez zwolnień lekarskich, pakietów socjalnych, etatów, przerw...tylko praca, praca i praca. I zanim przedsiębiorca osiągnie jakikolwiek sukces (o ile mu się uda), mijają lata.

Jak w każdej społeczności, trafiają się "czarne owce", nieuczciwi przedsiębiorcy, kombinatorzy - tak i wśród pracowników gro to cwaniaczki i złodzieje, hołdujący zasadzie "czy się stoi, czy się leży, to się należy".

Nic nie stoi na przeszkodzie abyś założyła/założył własną działalność gospodarczą, pozyskał/ła środki kapitałowe, miał/ła pomysł i biznes planu i...do dzieła!!! Ciężko pracuj, stwórz nowe miejsca pracy dla innych, osiągnij sukces finansowy.

W mojej firmie zawsze powtarzam pracownikom, że jeśli ktoś z nich ma ochotę "usiąść w fotelu prezesa", to zapraszam. Może podjąć to wyzwanie i zacząć zarządzać firmą - jakoś nikt się nie kwapi:) Bo? Bo wiedzą, że to nie jest spijanie porannej kawki ale bardzo dużo odpowiedzialność i ciężka praca.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 5

Nic o mnie nie wiesz!! ale widzę ze Twoja firma cienko przędzie skoro masz czas na takie dywagacje :). Zwyczajnie lubisz takie dyskusje (jak widać w wielu wątkach) czyżby dlatego ze nie masz z kim pogadać w realu?
------------------------------------------------------------------------
ZAMYKAM WĄTEK ZA DALEKO ODBIEGŁ OD PYTANIA AUTORA !!!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

@kadrowiec - ależ mam z kim rozmawiać, aż opędzić się nie mogę:) A komentować bardzo lubię. Dobrze jest poćwiczyć umiejętność bezwzrokowego pisania na klawiaturze, być na bieżąco z frustracjami takich ludzi jak Ty - przynajmniej wiem, co w trawie piszczy ^_^

NO COMMENT :)

http://forum.trojmiasto.pl/Halewicz-tak-o-tobie-pisza-przypomnij-sobie-t271080,1,30.html
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

no i? ^_^
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Halewicz, tak z ciekawości, prowadzisz jakiś nabór? ;p
Interesuje mnie "wycena" pracy pracownika z kilkuletnim doświadczeniem w transporcie, prawie dwuletnim w handlu. Obsługa komputerów i urządzeń biurowych opanowana w sposób b. dobry. Angielski na poziomie pozwalającym bez większych problemów zrozumieć tekst pisany i mówiony. Niemiecki na podstawowym..niestety ;)
Kłopotów z kontaktami międzyludzkimi brak raczej.
Odnośnie mojej osoby - miałeś okazję poczytać trochę moich "wypocin". Wada - bezpośredniość i mówienie co mnie boli - dla niektórych pracodawców podobno to zaleta (rzadko) bo lubią wiedzieć co pracownik myśli.
Inne cechy - chęć do pracy i cholerna potrzeba zmiany czegoś na lepsze.

Chciałbym wiedzieć, co byś sam zaoferował jakbyś szukał kogoś podobnego?

O własnej firmie można zapomnieć - prawda jest taka, że nie każdy czuje się na siłach aby zakładać własną DG..a i nie każdy pasuje do takiej roli.

@funky - jesteśmy specjalistycznym zespołem, nabór na stanowiska merytoryczne robimy bardzo rzadko. Niemniej jednak będę miał Ciebie w pamięci:)

A widzisz - wada pracodawcy - żaden nie odpowie Ci na pytanie jakie zadajesz.
Domyślam się, że moje doświadczenie nie pasuje, zresztą nawet tak nie myślałem.. Ale chciałem wiedzieć co Ty masz do zaoferowania jako pracodawca.
Wybacz, ale żadne praktycznie ogłoszenie nie mówi o podstawowych sprawach jak:
- czas pracy.. a to ważne, chciałbym wiedzieć ile tak naprawdę będę musiał poświęcić swojego życia na pracy. A np teraz ja muszę być na bieżąco robiąc różne szkolenia, kursy...oczywiście poza czasem pracy!
- jaką oferuje się podstawę - prawie nigdy się o tym nie mówi bo to negatywna reklama.
- premie, marże, systemy prowizyjne i ich przejrzystość - brak informacji.
- ubezpieczenie grupowe, jakieś dodatkowe bonusy? Po co..pracownik ma zapierd**ć czy jest chory czy nie. Będzie miał dłużej L-4 to będzie wiadomo kogo pominąć podczas jakiś podwyżek..
- rozwój! - wielu pracodawcy zapomina o czymś tak ważnym - pracownik zdobywający doświadczenie w danej branży może równie dobrze spisać się na jakimś ważniejszym stanowisku. To nie tylko jakaś namiastka "prestiżu" w firmie, która naprawdę jest motywująca, ale też niesie ze sobą coś w rodzaju awansu.

