E-papieros a zakaz palenia

Opinie do artykułu: E-papieros a zakaz palenia.

W związku z pojawieniem się znacznego grona użytkowników e-papierosów, coraz częściej spotykają się oni z zarzutem omijania zakazu palenia w miejscach takim zakazem objętych, takich jak przystanki komunikacji publicznej, biblioteki, uczelnie, urzędy czy nawet autobusy i pociągi. Słusznie?W świetle obowiązujących przepisów tzw. ustawy antynikotynowej objęte zakazem są działania polegające na paleniu wyrobów tytoniowych w miejscach przez ustawę wskazanych. Za naruszenie przepisów ustawy grozi ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

oho!

widzę, że ktoś się zna na statystykach.
ale pewnie - lepiej śmierdzieć i smrodzić innym.

We Francji tak samo.
W Holandii popielniczki sa nawet na stacjach benzynowych.

badania

Wg wstępnych badań ilość nikotyny wydychana przez użytkownika e-papierosa jest taka sama jak średnia zawartość nikotyny w powietrzu.

Czytać aż nastąpi olśnienie.

re czubku

para wodna z nikotyną, popatrz jak jest oznakowana buteleczka z substańcją do e"lutownicy"

a ty nie dobijaj nas swoją umiejętnościa pisania po polskiemu :(
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nikotyna nie lubi dwóch rzeczy: światła i tlenu. Ta odparowana w e-papierosie błyskawicznie się utlenia. Ta z tytoniu unosi się w dymie w innych cząstkach stałych. Teoretycznie istnieje możliwość biernego palenia przy odpowiedniej liczbie czynnych palaczy w stosunkowo małej kubaturze tylko takie rozważania są dosyć abstrakcyjne. Najważniejszy jest zdrowy rozsądek i proste odruchy związane z kulturą osobistą. E-palenie w ciasnym autobusie niczym nie różni się od kichania otwartą paszczą na współpasażerów, ale też obstawianie się zakazami na każdą ewentualność prowadzi do hipokryzji.

Też rzuciłam z mężem po 20 latach palenia,jesteśmy bardzo szczęśliwi

i dumni z siebie że nam się udało i nie palimy już rok:)Życzę wszystkim palaczom żeby rzucili to świństwo! Jak ktoś bardzo chce to da radę:)
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Bezpłatna służba zdrowia funkcjonuje w kilku promilach czasu jaki istnieje nasza cywilizacja. A to, że ludzie sobie pomagają nie ma nic wspólnego z obowiązującym ustrojem czy metodą finansowania kosztów leczenia. Jedno co się nie zmienia od początków cywilizacji to skłonność ludzi do obrażania innych oraz chęci dominowania nad innymi, np. poprzez izolowanie osób o niepopularnych poglądach.

Co to znaczy, że "nikotyna neutralizuje się" ?

Sama z siebie nikotyna się nie neutralizuje, a ponieważ mamy do czynienia z aerozolem, w którym czynnikiem "nośnym" są słabo parujące w zwykłych warunkach glikol i gliceryna (glikol jest wręcz higroskopowy, więc podtrzymuje wilgotność zolu), to zachowuje się ten aerozol dokładanie tak, jak dym, czyli rozprasza się i częściowo osiada na przedmiotach z otoczenia.
Oczywiście wielką zaletą jest to, że w aerozolu wydychanym przez palacza brak jest substancji smolistych, które są główną przyczyną raka, a więc szkodliwość aerozolu jest dużo niższa od szkodliwości dymu. Pozostaje jedynie kwestia, czy osoby niepalące życzą sobie narkotyzacji (przy kilkunastu palaczach i owych 5% nikotyny rezydualnej to tak, jakby w pomieszczeniu rozpylono całego papierosa i wszyscy wdychali go teraz pospołu). Tutaj jednak w sukurs wdychaczom przychodzą naukowcy, ponieważ z badań wynika, że głównym czynnikiem uzależniającym w przypadku papierosów jest nie sama nikotyna, lecz zawarte w dymie inhibitory monoaminooksydazy.
Generalnie jestem za niewprowadzaniem zakazu korzystania z e-papierosów za wyjątkiem pomieszczeń dla dzieci (w tym oddziały położne), szpitalnych pomieszczeń rekonwalescencji i wind.

Palenie

Odwalcie sie od palaczy do cholery!!!!! Wku-wia mnie to pier-olenie o zakazach!!!! Chce palic szlugi to pale tam gdzie mozna i nie przeszkadzam innym, nie dmucham im w twarz!!!! Chce palic e-fajki to pale ku-wa wszedzie gdzie mi sie to podoba!!! To jest ku-wa moje zdrowie i walcie sie na ryj popie-dolency!!!
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4

Jestem za

Palenie orginałow tak.Dzięki e-papierosowi rzuciłem palenie 3 lata temu,probowalem przez lata sposobow plastry akupunktura,silna wola też mi nie pomogła
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

z kijem i kamieniem w lesie powinieneś wylądować baranie jeden

Cała nasza cywilizacja wyrosła tylko dlatego, że ludzie pomagali sobie nawzajem, a takich aspołecznych wypierdków powinni izolować.

Wolter

Polecam Woltera, pale tylko najlepsze papierosy
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

niby my za europą a tymczasem

w Niemczech na ulicach wszędzie reklamy tytoniu i alkoholi wysokoprocentowych, wszędzie można palić i pić, nikt nie robi z tego problemu...
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2

Kolejny, tym razem z d*pą w podpisie

Zanim ktoś zacznie wygłaszać jakiekolwiek opinie

Warto przeczytać zanim zacznie się wygłaszać jakiekolwiek poglądy! modnafajka pl/wszystko-o-epapierosie
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

nie.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ty w ogóle nie rozumiesz o co chodzi w tolerowaniu palaczy.
Wyznacza się miejsca (coraz mniej) dla tych, którzy palą tradycyjne papierosy, ponieważ paląc szkodzą oni także ludziom w pobliżu.
Natomiast e-papierosy nie szkodzą nikomu, poza jego użytkownikiem.
Sól też szkodzi - krzywo patrzysz się na doprawiających sobie potrawy w barze, czy restauracji?
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 4

czekam na e-piwo, e-sex w windzie i w markecie, e-majtki, ...

i e-PełO.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0