Doba na rowerze - co jeść?

hej!
Planuję we wrześniu wybrać się rowerem do Krakowa, chciałbym zmierzyć się z wyzwaniem pt. doba na rowerze. Co w tym czasie jeść, żeby nie paść gdzieś w drodze, ale też żeby nie obciążać za bardzo żołądka?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Re: Doba na rowerze - co jeść?

najlepiej nic!
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2

dzięki za radę:D
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Myślę, że z jedzeniem nie ma co wydziwiać, przygotować kanapki czy coś takiego, jakieś owoce, zbożowe batoniki do przegryzienia...
Za to na pewno przygotuj dużo wody z miodem do picia. Nawodnisz organizm, a miodem uzupełnisz cukier i będzie to jak taki zastrzyk energii dla zmęczonego organizmu.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

proponuję się też skupić na tym co jeść przed wycieczką (1-3 dni przed) tj. dużo węglowodanów

najlepiej unikać żeli i innej chemii, naturalne produkty , nie objadać się tylko po trochu mniej więcej równych odstępach czasu, nawet jak się nie chce .., dużo płynów ..
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Jak napisali koledzy, coś lekkiego,. Na pewno nie golonka i kanapka z schabem..:) Coś co dostarczy energii na trasę, batoniki wydają się OK. Ja często je zabieram,są małe dodadzą kopa, pepsi lub kola ze względu na kofeinę i sporą dawkę "szybkiej energii" też jak najbardziej.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Steki !!! bo jak są Steki to "NIE MA LIPY" !!!
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jaasne, i najlepiej steki ze "smalczykiem" na kanapce.:) Ale i tak najlepszy jest pasztet i konserwa wieprzowa "turystyczna" :)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

stejki zapijane piwem:D i z doby zrobią się 3 dni.
Dzięki za wszelkie rady, mam nadzieję, że wypad się uda
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Powodzonka, i fajnych wrażeń, porób foty i gdzieś podlinkuj.:0
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

jak wypad się uda na pewno porobię foty - nie codzień zdarza się taka "impreza":D
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Tylu powyżej specjalistów się wypisało... no no..... nie wiedziałem, że długie dystanse są aż tak popularne na forum. Wydawało mi się, że tylko Flash tak potrafi, ale widocznie się myliłem.

Ja przekornie napiszę po swojemu: nie słuchaj sugestii innych. Weź do jedzenia to, co lubisz i masz sprawdzone. NIGDY nie eksperymentuj na trasie/zawodach.

Jak się porywasz na taki dystans to pewnie 1/3 lub 1/4 tego już jechałeś. Więc powinieneś wiedzieć na co i jak reagujesz.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

jak dotychczas spędziłem jednorazowo 16 godzin na siodełku i wykręciłem wtedy 380 km, trochę już eksperymentowałem z jedzeniem podczas jazdy, ale liczyłem też na dobre rady kolegów:)
A tak jako "ciekawostkę" dodam, że jadę z dziewczyną, więc i ona ma powera w nogach:D

Czyli doświadczenie masz. Powodzenia zatem! ;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nie boisz się że będziesz żygal przy tak długiej jeździe?
8-12h to już dużo a w ciągu doby człowiek musi spać 8h.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

tak jak pisałem, miałem już 16 godzin jazdy non stop i na zwracanie jedzenia mi się nie zbierało, jedynie co to miałem lekka zgagę, bo przesadziłem z piciem izotoników, także wiem już żeby na nie uważać. Karolina - jak widzisz, są też normalni ludzie, nie trać w nas wiary;)

Nie używaj izotoników, to chemia, najlepiej woda niegazowana lub z dodatkiem cytryny i miodu i to daje kopa.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Wszystko można, byle z umiarem i w odpowiednim momencie, czasem organizm podpowiada, aby rozcieńczyć.... to polecam rozcieńczyć. Z czasem po 200-300 km przychodzi naturalny spadek mocy spowodowany minimalnym zmęczeniem, sugeruję w takim momencie nie dorzucać do pieca zbyt wiele... Niedawno wracając z Berlina (ponad 500 km jednym ciągiem) skończyło mi się jedzenie i ponad 100 km przejechałem na tym co znalazłem (jabłka, gruszki, mirabelki i jeżyny), bardzo przyjemne doświadczenie... kurde, jakieś święto było :P
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Co prawda nie na rowerze ale pieszo zdarzało mi się ponad 20 godzin naginać.
Generalnie wszystko co powyżej napisali się zgadza ale ja się nie ruszam bez suszonej kiełbasy lub krokietów.

W pewnym momencie zawsze mam dość słodkiego i wszelkich energetycznych rzeczy, a czuje głód i potrzebuję czegoś co zapcha mój żołądek na dłużej.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Hej, widze ze powaznie ktos podszedl do tej doby na rowerze. Udanego wypadu zycze. W sumie fajny pomysl. Jak znajde towarzystwo to byc moze sama sprobuje. Co do jedzenia to mysle, że sam powinienes wiedziec moze najlepiej. Mowie z racji tego ze sama sie zastanawiam nad tym. Jeździsz troche wiec masz orientacje w jaki sposob i co przyswaja twoj zoladek. Ja na pewno bym na konkretny obiad musiala sie wybrac w polowie dnia a w trakcie jazdy owoce i woda:-). Tak czy siak na pewno sie nie glodz tylko wrecz przeciwnie;)
Udanej wycieczki zycze :-)

pamiętaj że żołądek trawi przez 2-3 h. w trakcie jazdy spożywa się żele oraz płyny węglowodanowe, nic ciężkiego, zależy też jakiego rodzaju to jest wysiłek
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0