Dzień Świra

Temat dostępny też na forum: Dzień Świra
Opinie do spektaklu: Dzień Świra.
Marek Koterski
Dzień świra

Po raz pierwszy w teatrze! Na scenie Teatru Miejskiego im. W. Gombrowicza kultowy tekst Marka Koterskiego Dzień świra. Fascynująca i gorzka zarazem komedia o życiu polskiego inteligenta.
Jak wygląda dzień świra? Budzi się rano i musi wstać, zacząć nowy dzień, przeżyć go jakoś, spotkać sąsiadów, pójść do lekarza, zobaczyć się z synem i byłą żoną. To musi. A ...
Przejdź do spektaklu.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

czy już coś wiadomo o obsadzie? zmierzenie się z rewelacyjną kreacją Kondrata może być nielada wyzwaniem...
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 1

Porównanie

Agnieszko... moim zdaniem nie ma co porównywać. Film a teat.
Tym bardziej, że "Dzień Świra" w zamyśle powstał jako tekst dramatyczny a nie scenariusz filmowy ;)
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

hm

Zabrakło tylko jednego kawałka "Jak słodko zostać świrem"(big cyc).Rewelacyjne wyszydzenie polskich świrów w postaci biało-czerwonych chusteczek.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 7

Smagacki...

Dobrze ze smagacki gra glowna role... to najwiekszy swir jakiego znam ;p
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

Dzień Świra

Wczoraj zobaczyłem premierę. Fantastyczna realizacja spektaklu. Pan Smagacki w roli tytułowej rewelacyjny. Polecam. W ogóle polecam Teatr Miejski w Gdyni, dzięki niezwykłej osobowości i przedsiębierczości Dyrektora Pana Jacka Bunsza, mamy w Gdyni Teatr na bardzo wysokim poziomie. Obejrzałem prawie wszystkie sztuki z afisza, naprawdę warto tam bywać. Koniecznie zobaczcie ' Dzień Świra". Moim zdaniem z konkurencji z filmem wychodzi zdecydowanie zwycięsko.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 7

Beatka najlepsza!!!

Beatka Buczek Żarnecka spisała się znakomicie we wszystkich swoich rolach a miałą ich bodajrze 14...
Jest wspaniałą aktorką a przedewszytskim kobietą...
Padam na kolana ilekroc ja widzę lub słyszę..
Boska kobieta, uwielbiam ją!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Polecam Świra, świetne przedstawienie!!
Piotrek Michalski również rewelacyjny, Bogdan też...
Sztukę widziałąm już 3 razy!!
2 razy na próbach i premierę!!!
Majsterczyk
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 7

„Świrowanie”

Premierowy spektakl rewelacyjny, utrzymany w niezłym tempie. Wymaga od aktorów, a szczególnie od tytułowego Świra – Bogdana Smagackiego – niezłej kondycji. Mokra bluzka dowodzi, iż „świrowanie” 1,5 godziny na scenie to ciężka praca. Może przydałaby się przerwa na chwilę refleksji dla nas, a wytchnienia dla aktorów?, ale to już tylko dywagacje teoretyczne. Spektakl śmieszy, o czym świadczą wybuchające co kilka minut salwy śmiechu. Jednak ten śmiech stopniowo zamiera na ustach, gdy dociera do nas, że to my po części jesteśmy bohaterami, czyli sami z siebie się śmiejemy.
Dotąd mieliśmy Gombrowicza i „Ferdydurkę”, i długo czekaliśmy na „zmiennika”, na obraz naszych czasów. Brawo dla M. Koterskiego. Choć oglądałam film z niezapomnianym M. Kondratem w roli głównej, to teatr (ze swoją magią, bliskim kontaktem z widzem) silniej przemawia do nas, porusza nas do bólu.
Cieszę się, że dyr. J. Bunsch zaprasza do gdyńskiego teatru ciekawych twórców, którzy realizują tu interesujące teksty. Gorąco polecam. Jedynym dysonansem są wulgaryzmy, choć „wymówione artystycznie” mniej rażą. To chyba znaki czasu, w którym żyjemy.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 5

pamietam Marka Konrada

zbyt dobrze w tej roli dlatego porownywanie go do aktora który wcale nie jest dobry uwazam za smieszne i swirnete.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 10

NIESAMOWITY ŚWIR

Jestem zachwycona nową premierą Teatru Miejskiego: Dzień Świra" to fantastyczna komedia. Świetny Michalski.Jestem pełna podziwu dla zmian i sukcesów tego Teatru. Kulturo trójmiejska bierz przykład.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 11

B rawo dla Michalskiego!