A tak..zadałem pytanie - odpowiedzi "merytorycznej" na nie brak..przecież wiesz co znaczy słowo "merytoryczne" skoro się nim posługujesz ;)

Niestety pracodawcy często nie mówią wprost co oferują, nie informują tego wprost na samym początku....co na zachodzie jest nie do pomyślenia.. Tam zawsze wiesz jaką masz stawkę godzinną (nawet dla informatyków) i co masz robić. U nas taka tradycja się nie przyjęła. A szkoda, bo sami pracodawcy tracą także swój czas, skoro umawiają się na rozmowę z osobą, która ich zdaniem się nada a ta jak dopiero po fakcie, po wszystkich procesach rekrutacji, dowiaduje się, że dostanie 1500 na rękę... Za co tak naprawdę?

Inna sprawa Halewicz.. bardzo mnie zawsze dziwiła taka sprawa - jest fabryka, dla przykładu zapałek, która produkuje je w podobnych kosztach co na zachodzie. Zapałki te są sprzedawane w tych samych kosztach. Ale temu na zachodzie stać na to, aby wypłacić pracownikowi godziwą pensję. Taką za którą może nie tylko przeżyć ale też wyjść z żoną do restauracji raz na jakiś czas, iść do kina, zakupić samochód itd. U nas to się podobno nie opłaca...ale dlaczego? Takie wysokie koszty zatrudnienia są? Większe niż na zachodzie? Przecież produkuje się i sprzedaje to samo i w takiej samej cenie! Czy znasz te dysproporcje między naszym rynkiem a tamtym? Z czego to wynika?
I dlaczego tam się bardziej opłaca?

@funky - hm...widzę, że się rozpisałeś, poświęciłeś czas, zatem wypada odpowiedzieć.
Na zadane przez Ciebie pytanie mógłbym bez trudu odpowiedzieć, gdybyś określił szczególnie, a nie ogólnie jak to zrobiłeś, swoje doświadczenie zawodowe, wykształcenie, osiągnięcia zawodowe (nagrody?), zrealizowane projekty - ponadto, sprawdziłbym Twoją wiedzę ogólną, zdolność logicznego myślenia, kreatywność, sposób rozwiązywania problemów.

Powyższe dałoby podstawę, to zaproponowania Ci indywidualnych warunków pracy. Jeśli ktoś kończył ogólniak albo tzw. "ateneum" na "wydziale resocjalizacji", to niech nie liczy, że na rynku pracy będzie atrakcyjny. Korporacje określają z góry warunki pracy - firmy prywatne czynią to indywidualnie, w zależności od kandydata
Merytoryczna odpowiedź może być udzielone na podstawie merytorycznych danych...a nie "dwa lata tu, cztery tam" - to dla mnie nic nie znaczy.

Jeśli mowa o fabryce zapałek - masz rację, relatywnie koszty są te same i zarobki również. Uważasz, że pakowacz zapałek "tam" zarobi więcej od pakowacza "tu"? To się pomylisz:) Noooo chyba, że chcesz przeliczać zarobione "tam" na złotówki. "Tam" więcej się wymaga od pracownika niż tutaj - natomiast z pewnością warunki socjalne są o wiele lepsze. "Tam" jest inna tradycja prowadzenia przedsiębiorstwa - u nas zaledwie 20 lat gospodarki wolnorynkowej.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

