Dziecięca goła pupa na plaży. Gdzie jest granica?

Opinie do artykułu: Dziecięca goła pupa na plaży. Gdzie jest granica?.

Było ich troje. Przyjechali na rowerach, z których zeskoczyli w przyśpieszonym tempie. Błyskawicznie zrzucili ubrania i pędem pognali w stronę jeziora. Wyprawa była chyba spontaniczna, bo nie mieli strojów kąpielowych. Do wody wbiegli w bieliźnie: oni w slipkach, ona - w majtkach i koszulce.Ani nago, ani ubraniNa oko mieli po 9-10, może 11 lat. Dziewczynka i dwóch chłopaków. Ona na granicy dojrzewania - niby jeszcze dziecko, ale już coś pod bluzką się uwypukla. Dodajcie do tego przeźroczyste ...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Mam ponad 30 lat i latam ubrany. A skąd to pytanie, bo nie do końca rozumiem?
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 1

Wierz mi, nie chciałabyś, żeby Twoje dziecko załatwiało się w publicznym plażowym toi-toiu.
popieram tę opinię 24 nie zgadzam się z tą opinią 6

Dziecko też

ma swój wstyd. Jak będziemy mu pokazywać, że może nago biegać przed obcymi to się póżniej nie dziwmy różnym tragediom... Poza tym to niehigieniczne.
popieram tę opinię 26 nie zgadzam się z tą opinią 13

zdrowy rozsądek?

moim zdaniem rodzicom, którzy puszczają swoje dzieci na golasa na plaży brakuje zdrowego rozsądku. po pierwsze dziecko może złapać jakąś infekcję, po drugie to doskonała okazja dla pedofili, dlaczego nikt o tym nie myśli? inna kwestia to że nie każdy ma ochotę oglądać czyjeś nagie tyłki, nie ważne czy dziecka czy dorosłego. chcecie paradować na golasa-idźcie na plażę nudystów
popieram tę opinię 45 nie zgadzam się z tą opinią 14

Przecież nikt niczego nie narzuca, tylko wyraża swoje zdanie, dyskutuje.

Skąd u ludzi te napady agresji, gdy ktoś inny tylko odważy się wypowiedzieć swoje zdanie? Co to za czasy...
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 3

goła pupa

Mi także nie leżą gołe pupy nawet malutkich dzieci na plazy czy gdzie indziej .
Nie jest to estetyczny niestety widok na plaży i tego powinno uczyć się już od niemowlaka że na plaży obowiązuje także odpowiedni strój .Czasy komuny gdzie w sklepach nic nie było już mineły sklepowe półki są przygotowane na stroje od niemowlaka aż po najstarsze osoby i to we wszystkich możliwych rozmiarach .
popieram tę opinię 32 nie zgadzam się z tą opinią 14

Oj , jakies to nasze polskie, obserwowac i krytykowac...

Dlaczego niektórzy z Nas pragną narzucić drugiej osobie swój punkt myślenia...
Ja proponuje zajac sie sobą , ewentualnie swoimi wychowankami ...Jeżeli ktos usilnie obserwuje takie sceny i uważa je za " erotyczne " to niestety ma problem z samym sobą, ale dopóki nie robi krzywdy drugiej osobie to również jest jego prywatna sprawa i guzik nam do tego. Ludzie najpierw pitolicie przez dziesięciolecia o wolności a potem każdy chce sie bawić w policjanta...
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 12

Świat nie jest tylko dla młodych i pięknych

bo tych jest mniejszość na świecie. Ale, być może z powodu zaburzonych relacji medialnych, wydaje Ci się że jest inaczej.

Twoje ciało jest Twoją rzeczywistością. A rzeczywistość to coś, co nas otacza. Nie ma się czego wstydzić. I nie ma co negwać rzeczywistości, skoro taka jest.
popieram tę opinię 32 nie zgadzam się z tą opinią 2

mama

uszanowanie dla wszystkich zgorszonych, ale zeby w Gdansku ,przy KAZDEJ PLAZY nie bylo nawet 1 toi toia? dzieci na widoku,a gdzie robia siusiu ci wszyscy ZGORSZENI? nie raz bylam swiadkiem ,jak za potrzeba gnali do morza,a pozniej wszyscy,, zgorszeni'', w tych szczochach ,ochladzaja swoje zgorszone postawy.
popieram tę opinię 66 nie zgadzam się z tą opinią 23

masz 15 lat?