Byłam na spektaklu we wyorek 4.04. Rewelacja! Film znam na pamięć, więc większość dialogów była mi znana, jednak kilkakrotnie pojawiało się "coś nowego" . Widać, że bardzo się starano by spektakl był jak najbardziej odmienny od filmu i chyba się udało. W Piotr Michalski w roli geja i "Rączki" (ciach!) był po prostu boski. Facet ma talent!!! Kumpela i ja zostałyśmy jego "fankami" :)
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 2

:)

Super super super.. gorąco polecam!!
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

odnajdziesz w nim siebie????

"A jak wygląda Twój dzień? Tak samo? Może przynajmniej podobnie? Na pewno." - no coż, żal mi autora tych słów, bo moj dzien, jak i dzien wiekszości moich znajomych nie jest ani troche podobny do nia Adama Miałczyńskiego. Owszem wstaję rano, jedznie, higiena itd... ale nie przeżywam dnia "jakoś" tylko z radością i tak samo wyczekuję natępnego. Wiem, że to miejsce na opinie o spektaklu, a nie powyższym tekscie, ale chciałem wypomnieć jego autorowi, że jeżeli odnajduje siebie w bohatrze spektaklu, to nie znaczy że dotyczy to wszystkich żyjacych w tym kraju inteligentów. Dobra, koniec tego trucia ;-) Spektakl jest wpanialy, podobnie jak film. Pozdrowienia dla tych co umieją odnaleść harmonię w życiu
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Byłam, widziałam

Super sztuka, tylko ten kurdupel w roli głównej beznadziejny. Autor raczej nie miał zamiaru ośmieszać życia, codzienności poprzez wygląd bohatera. Jaki to kontrast wobec przystojnego Marka Kondrata! Główny bohater jest po prostu żałosny i to nie tylko z powodu wyglądu (łysy podstarzały pan sięgający Kondratowi pod pachę) ale również jest to mierny aktor.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 8

Adaś - niepowodzenie

Spektakl ogólnie przypadł mi bardzo do gustu, tylko rzeczywiście aktor odtwarzający rolę Adasia jest beznadziejny. No chyba , że w teatrze nie ma innego aktora, ale to można kogoś zatrudnić. Spektakl sporo stracił przez niego - całe przedstawienie dźwiga pozostała dwójka aktorów i chociaż dlatego warto zobaczyć ten spektakl. A ten aktor to chyba powinien być na emeryturze albo zmienić zawód.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 5

Duża porcja dobrego humoru:+)

Byłam..widziałam...warto obejrzeć :+) Na pewno nie bedzie to zmarnowany wieczór.
Pan Bogdan rewelacyjny w roli głownej!!!
Pani Beata i Pan Piotr :+) również !!! :+)
Serdecznie Wszystkim POLECAM bo warto !!!!
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

Po co?

Hmmm... po co przenosić Dzień Świra na deski teatru? raczej marne szanse żeby dorównać filmowi (aktorom: Konradowi i Miśkowi Koterskiemu). To filmowy majstersztyk i niech zostanie filmowym. Ja na przykład oglądam sobie Dzień Świra raz na jakiś czas - bo pozwala nabrać dystansu do życia i pokazuje mi, że warto się starać, walczyć o dobrą przyszłość i cieszyć się życiem oby tylko nie obudzić się pewnego dnia tak jak główny bohater. Dla młodych ludzi to film motywujący a tez zarazem ironicznie śmieszny. Mistrzostwo, a na deski teatru to może trafić ewentualnie za jakieś 30lat dopiero.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

zmierzy się z powodzeniem

Film byl przynudnawy, Kondrat taki sobie, bo tak naprawdę to wcale strasznego w tych tematach jakie grał, to strasznego ześwirowania nie pokazał, w życiu jest mocniej- wierzcie mi, pacjenci świrują mocniej, same tego typu natręctwa pokazane w tak łagodnym stopniu jak grał Kondrat, są pospolite.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

super!!!!

