Dziurawa Gostyńksa

Witam

Słuchajcie czy są jakieś plany zrobienia normalnej drogi ( asfalt) na tej ulicy.
Płacimy podatki a dostajemy w prezencie nieudaczników w magistracie.
O oświetleniu już nie wspomnę.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Dziurawa Gostyńksa

Kiełpino w większości głosuje za PO a ten elektorat ma oddawać głosy jak należy a nie żądać czegoś tam.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 6

Jakie władze i radni tej dzielnicy tak droga.
Szkoda słów na bezczynność i ignorowanie podstawowych potrzeb przez włodarzy tego miasta.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Droga naprawdę w stanie zagrażającym bezpieczne użytkowanie.
Co na to władze? Lepiej pompować kolejne miliony do centrum solidarności. Po kolejnych wyborach beda mieli ciepłe posady.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

beznadziejne władze miasta

Ja jednak zastanawiam się gdzie sa radni naszej dzielnicy.
Wspomniana droga woła o pomstę do nieba.

Chyba najwyższy czas zmienić tych nierobów
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Szkoda gadać, dziury, wystające druty i brak jakichkolwiek działań w kierunku zmiany tej sytuacji.

Poczekamy do następnych wyborów.
Całą ta zgraję.........

Gostyńska to jedna z wielu dziurawych ulic w Kiełpinie .Zapraszamy w okolicę Somińskiej ,Gołuńskiej ,wielewskiej Calość od ronda w górę po lewej od Otomińskiej .Znaczie dlużej zasiedlona okolica niż ulica Gostyńska .Ale za to tzw przedłużenie Otomińskiej i ul. Kiszewska kolo lasu na końcu Otomińskiej w prawo ) Tam za publiczne pieniądze uprawia się totalna prywatę Asfalt ,oświetlenie itp. Ale wzyscy wiedzą kto am mieszka .Szef szefów wykonawcow inwestcji drogowych w Gdańsku .Szkoda tylko ,że robi to za nasze pieniądze
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jak zmieni się Prezydent :) wtedy będą pieniądze na rewitalizacje wschodniego Kiełpina Górnego
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Dla uscislenia - "w wiekszosci" za publiczne pieniadze.
Ten odcinek zostal wykonany w ramach tzw. Lokalnych Inicjatyw Inwestycyjnych, czyli porozumienia miasta z mieszkańcami, którzy dokładają się do inwestycji.
Mechanizm jest dostępny dla każdego. Udział miasta może sięgnąć max 70% kosztów. Na resztę trzeba zrobić zrzutkę :-)
Widocznie mieszkańców tamtego rejonu stać było na taką zrzutkę. I tyle.
Szkoda, ze w mojej okolicy zrzutka wyniosłaby po ok. 10tys, bo sam bym rozpoczął taką procedurę.

Hmmmm...
Naprawde sadzicie, ze lokalna, osiedlowa droga zostanie wykonana po zmianie Prezydenta?
Kiedys tez tak sadzilem.. Az wkurzony codziennym pokonywaniem dziurawej, gruntowej drogi do swojego domu pojechalem z awantura do Urzedu Miasta. A tam na moje gardlowanie uslyszalem cos takiego:
"jesli nawet znalazlyby sie pieniadze na remont albo wykonanie drogi (ktorych nie ma), to jak Pan mysli, czy wybralbym lokalna, osiedlowa uliczke, po ktorej jezdzi kilkadziesiat/kilkaset aut dziennie czy taka po ktorej jezdzi kilka/kilkanascie tysiecy?"

Nie ma co sie łudzić - te drogi szybko nie powstaną. Niestety...
I nie zmieni tego zaden nowy prezydent, bo taki sam punkt widzenia beda mieli urzednicy kazdej opcji politycznej.

Ps. Ale tak na marginesie - nic samo sie nie zrobi. Zeby wyremontowac Goplanska, potrzebne bylo ponad 300 pism mieszkancow do zdiz, petycja z podpisami ponad 900 osob i kilka spotkan z Wydzialem Rozwoju i wiceprezydentem.
Urzednicy raczej nie podejmują dzialan na podstawie wpisow na forum :-)
Trzeba znalezc odwaznego, ktory by sie tym zajal.
I raczej niekoniecznie z Rady Osiedla :-)

A moze trzeba zrobić tę zrzutke mieszakańców i położyć nowe płyty meba na całej dlugości gostyńskiej.
nie sadze żeby było to masakrycznie drogie a przynajmniej wszyscy mielibyśmy normalny dojazd do domów. Wiem ze to obowiazek miasta ale równiez sadzę że gostyńska nie ma żadnych szans na nową nawierzchnię przez najbliższe 10 lat .

jestem za

Władze maja obowiązek zapewnienia bezpiecznego dojazdu czy tez dojścia do osiedli. Dzisiejszy stan tej drogi jest katastrofalny podobnie jak podejście urzędników te tego problemu.

Jakie obowiązki ma władza to my wszyscy wiemy.
Ale dojazd od domu chyba dla każdego ma znaczenie nie wspominając że podnosi wartość nieruchomości w okolicy .
Tak wiec pytanie jest jedno czy mieszkańcy chcą normalnie dojeżdżać do domu i ilu ewentualnie ma ochotę się dołożyć do tej drogi.

Co prawda ja mieszkam w innej czesci Kielpina, ale pytanie jest nie ilu, a "po ile".
Na grubo mozna przyjac ze 1mb drogi IOMB o szerokosci 5m kosztuje... 1000zl.
Takie szacunki robil mi drogowiec na moje potrzeby, a Urzad Miasta potiwerdzil taka bardzo szacunkowa i orientacyjna kalkulacje.
Max dofinansowanie miasta to 70%, ale pewnie az tyle trudno bedzie uzyskac.

Powodzenia!
Moze Wam sie uda skrzyknac na tyle duzo sasiadow, ze droge da sie zrobic....