Dokarmianie ptaków latem jest wykroczeniem

Opinie do artykułu: Dokarmianie ptaków latem jest wykroczeniem.

Gdyby ktoś nie wiedział, to wszędobylskie gołębie należą do dzikiego ptactwa, a w związku z tym gdy dokarmiamy je poza sezonem zimowym, w świetle prawa prowadzimy... nielegalną hodowlę.Wysypywanie grochu czy suchego chleba dla ptaków to norma zimą. Ale także latem często widać na ulicach rozradowane rodziny karmiące ptaki.A tymczasem teoretycznie gołębie o tej porze roku powinny żywić się nasionami traw czy kwiatów z kwietników albo owocami z drzew i krzewów. Takie było ich zadanie ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Hmmmm...

"...a w związku z tym gdy dokarmiamy je poza sezonem zimowym, w świetle prawa prowadzimy... nielegalną hodowlę.". Ja na przykład nie wiedziałem, że dokarmiając ptaszyska latem, łamie się prawo. A Ty wiedziałeś/aś ?
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 1

nie widzę przeszkód abyś jeden z drugim zrobił porządek z prawem w Polsce. Rozumiem, że zobaczę wasze nazwiska na jednej z list wyborczych a dalej to już z górki. Jak tylko potraficie narzekać to umówcie się pod klatką i to róbcie do woli.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

won z gołębiami

w SOPOCIE stare dewoty karmią regularnie , miałem przez odchody gołębie ich ILOŚĆ ! 2 razy zalane mieszkanie ! CO ZA TĘPE BABCIE mieszkają w tym sopocie
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 7

romanus

w Brzeźnie juz są w okolicy Gdańskiej i Dworskiej plaga parapety z****ne masakra gdyby nie było dokarmiania to by ich nie było. Wystarczy ze starsza babcia wychodzi z bloku a juz lecą z dachów okiennych parapetów. Może jesli ktoś lubi te chwasty niech sobie poza miastem załozy swoja hodowle
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 5

Pamiętam jakiego pierdziela miał pewien emeryt jak panowała ptasia grypa a on z ręki gołębie karmił :-)

Później te gołębie wyzdychały masowo a on biedny miślał że to przez ptasią grypę :-)
A one od mrozu i głodu wyzdychały.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 3

Ja nad balkonem przyczepiłem na żyłce namalowanego na grubej folii (taka od bindowania dokumentów) jastrzębia w locie (podobny do tych malowanych na przeźroczystych ekranach akustycznych). Przyznam, że działa nadspodziewanie dobrze. Gołębie siedzą na innych budynkach, a mój balkon sobie odpuściły.
popieram tę opinię 25 nie zgadzam się z tą opinią 0

Uwielbiam wszystkie ptaki poza gołebiami!

gołębie to samo zło w czystej postaci!
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 10

Ptaki

Wiem, że temat może niezbyt poruszający, ale w mojej okolicy jest to problem. Mieszkam w Chyloni w pobliżu Parku Kilońskiego. Ludzie notorycznie rozsypują tony starego chleba i bułek.Często skrupulatnie pokrojonego w kosteczkę !!!! Gołębie, mewy i inne ptaki robią gdzie popadnie. Doszło do tego, że nie można usiąść w niektórych miejscach na ławce bo są całe w ptasich odchodach. Poza tym pojawił się kolejny problem, którym są szczury. Korzystając z darmowej stołówki biegają po okolicy. Nic nie dały ustawione tablice o zakazie dokarmiania, a straż miejska i policja nie ukaże mandatem starszych ludzi, którzy głównie dokarmiają ptaki. Reasumując : dokarmiajmy ptaki zimą karmą odpowiednią dla tych zwierząt i tylko w miejscach do tego wyznaczonych.
popieram tę opinię 27 nie zgadzam się z tą opinią 2

bo dizeki temu można utrzymywać pół miliona urzedniczych nierobów, które są stałym elektoratem
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 0

Na zachodzie uważane są za latające szczury

i prawdę mówiac tak to wygląda na placach. Wszedzie gołębie kupy ktore są niestety przyczyną chorób u ludzi i zwierząt domowych na tyle niebezpiecznych ze mogę wywoływać w porywach ślepotę jak ktoś ma pecha jak pewna Kanadyjka.
Gołębie odchody na aucie to pewna naprawa lakiernicza jak się zostawia to na słońcu.
Dokarmianie ptaków latem to oznaka choroby psychicznej podobnie jak dokarmianie kotów które mają chronić przed szczurami a tam gdzie są domki dla kotów występuje plaga szczurów o dziwo.
Jedynym rozwiązaniem problemu jest po prostu unicestwienie populacji gołębi w miastach które dla środowiska miejskiego są równie pożyteczne co śmieci w lesie.
Warto dodac że gołębie w mieście to brak turystów o czym się przekonało kilka polskich miast.
A na koniec warto zauważyć że nawet ojciec Mateusz co niedziela przegania gołębie na placu rowerem!
popieram tę opinię 41 nie zgadzam się z tą opinią 11

po kiego grzyba

wszystko regulować prawem?
Juz niedługo eurokraci będą określać godziny odwiedzin w kiblu a karać za korzystanie w innym terminie
popieram tę opinię 21 nie zgadzam się z tą opinią 2

przyjedź zatem na Żabiankę...

od cholery tego tałatajstwa gołębiego tutaj :/

swego czasu zdarzyło mi się być świadkiem takiego obrazka:

starsza pańcia, dość zaawansowana emerytka, wyrzuciła z foliowego woreczka paszę dla s****zy /znaczy gołębi/; w tym czasie akurat na małym rowerku podjechało dziecko może 2-3 letnie, w niedalekiej odległości szli dziecięcia rodzice; gołębie, jak to gołębie - rozpierzchły się, pańcia emerytka jak nie wrzaśnie na dziecię, że straszy ptactwo, jak nie rzuci wiązanki w kierunku rodziców, że dziecko na potwora wychowują i że do sądu ich poda... sodoma i gomora normalnie, szok!

generalnie nie do przetłumaczenia jest starszym osobom, że robią tylko krzywdę ptakom /i nam przy okazji także/ dokarmiając je poza okresem tęgich mrozów
popieram tę opinię 43 nie zgadzam się z tą opinią 4

Mewy i wrony...

...były zawsze w naszych miastach. Natomiast gołębie jeszcze 3 - 4 dekady temu, to tylko po Długim Targu się pętały. Potem się ropleniły wszędzie, dzięki tym "dokarmiaczom", bo to przeciez takie piekne jak przylatują i dzieci sie ciesza, och jej jakie to urocze. Ich guana na każdym kroku, na oknach, ławkach, ubraniach, samochodach - tez pewnie sa urocze...
popieram tę opinię 42 nie zgadzam się z tą opinią 6

Za przejechanie nie, ale za nie udzielenie mu pomocy po wypadku - jak najbardziej :)
popieram tę opinię 40 nie zgadzam się z tą opinią 0

Kup ptaka drapieżnego

będzie miał zajęcie. Proponuję ptaka o nazwie Sokół Gdański :D
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 0