Dracula

Temat dostępny też na forum: Dracula
Opinie do spektaklu: Dracula.
Porywająca historia najsłynniejszego wampira świata. Tragiczna miłość i piękne kobiety, zbrodnia i tańczące wampiry, monumentalna scenografia, wizualne efekty specjalne i wspaniała muzyka – to niewątpliwe atuty tego bijącego europejskie rekordy popularności musicalu, który do tej pory zobaczyło ok. 3 miliony widzów na całym świecie.Karel SvobodaDraculaprzekład: Małgorzata Ryśkierownictwo ...
Przejdź do spektaklu.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

titi czy jak ty tam masz cos popiepszonego w glowie! Trebacz rulez!!!!!!!!!!!

BOMBA

Bomba Panie Kryszyłowicz. Po zobaczeniu "Janosika" nie mogłem sobie odmowic zobaczenia "Draculi". Nie zawiodł mnie Pan w zadnej kwestii. Był i głupi usmieszek i taniec w pół nogi. Zastanawiam sie czy Pańskie wykształcenie rzeczywiście pozwala na "Bycie" na scenie. Ale tam tak jak i wspomniane kwestie jest Pan żadny. Pozdrawiam i czekam na kolejne spektakle :)

łezka sie zakręciła ...

Musze przyznac, ze w akt I kiedy to spiewa Adriana z Dracula jest cudownaaa. Do tej pory nuce sobie ich wspólna piosenke. Gratuluje wspaniałego głosu Karolinie Trębacz, Draculi tez niczego sobie. Polecam !!! P.S NIe nastawiajcie sie na Dracule jak na horror w kinie bo to nie o to chyba chodzi. To jest wspaniała milosna historia, i historia zakochanego Draculi.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

beznadzieja

dawno sie tak nie wymeczylem! tyle czasu zmarnowanego.. i ta tragiczna krew..

Super

A mnie się bardzo podobało, zwłaszcza Dracula....=) Uwielbiam chodzić do teatru i dość czesto tam jestem. Naprawde świetnie zagrane-gratuluje!!!

podobało mi się

A mnie się bardzo podobało. Faktycznie 3 akt był trochę dziwny jakby mało współczesny, bardziej futurystyczny, ale za to Dracula (Tomasz Więcek) był super.

ach :D

a ja już jestem 3 albo 4 raz w teatrze muzycznym i powiem ze mnie Więcek sie podobał ;DD
Dracula RLz ;D

PomÓżcie

ej czy "dracula" ma jakąś oficjalną stronke ?? nie mogę znaleźć :( Pomóżcie biednemu stworzonku :P

Drakula Wymiata ;p

bylam na Draculi i było super!! A Tomasz Więcek grał suuuper!! miał takie zarąbiste czarne włosy (szkoda ze takich nie ma zawsze) i wogole super ma głosik.. mnie sie tam podobało

Ładne

Pewnie nie należę do tych "obiektywnych" widzów Teatru
Muzycznego, więc ponownie będę sie zachwycała naiwnie, a szczerze. Poza pewną dłużyzną w III akcie (tym znaczącym, acz przeciągniętym niesmacznie w czasie odwołaniem do współczesności) wszystko komponowało się niczym spójne brzmiacy akord. Zadnych dysonansów, żadnego eklektycznego "SZOŁ" w stylu Opentańca, w którym to, gdyby nie "streszczenie" przedstawione w programie, w ogóle nie byłoby wiadomo, w czym rzecz. Wrażenie wizualne i muzyczne, slowem- estetyczne, sztuka ta gwarantuje na najwyższym poziomie. I nie należy tego mylić z amerykańskim rozpasaniem, a raczej europejską wrażliwością twórców. I to jest cenne. Historia Draculi nie jest tym razem odgrzewaną po raz kolejny zupą. A zdawałoby się, że wszystko w tej materii zostalo już powiedziane. Jednak F.Ford-Copola nie mial ostatniego zdania w tej kwiestii...

Super scenografia, naprawde super.Sam Dracula tez ok, reszta taka sobie, ale warto chocby dla tej scenografii , no i przystojniaka Drakuli

super

też uważam, że warto chocby zobaczyc naprawdę nie tylko przystojnego ale i bardzo dobrze grającego Draculę (Panie Tomaszu, oby tak dalej)

muzyka

Fenomenalna muzyka, mam płytę, naprawdę super. Już nie mogę sie doczekac kiedy zobaczę to znowu, bo napewno sie wybiorę.