i latasz nago po plaży?
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 7

Tak? Ciekawe w taki razie czemu usuneliscie jeden z piewszych dzis komentarzy o tym ze to kolejny slaby artykul? Czy ten ktos naruszyl zadady regulaminu? Usuwacie bez sensownie wszysto co eam nie pasuje!
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 4

Ale taki wpis jest bardzo ad vocem całej dyskusji ;)
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 1

zdanie "jesteś śmieszny" jest obelżywe
"jesteś zabawny" jest komplementem także ten ....
popieram tę opinię 27 nie zgadzam się z tą opinią 1

No nie wiem ten felieton według mnie jest żenujący , masło maślane

Oczywiście dzieci same kieruja sie swoim instynktem i uważam ,że majteczki i koszulka jak w wersji pierwszej jest jej decyzją, a tu nie ma co dyskutować , dzieciom zakładamy majteczki , aby chronić je przed infekcjami i uważam ,że nie ma potrzeby robic dzieckiu krzywdy oszczędzając majtki za 1 zł. więc gacie na pupe i nie narażać dziecka !!!
popieram tę opinię 27 nie zgadzam się z tą opinią 4

ech....

Żyjemy gdzie żyjemy i stety lub nie - trzeba przestrzegać norm społecznych. Dziecko - owszem - jest niewinne, ale niektórzy dorośli już nie. Jak wyobrażę sobie, że jakiś oblech miałby mieć przyjemność z patrzenia na moją rozebraną córkę, to aż mnie mdli. Dlatego na plaży zawsze strój. Od bobasa do pełnoletności. Co późnej to już nie mam wpływu....
popieram tę opinię 56 nie zgadzam się z tą opinią 7

ważny temat

W artykule poruszono temat ważny i wbrew pozorom trudny. Od co najmniej kilku lat zdania w tej kwestii były podzielone.
Jaczewski, znany polski specjalista od seksualności dziecka, którego pamiętać będą osoby dorastające w czasach PRL-u, w swojej współczesnej książce pisze, że dawniej zajęcia WF odbywały się nago. Moim zdaniem to zbytnia przesada, a bez ubrania łatwiej o urazy, ale kiedyś ponoć nie budziło to kontrowersji.
Obecnie jesteśmy wręcz przeczuleni na temat pedofilii, a widok nagiego dziecka na plaży będzie dla pedofila pobudzający. Kiedy czytam zasady dla opiekunów dzieci i wyszczególnione to, gdzie i jak tego dziecka wolno dotykać, to skłonna jestem tych zasad przestrzegać, na wszelki wypadek. Rodzice z kolei nie powinni skąpić dziecku czułości, natomiast uczulić je, że nie każdy ma prawo je pieścić. Dorastanie bez dotyku źle wpływa na seksualność w dorosłym życiu.
Drugą kwestią jest higiena. Zupełnie nie rozumiem, dlaczego całkiem małe dzieci siedzą w piasku nago. Wyobrażam sobie piasek ze wszystkimi syfami między wargami sromowymi dziewczynki i zastanawiam się, czy jej opiekunowie też by w tym piasku siedli. Z higieną związana jest też kwestia biegających w pobliżu psów, które rzecz jasna też majtek nie noszą, toteż z pewnością sieją jaja Toxocary - pasożyta, którego dziecko może połknąć, a ten zagnieździ się np. w oku.
Są takie miejsca, gdzie nagość jest akceptowana, a człowiek ubrany wygląda śmiesznie. Dla mnie takim miejscem jest sauna, z której korzystam regularnie. Rozbieram się ja, rozbierają się wchodzący tam mężczyźni. Mam poczucie (i nadzieję ;)), że żadna ze stron nie jest zgorszona. Nie wiem jednak, czy w takim miejscu chciałabym oglądać dzieci. Sama byłam skrępowana, kiedy do hotelowej sauny wbiegły mi dzieci. Dzieci zresztą też się zmieszały, ucichły, powiedziały mamie, że "ktoś jest" i wyszły.
Dzieci dość wcześnie uczą się wstydu i po publicznym rozebraniu mogą się czuć nieswojo, jak w jednym z przytoczonych przykładów. W takim przypadku nie uczmy ich, że dowolny dorosły może przyjść i je tak sobie rozebrać, bo to ON nie widzi w tym nic złego.
popieram tę opinię 66 nie zgadzam się z tą opinią 5

Wodzu, ale twój ogródek to jednak trochę inny rodzaj przestrzeni, niż miejska plaża.
popieram tę opinię 22 nie zgadzam się z tą opinią 4