Dyskryminacja chłopców

Nic mnie tak nie irytuje jak zbabienie, zdziadzienie, niekumatość i niechlujstwo, czy jak to tam zwał, polskich facetów. Jestem zdania, że przyczyniły się do tego długoletnie błędy wychowawcze i edukacyjne, np. koedukacja, która nie uwzględnia zasadniczych różnic psychicznych między chłopcami a dziewczętami, wpływających na proces edukacyjno-wychowawczy. Jeżeli ktoś ma wątpliwości, polecam książki prof. Louann Bizendine "Mózg kobiety", "Mózg mężczyzny". Wiadomo od dawna, że szkoła koedukacyjna jest szkodliwa, ale poprawność polityczna sprawia, że ten problem jest przemilczany. Tymczasem szkoły, w których jest rozdział płci dają znakomite wyniki.

Na Zachodzie prowadzi się badania, które wskazują na powstanie education's gender gap (edukacyjnej luki płci) objawiającej się tym, że wraz z wiekim,coraz mniej chłopców, w porównaniu z dziewczętami, uczestniczy w procesie edukacyjnym, właśnie ze względu na to, że struktury szkolne nastawione są bardziej na dziewczęta. Bardzo interesujące szczegóły na ten temat znależć można w ostatnim numerze tygodnika "Sieci".

I co wy na to rodzice, będziecie się biernie przyglądać jak wasi chłopcy, ale i dziewczęta też,są niszczeni ?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Dyskryminacja chłopców

Fajnie gadasz. Potrzebuję mena do targania drew z lasu, piszesz się?
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

@ Manson

Do meritum , bitte, please. Sie nie wymiguj. Las to nie jest dziedzina przyszlościowa,jak go Platforma sprywatyzuje.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

" Las to nie jest dziedzina przyszlościowa,jak go Platforma sprywatyzuje."

A jak sprywatyzuje go PiS to stanie się dziedziną przyszłościową?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 5

Jak sprywatyzuje go Platforma, powtarzam, PLATFORMA, to będziemy mieli Zachód, Karaiby, ale takie jak na Haiti. Widział pan Haiti ?
Zbliża się czas kanikuły, warto wybrać się na Haiti.
To nie kryptoreklama, to ostrzeżenie.

Jak sprywatyzuje go Platforma, powtarzam, PLATFORMA, to będziemy mieli Zachód
==
Eee to będzie preria bo wszystkie drzewa wytną w przysłowiowy pień :D

polecam książki prof. Louann Bizendine "Mózg kobiety", "Mózg mężczyzny".
==
Ja polecam coś zabawniejszego.
Leon Knabit, Instrukcja obsługi mężczyzny.
O kobietach też napisał - "Kogo kochają kobiety", ale jeszce nie czytałam.

Nie czytałem ojca Knabita, muszę wybierać między lekturami ,to kosztowne hobby, niestety.

Ja czytałam tylko dwie: wymienioną wyżej i Czy zwierzęta mają duszę?
Nabyłam je na rekolekcjach studenckich w tynieckim klasztorze - a sam brat Leon jest fantastyczny. Pozostali mnisi też fajni, a ich wyroby konfitury i nalewki pyszne.
Uważam, że warto promować takie pozytywne postacie, poszperaj w necie - powinny być tam wersje pdf, zawsze można tanio nabyć książki na all czy antykwariacie;)

Wracając do tematu - NIGDY w życiu nie byłam świadkiem dyskryminacji w szkole ani jednego chłopaka, była za to jedna nauczycielka która cały czas jeździła równo po dziewczynach a chłopaki mieli u niej luz. A nie powinnam założyć nowy temat do narzekania - dyskryminacja dziewcząt w szkołach. Jak jesteś przeciw szkole koedukacyjnej, to zapisz (jak masz) swoje dzieci do prywatnej, które umożliwią Ci segregację. Chęci do nauki nie zależą od płci, tylko głównie od tego, co przekazują dzieciom (jakie wartości, priorytety) rodzice. U mnie cała czwórka po studiach (ja w trakcie jeszcze), bo mama dała przykład (tata to strażak, więc nie ma studiów, ale się dokształcał z rzemieślniczych rzeczy). Dzieci nasladują rodziców.