Tomasz Więcek jest rewelacyjny!! :D

Dracula - dosc specyficzny musical, muzycznie generalnie ok, ale nie wszystko bylo dobre - ostatni akt wrecz mi sie nie podobal :( A zaczelo sie tak obiecujaco... Jednak chociazby dla samego p.Tomasza Więcka warto bylo pojsc, fantastyczny aktor, pieknie spiewa, rewelacyjny! Jestem wprost zachwycona i ciesze sie bardzo, ze role Janosika w "Na szkle malowane" powierzono wlasnie jemu, bo uwazam, ze doskonale sie nadaje :) Sporo w nim charyzmy :) Na pewno jest godnym nastepca Emiliana Kaminskiego - jedynego Janosika, ktorego znam z "Na szkle malowane" (fantastyczny, kto nie widzial "Na szkle.. " w oryginalnej obsadzie - niech zaluje!!!).

Denerwowala mnie ta nieszczesna Krew, nie wiem co to mialo byc, i te okropne plastikowe cycki ;P Jak na przedstawienie o Drakuli za malo bylo mrocznosci, trumien, zagryzania, krwi, nietoperzy, swiecznikow i wampirow jako takich. Ale i tak nie zaluje, bo Pan Tomasz byl po prostu rewelacyjny :D

zgadzam się

w 100% zgadzam się z ta opinią, oczywiście Pan Więcek rewelacyjny, niestety widziałam Janosika w innej obsadzie , bardzo żałuję i polecam Draculę, mam płytę, piękna muzyka!!!

Chańba dla tej sceny

Ten spektakl jest po prostu chańbą dla tej wspaniałej sceny, jak i wszystko wystawiane w nim ostatnimi czasy..wstyd!!

:)

Super świetny spektakl, może III akt troche jest oderwany od całości i ciut mi tam nie pasuje ale i tak uwazam, ze to świetny spektakl

idę w sobotę

Byłam już raz na Draculi, poprostu rewelacja i tyle, mam płyty z muzyką z tego musicalu, słucham na okrągło, jest fenomenalna, a teraz idę jeszcze raz w sobotę i jestem ciekawa swoich wrażeń, jak to będzie zobaczyc musical jeszcze raz, czy będzie tak samo mi się podobał a może lepiej

Wspaniały teatr,świetny spektakl

Spektakl jest świetny.bardzo polecam.Wszystko było wspaniałe,ciekawy scenariusz,dobrzy aktorzy,no i oczywiście świetna rola draculi.

DRACULA

Dzis wrocilam z tego spektalku do domu przedstawienei bylo pprzepiekne warto bylo przyjechac z kolobrrzegu do gdynii najbardziej mi sie podobala adrianna bardzo sliczny glos i poprostu super reszta aktorow tesz bardzo fajnei spiewali tanczyli mile przezycie

ja byłam juz dwa razy

i za drugim razem tak samo cudowne jak za pierwszym z mała wadą, miejsce na balkonie, tragedia, ale sam spektakl cudowny i pozwolę sobie znów pochwalic Pana Tomasza, rewelacja. Ile w nim pasji, dla mnie to nie pojęte, wielkie gratulacje.

Dracula zyje tańcem Krwi

NIebywała sytuacja następuje na tyum spektaklu, nie najlepsze wokalne umiejetniości są zakrywane tańcem KRWI. Wręcz widowiskowym "wariackim" tańcem. To jest główna siła przedstawinia.

Wielkie brawa!

Wielkie brawa dla wspaniałego Tomasza Więcka! Rewelacja - to słowo doskonale odzwierciedla piękną grę aktora. Ładnie umięśniony tors, rozwiane czarne włosy (nawet pasowały, bo okazało sie że p. Tomasz jest blondynem)... Ech, myślę że każda kobieta patrzyła z rozrzewnieniem, zwłaszsza kiedy na krótką chwilkę pojawił sie w stringach. No i te cudowne śpiewy, a muzyka, po prostu cud. Ludzie, idźcie koniecznie!
Szkoda tylko, że publiczności nie chciało się dupy ruszyć i podziękować na stojąco, woleli siedzieć. No i bali sie wykrzyczeć "Brawo". Ale POLECAM!

Tomasz Więcek

Co ten teatr zrobiłby bez tego aktora??
Czy ktoś w ogóle by tam przychodził??
Czy wszyscy Go tak uwielbiają??

REWELACJA!!!

Właśnie wróciłam z tego spektaklu i jestem zachwycona!!!Aktorzy grali genialnie,muzyka świetna...mam 19lat,a jestem pod wielkim wrażeniem!!!Polecam wszystkim!!!
A Pan Tomasz Więcek...aż brak słów...to co działo się na scenie,to głównie jego zasługa!!Wielkie BRAWA!!!