jeśli chodzi o ostatnią kwestię - to tak - uważam, że pracownik na produkcji nawet na Niemczech zarobi o wiele więcej (biorąc pod uwagę siłę nabywczą) niż to co zarobi pracownik w fabryki w Czechowicach.
Tak samo na więcej będzie stać takiego zwykłego robola z naszej biedronki i tego samego odpowiednika na zachodzie - u nas w Gdyni były swego czasu rozmieszczone ogłoszenia za 1200, może 1300 (dokładnie nie pamiętam, ale na bank nie więcej) brutto za 3/4 etatu na kasie.
Pomijam już, że tak naprawdę ta osoba musi tyrać przez całe 8 godzin jak nie więcej..
Teraz napisz - jak różni się wartość pracy między naszym a pracującym na saksach? NICZYM. Tu się narobi i tam się narobi. Ale tam stać go na godne życie. Z czego to wynika? Tak oceniając chłodnym okiem "szefa"? A przecież ceny żywności między naszym rynkiem a np niemieckim nie różnią się aż tyle. Nawet powiem lepiej - u nas koszt życia jest coraz droższy.

wg. mnie to wynika z wiedzy o zarządzaniu ludźmi i szacunku do pracownika i jego pracy, obojętnie czy ten pracownik sprząta tylko toalety czy zarządza jakimś działem.

Nasi przedsiębiorcy, zwłaszcza Ci jednoosobowi, ale też i inni menedżerowie, o zarządzaniu ludźmi wiedzą nic lub bardzo mało, a ci drudzy mimo wielu szkoleń na ten temat słabo je przyswajają.

A jak ktoś pracownikowi proponuje, jak Halewicz cytuje:"w mojej firmie zawsze powtarzam pracownikom, że jeśli ktoś z nich ma ochotę "usiąść w fotelu prezesa" a i gorsze teksty słyszałam z wyzywaniem od matołów włącznie, (dla Halewicza co by się nie czepiał - nie do mnie skierowane) to nie ma się co łudzić że nie tylko brak tutaj predyspozycji ale i wiedzy na temat zarządzania ludźmi.

Chociaż na szczęście istnieją firmy, w 3miescie także, które tę wiedzę mają i potrafią wykorzystać, gdzie ludzie choć może kokosów nie zarabiają, to po pracy nie muszą chodzić na żebry żeby im na niedziele na mortadele starczyło, i do pracy przychodzą z przyjemnością bo wiedzą ze po partnersku będą traktowani.

A tak na marginesie: szczerze wątpię by Halewicz był jakimś przedsiębiorcą i nie przeceniałabym jego autorytetu w pewnych kwestiach.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

To skoro masz taką wielką wiedzę, doświadczenie, zdolności, predyspozycje, umiejętności...czemu jesteś bez pracy? Hm?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

a kto Ci powiedział ze jestem bez pracy?? :)

@ Halewicz, a czy to że wypowiadasz się na forum o depilacji brwi oznacza ze ich nie masz? :) zbyt pochopnie wyciągasz wnioski :)

Ja jako bezrobotna, fakt, że absolwentka, chcąc zdobyć doświadczenie zgodziłabym się nawet na minimum krajowe. Wiem jak trudno znaleźć teraz pracę, a pracodawcy stawiają na doświadczenie. Jeśli ma się bogaty bagaż umiejętności, to można stawiać wymagania co do wynagrodzenia. A studentów, nowicjuszy na rynku pracy pełno, a pracodawcy jeszcze wymyślają.

Mam 24 lata; 4,5 roku doświadczenia, wyższe wykształcenie a jak pracodawcy mówię, że chcę minimum 1500 zł netto to mi dziękują...
Najczęściej słyszę, że jednak skłaniają się ku ok. 1000 zł netto... i nie byli to "mali" pracodawcy tylko duże firmy, bardzo dobrze wszystkim znane.

To, że masz 4.5 roku doświadczenia o niczym nie świadczy.
Wszystko zależy od tego, gdzie to doświadczenie zdobyłaś/łeś.

Jeśli ktoś zaczyna pracę w wieku niespełna 20lat, to nie oszukujmy się, gdzie mógł wcześniej pracować? Roznosić ulotki, podawać żarcie w knajpie, sprzedawać ciuchy, pracować jako doradca w salonie telefonii komorkowej?

Rozbraja mnie czasem to, bo słyszałam już takie historie, że przychodzą do poważnej firmy małolaty, które "szczycą się" pięcioletnim stażem pracy na zmywaku, jako ulotkowicze itp i śpiewają horrendalne kwoty na dzień dobry nie mając kompletnie pojęcia na temat pracy, o którą się ubiegają.