Udany spektakl, gra trojga aktorów - wyśmienita. polecam.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

Sponiewierana :)

Przeżyłam swoiste katharsis, które było mi potrzebne. Zobaczyłam poniekąd swoje życie. Odebrałam sztukę niesamowicie i czuję się przez Pana Bogdana Smagackiego sponiewierana śmiechem. Dziękuję :) Polecam swrdecznie!!!
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2

gra aktorów!!!

gra aktorów swietna!!! sam temat mnie osobiście nie zaciekawił, ale akrorzy byli rewelacyjni!!! Brawo!!!
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

niestety nie

lubię pana Bogdana ale rywal w postaci Kondrada upewnia nas kto powinien to grać i kto to umie to grać, szkoda, zdecydowanie nie polecam
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

W porównaniu z Markiem Kondratem - pan Smagacki wcale nie wypada bladziej.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2

SPRZEDAM PODWÓJNE ZAPROSZENIE NA "DZIEŃ ŚWIRA"

Sprzedam podwójne zaproszenie na środę 27.02., na godz. 19:00. Teatr im. Gombrowicza, Mała Scena. Cena za zaproszenie - 30 zł.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

SPRZEDAM PODWÓJNE ZAPROSZENIE NA "DZIEŃ ŚWIRA"

Kontakt : karla448@wp.pl
Cena : 30 zł

jest film , szkoda czasu i atlasu na przedstawienie .zrobcie cos swiezego jakis nowy text wystawcie na deskach a "Dzień Świra" zostawcie wypozyczlnoim video
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 5

może byś tak mądralo sprawdził, że najpierw była dramat, a dopiero później film?

Poza tym spektakl pokazuje dużo tego, czego w filmie nie uświadczysz.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Kupię 2 bilety na środowy spektakl, może komuś zmieniły się plany na ten wieczór?

kupię 4 zaproszenia na "Dzień Świra"!!!

interesują mnie bilety normalne, na środę lub czwartek- ale wszystkie w tym samym dniu.

przede wszystkim, nie próbuje drugi raz zagrać tej postaci w taki sposób jak zrobił to Kondrad. Interpretuje ją inaczej, proszę zwrócić uwagę choćby na ekspresje przekleństw.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

WAŻNE

Proszę o nie wysyłanie maili z zapytaniem o odsprzedanie biletów z ogłoszenia, u dołu którego widnieje adres karla448@wp.pl. NIE MAM WPŁYWU na wielokrotne przywracanie przez portal ogłoszenia, które dodałam rok temu, a które jest oczywiście NIEAKTUALNE.

kupie dwa bilety na ''świra" na niedziele 25.02

Dobry aktor

Normalnie z****iście.Takiego aktora jak ten Smagacki to ja nigdy nie widziałam.Po prostu on nie musi grać takiego świra.

ZGADZAM SIĘ

On Świra grać nie musi - ale to nie jest komplement. Jest beznadziejny - nadaje się tnajwyżej do oper mydlanych obok braci Mroczków. Tylko że oni jakoś wyglądają, a on? Po godzinie grania obrzydliwie mokry a smród potu czuło się nawet na widowni. Zadbaj facet o kondycję, wygląd i prezencja dno!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 8

moze dzien geja

bylby lepszy

Z wielką chęcią się wybiore.

Film jest pasjonujący dzięki krytycznemu spojrzeniu na otaczający Nas świat.. Z roku na rok coraz bardziej ludzie mają sieczke zamiast mózgu i oglądają miliardy serialów i programów typu reality show lub tańce połamańce.. A że teatr oczywiście lepszy od filmów to może byc nie samowite wrażenie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

było

ja chcę klasykę!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

caly rok jest dzien swira

wystarczy wladzyc radio i tvp
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Najpierw była sztuka teatralna potem film.