Poprostu brak slow!!

tak bardzo mi sie podobalo,ze nie wiem co napisac,switni aktoerzy ,muzyka i scenografia!!!Zdecydowanie polecam!

Będziesz potępiony Drakulo

Oczywiście nie przeze mnie.

Heh, również miałem przyjmność byc na wczorajszym spektaklu, a dziś jeszcze go czuję. Naprawde wspaniałe widowisko, większość obecnych z III LO w Gdańsku podobną opinię wyraża.

Ostra rekomendacja !!!

WARIACTWO BIAŁE

Szkoda że w programie nie ma informacji o wariacie, to co on wyprawia przekracza wszelkie normy, raz robi salta jedno za drugim w powierzu, za chwile biega w okół sceny, jeżdzi na kuli. Skąd wytrzasneliście takiego cyrkowca. Jestem pod wielkim, ogromnym wrarzeniem jego umiejętności tak samo jak pod wrarzeniem solowego tańca krwi ksakania po mórach scenografii z lodowym krzyżem. Brawo Brawo

Rewelacja!
Jest wiele słów, które można by przytoczyć po wyjściu z teatru, aby opisać stan ducha. Ale nie jest to potrzebne. To jedno wstarczy.

PS. Czy ktokolwiek mógłby wskazać drogę do nabycia płyty z musicalu.
Będę wdzięczny.

Zespół

Muzyczny bez Więcka leży pokotem i tak uważam, że chłopak się tu marnuje. Kryszyłowicz powinien wykładać deski w remizie nie taniec, a już tym bardziej śpiewać. Zespół w Muzycznym schodzi na psy. zabrała wszystkich super ludzi ROMA bo nie było dla nich perspektyw w Muzycznym. Dyrektor dobiera sobie ludzi nie patrząc na ich zdolności aktorskie, taneczne, czy muzyczne. Zdolnych ludzi się wypuszcza z Muzycznego zostawia się beztalęcia i starych zasiedziałych ramoli. Solistki w tym Teatrze nie ma żadnej. Gdzie jest Agnieszka Babicz, która swoim głosem powala na kolana. Nie jedna aktorka może jej pozazdrościć, dlaczego tak żadko można zobaczyć w Muzycznym coś dobrego na scenie?

Więcek

Mówisz, że Więcek się u nas marnuje - nie wiem, ale fakt faktem, że wsytępuje w Kotach w Romie

straszne..

Tego spektaklu nie daje sie przetrwac!!!!kto wpadl na pomysl zeby trwal 3 h???strata pieniedz! Czy tem teatr nie moze grac czegos ciekawszego????????

Dla fanów Tomasz Więcka

Jest nowy spektakl z jego udziałem pt. " Footloose"!! Podobno będzie rewelacyjny!! - Tak słyszałem!! Gra główną rolę męską. Reszta obsady też będzie udana. U jego roku gra wybitnie utalentowana adeptka - porównywana właśnie z Babicz! To nowy najpiękniejszy głos teatru. Dziewczyna jest wzechstronnie utalentowana!!!! PS: Tańczyła też w Draculi!

adeptka

słyszłem o tej adeptce, ze jest niezla. chyba przyjde na tego foootloosa

a my przyjdziemy dla Marka i Tomka

piekna przedstawienie jedna z najlepszych na jakich bylam, naprawde polecam!!!

Ruciane Nida:)

Ciesze sie, ze ktoś z tak malej miejscowosci na mazurach tak wysoko sie wybił.Cieszę sie, że Pan Tomasz jest lubiany przez ludzi.Niestety nie miałam okazji zobaczyć zadnego spektaklu z jego udzialem (bardzo żaluje)ale w tej miejscowosci nawet nie ma gdzie:(mimo iz pod innymi wzgledami jest piekna!!!Rowniez jestem mieszkanka Rucianego-Nidy.Mam nadzieje, ze kiedys bede mogla zobaczyc jakis spektakl z Pana udzialem na zywo!!!

Z pieleszy...

Moze mnie pamiętasz Wicu, chociaż głowy bym nie dał. Bartek z Rucianego się kłania (z Rucianego do Nidy jest ok. 1,5 km - dla nie wtajemniczonych ;-)). Twój donośny głos zawsze niósł się ponad Grendialem. Pamiętam też jak będąc oszczepnikiem (rzut oszczepem, itd.) wygrałeś zawody, które odbywały się na boisku ogólniaka, w którym się uczyłem. Pozdrawiam. Bartek D.

