Domek do 240 000

Cześć wszystkim. Z racji nowego roku postanowiliśmy nie wydawać pieniążków już na wynajem mieszkania , a kupna jakiegoś. Co prawda do dzisiaj rozglądałem się wyłącznie za mieszkaniem w Gdańsku ale domki w Baninie powiem szczerze, że spełniły by nasze marzenia. Zwracam się do Was z pytaniem - czy da się kupić domek do 240 000 i ewentualnie którego dewelopera możecie polecić ? Co prawda czytałem już opinie i nie zależy mi na samym piętrze , a na stronach nie ma za wiele informacji nawet cenowych. Ogólnie też zastanawiałem się na miejscem gdzie mógłbym trzymać motocykl bo jest to też dość istotna kwestia , ale ewentualne rady i porady jak najbardziej się przydadzą - chociażby w jakich miejscach nie brać , w której części - gdzie podlewa grunt czy coś . Każda informacja będzie dla mnie znacząca. Dzięki i mam nadzieję , że kiedyś będziemy sąsiadami :)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: Domek do 240 000

Jeśli miałbym doradzać to sugeruję zakup działki i samodzielną budową
Oczywiście koszt pewnie byłby większy ale i satysfakcja z późniejszego użytkowania pewnie też
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

za 240 tys to możesz kupić mieszkanie, a nie dom, za sensowny dom trzeba dać prawie 400 tys.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 2

Do 240 000 może być ciężko, ale musisz jeszcze pamiętać że na wykończenie musisz mieć też dużo kasy. Najdroższe są schody, kominek i kuchnia. Za te pieniądze nie ma co startować, bo się zrujnujecie finansowo.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Wykańczanie wykańcza (finansowo) ;)
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

Tak liczę się z tym. Ogólnie chciałbym się zmieścić w powiedzmy 280 tyś. Chodzi mi głównie czy za te 240 dałoby się jakiegoś sensownego bliźniaka nabyć, a resztę bym sobie sam zrobił. Ojciec jest hydraulikiem ,a kuzyn wykończeniowcem. Ja sam jako tako też nie jestem lewusem jeżeli chodzi o roboty samodzielne , także dalibyśmy radę z wykończeniem. Tylko własnie głównie o budynek jako budynek mi chodzi - np. bliźniaki w Baninie. Szczerze powiem , że dużo bardziej wolę spokój na takim osiedlu niż 50m bliżej centrum w wielkiej płycie. Sam jestem praktycznie z wioski i jestem bliźszy temu rozwiązaniu.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

za te pieniądze dostaniesz mieszkanie , a jak znajdziesz dom to uciekaj od niego gdzie pieprz rośnie
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 1

Dlaczego ma uciekać? Ja bym zrobiła tak: poszukałabym domku do remontu z rynku wtórnego np. kupić od jakiś dziadków lub kupić jakiś stan surowy od ludzi których pożarły kredyty (czasami można dorwać fajną okazję) radzę zaprzyjaźnić się z panią z biura nieruchomości to będzie trzymała rękę na pulsie. Wykończeniówka jak czytałam to nie problem dla Ciebie.
Swego czasu sporo było domków na sprzedaż w różnym stadium wykończenia. Jeden jest na ul. Sportowej stoi od lat ale nie wiem czy na sprzedaż. Pozdrawiam
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Dzięki za odpowiedź. Może faktycznie poszukam mieszkania w Gdańsku. Zależy mi na rynku pierwotnym bo raz, że chcę zrobić wg. siebie, a dwa, że chciałbym skorzystać z tej dopłaty MDM . Pomyślę jeszcze. Dziękuję wszystkim :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Za tę cenę to faktycznie tylko mieszkanie, albo tzw czworaki (wiem na pewno że takie ma developer chmara, czy 7 niebo trzeba by poszukać) to taka opcja pomiędzy bliźniakiem a mieszkaniem :)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ludzie którzy nie budowali domu nie zdają sobie sprawy z tego, ile kosztuje wykończenie takiego domu. Nawet jeśli cały remont wykonają we własnym zakresie, to same materiały to gigantyczny koszt, choćby nawet najtańsze. Sama kuchnia kosztuje krocie.
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 0

sama budowa to już spory koszt.
Ja zacząłem budowę swojego domu w 2009r.
Stan surowy zamknięty kosztował mnie ok 197tyś.
Ocieplenie, roboty wykończeniowe wewnątrz kosztowały ok.137tyś. ( wszystkie instalacje wykonane samodzielnie, zabudowa poddasza również, malowanie, cekolowanie także ), gdybym nie wykonywał wykończenia samodzielnie koszty wzrosłyby o dobrych kilka tysięcy.
Co należy dodać działkę otrzymałem od rodziców.
Więc zakup domu za 240tyś jest mało realne, tym bardziej nowego.
Pozdrawiam i życzę powodzenia.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

Niezależnie czy to będzie mieszkanie albo dom to kuchnie i łazienkę musisz zrobić. Koszt jest porównywalny. Gigantyczny koszt? Nie przesadzajcie.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3

To prawda, robiłam kuchnię (naprawdę duża bez kamiennych blatów ale z barkiem) w zeszłym roku koszt mebli + AGD = 13 tys. Wykonawstwo solidne, szuflady blum z domykiem (czy jakoś tak), nowoczesny dizajn tj. czarny lakier, szkło, aluminium i płyta meblowa. Taka cena u prywaciarza z miejscowości obok. W salonie kuchni zaśpiewali 30 tys bez AGD.
A i jeśli mi coś nie pasi to dzwonię i poprawia lub dorabia bez problemu.

