Re: Dobre trasy szosowe!
~Darek ze Stogów
(11 lat temu)
tak... ciekawa trasa w stronę Pucka od Rumii ale, tylko miejscami niebezpieczna. W Kazimierzu na lewo po płytach, potem rozwidlenie i znowu w lewo równolegle do ulicy biegnie droga rowerowa, tylko nie skręcaj w drogę rowerowa rekreacyjną w prawo oznaczoną zielonymi znaczkami, bo niby na początku ładnie, zakaz wjazdu dla samochodów, asfaltowa ale potem płyty betonowe i bity piach od miejscowości Osłonino w stronę Rzucewa dziurawy asfalt i pagórki. Ja po wypadku mam szlaban od ortopedy na pagórki i między Osłoninem a Rzucewem zrezygnowałem i cofnąłem się. Żałuję że na tym rozwidleniu za Kazimierzem nie jechałem równolegle do ulicy, tam bardziej płasko i lepsza droga rowerowa.
Zresztą każdy wie że Gdynia nieprzyjazna rowerzystom, droga do Pucka do Orłowa na kółku. . potem od Orłowa do Chyloni SKM i stamtąd dopiero rowerem, spowrotem to samo. Nie ma jak "płynnie" przez Gdynię przejechać tak jak można zrobić np od Nowego Portu do Orłowa. To samo z Pruszcza -niech ktoś pokaże jak drogą rowerowa i tylko nią jechać od centrum Pruszcza do centrum Gdańska nie włączając się ani razu do ruchu samochodowego?
Dworce też nie są budowane przedewszystkim pod niepełnosprawnych, zjazdów nie ma. W Orłowie remont a schody zostawiono bez zmian.
Jeszcze dobrze że zrobili przepustowość pod torami miałki szlak, ale potem niebezpieczeństwo włączania się na elbląskiej przed stacja łukoil przed rafineria, dobrze gdyby zrobili ulice Michałki dwa- "Nowa Michałki" wychodząca na przeciwko rafinerii - skrzyżowanie ze światłami, tam jest szerokie pobocze przynajmniej. Przed makro jest sporo miejsca na drogę rowerową i za Szczepanem, pociągnąć to do miałkiego szlaku i dalej do centrum długie ogrody- zróbcie panowie normalną drogę rowerową na ogrodach a nie kilka kg białej farby przez stągiewną i po robocie. i sprzątać to bo gumę od jakiejś butelki się łapie...
Wprowadzić kaucję za butelki żeby był pieniądz i nie opłacało się tłuc. Wtedy głupstwo zmieni się w ekonomię, tak było za komuny, tak tak nie wszystko z komuny było złe...
1
1