Dracula

Niestety antex ma tak samo beznadziejny gust jak ma beznadziejny pseudonim. Dracula jest przedtawieniem o piekne scenograsfii bardzo inteligentnie wykorzystanej. Muzyka jest cudowna do Wokalu oraz tańca również nie można się przyczepić. Antex. Jesteś człowiekiem, który od teatru nie wymaga pięknego widowiska z pięknymi kostiumami. Ty jestes czlowiekiem który szuka tak naprawde wielkiego show. Niestety zawiodłeś sie na Draculi bo temat był jak uważam zbyt poważny jak na Ciebie. A może niezrozumiałeś wontku romantycznego? Nie wiem lecz uważam, że Twoja opinia jest sceptyczna i nie warta uwagi. Piszesz o samycjh minusach a gdzie widzisz te liczne plusy? Jeśli nie rozumiesz spektaklu, jeśli nie potrafisz skomentować go naprawde poważnie poprostu zosatw swoje niedojrzałe uwagi dla Siebie. A tytmczasem. Pan Tomasz Więcek pokazał klase w spektaklu jego głos może naprawde wzbudzić u człowieka zachwyt. Spektakl udany. Pozdrawiam i dziękuje za miłe wrażenia!

Draaacula c.d.

Drogi "fun'ie"!
Opinia polega na tym aby wyrazić co się czuje po obejżeniu spektaklu. Moge się założyć że widziałem w swoim życiu więcej produkcji musicalowych niż ty byłeś w teatrze. Niestety wiem, że tego typu spektakle można zrobić o niebo lepiej. Owszem, spodziewałem się czegoś więcej. Pisanie o "monumentalnej" scenografii a widok tła w połowie sceny ograniczającego tym samym możliwości na scenie poprostu śmieszy. I o plusach napisałem (czytaj dokładniej). Fakt, że nie było ich wiele ale jednak!!! Niestety! Społeczeństwo w tym kraju (nie wszyscy ale jednak) chodzi do teatru zbyt rzadko i łyka nawet najmniejszą tandetę bo poprostu wiedze na temat sceny ma zbyt małą. Nie mają porównania, innych przykładów. Bazują na tym co oglądają od kilku lat i na tym co wmawia im się, że jest "cacy". Ale dobrze, chcecie to oglądać to ok. Przynajmniej chodzicie do teatru! A z repertuaru TM w Gdyni naprawdę jest co polecić: FAME, FOOTLOOSE, CHICAGO!!!, 5 BRACI MOE, SIOSTRUNIE... FRANCESCO też niczego sobie! Dlatego nadal uważam że na tle tych spektaklu DRACULA wypada w moich oczach nadal na 1! Pozdrawiam

antex

Uwierz mi ze oskarzanie mnie o nie chodzenie do teatru jest bardzo falszywe. Tak sie sklada ze jestem po studiach aktorskiech (teraz pracuje w gazecie recenzując trójmiejskie spektakle, chociaż nie przeszkadza mi to w graniu spektakli :)) i widzialem wszystkie produkcje tego teatru. W takich teatrach jak teatr Roma czy teatr capitol tez bywam ale zadziej, gdyz mieszkam w Gdyni. Tak naprawde nie wiem o co masz pretensje do Draculi? O scenografie? - Doczepiasz się najmniejszych szczegółów które tak naprawde nie mają najmniejszego znaczenia. O muzyke?- Nie ma co zarzucić. O tematyke? - odpowiedz sobie na to pytanie sam. Lepsze jest napisanie, że widziałeś lepsze produkcje tego teatru. Skonczmy te dyskuje bo jest calkowicie bezsensu. O gustach sie nie dyskutuje. Chociaż nie chciał bym mieć Pańskiego.

fun

Tak się składa, że kończę na wydziale aktorstwo i mam jakies pojęcie na ten temat! Tym bardziej, że zajmuje się też reżyserią. Nadal podtrzymuje, że reklama musicalu np. na trojmiasto.pl jest za bardzo naciągana! Stanowczo! Tak się składa że nawet sami aktorzy za bardzo nie lubią grać tego spektaklu :D I dobrze postawiona teza: "o gustach się nie dyskutuje"! Ty zacząłeś dyskusję bo ja tylko pierwszy wyraziłem ocenę! Jak na dziennikarza to bardzo nieczyste zagranie! Pozdrawiam

