Dokarmianie ptaków latem jest wykroczeniem

Opinie do artykułu: Dokarmianie ptaków latem jest wykroczeniem.

Gdyby ktoś nie wiedział, to wszędobylskie gołębie należą do dzikiego ptactwa, a w związku z tym gdy dokarmiamy je poza sezonem zimowym, w świetle prawa prowadzimy... nielegalną hodowlę.Wysypywanie grochu czy suchego chleba dla ptaków to norma zimą. Ale także latem często widać na ulicach rozradowane rodziny karmiące ptaki.A tymczasem teoretycznie gołębie o tej porze roku powinny żywić się nasionami traw czy kwiatów z kwietników albo owocami z drzew i krzewów. Takie było ich zadanie ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Wszystkie zwierzęta były dzikożyjące!

A jednak niektóre udomowiono. To samo może czekać dzikie gołębie. Może już zachodzi ten proces. A przepisy trzeba będzie zmienić.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 10

proponuje postawic sasiadowi klocka na wycieraczce i parapecie

moze to go oduczy ;)
popieram tę opinię 33 nie zgadzam się z tą opinią 2

TWOJE IP ZOSTAŁO NAMIERZONE

Proszę nie odchodzić od komputera. W ciągu trzech godzin pojawi się w Twoim domu ekipa Straży Miejskiej w celu nałożenia mandatu za obrazę majestatu.

Dziękujemy za współpracę
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2

A ja widziałem gołębia który wleciał w szprychy rowerzyście i starannie go poplamił.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 1

wbrew pozorom temat nie jest błachy

jeden dokarmiacz to przekleństwo dla setek mieszkańców którzy mają z****ne okna dachowe balkony pranie samochody tarasy. Do tego zazwyczaj odchody zawierają groźne wirusy bo dokarmiane ptaki są najczęściej słabymi osobnikami które w wyniku naturalnej selekcji by zdechły a tak przedłuża sie im konanie.

Chwała tym którzy dokarmiaja zimą ptaki i na pochybel letnim dokarmiaczom.

Najgorsi są emeryci sypiący karmę z balkonów i okien.
popieram tę opinię 27 nie zgadzam się z tą opinią 8

TO SIĘ NAZYWA KROKIEW....

język polski umiera....
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 0

Zapomniałeś dodać, że wspólnie szkolenie z SEALS w Kazachstanie da nam dość spore wsparcie na ziemi. Myślę, że zajęcia z techniki kamuflażu, podkradania się do wroga i szybkiego wypisywania mandatów spowodują, że będziemy skuteczniejsi. Poza tym zajęcia z maskowania fotoradaru na pewno nam się przydadzą na sopockich rowerzystów przekraczających prędkość 10km/h na ścieżce rowerowej. A i warto wspomnieć, że "foki" były pod wrażeniem tego, jakie szkolenie musi przejść w Polsce człowiek by uzyskać plakietkę Strażnika Miejskiego.

No i pamiętaj drogi Radku, że za rok mamy mieć wspólne szkolenie z nurkami z Formozy, by być skuteczniejszymi w każdym środowisku.

Komendant z kolei budżetował nam na 2013 rok dwa śmigłowce bojowe, więc i szkolenie w Dęblinie też nas czeka...
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

my za gołębie

prędzej dostaniemy mandat niż marcinek za przekręty
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 2

mój sąsiad debil...

... dokarmia mewy te ogromne, mój kot na parapecie dostaje pitolca ja raz w tygodniu muszę szorować parapet o****ny parapet i okna, nie wspominając o zaparkowanym aucie pod blokiem które również jest o****ne lub z pozostałościami jedzenia.
popieram tę opinię 31 nie zgadzam się z tą opinią 5

Łapać i karać gołębie mandatami, to one sa winne

nowe zadanie dla SM
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 4

Gołębie to szkodniki!

Roznoszą choroby jak szczury!
Kiedy wreszcie ludzie to zrozumieją a miasto zrobi z tym porządek???
popieram tę opinię 24 nie zgadzam się z tą opinią 6

We Wrocławiu Krakowie Berlinie

Miasto dokarmia gołębie specjalną paszą ze środkiem antykoncepcyjnym.Nie zabija to gołębi które wszędzie robią szkody w postaci wydalania odchodów na zabytkowe i nie tylko budowle ale ogranicza ich rozmnażanie.
Jest to bardzo cywilizowany sposób na ograniczenie populacji tych ptaków.W gdańsku do prezydenta miasta gdańska docierały oficjalnie kierowane takie postulaty by ograniczyć populację gołębi na gdańskiej starówce ale niestety budyniowe myślenie nie obejmuje takich działań. A szkoda bo kiedyś na szczytach gdańskich kościołów żyły sokoły i inne drapieżne ptaki które regulowały populację gołębi. Dziś ptaki drapieżne uciekły od zgiełku miasta a gołębie na potęgę obsrywają gdańską starówkę.Szkoda że budyń też i tego nie chce widzieć.
popieram tę opinię 35 nie zgadzam się z tą opinią 3

ja

przejechałem gołębia, bo... rzucali im chleb na ścieżce rowerowej przy Biedrze na Stogach.
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 0

Powiedzcie to pani która notorycznie, dzień w dzień wysypuje calą siatkę okruchów przed pasażem handlowym w Orłowie.
Jest tam mnóstwo gołębi, które koczują przy pobliskim placu zabaw, oczywiście załatwiając się na nim.
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 3

Zapraszam

na Długą, tam "nielegalnych hodowców" pod dostatkiem i nie trzeba się w krzakach chować ;)
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 2