Pola masz jeszcze namiary na tego Pana od kuchni?? Właśnie jestem w trakcie poszukiwań. Byłabym bardzo wdzięczna :)

Wykończenie jest na pewno drogie ale jak się pochodzi to na pewno można wyszukać fajnych fachowców z super cenami . W domu mam dwa komplety schodów pierwsze robiłam dosyć tanio- tak mi się wydawało . Zamawiając kuchnię inny stolarz zaproponował mi zrobienie drugich schodów ,Byłam mile zaskoczona jak podał mi cenę dużo niższa od pierwszych schodów i nie bukowe jak te pierwsze ale dębowe. Efekt był taki że robił meble do kuchni, przedpokoju , szerokie listwy w salonie nawet zabudowę w pomieszczeniu gospodarczym .Jestem z niego zadowolona tym bardziej że zrobione jest wszystko solidnie nie było żadnych poprawek. Blaty mam kamienne ale nie kosztowały majątku właśnie stolarz załatwiał mi kamieniarza .
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

~M. to podaj namiary bo właśnie szukamy stolarza :)

No właśnie - jak się dobrze trafi to super. Niestety znając życie to różnie bywa. Każdy chce zaoszczędzić, ale w sumie jak się to wszystko podliczy to zawsze wychodzi więcej niż by się chciało. Kuchnia za 13 tys. ze sprzętami? U mnie za sam sprzęt wyszło prawie 10 tys., a ten sprzęt nie jest jakiś wyszukany.

sprzęt tylko częściowo tj lodówka, płyta indukcyjna okap ale ze średniej półki cenowej. Resztę miałam wcześniej kupione. Kuchnia na prawdę solidnie wykończona i skręcona. Daję głowę że z salonu nie jest lepsza. Pati napiszę na priva podaj mejla.

stabik1@interia.pl
Stolarza też możecie polecić :)

Niewykonalne za 240 tys.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

~Pola podaj proszę namiar na tego Pana od kuchni z chęcią skorzystam a pewnie i inni się tutaj znajda zainteresowani :)

jak już ktoś napisał, takie wynalazki posiadają w swojej ofercie:
- chmara.pl
- siodme-niebo.pl
Polecam osobiście wybrać się na osiedla tych deweloperów.
Są to szeregi w Twoich widełkach cenowych. Jednak nie wiem czy wielkość działki spełni Twoje oczekiwania.
Wskazani deweloperzy nie są bez wad (o czym poczytasz w innych wątkach).

z tym ze ci deweloperzy w cenie 240 tys. to mają mieszkania , a nie domy
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

chmara.pl dom szeregowy w zabudowie bliźniaczej (parter +poddasze) .

Lepiej kupić dom szeregowy w zabudowie bliźniaczej 90m2 od chmary za 219 tys w dodatku z ogrodem niż mieszkanie. Wynalazkiem to są te mieszkania gdzie masz sąsiada pod sobą lub nad sobą.

obaj deweloperzy posiadają mini domki/szeregi.
Dostosowali swoje oferty do MdM.
- chmara dom szeregowy 90m2,
- 7 niebo dom 64m2 :)
i oba w cenie 199 tyś.
Nie są to super domy ale zawsze to jakaś alternatywa do kawalerki w gdańsku.

64 m to mieszkanie a nie dom
W zabudowie szeregowego blokowiska

@~bb
nie znam definicji słowa dom.
Po prostu w ofercie dewelopera jest tak opisane.
Jednak szereg również jest ciekawą alternatywą dla mieszkania w "tradycyjnym" bloku.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

do karol
fakt , lepsze te szeregi niz np. falowce, tu masz rację.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

Byliśmy na osiedlu gdzie właśnie Pan Chmara stawia te "domko-szeregowce" niby 219 tyś , ogródek niby jest - grilla da się zrobić. Już nawet pochodzliliśmy po pokojach - tzn ścianach bo narazie w zasadzie tyle jest . Może to i nie głupie żeby wziąć taki , ale jest jedno ale, przez które nie mogę podjąć jeszcze decyzji - problem z przechowaniem motocykla - gdyby chociaż była jakaś komórka lub cokolwiek a tu niestety . Niestety w Gdańsku też szukam mieszkań do 260 aby miało garaż lub parking podziemny i również nie mogę nic znaleźć :( także niestety narazie czekam.