Danna tu z Zejotem sie zgodzę. z biologicznego punktu widzenia nasze nastrojenie organizmu jest inne.
a dzisiejszy swiat mentalnie ogranicza facetow - nawet pozadnie w morde nie mozna dac jak ktos obraza bo zaraz do sadu Cie zaciagnie za nietykalnosc osobista itp.
natura meska jest wojownicza- a mozna to w rozny sposob osiagac - np uprawiac sporty, ale nie kazdy chlopiec bedzie w sporcie odnosil sukcesy wiec MUSZA byc i inne dziedziny w ktorych moga rywalizowac.
tak samo z wszechstronna ruchliwoscia i skupieniem, wiekszosc tematow szkolnuch chlopakow poprostu nie interesuje, a moze by zainteresowalo tylko problemy nieraz trzeba rozpatrywac od drugiej strony.
szkola zdominowana przez kobiety(bo facet nie uytrzyma rodziny za wyplate szkolna)

kształcimy i wychowujemy(jak spoleczenstwo) grzecznych chlopcow mami synkow - a wiekszosc kobiet pragnie miec w domu obronce rodziny walecznego zaradnego- ale czesto i tak musi on wejsc pod pantofel, i nagle gdzie ten meszczyzna z wlasnym zdaniem?

moim zdaniem dziewczynki lubuja sie w wiedzy dla nich juz to jest ta rywalizacja o oceny i to im wystarcza - chlopcy musza miec cos namacalnego, zadania ktore musza spelniac, czuc sie ze to oni decyduja, jak nie to albo wychodza poza nawias i maja latke nieukow, albo sie podporzadkowuja - chlopcy wyywaja wteduy od kujonow i tez dzieciak robi sie zamkniety w sobie.

oczywiscie jest to generalizowanie - ale uwazam ze wiekszosci to nie sluzy - a w okresie dojrzewania to juz masakra bo dziewczyny rozpraszaja chlopakow na maksa(i w chlopcy dziewczeta)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Pieczulka dobrze ci odpowiedziała ale ja też swoje dodam.

Dyskryminacja nie polega na tym, że jakaś pani nauczycielka źle się zwraca do chłopców - dyskryminacja ma charakter srukturalny, nadając zajęciom szkolnym taki a nie inny schemat organizacyjny, lekceważący RÓŻNICE BIOLOGICZNE( PERCEPCYJNE, JĘZYKOWE) między płciami, lekceważący odmienny kształt procesów wychowawczych potrzebnych dla każdej płci.

Szkoła koedukacyjna jest wybrykiem natury, utrzymywanym ze względu na niby-oszczędność i cele polityczne polegające na urawniłowce.

szkola zdominowana przez kobiety(bo facet nie uytrzyma rodziny za wyplate szkolna)
==
Zależy jaka szkoła ;)

Pamiętam polonistkę - śmialiśmy się, że od niej gestapo mogłoby się wielu rzeczy nauczyć. U niej jednej zawsze była cisza na lekcji, nie było ściągania bo...za karę nauka na pamięć np Iliady i to ze znakami interpunkcyjnymi! A potem sprawdzan pisemny i biada jak pominiesz jakiś przecinek. Albo dodatkowe lektury do czytania i szczegółowy test :)

Nie nauczysz się to pała, nie poprawisz to kolejna, najwyżej nie zdasz, cóż pewnie będziesz zamiatał ulicę, Twój problem, nikt w szkole Cię trzymał na siłę nie zamierza. Nauka to przywilej.
I na nic zdadzą się skomlenia rodziców.
Takiej polonistki to życzę każdej szkole, pełnej charyzmy, zapału, jak omawiała dzieła literackie to aż łzy stawały w oczach, a serce rosło.
Tekstów biblijnych to nawet ksiądz tak wyłożyć nie potrafił.
Wykraczała poza program, przynosiła i dawała własne materiały - taki tekst Desideraty, którą od niej otrzymaliśmy mam po dziś dzień - kilka razy w miesiącu wychodziliśmy całą klasą do teatru, kina, opery itd.
Pedagog z powołania. Męskich "odpowiedników" miałam dopiero na studiach.
Ostatnio jechałam autobusem i mimo woli słuchałam rozmowy dwóch nauczycielek o tym jak boją się swoich uczniów.
No ludzie, jak nauczyciel ma być skuteczny w stosunku do ucznia, którego się obawia? W mojej szkole wszelkie przejawy agresji były surowo karane i wylatywał taki delikwent z prędkością światła, nie było anonimowości - wszyscy nosili identyfikator.

