Dress Code w pracy

Witam, poszukuję opinii pracowników do mojej pracy dyplomowej. Czy w miejscu gdzie pracujecie lub pracowaliście obowiązywał jakiś ustalony z góry Dress Code?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Dress Code w pracy

U mnie obowiązuje, wszyscy nosimy niebieskie ciuchy robocze i buty z noskami plus kask.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

W firmach, w których dużo jest młodych, kreatywnych czyli - redakcje, portale, agencje reklamowe, instytucje zajmujące się kulturą (niekoniecznie wysoką) - najczęściej nosi się casualowo z domieszką ekstrawagancji ;)
Banki, sekretariaty poważnych firm, instytucje wyższego szczebla - spódnica, bluzka, marynarka, szpilka.
Służba zdrowia - kitle wszelakie i drewniaki/crocsy :)
Magazyny, sklepy budowlane (castorama, obi,nomi, LM) - robocze uniformy;
McDonald, KFC - roboczy komplecik z logo
Pracownicy cywilni sądu i policji - wedle uznania, ale najczęściej dżinsy, sweterek...casual, chociaż wiem, że są tez i tacy, ktorzy noszą dresy (znałam osobiście taki przypadek w pracy w sądzie)
firmy świadczące usługi informatyczno - programistyczne- zarost na twarzy i flanelowa koszula ;)

to tak z grubsza.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

co do informatyków, choc to śmieciowy artykuł, to akurat w tym jest sama prawda:
http://kobieta.gazeta.pl/kobieta/51,129054,12859823.html?i=9

Nawet robiliśmy w pracy weryfikacje i znaleźliśmy dokładnie te same koszule na karkach kolegów jak te na zdjęciach.

co w tym dziwnego? schludnie i praktycznie - przecież nie będę kopał w kablach lub pod biurkiem Pani Heni w czarnym garniturze i spodniach na kant za kilka tysięcy złotych, gdzie koty jak "konie" grasują...
inaczej ubierasz się gdy masz standardowe zajęcia, a inaczej gdy jedziesz na realizację np. szkolenia czy rozmowę handlową...
fakt, że w środowisku jest też trochę flejowatych "śmierdzieli" co unikają mydła i wody - no ale takie "modele" to nie tylko branża IT również są spotykani jako PH czy inni "finansiści" pozornie eleganccy - wszystko zależy od człowieka... od realizowanego zlecenia... sytuacji...
Zatem: bez uogólniania!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

do xyz
Dzięki za streszczenie tematu, jednak tych przykładów jestem w pełni świadoma. Chodziło mi raczej o konkretne przykłady. Jeżeli macie gdzies dress code to co dokładnie macie w nim zapisane. Np. konkretne kolory, fasony, wysokość obcasa itp.
do Jan - Rozumiem że niebieskie wdzianko i kask to rafineria? :)

Agnieszko,
Twoje zadanie, choć ciekawe to dość karkołomne. Ale mogę Ci powiedzieć szczegółowo jak to wygląda w moim przypadku. Kilka przykładów, szczegółowo, łącznie z nazwami marek. może Ci to jakoś pomoże :) 3 zestawy można sobie przypisać do 3 osób i już masz :)

Praca na stanowisku sekretarki (szefowa lubi dziewczyny w seksownych strojach) :
Sukienka w czarno- biała pepitkę marki Miso (zakupioną w UK), czarne rajstopy den 40, sznurowane, skórzane czarne botki na 7cm obcasie marki Wojas i czarną marynarkę z Reserved. Do tego torba Big Mama firmy Batycki w kolorze bordo, lakierowana. Paznokcie w kolorze bordo pomalowane lakierem marki Astor. :)
Innego dnia na tym samym stanowisku - granatowa spódnica z baskinką marki Stradivarius, różowe wdzianko (marynarka z krótkim rękawem) firma nieznana, czarne rajstopy, biały tshirt z H&M, buty - botki Wojas. Torebka w kolorze brązowym - Edina Ronay.
trzeci dzień - spódnica mini czarna, fason bodycon z Tally Weil, bluzka z baskinką z Zary, czarna; czarne rajstopy den 40, marynarka Orsay beżowa, czółenka Marks and Spencer w lamparcie cętki, torebka skórzana Fossil.

Praca w redakcji: trampki Converse czerwone, czerwona marynarka H&M, dżinsy baggy Zara, biały thirt/ lub/ martensy - cholewka z szarego materiału w kwiecisty motyw, szara marynarka z H&M, spodnie rurki Only, różowy thirt.

Praca w gabinecie stomatologicznym - biały fartuch i białe spodnie - firma produkująca odziez medyczną ;)

Mam nadzieję, że trochę pomogłam i te opisy na coś się przydadzą.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

Praca jest... takie spostrzeżenia. (40 odpowiedzi)

Przeglądając oferty na naszym rynku, widać jedno. Praca jest, ale za grosze. Dominują stawki od...

Uważajcie na GTS (Gruppo Trade Service)! (55 odpowiedzi)

Co jakiś czas pojawiają się ogłoszenia o wykładaniu towaru w sklepach Carrefour (zatrudnia firma...

AI w pracy i nauce ktoś jeszcze się wciągnął? (4 odpowiedzi)

Cześć! Zastanawiam się, czy tylko ja tak mam, że odkąd odkryłem narzędzia AI, to coraz częściej...