ŚWIETNE

SMAGACKI JEST WSPANIAŁY SAMI ZOBACZCIE WARTO
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 2

TO CHYBA JEDNA WIELKA POMYLKA

JESTEM POSIADACZEM FILMU KTORY WIDZIALEM KILKA RAZY PONIEWAZ DOBRE TEKSTY PADAJA I SWIETNA GRA P. MARKA K. TU SIE OKAZUJE JAKBY SCIEZKA Z DZWIEKIEM LECIALA Z FILMU................ TYLKO TO TAKIE JAKIES NIE MIALO CELU I SIE NIE TRZYMALO DESEK. PROSZE WAS, NA CO TO, PO CO SCIAGAC Z FILMU NA DESKI TEATRU? TO CHYBA NIE TAK!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 12

POTWIERDZAM

Rowniez tak uwazam jak BARDZO zawiedzony, ze to moze nie wypada robic tego typu spotkania filmu z teatrem, chyba ze przeszlo jakies 30-50 lat od premiery filmu.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

marudom mowimy nie:)

tak jak w temacie, czyli maruderom stop:)

kopia

kopiujac film na deski teatru trzeba bylo pomyslec o czyms ze teatr jest inna forma przekazy. Film ma wieksze mozliwosci mimo ze teatr moze pokazac emocje ktore sa blizej widza. Tu sie nie udalo, film duzo lepszy!
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 12

gdynia przejawia tendencje

do drutowania
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

jeden z najlepszych spektakli

to jeden z najlepszych spektakli na których byłam i jeden z nielicznych które mogę oglądać nieraz
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 2

rewelacja!

jak dla mnie bomba! przez 1,5h na*wijac bez przerwy - czapki z glow,polecam goraco!, pomimo, ze widzialam dzien swira ponad 10 razy w wersji filmowej, teatr wymiata,REWELACJA!
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 1

bardzo dobra gra aktorska

jeden z lepszych spektakli, na jakich byłam. Było i do śmiechu i do głębokiego przemyśłenia. Żal, że w sali kawiarnianej spektakl przedstawiano, krzesełka niewygodne, trudno było w ścisku usiedzieć.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 2

Dzień Świra widziałam już w tym teatrze kilka lat temu,spektakl odbywał się w

korytarzu lub kawiarni teatru,pamietam ubawiłam sie setnie z publiczności a raczej z jej reakcji na wulgaryzmy jakie padały na scenie.

genialne

Dzień świra miałam przyjemność zobaczyć wczoraj i powiem szczerze, że szłam bardzo sceptycznie nastawiona mając przed oczami wizję przygnębiającej powtórki filmu:(( o jakże miłe było moje zaskoczenie tą sztuką...genialne przerysowanie frustracji polaków w sposób naprawdę przezabawny...no i gra aktorska rewelacyjna...polecam każdemu na nadchodzące pochmurne, jesienne dni:))))
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 1

Słabo

Moim zdaniem sztuka słaba, nawet bardzo. Poza tym siedząc w ostatnich rzędach trzeba nadwyrężać kark żeby cokolwiek zobaczyć...
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 6

dobry kawalek kultury..polecam

Trudno porownac do filmu... chociaz mozna lepiej zrozumiec o co chodzilo w filmie.

Zmarnowany scenariusz

W wersji filmowej jest jednym z najlepszych polskich dramatów psychologicznych. W wersji gdyńskiego teatru jest lekką komedyjką.
Postacie są pozbawione głębi i zagrane groteskowo.
Przekleństwa jak zwykle mają rozśmieszać (typowo dla teatralnych komedyjek) a nie przekazywac gorycz bohatera.
Dla mnie było to spłycenie i sprowadzenie świetnego scenariusza do gagów jakby z kabaretu - szkoda.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 7

wito

dzień świra to ja mam na Witominie codziennie.

Dzień Swira -reaktywacja

Bardzo się nam podobał. Głowny bohater-rewelacja. Pozostali aktorzy bez zarzutu. Polecamy. Teatromani
popieram tę opinię 22 nie zgadzam się z tą opinią 0

Spektakl świetny, mimo że musieliśmy siedzieć z koleżanką na schodkach, bo zabrakło dla nas miejsca :)
popieram tę opinię 20 nie zgadzam się z tą opinią 0

Słaby kabaret ;/

To jest niedopuszczalne, co zostało zrobione z tego tekstu. Nie wiem, jak był grany kilka lat temu, ale teraz to zupełne nieporozumienie.

