Docieplenie poddasza nieuzytkowego

Czy ktos z was docieplał takie poddasze? i jaki jest tego sens waszym zdaniem bo zastanawiam sie czy sie za to zabierac?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Docieplenie poddasza nieuzytkowego

ja się równiez przyłączę do pytania. Chciałabym na poddaszu mieć "graciarnie", ale tez suszarnię. Doradźcie czy warto ocieplać, a jak tak to czy jakoś specjalnie żeby wilgoć nie przeszkadzała sufitowi. z góry dziękuje
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Tak, wystarczy tradycyjnie docieplic welna.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Na ociepleniu nigdy nie powinniśmy oszczędzać, zawsze pieniądze sie nam zwrócą .Ja bym ocieplał , wełna nie jest taka droga , robocizna szybka.

Z mojego doświadczenia wynika, że zyskuje się sporo powierzchni, ale ma to swoją cenę.
Przede wszystkim należy uświadomić sobie, że poddasze zamknięte tworzy nad ostatnim piętrem trójkątną poduszkę izolacyjną: strop i połacie dachu, od szczytów zamknięte pionami. Aby taka poduszka spełniała swoją rolę wystarczy średnio obłożyć WSZYSTKIE wewnętrzne boki tak stworzonej poduszki.
Gdy otwieramy poddasze, likwidujemy wspomnianą poduszkę izolacyjną. Cała izolacja będzie się opierała na dachu i szczytach. Tym powierzchniom należy zapewnić taką izolację, aby w pełni zrównoważyć naruszoną poduszkę.
I to są już koszty, bo trzeba dołożyć izolację, folie paroprzepuszczalne i paroizolacyjne (połacie dachowe i szczyty). Dołożenie do grubości krokwi na ogół jest niewystarczające, bo same krokwie będą mostkami termicznymi. Podłogę też trzeba jakoś wykończyć.
Jak to ma być tylko składzik, to płyty na podłogę, skosy z folią i gotowe. Jak coś bardziej do użytkowania, to na płyty można lub nie położyć jakieś wykończenie. Na skosy i szczytu to już trzeba płyty kartonowo - gipsowe, boazeria, lub coś w tym guście.
U siebie najpierw otwierałem poddasze i je docieplałem (dołożyłem również okna dachowe). A potem wykańczałem sukcesywnie po kawałku. Efektu się nie wstydzę.

Inne tematy z forum

Taras z desek kompozytowych - (72 odpowiedzi)

Czy ktoś ma taras z desek kompozytowych? Polecacie jakieś konkretne firmy? Jak deski się...

wiertarko wkrętarka jaka? (38 odpowiedzi)

Czy jest może jakaś wiertarko wkrętarka, która nie kosztuje dużo a jest godna polecenia? Chodzi...

Blat kuchenny z granitu?? Ma ktoś? Ile kosztował 1m2? (8 odpowiedzi)

Zastanawiam sie nad granitem w kuchni :) Czy ktos z was ma takowy ? Ile kosztuje mniej wiecej ?...