Droga rowerowa na Brodwinie.

Witam,

Co sądzicie o budowie nowej drogi rowerowej wewnątrz osiedla brodwino (na ulicy Kolberga między szkoła a orlikiem) w Sopocie? Dodam tylko, że na jezdni jest ograniczenie prędkości do 20 km/h, zainstalowane progi zwalniające a ruch samochodów znikomy - tylko mieszkańcy dojeżdżający do bloków i ew. usługi jak śmieciarka.

Idziemy w dobrym kierunku czy droga w tym miejscu jest marnotrawieniem funduszy?

Moim zdaniem budowa DDR w tym miejscu jest głupotą, lepiej byłoby przeznaczyć fundusze na połączenie istniejącej DDR ze stacją SKM Kamienny Potok, bo w tym miejscu rzeczywiście jest niebezpiecznie a nie na środku spokojnego osiedla gdzie dotychczas nie było żadnych problemów we wspólnym korzystaniem z jezdni przez wszelkie rodzaje pojazdów jak i z rzadka pieszych chodzących środkiem jezdni.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Droga rowerowa na Brodwinie.

Zupełnie sprzeczne z zasadami przedstawionymi tutaj: http://www.rowery.org.pl/drogir.html

Raczej co sadzimy o wybudowanej drodze. Z tego co wiem, to ona już jest zrobiona.
A że bez sensu, to inna sprawa, choć słyszałem głosy, że w czasie porannego szczytu ruch jest spory.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ta wybudowana jest jak najbardziej ok, bez sensu jest kolejny odcinek będący w budowie. Właśnie usiłuje wyciągnąć projekt z ZDiZ Sopot i obiecuję zamieszczenie go na tym forum. W każdym razie urzędnicy z tej instytucji są bardzo dumni z budowy.

Pisząc, że jest ok mam na myśli to, że było miejsce, jest nieszkodliwa dla innej infrastruktury. Nowa droga powstaje na odcinku gdzie obowiązuje strefa ograniczenia prędkości do 20 km/h a ruchu samochodów praktycznie nie ma.

W każdym razie usłyszałem pod swoim adresem wiele inwektyw od fanów budowania bez głowy.

Też nie jest ok, bo zupełnie zbędna. Zrobić strefę 30 lub 20 na całe Brodwino i Kamienny Potok z możliwością jazdy pod prąd, ewentualnie pasy rowerowe w ruchliwszych miejscach i na większych skrzyżowaniach.

Wydzielona droga powinna być na Malczewskiego/Sopockiej i łączyć Wielkopolską z Niepodległości i AK. Ale to za duży kłopot dogadać się z sąsiednim miastem i wydać dużo więcej pieniędzy.

Plik, który w/g ZDiZ jest projektem:

http://speedy.sh/hWMP6/Droga-Rowerowa-kolberga.pdf

Szczerze mówiąc to farsa...

Inne tematy z forum

trening interwałowy (25 odpowiedzi)

witam! mam pytanie co do treningu interwałowego, czy ktoś z forumowiczów jeździ może w ten...

Zabezpieczenia i drzwi do piwnicy (21 odpowiedzi)

Hej. Na wstępie zaznaczam, że jestem w pełni świadomy tego, iż w piwnicy rowerów się nie...