Ja skończyłam studia, potem pracowałam w poważnej firmie, ale straciłam pracę i zrobiłam szkołę policealną by zdobyć dodatkowe kwalifikacje. I jak po szkole szukałam pracy w nowym zawodzie, mimo doświadczenia zawodowego na innym polu i wyższych studiów niezwiązanych z nowym kierunkiem, pokornie zgadzałam się na najniższe stawki, bo nie miałam DOŚWIADCZENIA w nowej dziedzinie. Jeśli zaś poszłabym do pracy związanej z kierunkiem studiów czy poprzednim wykształceniem, wówczas podnosiłam poprzeczkę dużo wyżej, bo wiedziałam, że się na tym znam i że jestem w tym dobra.

Trochę więcej pokory, ludzie!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Pracowałam w sądzie i w biurze nieruchomości. Wydawało mi się, że wygląda to całkiem nieźle w CV.

3000ZŁ BRUTTO to juz tak w kit i mozna jakos zyc

Dziękuje za wpisy, których się nie spodziewałem,
a przynajmniej merytorycznych w treści.
To o czym napisaliście w pierwych wpsiach:"Kadrowiec" i "Halewicz",
trudno się z Wami nie zgodzić.
Wynagrodzenie, jak słusznie zauważył pierwszy z Was,
zależne jest od wielu czynników zamieszczonego w 'Naszych' CV.
Dodajac do tego inne czynniki, które, jak w moim przypadku miały ogromny wpływ na tresć CV, to jeszcze dodatkowe 'coś'.
Ale precyzując, chdziło mi tylko o gołą pensję (ściślej o oczekiwania)
i to Tych, Którzy pozostają bez etatu min. 1 m-c, i! więcej..
A śmiem twierdzić, że jest takich osób sporo.
i to nie uszczypliwość, bo jestem jedną z nich.
Tyle, że za min. ustawowe 'dziś' 1386zł brutto,
od 2012-1500brutto, w ofertach nierzadko się pojawiające
- przepraszam, nie podejmuje tematu..
Przy 2000brt mogę zacząć rozmawiać, jeśli jest perspektywa
na przyszłość.
Do sytuacji prywatnych, a od których dodatkowo, jakby nie patrzeć,
zależą Nasze oczekiwania podczas poszukiwań,
nie zamierzam się wpie ..
Natomast to,co napisał Halewicz, odnośnie 4krotności przychodu,
co jest argumentem dla przedsiębiorcy, nie przeczę!,
jednak! jest jedno 'ale', które znowu ja, jako poszukujący biorę
pod uwagę, a nazywa się sezonowością w branży, na produkt, itp.
dodać można do tego.. konkurencję.
Czyli raz zarobisz (poza podstawą:), jako wykonanie 'planu sprzedaży'
temat w wys. np. 2tys.zł, następnie nic, następnie 1,5tys.,
1; 0,8; 3tys., nic, nic, itd.
Bo nie ma silnych, żeby stale plan sprzedaży wynosił np. 2-3-5tys.
jest też czas zastoju, i wówczas, choćby człek staną na głowie, cisza..
Co do założenia własnego byznesu, zastanawiałem się nad tym, jednak, w byznesem jest jak np. z.. autem.
1/3 to koszt zakupu auta, natomiast ! 2/3, to jego utrzymanie.
Przy 1os. byznesie, człek decyduje o sobie.
Ale w przypadku byznesu z kilkoma osobami.
to juz trzeba mieć kapitał zarówno na utworzenie 1/3
byznesu, jak i na pierwszy okres jego funkcjonowania 2/3,
bo zamówienia, nie sypią się od razu..
No ale może ja czarno widzę.
Jednak nie wyobrażam sobie,l żebym ludziom nie zapłacił.
A jeśli wiem, że nie będe miał za co, to nie ruszam
z byznesem..
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

3000-3500 netto i byłbym zadowolony

Inne tematy z forum

praca z otto w holandii (49 odpowiedzi)

cześć, mam pytanie, ktos byl zatrudniony przez otto w holandii? jakie warunki mieszkaniowe?...

poszukiwania pracy..na jakich stronach jej szukacie? (67 odpowiedzi)

na początek prośba do Admina. o nie kasowanie mojego wpisu,, Pisze tu bo na forum praca mało...

Praca K2 Dystrybucje (31 odpowiedzi)

Czy ktoś wie co to jest warto tam iść na rozmowę ?