Droga wymiana w kantorze na lotnisku. Standard czy przesada?

Opinie do artykułu: Droga wymiana w kantorze na lotnisku. Standard czy przesada?.

Ceny w lotniskowych sklepach i punktach usługowych zawsze były i będą wysokie - podobnie jak czynsz, który płacą ich właściciele. Zasada ta dotyczy również lotniskowych kantorów, o czym boleśnie przekonał się turysta z Niemiec.Zwykła kanapka za 20 zł, kawa za 15 zł, piwo za 12 zł - tak jest nie tylko w Gdańsku, ale i na innych, nie tylko polskich lotniskach. Właścicielem punktów handlowych i usługowych działających w portach lotniczych w prosty sposób tłumaczą horrendalnie wysokie ceny, ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

nie do konca

Spread tez nie jest maly
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Debilu, kretynie, nie mam słów na takich idiotów. To jest wina Tuska? że ktoś na lotnisku ma niski kurs ( co jest normalnością na lotniskach w świecie) A jescze 16 debili tobie przyklaskuje, ten kraj nigdy nie będzie normalny.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 12

cena za parking

cena za parking jest widoczna i to jest Twoj wybor czy tam stajesz czy nie 10 metrow dalej jest parking 8 zl za godzine

tylko jeszcze oczywiscie trzeba umiec czytac
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

w poniedziałek podobny kurs był w Modlinie. Sprzedaz 1 EUR = 4,6zł
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Każdy wybiera parking w zależności od potrzeb i zasobności portfela

Dużym plusem gdańskiego lotniska jest możliwość podjechania ZA DARMO niemal pod drzwi terminalu.
Gdyby nie te słone stawki za przekroczenie 10 minut darmowego parkowania, to cały budynek byłby oblepiony pojazdami tych "co tylko na chwilę weszli do terminalu", a pasażerowie z walizami musieliby zasuwać "z buta" z oddalonych parkingów.

Cennik jest widoczny przy wjeździe na parkingi, jeśli wjechałeś na ten najdroższy nie powinieneś jęczeć, że wydałeś 20zł...
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 0

Skup po 3,19 zl tego dnia a jaki byl kurs sprzedazy?

Nic prostszego aby spojrzec na roznice miedzy kursem sprzedazy a kursem kupna i mozna samemu wywnioskowac czy ktos przypadkiem nie chce za duzo zarobic na takiej transakcji.

a ciekawe na ile jeszcze skroili go ci taksowkarze
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

czyli reasumujac panowie,polowanie na frajera jest ,i nie tylko u nas,

na calym swiecie,gosciu chyba pierwszy raz lecial i zaplacil frycowe jak zwykle,drugi raz przed podroza pomysli gdzie ,jak kiedy wymienic pieniadze itd

ale bezmózgi komentarz

.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 8

Standard czy przesada?

A sklep wolnocłowy to tylko z nazwy bo towar droższy niż w sklepach !!!!!!!
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 2

mmmm.. Włoszka

jak młoda to bym ją zapiął...
popieram tę opinię 24 nie zgadzam się z tą opinią 6

na szczescie PRL już mamy za sobą i z praktykami pogarszającymi wizerunek naszego kraju należy walczyć.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2

Wszędzie tak jest. O czym tu pisać?

Latam bardzo duzo i niemal na kazdym lotnisku tak jest, na całym swiecie. Fatalne kursy w kantorach, taksowkarze-naciągacze, horrendalne ceny jedzenia i napojow. Może jedynie w skandynawii nie ma naciągaczy, ale za to oficjalne ceny są i tak wyższe niż zwyczajowy bakszysz. Nie ma tu zadnej sensacji i powodu do poczucia winy.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 2

dokładnie, nikt nikogo nie zmusza do korzystania z usług na lotnisku

Jak leciałem w podróż poślubną to w pełni świadomie zamówiłem sobie w barze piwko i kanapkę - właśnie dzięki takiej myśli - raz na jakiś czas mogę se poszaleć. Kurs w kantorze doskonale widać i nie trzeba z niego korzystać.
Sam dałem się zrobić w bambuko w Pradze we wrześniu tego roku. Wziąłem za mało koron więc szukałem kantoru. Jest ich tam pełno ale kursy były jakieś biedne. W końcu trafiłem na fajny kurs, bodaj 5,60 i co? Wyszedłem na tym jak przysłowiowy Zabłocki... Wymieniłem 100 zł i na paragonie owszem było 560 koron ale minus "Poplatek" czyli opłata w wysokości 102 korony czyli blisko 20%! Cóż, byłem delikatnie mówiąc wnerwiony, trochę poużywałem sobie słownie pod nosem i tyle. Człowiek uczy się na błędach. Teraz wiem żeby wymieniać w Polsce, ewentualnie na granicy lub szukać takich kantorów które mają wywieszone 0% prowizji. Jednakże nie przyszło mi do głowy napisać jakiekolwiek skargi czy też listu do mediów. Dałem się naciąć, trudno. Więcej mnie nie nabiorą ;-)
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 6

Owszem

Ceny czynszu wahają się w przedziale który podałeś.
Ale na czynsz to te kantory zarabiają w 10 dni.
W jeden dzień przy takim kursie pewnie ok.3000 złotych mają przychodu.Razy trzy kantory na lotnisku LECH WALESA minus jakieś pewnie głodowe pensje,prąd i tym podobne pierdoły...
Nieźle sobie skalkulowali
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

BZDURA!

"NORMALNE"? Jak inni kradną, to znaczy że co? że należy ich naśladować i również kraść? Co to znaczy "jest normalne"?

Piętnować, nagłaśniać, publikować takie zachowania w Internecie, robić anty-reklamę.

Nie! To nie jest normalne i trzeba z tym walczyć. Bierna postawa i godzenie się z tym, jest najgorszą rzeczą jaką można zrobić. Do tego mówienie "to normalne" świadczy o braku dojrzałości.

Oczywiście. Są osoby chcące w szybkim czasie osiągnąć duży zysk i robią to nie łamiąc prawa, ale miażdżąc zaufanie i sposób w jaki jesteśmy postrzegani jako naród. Ale to nie znaczy że jest się bezradnym wobec krętaczy.
popieram tę opinię 28 nie zgadzam się z tą opinią 4

..."Co innego kantor - tam trafiają tylko desperaci, którzy z jakichś względów MUSZĄ wymienić walutę"...

Nie rozumiem, czemu ktos przylatujacy wlasnie do Polski musi byc desperatem jesli chce wymienic troche kasy na zlotowki, ale...
Problemem jest nie tylko kantor lotniskowy. Bankomaty stojace na lotnisku maja rowniez zbojnickie przeliczniki, a tych nie ustala wlasciciel kantoru, tylko banki.
Wniosek: Moim zdaniem jest to po prostu metoda i "napominanie" winnych takiego stanu rzeczy niczego nie zmieni.

A parking ? 20minut - 20złotych !!!!

Czy Lotnisko ma swoich gości/klientów za baranów, których można strzyc ?
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 6

Niby tak, ale...

turysta nie wie, jakie ceny są na mieście - nie ma porównania.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 1

POdobno

dużym,znaczącym udziałowcem w biznesie lotniskowym jest niejaki Joseph Bonk..
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 3

Dobrze, że byłej pracownicy

a nie żony ;)
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 0