Dress Code w pracy

Witam, poszukuję opinii pracowników do mojej pracy dyplomowej. Czy w miejscu gdzie pracujecie lub pracowaliście obowiązywał jakiś ustalony z góry Dress Code?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Dress Code w pracy

U mnie obowiązuje, wszyscy nosimy niebieskie ciuchy robocze i buty z noskami plus kask.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

W firmach, w których dużo jest młodych, kreatywnych czyli - redakcje, portale, agencje reklamowe, instytucje zajmujące się kulturą (niekoniecznie wysoką) - najczęściej nosi się casualowo z domieszką ekstrawagancji ;)
Banki, sekretariaty poważnych firm, instytucje wyższego szczebla - spódnica, bluzka, marynarka, szpilka.
Służba zdrowia - kitle wszelakie i drewniaki/crocsy :)
Magazyny, sklepy budowlane (castorama, obi,nomi, LM) - robocze uniformy;
McDonald, KFC - roboczy komplecik z logo
Pracownicy cywilni sądu i policji - wedle uznania, ale najczęściej dżinsy, sweterek...casual, chociaż wiem, że są tez i tacy, ktorzy noszą dresy (znałam osobiście taki przypadek w pracy w sądzie)
firmy świadczące usługi informatyczno - programistyczne- zarost na twarzy i flanelowa koszula ;)

to tak z grubsza.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

co do informatyków, choc to śmieciowy artykuł, to akurat w tym jest sama prawda:
http://kobieta.gazeta.pl/kobieta/51,129054,12859823.html?i=9

Nawet robiliśmy w pracy weryfikacje i znaleźliśmy dokładnie te same koszule na karkach kolegów jak te na zdjęciach.

co w tym dziwnego? schludnie i praktycznie - przecież nie będę kopał w kablach lub pod biurkiem Pani Heni w czarnym garniturze i spodniach na kant za kilka tysięcy złotych, gdzie koty jak "konie" grasują...
inaczej ubierasz się gdy masz standardowe zajęcia, a inaczej gdy jedziesz na realizację np. szkolenia czy rozmowę handlową...
fakt, że w środowisku jest też trochę flejowatych "śmierdzieli" co unikają mydła i wody - no ale takie "modele" to nie tylko branża IT również są spotykani jako PH czy inni "finansiści" pozornie eleganccy - wszystko zależy od człowieka... od realizowanego zlecenia... sytuacji...
Zatem: bez uogólniania!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

do xyz
Dzięki za streszczenie tematu, jednak tych przykładów jestem w pełni świadoma. Chodziło mi raczej o konkretne przykłady. Jeżeli macie gdzies dress code to co dokładnie macie w nim zapisane. Np. konkretne kolory, fasony, wysokość obcasa itp.
do Jan - Rozumiem że niebieskie wdzianko i kask to rafineria? :)

Agnieszko,
Twoje zadanie, choć ciekawe to dość karkołomne. Ale mogę Ci powiedzieć szczegółowo jak to wygląda w moim przypadku. Kilka przykładów, szczegółowo, łącznie z nazwami marek. może Ci to jakoś pomoże :) 3 zestawy można sobie przypisać do 3 osób i już masz :)

Praca na stanowisku sekretarki (szefowa lubi dziewczyny w seksownych strojach) :
Sukienka w czarno- biała pepitkę marki Miso (zakupioną w UK), czarne rajstopy den 40, sznurowane, skórzane czarne botki na 7cm obcasie marki Wojas i czarną marynarkę z Reserved. Do tego torba Big Mama firmy Batycki w kolorze bordo, lakierowana. Paznokcie w kolorze bordo pomalowane lakierem marki Astor. :)
Innego dnia na tym samym stanowisku - granatowa spódnica z baskinką marki Stradivarius, różowe wdzianko (marynarka z krótkim rękawem) firma nieznana, czarne rajstopy, biały tshirt z H&M, buty - botki Wojas. Torebka w kolorze brązowym - Edina Ronay.
trzeci dzień - spódnica mini czarna, fason bodycon z Tally Weil, bluzka z baskinką z Zary, czarna; czarne rajstopy den 40, marynarka Orsay beżowa, czółenka Marks and Spencer w lamparcie cętki, torebka skórzana Fossil.

Praca w redakcji: trampki Converse czerwone, czerwona marynarka H&M, dżinsy baggy Zara, biały thirt/ lub/ martensy - cholewka z szarego materiału w kwiecisty motyw, szara marynarka z H&M, spodnie rurki Only, różowy thirt.

Praca w gabinecie stomatologicznym - biały fartuch i białe spodnie - firma produkująca odziez medyczną ;)

Mam nadzieję, że trochę pomogłam i te opisy na coś się przydadzą.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

Uważajcie na GTS (Gruppo Trade Service)! (55 odpowiedzi)

Co jakiś czas pojawiają się ogłoszenia o wykładaniu towaru w sklepach Carrefour (zatrudnia firma...

Praca jest... takie spostrzeżenia. (40 odpowiedzi)

Przeglądając oferty na naszym rynku, widać jedno. Praca jest, ale za grosze. Dominują stawki od...

AI w pracy i nauce ktoś jeszcze się wciągnął? (4 odpowiedzi)

Cześć! Zastanawiam się, czy tylko ja tak mam, że odkąd odkryłem narzędzia AI, to coraz częściej...