Absolutny brak jakichkolwiek rekwizytów, słaba gra aktorska. Nie polecam!
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 21

Rewelacja!

Byłam bardzo ciekawa jak teatr wypadnie w starciu z tym kultowym już filmem i powiem szczerze, że prawie go przebija ;) Pan Bogdan Smagacki przez 1,5 godziny prowadzi właściwie monolog, "skacząc i biegając po scenie" - wielkie brawa! Jest i zabawny, żałosny i przerażający. Widać, że ma wielki talent. Bardzo mi się podobało i polecam serdecznie!
popieram tę opinię 27 nie zgadzam się z tą opinią 0

Koszmar z ulicy Wiązów

Jestem fanem filmu "Dzień Świra". Znam wszystkie teksty niemalże na pamięć.
Kreacja głównego bohatera zagrana przez Pana Smagackiego to porażka na całej linii. Porażka to może za mało powiedziane, tak zagrana rola to niemalże tragedia. Pan Smagacki nawet przez jedną minutę nie zagrał tak jak trzeba, mało tego - nie potrafił pokazać podstawowych emocji, jak chociażby gniew czy mocne zdenerwowanie (a to przecież podstawy, aby dostać się do jakiejkolwiek szkoły teatralnej). Prawie zawsze na twarzy tego aktora pojawiała się jedna mina - czy to był element komiczny czy tragiczny (myślałem, że już nigdy nie zobaczę gorszych aktorów niż bracia Mroczkowie). Po 30 min oglądania tego "spektaklu" miałem ochotę wybiec stamtąd, a osoba mi towarzysząca chciała to zrobić 10 min ode mnie wcześniej... Wykucie tekstu na pamięć to nie sztuka, cała rzecz w tym, aby rozumieć co dane słowa oznaczają, jakie emocje wywołują... Miałem wrażenie, że Pan Smagacki jest jakimś aktorem amatorem z "łapanki", który przyjechał z polsatowskiego show typu "Dlaczego ja".
Pani Beata Buczek Żarnecka grała lepiej niż aktor grający Miauczyńskiego, ale to nie były jakieś szczególne kreacje z jej strony. Nie obyło się też bez pomyłek w wypowiadanych przez nią kwestiach - np. scena przy stole z matką Miauczyńskiego: było - "zrób sobie duże światło", powinno być "zrób sobie GÓRNE światło" itd. Jedyne bardzo dobre kreacje to były te zagrane przez Piotra Michalskiego. To dzięki niemu dotrwaliśmy do końca tej "sztuki". Najlepiej zagrał: Pedała (fenomenalnie - moim zdaniem lepiej niż oryginał kreowany przez Aleksandra Bednarza), Rączkę, Syna Miauczyńskiego oraz Lekarzy! Brawo dla tego pana! Pan Michalski to aktor pełną gębą i zdeklasował swoimi umięjętnościami Pana Smagackiego. Reasumując spektakl nieudany i w trybie natychmiastowym należałoby zmienić aktora do głównej roli!
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 32

Polecam

Co jednym się podoba to nie musi drugim.
Byliśmy na tym spektaklu 7 lat temu (30 osób) i cała "ekipa" była zachwycona spektaklem i grą szczególnie Pana Smagackiego no cóż są gusty i guściki cały urok w różności.
popieram tę opinię 27 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

Wiedźmin (46 odpowiedzi)

Opinie do spektaklu: Wiedźmin . Wiedźmin na podstawie prozy Andrzeja Sapkowskiego Spektakl...

Puste miejsca (4 odpowiedzi)

Opinie do spektaklu: Puste miejsca . PUSTE MIEJSCA Autor:Clàudia Cedó Reż.:Lena Frankiewicz...

Romeo i Julia is not dead (19 odpowiedzi)

Opinie do spektaklu: Romeo i Julia is not dead . ROMEO I JULIA IS NOT DEAD na motywach dramatu...