Pamiętam też jak na uczelni w kolejce do prodziekana siedziała starsza pani. Okazało się, że to była babcia jednego ze studentów, który olał sesję i nie podszedł do egzaminów. Oficjalnie wpadł w depresję.
Okazuje się, że wielu rodziców "nawiedza" dziekana w imieniu swoich dwudziestoparoletnich dzieci, niczym jak za czasów gimnazjalnych.
No śmiech na sali :D
I jak oni chcą ich nauczyć odpowiedzialności, zaradności?
Akurat w większości powód maminsynkowatych mężczyzn nie tkwi w szkole, a w rodzicach. Przykre ale prawdziwe. Ale łatwiej zwalić na kogoś winę.
Co oczywiście nie znaczy, że szkoły koedukacyjne są the best. Mają wady.

a dzisiejszy swiat mentalnie ogranicza facetow - nawet pozadnie w morde nie mozna dac jak ktos obraza bo zaraz do sadu Cie zaciagnie za nietykalnosc osobista itp.
==
W niczym nie ogranicza. Mój kolega, mecenas, prywatnie zdobywca kilku pasów w karate, niejednokrotnie musiał ręcznie wyłożyć na czym polega szacunek do bliźniego i jego własności.
Aczkolwiek sporo trzeba się "natrudzić" by go sprowokować...bo na zajęciach sztuk walki uczą panowania nad emocjami i sobą oraz używania siły tylko w ostateczności.
A także zasad fair play.
Tymczasem ilu rodziców (ojców) uczy synów, że tylko śmieć uderzy słabszego i dziewczynkę/kobietę?
Że tylko tchórz bierze nóż, czy szkło na gołego przeciwnika?
Że nie kopie się leżącego?
Że należy ponosić odpowiedzialność za czyny i słowa?
Zresztą uczyć to jedno, a dać własny przykład to inna "bajka" :D

@ Kinga

Zwróciła pani uwagę na ciekawy problem - tu nie tylko rodzice są winni.W przestrzeni publicznej pojawiły się niedopuszczalne, oficjalnie tolerowane rzeczy takie jak kopanie przeciwnika w postaci kickboxingu i innych "sztukach" walki.

Jeszcze trzydzieści, czterdzieści lat temu uważano boks za sport ekstremalny z obowiązującą regułą, że nie wolno uderzać poniżej pasa. Ponadto, w sposób naturalny, kobiety były wyłączone ze sportów walki. Teraz jedna dzięki popularnośći zdobytej w taki sposób, została posłanką.

Jak widać idioci medialni a takżę politycy dopuścili do złamania wszelkich reguł w przestrzeni publicznej. A bez reguł cywilizacji grozi zagłada.

Ponadto, w sposób naturalny, kobiety były wyłączone ze sportów walki. Teraz jedna dzięki popularnośći zdobytej w taki sposób, została posłanką.
==
Od czasów, kiedy posłem został uczestnik reality-show BB nic mnie nie zaskoczy. Uroki demokracji. Zdecydowała większość, a jaka ona jest to wszyscy wiemy.
Co do uprawiania sztuk walki przez kobiety...polecam kursy sztuk walki w celu podniesienia bezpieczeństwa.
Kobieta ma prawo się bronić i powinna wiedzieć jak to robić skutecznie.
Z tym, że gdy zostanie napadnięta przez mężczyznę,
czyli osobnika silniejszego, agresywniejszego, zdeterminowanego by uczynić jej krzywdę to wszystkie chwyty są dozwolone.
Nawet takie, po zastosowaniu których facet nie wstanie już z ziemi.
Albo oślepnie.

Raz w życiu mi się zdarzyło być napadniętą. Wracałam SKMką z jazdy
konnej i stałam w tzw. łączniku między przedziałami bo starałam się ukryć palcat z tyłu (dziewczyna z batem w ręce budzi powszechną wesołość, ciekawe czemu ;>).
Wszedł młody mężczyzna i chwycił za moją torebkę. To był moment, cofnełam się ciągle trzymając pasek, by uczynić zamach
i z całej siły przeleciałam mu batem po gębie. Facet zdębiał, on chyba nawet nie wiedział czym go tak smagnęłam - pewnie myślał, że pazurami ;D
Był w takim szoku, że tylko stał i patrzył mi w oczy dopiero jak powiedziałam: "Idź bo poprawię!", to uciekł.
Ciekawe czy w domu powiedział skąd ma taką pręgę....

@ Kinga

Chwileczkę, chwileczkę, Demokracja to pojęcie polityczne, dotyczące jedynie sposobów sprawowania władzy i nic więcej. Co ma demokracja do sportów walki na przykład?

Żadne chwyty nie pomogą w skali spolecznej na broń palną jeżeli dalej będziemy się obsuwali po równi pochylej.

Inne tematy z forum

Grajdołki (165 odpowiedzi)

A gdyby kiedyś mieć taki strzał, ażeby wąska grupa znawców tematu nie mogła uwierzyć w...

Zarabianie na kryptowalutach - Jaki podatek? Potrzebna DG? (7 odpowiedzi)

Witam, Chciałbym uzyskać informację na temat sposobu opodatkowania zarobku (osoba fizyczna)...

Wiersz o Gdyni (10 odpowiedzi)

Pilnie poszukuję wiersza dotyczącego miasta Gdynia? Jeśli ktoś zna jakiś to bardzo prosze o...