Mi też się Dracula nie podobał. Nie chodzi nawet o samo przedstawienie ile o to, że ta sztuka jest po prostu słaba. Nie wyobrażam sobie, żeby jakiekolwiek wystawienie Draculi mogło mnie zachwycić. Podstawowy błąd więc popełniono sięgając po ten tytuł. Nie wiem po co płacić komuś (w tym wypadku chyba Czechom) za licencję, skoro własnym sumptem można robić o niebo lepsze rzeczy, np. Francesco, 12 Ławek. Nie jestem aktorem, nie pracuję w teatrze, bywam tam natomiast regularnie i uważam, że Dracula jest jednym ze słabszych przedstawień w repertuarze. Mam nadzieję, że szybko z niego zniknie.

antex

nie wiem kto ma wieksze doswiadczenie student czy pracujacy w zawodzie a o aktorach nie mozesz mowic ze nie lubia grac w tej sztuce b otak nie jest. chyba ze znasz jakiegos z baletu ktory tanczy na samym koncu sceny.. Pan Wiecek lubi... I to sie liczy bo glos jest zniewalajacy..

Gdyby nie nimfy, które oglądało się i słuchało z prawdziwą przyjemnością spektakl byłby (co tu kryć ) bezwartościowy... Jest to niestety przykre, ale jak same artystki śpiewały "nie ma smutku bez przyczyny"

Oby kolejne produkcje były na lepszym poziomie.

dracula is the best

moim zdaniem to bylo cos pieknego!!!piekna muzyka,piekny spiew!!wszystko bylo jak nalezy a nawet lepiej:)

Dracula najlepszym musicalem Muzycznego!

Widzę tu żywą dyskusję to i ja się dopiszę.
O Draculi pisałam już tutaj wiele razy i napiszę znów to samo, Dracula to jak na razie najlepszy musical wystawiony w Muzycznym, zachwyca muzyka, przepiękna, zachwyca Pan Więcek jak zwykle (kto twierdzi, że nie lubi grać w tym musicalu? nie wierzę!), zachwyca całość, klimat.
Musical oglądałam parę razy, ale już po pierwszym razie muzyka pozostała w sercu, co chwilę sobie ją przypominam i nucę w przeciwieństwie do np. 12 ławek, które są czymś dla mnie niezrozumiałym a przede wszystkim przedstawieniem dlamłodzieży, a ja do nich nie należę, dlatego jestem na nie.
Mam nadzieję, że Draculę jeszcze trochę pograją i będę mogła jeszcze to obejrzeć.
Co do innych spektakli to tak szybciutko, te które mnie zachwyciły

Dracula - rewelacja
Pięciu Braci Moe - rewelacja
Chicago - ok., świetne show
Francesco - ok. choć kiepskie nagłośnienie, świetna scenografia
Janosik - ok.
Opentaniec - świetne
Fame - może być
Footloose - dobre
Siostrunie - ok.
Klatka wariatek - dobre
12 ławek - jestem na nie
Kiss me kate - nie wiedziałam jeszcze

z małej
Roxi bar - ok.
Marlyn - średnie
Sceny miłosne dla dorosłych - świetne
Nożyczek jeszcze nie widziałam

ale sie rzopisałam co?

cookie

Niezłe ciasteczko z tego Drakuli:)

xD

świetny musical, bardzo mi się podobał, a ta klata... ;P na prawdę warto popatrzeć xD

petycja

http://www.petycje.pl/petycjePodglad.php?petycjeid=3552

Petycja z prośbą o spektakle popołudniowe w Teatrze Muzycznym.

A co do Draculi.. szczerze mówiąc średnio mi się podobał. Gdyby nie muzyka, to by było kiepsko.

świetne!

widziałm ten musical rok temu i do dziś jestem pod wrażeniem, zwłaszcza jeśli chodzi o T. Więcka, niesamowity głos i ...nie tylko głos.Polecam wszystkim,zwłaszcza tym, ktorzy lubią mroczne klimaty.Chciałabym zobaczyć jeszcze raz ten musical.

Inne tematy z forum

Próby Józefa K. (3 odpowiedzi)

Opinie do spektaklu: Próby Józefa K. . Teatr Stajnia Pegaza, Gdynia Próby Józefa K. wg...

Romeo i Julia is not dead (19 odpowiedzi)

Opinie do spektaklu: Romeo i Julia is not dead . ROMEO I JULIA IS NOT DEAD na motywach dramatu...

Ciemności kryją ziemię (3 odpowiedzi)

Opinie do spektaklu: Ciemności kryją ziemię . CIEMNOŚCI KRYJĄ ZIEMIĘ Na podstawie powieści...