Mogłabyś dać jakiś namiar na tego Pana? Widzę, że stary wpis, nadal jesteś zadowolona z usługi, nic się nie dzieje z meblami, schodami?

nie domy a bloki szeregowe jesli już.
Dom to jest wolnostojący.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Dokładnie. Sama robię teraz wykończenie domku i przyznam że przerosło nas to finansowo, nie spodziewałam się, że można wydać na wykończenia 100tys nie mając jeszcze nawet kuchni z wyposażeniem.
10tys spokojnie idzie na rzeczy których w domu nie widać, jakieś kable, złaczki, rurki, nie wspomnę o wykończeniu łazienek, płytkach, podłogach, drzwiach. Na 9 par drzwi trzeba wydać ok. 10tys, a gdzie reszta ??

za 240 tys to się ładną działkę kupuje ale nie dom.
No chyba ,że mieszkanie w szeregu. Z tego co widze to nowoczesne osiedla
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

z wikipedii pod hasłem dom: Budynki jednorodzinne budowane są na terenach wiejskich i miejskich jako wolno stojące oraz w zabudowie bliźniaczej (dwa domy posiadające jedną ścianę wspólną), szeregowej (szereg budynków o wspólnych ścianach bocznych)

Zainteresuj sie inwestycja Eko- budu na ul. Saturna. Chmara nie ma domków 90 m2- podają oni metraż netto bez ścian wew.!!! Po podłodze masz 75 m2. Fundamenty robią na betonie b-15..... Na Saturna z Eko budu masz 92 m2 po podłodze, bez schodów, użytkowa 86 m2. Cena to 270-280 tys z miejscem postojowych. Ale masz przynajmniej wykusz z jednej strony i domki chociaż "udają domki" ale cudów też się nie spodziewaj, jeżeli mówimy o jakości. No i ul. Saturna jest 700 m od szkoły i jest po stonie centrum Banina, gdzie przeważają domki jednorodzinne. Domki są w mdm( dolny pokój 11m2 robią w papierach jako gospodarcze i masz

Witam, ja zbudowałem dom za jakieś 320 tyś. Stawiałem go 2,5 roku. Powierzchnia całkowita domu wynosi ok 290m z garażem i podpiwniczeniem części budynku. Elewacja z wełny piec ekogroszek podłogówka ok 100m2 na dole plus grzejniki u góry grzejniki.Większość prac wykonałem samemu co na pewno obniżyło koszty całej inwestycji.Materiały większość wyszukiwana w internecie bo ceny w okolicy nie kiedy zwalają z nóg a na pewno jakość dorównywała a myślę że niekiedy i była lepsza. Lecz kuchnia jak i 2 łazienki zostały wykonane przez fach manów wiadomo to trzeba jednak potrafić bo nie sztuką jest coś spiep...ć. Mam kolegę co niedawno się wprowadził za 200tyś lecz tylko na dół posiada ok 120m2 na dzień dzisiejszy plus niewykończona góra. Więc myślę że jak się ma trochę smykałki i chęci to za 240 jest w stanie postawić taki 120 m2 domek. Tylko nie liczę działki którą już posiadam jakiś czas. Licząc za działkę 150tyś(900m2) wychodzi w sumie 470 tyś przeliczając to na zł/m2 wychodzi troche ponad 1600zł/m2 więc jest taniej niż od deweloperów w okolicy gdzie podczas zakupu mieszkania czy domu trzeba jeszcze je wykończyć. Więc czasami warto troche się przemęczyć i wiedzieć co się ma i myślę troche taniej. Pozdrawiam
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

320 tys za 290 m2 no bajki to może pisz koleś, ale na innych stronach, do tego przeznaczonych. Stawiałem dom na swojej działce, ojciec ma firmę budowlaną,więc też bez vatu i po kosztach za ok. 450 tys. za powierzchnię 170 m2. Więc zanim zaczniecie ludzie się budować, idźcie do fachowca, zróbcie kosztorys, bo po takich wpisach, zostaniecie ze stanem surowym i pytaniem czy brać kolejny kredyt
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Potwierdzam. Dodam tylko, że ważne są również koszty eksploatacji dużo większe np. Od domu w zabudowie szeregowej!

koszty eksploatacji wynikają z powierzchni inaczej płacisz od 90m2 a inaczej od 290m2. I nie chodzi tylko o ogrzewanie, Prąd do oświetlenia czy woda do sprzątania też kosztuje....

Pewnie, ale inne są koszty eksploatacji domku wolnostojącego 100 m, a w zabudowie np szeregowej.

Inne tematy z forum

Serwis de dietrich (10 odpowiedzi)

witam Czy może ktoś polecić serwisanta do kotła gazowego de dietrich? Z góry dziękuje.

edukacja domowa (80 odpowiedzi)

Czy ktoś w Baninie prowadzi edukację domową swoich dzieci?

budujecie/kupujecie na kredyt? (263 odpowiedzi)

Wiem, że dziwne pytanie, ale wspomagacie się wszyscy kredytami? Jak oceniacie, ile trzeba mieć...